top of page

Verhalen lezen

Opoe Ingetje 100 jaar - 1958

Ingezonden door: Bram Boerman.

Opoe Ingetje werd ze altijd genoemd, geboren op 21 oktober 1858 in hekelingen en op 21 december 1883 getrouwd met Willem v.d. Linden uit Papendrecht, aannemer - metselaar van beroep, ze heeft vanaf haar trouwen , altijd op oude veer nr. 24 gewoond.


Op 21 oktober 1958, was het zover, zij werd 100 jaar, de avond ervoor begon het al, het oude veer moest versierd worden, maar omdat ze 's middags altijd een dutje deed, bleef ze 's avonds wat langer op, daar zat de buurt natuurlijk niet op te wachten, want er moest veel gebeuren, gelukkig zat dokter rietveld haar overbuurman en huisarts in het complot, hij gaf haar een flinke slaappil, onder het mom van, je krijgt morgen een drukke dag, dus ga lekker vroeg slapen, en ja hoor het werkte, de buurtbewoners zijn tot 's avonds 11 uur bezig geweest, om de volgende morgen om 6 uur weer verder te gaan, om 7 uur was heel het oude veer versierd.


Om 8 uur begon het feest al, de buren van het oude veer hadden gelapt, en er werd een fruitmand bezorgd die bijna niet te tillen was, wat hadden ze bij fruithandel Boerman gedaan, ze hadden de fruitmand opgevuld met blikjes of potten fruit en de nodige flessen vruchtensap, want ze wisten ook wel dat een mensje van 100, nooit zoveel fruit in een week op kon eten, bovendien al dat exotische fruit, voor zover het er al was, hoefde ze niet, het was buitenlandse rommel volgens haar, een blik ananas daar aan tegen at ze in 1 keer leeg, dat kwam niet uit het buitenland, want er stond een Nederlandse tekst op het blikje.


Toen de buurtjes weg waren kwam burgemeester keijzer met zijn vrouw feliciteren, hij bracht een grote taart van bakker Broekema mee, ze was daar wel blij mee, maar zei toch vrijmoedig, dat ze net zo lief een haneboutje van hem had gehad, net zoals verleden jaar, toen hij haar kwam feliciteren met haar 99 ste , en daarmee oudste inwoner van Papendrecht was geworden. 's Middags na het eten deed opoe ingetje - feest of geen feest - toch haar middagdutje, maar toen er opnieuw visite kwam, kwam ze direct van de divan, met een tevreden lach zat ze heel de middag naast de kachel.


Op de tafel stapelde de hoeveelheid cadeaus, fruit, bloemen, flesjes eau de cologne, dozen bonbons, chocolade en nog veel meer versnaperingen zich steeds hoger op, vol tevredenheid keek opoe ingetje er eens naar, en vol tevredenheid keek ze de grote kring bezoekers dan eens rond, van ieder moest zij weten, wie hij of zij was, dat leidde weer tot ellenlange uitleggen. Aan alles komt een eind, om 8 uur was haar feest voorbij, de buren kwamen helpen opruimen, Gerrit punt de drogist nam gauw het cadeaupapier mee, dat kon hij nog wel een keer gebruiken, de restjes werden opgemaakt, en zo was iedereen tevreden, opoe ingetje had voor een jaar bonbons en chocolade in huis, en voor 10 jaar eau de cologne, helaas is ze maar 101 jaar en 2 maanden oud geworden.

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page