top of page

Verhalen lezen

De makelaar

Ingezonden door: Anoniem.

De woning advertentie in de krant noemde geen precieze straat, alleen maar een plaatsnaam : Papendrecht. Met erbij vermeld : vrije vestiging, binnen 2 weken in uw eigen woning, ideaal voor een starter die pas een baan in Dordrecht had gevonden. Nu is Papendrecht niet groot, het dorpje aan de noord telt nog geen twaalfduizend inwoners, het kon dus niet zo'n heksentoer zijn die lege woningen te vinden, toch ging dit niet goed, dat lag niet aan die papendrechtse burgers, die behulpzaam waren bij het zoeken, de oorzaak lag ergens anders : er stonden in verschillende wijken veel woningen leeg. Of men nu naar de nieuwbouwbuurt aan de oostelijke kant rijdt, of die aan de westelijke kant van het dorpje opzoekt, overal vindt men lege huizen, bij tientallen, de meeste staan al maanden leeg.


Het complex lege flatwoningen waar we het eerst terecht kwamen staat in de zeeheldenbuurt, "nee" zei een employé van de makelaar, dat zijn niet de woningen van uw advertentie, die staan aan de andere kant van Papendrecht. Maar nu u toch hier bent ... Waarom niet even de moeite genomen ze te bekijken ? Ik wil niet onder de duiven van mijn collega schieten, maar ik kan u toch wel met mijn hand op mijn hart verzekeren dat deze woningen wat de afwerking betreft beslist beter zijn, de prijs ? Huren is 185 gulden per maand, u kunt ze ook kopen voor 30.000 gulden.


In de schildersbuurt, aan de westelijke kant van het dorpje, vinden we de woningen van die advertentie, eengezinswoningen, sommige zijn bezet, de meeste staan echter leeg, in het voortuintje van de hoekwoning aan de pieter de hooghstraat staat het onkruid tot boven het raamkozijn, op het bord dat de bouwer erbij geplaatst heeft, staat de prijs 33.500,-- gulden. Wij helpen graag met een gemakkelijke betalingsregeling, zegt de makelaar, die met deze woningen leurt, u kunt het huis onmiddellijk betrekken, wij garanderen u alle medewerking van het gemeentebestuur. Ondertussen telt het kleine dorpje Papendrecht, nog steeds 250 woningzoekenden, sommige hunkeren al jaren naar een eigen dak boven het hoofd. Maar de heren makelaars hebben maling aan woningnood, ze eisen geld, en dus staan er in de zeehelden - en schildersbuurt van Papendrecht nu al maanden lang ruim 100 woningen leeg.

7 weergaven0 opmerkingen

De dijk

Comentarios


bottom of page