top of page

Kraaihoek - Kraaihoek Zuid

Papendrecht is in zijn huidige vorm een jonge gemeente. De eerste grote aanbouw werd pas in de jaren '50 ingezet: tussen de dijk en de Burgemeester Keijzerweg verrees de wijk Kraaihoek. Het noordelijke gedeelte van de wijk mocht zich vanwege de bijzondere vorm van enkele woonblokken - op palen - verheugen in internationale belangstelling. Eind jaren tachtig bleken de flats door achterstallig onderhoud echter niet te redden van de sloophamer. De sloop van de 416 appartementen maakte vervolgens de weg vrij voor de ontwikkeling van een nieuw visitekaartje van de gemeente. Inmiddels heeft de wijk schitterende nieuwe woningen.

kaart-buurt-kraaihoek-papendrecht_edited_edited.jpg

Badhuisstraat

De badhuisstraat is vernoemd naar het enige Badhuis in Papendrecht dat dienst deed van vanaf 1949 en werd gesloten in 1968.

Badhuisstraat

Kraaihoek

Kraaihoek, een stukje dijk van Bosch naar Kerkbuurt, kreeg deze naam in 1947. Vroeger werd het Karhoek genoemd, ook in de volksmond bleef het later  de Karhoek heten. Met de bouw van de wijk 't Zand verdween de buitendijkse bebouwing van de Karhoek zodat de vreemde situatie ontstond dat het stukje dijk aan de ene kant Kraai of Karhoek heet en aan de andere kant Dijkstraat. Vanaf de kerk gezien, is het woonhuis en winkel van Commandeur het 1ste pand dat wij tegen komen in de Kraaihoek, het laatste is de timmermanswerkplaats van Matena tegenover de Middenstraat.

Kraaihoek

Muilwijckstraat

De naam Muilwijck stamt uit de tijden van de Heerlijkheden. De periode waarin de “Heeren” van Papendrecht en Matena hun ’heerlijke’ rechten uitoefenden. Deze straat werd in 1950 vernoemd naar Tielman van Muilwijck.

Muilwijckstraat

Rozenstraat

Rozenstraat