top of page

Westpolder - Centrum

Deze wijk is in het westen en zuiden grenzend aan de rivier, met uitkijk op het drie-rivierenpunt; een van de drukst bevaren locaties in Europa waar de Noord, Beneden Merwede en Oude Maas bij elkaar komen. Vlakbij ligt ook het centrum van Papendrecht met winkelcentrum De Meent. Het Westeind, langs de oude dijk, is een van de oudste delen van Papendrecht. Begin jaren zestig begon de bouw van de nieuwbouwwijk Westpolder.

kaart-buurt-westpolder-papendrecht_edited.jpg

Brederodelaan

In 1963 werd winkelcentrum De Meent geopend; een revolutionair bouwwerk met twee verdiepingen. In 2007 werd dit winkelcentrum compleet vernieuwd, Het heet nu WinkelPark De Meent.

Brederodelaan

Kikkersteeg

De Kikkersteeg was gelegen vooraan in het Westeind en bestond slechts uit enkele huizen. De huidige locatie heet Achterom. De officiële benaming vroeger was de Oranjestraat, maar deze is nooit gebruikt. Wat huisnummering betreft liep het gewoon mee met het Westeind.

 

De Kikkersteeg zoals in de volksmond genoemd, dankt natuurlijk zijn naam aan de nodige kikkers die er verbleven. Papendrecht is een dijkdorp met lintbebouwing met daarachter niets anders als weiland omringt door sloten en weteringen, die aan de westelijke kant niet verder konden als de Veerweg. Het was op dit stukje natuurlijk stilstaand en onbevaarbaar water, een ideale kweekvijver voor kikkers. Het zag er 's zomers dan ook groen van de kikkers

Noordersingel

De Noordersingel, een stoep die vroeger liep vanaf het Westeind, tot aan de wetering die er lag, met de bouw in de Westpolder is dit doorgetrokken tot de P.C. Hoofdlaan. Het is niet met zekerheid vast te stellen waar de naam vandaan komt. Het kan wellicht te maken hebben met de rivier de Noord, een andere mening is dat de stoep vanuit het Westeind kaarsrecht naar het noorden liep.