top of page

Verhalen lezen

Burgemeester Keijzer - 1963

Ingezonden door: Anoniem.

Papendrecht 1963, het dorpje aan de rand van de Alblasserwaard vertoond een uniek schouwspel onder de regie van burgemeester Keijzer, het stuk dat ten tonele wordt gevoerd heet : binnen 35 jaar van dorp met 5000 tot gemeente met 30.000 inwoners. In 1953 begon de burgemeester met de uitvoering van de uitbreidingsplannen, de boomgaardstraat en de weteringsingel waren een feit. En steeg het aantal zielen van 5000 naar 12000. Het is de bedoeling, in het kader van het drechtstedenplan, het tempo van deze groei nog 25 jaar vol te houden, en het inwonerstal nog eens te verdrievoudigen.


Het spreekt vanzelf dat een zo snelle groei van een oorspronkelijk agrarische dorp, allerlei problemen met zich meebrengt. Twee organisaties, de sip en sap zijn het vooral die de burgemeester steunen, de sip (samenwerkende industrieën Papendrecht) zijn de fabrikanten, en de sap (samenwerkende actieve papendrechters) zijn de middenstanders, alle godsdienstige en politieke verschillen zijn voorlopig opzij gezet om het streefdoel te bereiken. Burgemeester Keijzer, sinds 1947 aan het hoofd der gemeente, houdt van aanpakken en voortmaken, hij koopt aan grondstukken wat los en vast zit, hij sloopt oude panden, bouwt huizen, kerken en winkels, midden in een weiland waar nog slechts een paar huizen staan, zet hij een school neer.


Tot nu toe ontstonden in Papendrecht door zijn toedoen 2400 woningen, 6 scholen, een heel modern postkantoor, en een eveneens moderne gereformeerde kerk, 13 kinderspeelplaatsen, een prachtig sportterrein van 16 hectare, een badhuis, een bejaardentehuis, een winkelgalerij, een gezondheidscentrum, een rioolwaterzuiveringsinstallatie, een nieuwe begraafplaats en een cultureel centrum, in uitvoering of in voorbereiding zijn : een 2de haven, omgeven door 100 hectare industrieterrein, een flatgebouw van 10 verdiepingen, 4 scholen, 3 kerken, een motel enige honderden huizen en een winkelcentrum van 2 verdiepingen.


Het schijnt dat burgemeester Keijzer niet alleen een doortastend stedebouwer maar ook een financieel genie is, want terwijl de gemeenterekening vroeger altijd met een tekort sloot, vertoont ze nu een batig saldo !

31 weergaven0 opmerkingen

De dijk

bottom of page