top of page

Verhalen lezen

De zeeslang

Ingezonden door: Anoniem.


Op een koude herfstavond in 1951, wandelden de bewoners van Papendrecht naar de Kerkbuurt, waar het spoedig rijen dik stond, er werd getrappeld om de koude voeten te verdrijven, die belangstelling gold de operatie zeeslang, zoals het in de volksmond genoemd werd, en die eerder op de dag, door een te lage waterstand in de Merwede werd afgeblazen.


De zeeslang was het grootste zinkstuk ooit in Nederland gebouwd, en was bestemd voor de Rotterdamse stadsverwarming, de makers van dit kolossale geheel met een gewicht van bijna 700 ton was visser en smit, die de ruimte aan de Kerkbuurt hier speciaal voor gehuurd en ingericht hadden. Eindelijk was het zover, de Merwede had weer zijn hoge peil, schijnwerpers verlichten het terrein, waar het wemelde van arbeiders, opzichters en genodigden, alles liep door elkaar heen.


Niets werd aan het toeval over gelaten, daar zorgde heibaas hardam wel voor, hij regelde vanaf een podium het tempo en schreeuwde zijn bevelen over het terrein en naar de mannen op de drie drijvende bokken van v.d. Taks bergingsmaatschappij, drie sleepboten flankeerden de bokken. Om 11 uur klonk de eerste trompetstoot, het riskante werk was begonnen, lieren knarsten, kabels kraakten onder het enorme gewicht, het publiek verbrak de afzetting, en drong naar de rivierkant, agenten van de rijkspolitie drongen de menigte onvervaard weer terug.


De arbeiders en uitvoerders hielden hun hart vast, zo'n werk had men nog nooit onder handen gehad, op een vijftiental dik ingevette sleeën gleed de monsterachtige buis centimeter voor centimeter omlaag, na ruim een half uur bereikte men de waterspiegel, en om kwart voor twaalf klonk de kreet : aanpikken maar, de bokken draaiden bij, de takels werden gevierd, weer een half uur later rustte de buis in de drie stroppen, de lieren begonnen opnieuw te piepen. Om 1 uur dreef de zeeslang waarvan nog maar twintig centimeter boven water uitstak in de Merwede, iedereen glunderde, handen werden geschut want dit was een knap stukje werk. Twee uur later trokken de sleepboten aan en begon de tocht naar Rotterdam, waar men om half negen aankwam.

25 weergaven0 opmerkingen

De dijk

bottom of page