top of page

Verhalen lezen

Herinneringen blijven voor eeuwig

Ingezonden door: Henk Blokland.

Enkele opmerkelijke gebeurtenissen tijdens mijn schooljaren. De filmvoorstellingen, dat was een belevenis. Het begon al als we de grote zwarte dozen zagen binnen komen waarin de films werden afgeleverd aan de school. Het volgende karwei was, alle ramen in de klas met schotten blinderen, dan het vertonen van de film, die ging meestal over het leven en de bijzondere aspecten van 1 van de andere provincies in Nederland.


Het Sint Nicolaas feest, hier werd altijd met veel spanning naar uit gekeken en ook al zat je dan in de 6de of 7de klas, je werd toch altijd wel een beetje zenuwachtig van dat heerschap , als je geluk en een beetje talent had, mocht je een mooie sinterklaas voorstelling in kleur op het schoolbord maken.


Tekenles, tekenles met oost-indische inkt, ik ruik nog de typische geur van de inkt als we een poging deden de prachtige bloemen in zwarte inkt op papier na te tekenen.


De watersnood in 1953, veel ellende, vooral voor de boeren in de polder, het schoolgebouw werd door de gemeente gevorderd en de klaslokalen werden voor enkele maanden gebruikt als stallen voor de koeien. Op den duur werden de houten vloeren van de klaslokalen doorweekt van koeienmest en urine, zodat de koeien er met hun poten doorheen trapten en er grote gaten in de vloeren kwamen nadat de koeien weer vertrokken waren, stonk de hele school nog maanden naar de lysol dat men gebruikt had om schoon te maken.


In de laatste jaren kreeg de school ook nog een echte naam, het werd de (1ste) jan ligthart school van Papendrecht, later is de school gesloopt en op de huidige locatie staat nu het kantoorpand van de firma rietveld. Ik kom nog regelmatig op “mijn Oosteind” en moet me dan goed concentreren op de bebouwing aan de binnenzijde van de dijk, om me te kunnen voorstellen wat daar vroeger buitendijks heeft gestaan. Ik ben geboren op het Oosteind 20, later woonachtig “achter vonk” daarna Oosteind 58 en na enkele verhuizingen via nieuwbouw Papendrecht, Dubbeldam, oud Alblas, nu woonachtig in Alblasserdam.

14 weergaven0 opmerkingen

De dijk

Comments


bottom of page