top of page

Verhalen lezen

Wandeling langs de dijk - 8 - Oude Veer

Bron: Jan de Heer


Oude veer; wat moeten we hier mee met deze naam? Er is geen water nog een veer te bekennen. We keren nog eens terug naar de wandelaar die in 1574 de dijk bewandelde. Mogelijk is dat tot zijn verbazing de watergeuzen die met hun schepen voor Dordrecht lagen ontmoeten. Het is bekend dat zij op de Papendrechtse oever bij het veer op de wal de Prinsenvlag lieten wapperen. Maar toch blijft nog de vraag hoe zat dat dan met het veer?


Om te beginnen moet men het zo zien dat de rivier langs het Oude Veer stroomde. En men dus van deze plaats, precies boven aan de aloude Veerweg met een veerschuit over kon varen. De stad Dordrecht liet in 1653 een dam aanleggen vanaf de dijk bij het Bosch naar de zandplaat in de rivier. We hebben al gezien wat de reden hiervan was. Al snel liet de stad hun veerschepen aan deze dam afmeren. Wat tot veel ongenoegen was van de veerlieden van Papendrecht die hier van geen gebruik van mochten maken.


Met het tot stand komen van deze dam ontstond er een buitenwaard ook op deze plaats. Die met een kreek ( Gantel ) de verbinding met de rivier tot stand liet. En zo moesten de veerlieden door deze Gantel de aanlegplaats bereiken. Dit zo gebleven tot 1855 waarna het veer recht tegen over de Veerweg dat in ernstig verval geraakt was, opgeheven werd. En alles via de Veerdam naar het veer ging. Over de Veerweg en Veerdam komen we nog op terug. Niets is hier meer van te vinden, zelf de Gantel achter de huizen aan de buitenzijde van de dijk is verdwenen bij de aanleg van de Pontonniers weg. Alleen de naam Oude Veer is gebleven.

Dit is de plaats waar de veerschepen aanmeerde, recht tegenover de veerweg. Links ziet men nog de schuur van het veerhuis staan waar men de paarden stalde. Hiervoor stond de aloude herberg waar ook rechtgesproken werd.


Oude Veer van vroeger


Oude Veer van vroeger


Oude Veer anno 2020

Door de veren naar en uit Dordrecht ontstonden daar winkels en werd het centrum van Papendrecht zo naar deze plaats verplaatst. Schrijver zag als jongen zijnde de volgende winkels. Als eerste aan de buitenzijde van de dijk de groente en fruitwinkel van Boerman gevolgd door de drogisterij Punt .Nu twee cafés Daarna de kapper en dan de nu nog bestaande dokterswoning met praktijk. De visboer en het aloude café wat verdwenen is.


Kijken we nu nog naar de binnenzijde van de dijk. Dan zien na de steile stoep als eerste een tabakswinkel met benzine pomp dan volgt een bakkerij en bijna aan het andere einde slager Pullen. Met aan het eind nog een kaaswinkeltje. Zo zien we het Oude Veer niet meer, laat staan de stoep die naar het achterliggende land voerde. Het heet nu Brederodelaan en doorsnijd een groot winkel complex. Het eerste gedeelte gebouwd in 1962 in twee verdieppingen. Het was een uniek winkelcentrum in de regio. Maar al in 2006 geheel vervangen door een modern nieuw winkelcentrum met erboven woningen. Waarbij ook de laatste huizen aan de binnenzijde van de dijk verdwenen en er winkels voor in de plaats kwamen.



Oude centrum anno 1970


Nieuwe centrum anno 2020

En zo verlaten we het Oude Veer en komen we bij de Veerweg.

44 weergaven0 opmerkingen
bottom of page