top of page

Verhalen lezen

De Papendrechtse moordzaak, 1910 - deel 3

Ingezonden door: Anoniem.


Het was geen moordzaak, het gezag stond op het spel door het wangedrag van de politie en de starheid van de regenten. Er zijn ontelbare stukken en verslagen geschreven in de landelijke pers over de gerechtelijke procedures en dwalingen. Er is zelfs een verhalenbundel uitgebracht door Fred van Os, onder de titel: Onder aan 't Veer, deze bundel is te koop bij bol.com.


De publicatie in de Dordtsche courant


De Papendrechtse gemeenteveldwachter De Meij moet zich onder toezicht van burgemeester Bonten aan en zonder dat de laatste er zich tegen verzette, aan ernstige mishandeling hebben schuldig gemaakt. Zou de justitie te Dordrecht zich niet verplicht achten, naar een en ander een ernstig onderzoek in te stellen? Het is waar, andere getuigen dan de mishandelden waren niet aanwezig en het herinneringsvermogen der gemeente-ambtenaren is bij dergelijke gelegenheden merkwaardig zwak. Maar een ernstig onderzoek in Papendrecht kan wellicht dingen aan het licht brengen, waaruit de werkwijze van den gemeenteveldwachter en de lijdelijke rol van de burgemeester bij een hardhandig optreden van De Meij tegenover derden aanneemt, voldoende kan blijken.


Het schijnt toch, het zich schuilhouden van Garsthagen wijst er op, in Papendrecht een algemene bekendheid te zijn dat de ordebewaarders op het gemeentehuis aldaar wat hard van hand zijn. Nu dit onder volle verantwoordelijkheid der ingezonden stukken schrijvers wordt gepubliceerd kan het parket te Dordt in deze niet werkloos blijven.

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page