top of page

Verhalen lezen

Het badhuis

Ingezonden door: Hetty Schellenbach-Alderliesten.


Het huis waar wij in woonden op Het Zand, aan De Dijkstraat had geen badkamer. Ook was het vreemd dat de wc in de keuken uit kwam, dat was nu niet bepaald fris. De meeste huizen op Het Zand hadden toch wel de wc in de gang, of er zat een portaal tussen keuken en wc. Ik denk dat dit de reden was dat juist deze huizen zijn afgebroken, ook was ons huis vreselijk verzakt. Toen je klein was werd je gewassen in de zinken teil voor de kachel, soms werd er een badje gemaakt in de gootsteen in de keuken. Maarja, je wordt ouder en dan is het niet ideaal om in je blootje in de kamer of keuken te staan.


Je ging dan naar het Badhuis. Het Badhuis was boven aan de dijk bij De Badhuisstraat. Dit was best gezellig want je moest meestal op je beurt wachten, je ging binnen door een grote deur daar was de wachtruimte met houten banken. Eerst ging je een kaartje kopen, het kostte een kwartje, dit was aan het loket in een klein gangetje. Mevrouw Kloot verkocht het kaartje en gaf een metalen plaatje met een nummer er op. Terug naar de wachtruimte om gezellig te kletsen met alle andere mensen die zaten te wachten.


Met een luide stem riep Thijs Kloot het nummer dat aan de beurt was, hij had de doucheruimte dan al mooi schoon gespoten. Op de deur zat een klok waar hij de tijd op kon zetten dat je er weer uit moest zijn, je kreeg 20 minuten. 5 Minuten voordat je tijd op was klopte hij op de deur en riep 'bijna tijd!'. Er was ook een ruimte met een bad maar daar heb ik nooit gebruikt van gemaakt want dat was te duur. 20 Minuten was niet echt lang om je uit te kleden, te douchen, afdrogen en weer aan te kleden. Het Badhuis was maar 3 dagen per week open, donderdag, vrijdag en zaterdag. En nog niet eens de hele dag, het was in de middag open tot 9 uur in de avond. Je had dan ook maar 1 keer per week een douche, de rest van de week waste je jezelf bij de gootsteen. Dit was wel eens een probleem met een gezin van 6 kinderen, vooral toen ze opgegroeid waren. Maarja, we wisten niet beter.


De familie Kloot woonde in het benedenhuis van het Badhuis. Thijs Kloot was werknemer bij de gemeente want hij kwam ook de huur ophalen. Nadat Thijs met pensioen ging is hij aan de Merwedesingel gaan wonen, en werd het Badhuis overgenomen door de familie Nederlof, die tevens de laatste beheerders van het Badhuis in Papendrecht waren.

321 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page