top of page

Verhalen lezen

Miljoenen dollars zweven boven Papendrecht

Ingezonden door: Anoniem.


1954, twee families de Koning, van de Vissersbuurt 112 en Oosteind 25 uit Papendrecht, ontvingen eind juni 1954 een brief uit Amerika gedateerd 16 juni 1954 en verzonden uit Ogden, USA. De brief is in beide gevallen een doorslag en in het Nederlands geschreven met de tekst: Uw familie heeft waarschijnlijk medezeggenschap in een estate van 23 miljoen dollar van ene Leendert de Gruiter.


De familie de Koning uit de Vissersbuurt heeft een kruideniersbedrijf en is van plan eens te gaan praten op het gemeentehuis en dan de opgave maar samen te stellen.


De plaats van herkomst Salt Lake City, de nederzetting van Mormonen heeft op de houthandelaar de Koning van het Oosteind nogal indruk gemaakt. Hij herinnert zich een verhaal van zijn oma, volgens haar was 1 harer zusters Mormoonse en naar Amerika geëmigreerd. De Koning gaat naar Brielle om daar te weten te komen of de bewuste Leendert de Gruiter misschien met zijn oud tante getrouwd geweest is. Voorlopig wachten beide 'dollarkoningen' maar even af.


Achteraf gezien een wijs besluit. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de 23 miljoen dollar alleen maar bestaat in de verwarde geest van een Amerikaanse meneer Boogaart die Nederland bestrooit met vage briefjes waarin hij een aandeel in de miljoenenerfenis belooft.


Het staat vast dat de miljonair Leendert de Gruiter op 37 jarige leeftijd als eenvoudig wagenmaker in zijn geboorteplaats Brielle is overleden, zijn bescheiden bezittingen liet hij aan zijn moeder na.

34 weergaven0 opmerkingen

De dijk

Comentários


bottom of page