top of page

Verhalen lezen

Mijn verhaal 1956 - 1960

Ingezonden door: Henk Blokland.

Op 2 januari 1956 gingen wij verhuizen van Oosteind 58 naar anjerstraat 8, mijn ouders kregen die dag de sleutel, de huur was fl. 7.00 per week. Saillant detail : “ingevolge gemeentelijke verordening moet bij elke verhuizing een onderzoek worden ingesteld naar de zuiverheid van de mee te nemen inboedel”. De anjerstraat was in dat jaar de nieuwste straat van de uitbreiding, en vanuit ons huis had je nog vrij uitzicht over de weilanden richting rijksweg.


Wat een verschil, opeens had je koud en warm stromend water, had je allemaal je eigen slaapkamer en kon je ook nog douchen, inmiddels was ons gezin gegroeid en bestond uit 7 personen en ondanks de aanwezigheid van 4 slaapkamers moesten mijn andere 2 broers en 2 zussen toch samen op 1 slaapkamer. In 1957 werd het dorpshuis gebouwd, ter gelegenheid van de opening werd er een wedstrijd uitgeschreven onder de bevolking van Papendrecht om een naam voor het dorpshuis te bedenken, mijn vader deed mee met de wedstrijd en met de naam “cultura” won hij die wedstrijd, de prijs was fl. 25.-- best wel een leuk bedrag voor die tijd, maar bij de opening en het uitreiken van de prijs werd gelijk aan mijn vader gevraagd om die 25 gulden te doneren aan “de vrienden van cultura”.


In die tijd was het zo dat maar weinig kinderen doorleerden en het was dus ook niet vreemd dat ik na de lagere school bijna automatisch naar de ambachtschool ging, richting metaal, mijn vader werkte in die tijd bij de kabelfabriek in Alblasserdam en daar deden ze een psychologisch onderzoek voor schoolverlatende kinderen, uit mijn test kwam naar voren dat ik banketbakker of radiomonteur zou kunnen worden. Naar de ambachtsschool in Sliedrecht dus, elke dag met een groep kinderen van mijn leeftijd, door weer en wind naar de school in Sliedrecht, heen 10 km en ‘s middags weer terug 10 km.


Tijdens mijn schoolvakanties werkte ik onder andere bij de koekjesfabriek victoria in Dordrecht en bij de fietsenstalling bij het busstation aan het veerplein bij de pont naar Dordrecht om op die manier mijn eigen eerste nieuwe fiets te verdienen. Van de ambachtschool herinner ik me nog enkele details: mijnheer van der staay was leraar Nederlands maar gaf na schooltijd extra les in Engels, wat toen nog geen verplicht van was, en een voorval tijdens de praktijk les bij de heer van de velde, tijdens het werken met de metaalfrees machine, waarbij je geacht werd om de vrijgekomen spaanders op het werkstuk weg te vegen met een kwast, was er een van de jongens die dat met zijn vinger deed, met als gevolg dat een van zijn vingers gegrepen werd door de frees waardoor zijn vinger nog maar met een heel klein velletje vast zat. Tegenwoordig zou men die vinger snel in het ijs verpakken en met gillende sirenes naar het ziekenhuis gaan, maar toen ging het anders : de heer van de velde pakte een dot poetskatoen pakte de vinger op en smeet het geheel in het smidsvuur.


Op 21 juli 1958 behaalde ik mijn getuigschrift machine bankwerken, en het was niet zo moeilijk om een vervolg opleiding/werk te vinden, in die tijd stonden de bedrijven op je te wachten als je een technische opleiding wilde doen. Op 9 september van dat jaar begon ik daardoor als leerling van het philips nijverheids onderwijs bij de Dordtse metaalindustrie johan de witt, mijn opleiding duurde 2 jaar, waarvan je dan 4 dagen per week les kreeg in de leerschool van het bedrijf, en i dag naar school ging in het kromhout in Dordrecht, aan het einde van de opleiding moest je examen doen in Eindhoven, daarvoor ging je een week lang in de kost bij een Philips medewerker in Eindhoven.


1960 het jaar van de piratenzender radio Veronica en enige jaren later het rem eiland met tv Noordzee, mijn vader was een van de eersten die een antenne in elkaar prutste en er voor zorgde dat we die uitzendingen konden zien.

29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page