top of page

Verhalen lezen

De oostelijke openbare school - deel 2

Ingezonden door: Henk Blokland.

In het tweede lokaal staan 3 rijen schoolbanken . Voor de 1ste 2de en de 3de klas, geleid door juffrouw van wijngaarden, een statige strenge volgens ons vrijgezelle dame die de wind er goed onder kon houden. Wat mij vooral is bijgebleven is dat ze heel goed kon voorlezen. Gezeten achter haar hoge lessenaar vlak bij de grote potkachel die tijdens de winter het gehele lokaal moest verwarmen, kon zij de mooiste en spannendste verhalen vertellen. Tijdens het voorlezen kon je, als je voorin de klas zat, kleine witte speeksel schuimbelletjes in haar beide mondhoeken zien verschijnen, en als je op de eerste bank zat, hield je het daar niet droog.


Na enkele jaren steeds weer te zijn “verhoogd” kwam ik in april 1952 in de 4de klas, dus in het andere 3de lokaal van de school bij de heer de lange die inmiddels de heer meeuse was opgevolgd als hoofd van de school. Meester de lange was inderdaad een grote man met een weelderige haardos en een soort verminking/misvorming aan een zijde van zijn mond. Wat hij ook had en dat hadden de meeste jongens op de school ook al gauw door, dat was een heel mooie dochter die ook bij ons op school kwam. Volgens mijn rapportboekje bleef de heer de lange tot medio 1955, want bij het volgende rapport staat de handtekening van de heer walraven, als ik me goed herinner werd de heer de lange overgeplaatst naar de westelijke openbare school.


Meester walraven was weer heel anders, ondanks zijn kleine gestalte straalde hij toch de autoriteit uit van “de bovenmeester” en ..... Hij speelde niet onverdienstelijk viool, ook prachtig waren zijn opmerkingen: 't gaat best ! Houd vol henk ! De heer walraven is later op veel te jonge leeftijd overleden. In maart 1955 werd ik bevorderd naar de 7de klas omdat onze school een april school was en nu overging naar een september school, derhalve haalde ik dus 2 veilig verkeersdiploma's het eerste in maart 1955 het tweede in mei 1956.

24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page