top of page

Video 1951-1960

Op deze site hebben wij fragmenten geplaatst uit de film oud papendrecht. Deze film met opnames uit de periode tussen 1950 en 1952 is gemaakt door een amateurfilmer uit papendrecht. Mijn   moeder heeft de film in 1958 op haar 35ste verjaardag ontvangen en de film is al ruim 50 jaar in ons bezit. De film was van oorsprong bedoeld om hem af te spelen via een filmprojector, wat natuurlijk regelmatig gebeurde. 

Na verloop van tijd wordt het echter oud nieuws en verdwijnt de film in een schoenendoos in de kast. Begin jaren 80 duikt hij plots weer op. Leuk om weer eens te zien, maar nergens meer een filmprojector te bekennen. De film is toen omgezet naar VHS om hem via een videorecorder te kunnen bekijken. Na een paar keer afgespeeld te zijn is het eigenlijk weer hetzelfde verhaal: de videoband verdwijnt eerst in de kast en later in een verhuisdoos in de schuur. In 2013 komen wij hem weer tegen, maar ook nu weer een probleem want niemand heeft nog een goed spelende videospeler meer. Dan maar weer overzetten. Nu van video naar DVD.

 

Het is werkelijk een uniek gebeuren, alleen laat de kwaliteit soms te wensen over, maar wat wilt u van een film die voor een filmprojector geschikt was, ruim 60 jaar oud is en verschillende omzettingen naar een ander systeem overleefd heeft! En oud Papendrechters let op: wellicht komt u op de film, uw grootouders of uw ouders en zeer zeker uzelf nog tegen. Iedere papendrechter van die tijd staat volgens ons wel ergens op de film. Wij hebben het een beetje makkelijker voor u gemaakt door een indeling te maken van Papendrecht : west - oost - midden, het verenigingsleven en natuurlijk de optocht van 1952 waar iedereen aan mee deed of stond te kijken.

Veel kijkplezier,

wijlen Bram Boerman

6820814_orig.jpg

Aanvulling Hetty Schellenbach Alderliesten - 29 mei 2022:

"De film is gemaakt in de zomer van 1952, en niet door een amateur, maar professionele film makers. De film is gemaakt in opdracht van muziekvereniging Excelsior. Berg van Os en mijn vader Leen Alderliesten hebben het samen georganiseerd. Ik weet dit heel zeker want de camera mannen hebben bij ons thuis geslapen.

 

Je kan na gaan wat een organisatie dat geweest is om al die scholen enz er op te krijgen. De film werd afgedraaid in de kantine van Aviolanda. Het publiek kon dan tegen betaling van entree de film komen bekijken. De laatste keer is hij nog in het Dorpshuis Cultura gedraaid. Later kon je de film huren. Al de opbrengst van de entree en huur was voor Excelsior.

 

Op een keer is de film kwijt geraakt, maar jaren later weer gevonden. Het is toen op video gezet. Ik zelf staat er ook nog op. Ik heb gemerkt dat er in veel dorpen zo'n film gemaakt is, je vind ze terug op YouTube. Ik heb heel vaak Bram geholpen als hij niet wist waar iets niet was, en ook om mensen te herkennen."

Met vriendelijke groet,

Hetty

Heel veel mensen
Duivensport
Brandweer
EHBO oefening
Sportief Papendrecht
Koninklijk bezoek
Verenigingsoptocht
Bosch
Het Zand
Centrum Papendrecht
Westeind
West Papendrecht
Oost Papendrecht
Beatrixschool - Westeind
Openbare school - Westeind
Kleuterschool - Kazernestraat
Wilhelminaschool - Kerkbuurt
Julianaschool - Oosteind
Openbare school - Oosteind
bottom of page