top of page

Verhalen lezen

Mijn verhaal 1954 - 1955

Ingezonden door: Henk Blokland.

Ons huis aan het Oosteind 58 was een dijkhuis met op dijk niveau een portaal ( het zgn klompenhok ) en een woonkamer en twee bedsteden waarvan er 1 was omgebouwd tot keuken, we hadden een aanrecht met koud stromend water, maar geen afvoer naar het riool, dus al het afwas/afvalwater moest worden opgevangen in emmers en afgevoerd worden naar buiten. Boven was een grote zolder waar we met z'n allen sliepen, vader, moeder en 2 kinderen. Via een luik kwam je in de kelder onder de woonkamer, hier hingen de verse worsten en het spek van ons eigen geslachte varken, en hier was ook de gasmeter waar je muntjes in moest gooien.


Eens per jaar voor de kerst, kwam onze ome huig ook in deze kelder de konijnen slachten, de huid van de konijnen was voor ons kinderen, en die gingen we dan verkopen aan een handelaar in de vissersbuurt. Mijn vader was ijzerwerker hakker/brander en werkte veel voor stork, bijvoorbeeld aan de elektriciteitscentrale in Dordrecht, ook moest hij voor zijn werk dikwijls buitenaf en dan was hij dus de hele week van huis, ondanks dat hadden we thuis konijnen, 3 varkens, en op drie plaatsen in de polder een stuk grond waar we groenten en aardappelen verbouwden.


Uit de kelder vandaan kwam je aan de achterkant van het huis in een lange smalle bijkeuken, daar werd vooral in de zomer geleefd. Het was ook daar dat alle werkzaamheden verricht werden als in de winter het varken was geslacht, wecken, braden, inmaken, verse worst en zure zult maken.


Nog een anekdote : als met de kerst het konijn was geslacht vroeg mijn jongere zus wil altijd “mag ik het levertje ?” want dat vond ze heel lekker, toen ook het varken was geslacht vroeg ze natuurlijk ook of ze het levertje mocht hebben, ze schrok hevig toen ze zag hoe groot die lever was, die ze op haar bord kreeg.


Vanuit de bijkeuken kwam je op het achtererf daar waar de konijnenhokken en het verblijf voor de varkens was. In het huis hadden we geen toilet, voor elke kleine en grote boodschap moesten we naar buiten, naar het poephuis, hier geen spoelwater of toiletpapier hier werden oude kranten voor gebruikt alles kwam rechtstreeks in een grote gierkelder terecht, die werd geleegd als hij overliep en de lucht ondraaglijk werd


Over kranten gesproken, niet iedereen las dagelijks de krant dus een hobby van mij gedurende mijn lagere school periode was om min of meer belangrijke berichten en advertenties uit de krant te knippen en die dan te verzamelen op een groot aanplakbord boven aan de dijk. Eens per week kwam de vuilniswagen langs en ik herinner me nog precies wat voor wagen dat was, het was een vrachtwagen met aan beide zijden 3 grote ronde laadschuiven, de vuilnisophaler leegde de vuilnisbakken lopend naast de vuilnisauto en hij reed de wagen ook lopend, door middel van een stuur, rem en gaspedaal dat aan de voorkant van de wagen uit de zijkant van de motor kwam.

20 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page