top of page

Verhalen lezen

Herinneringen aan Papendrecht - deel 7 - De periode rond mijn militaire dienst tijd

Ingezonden door: Piet de Koning.


Toen ik 18 was kreeg ik twee kwartjes zakgeld, en ik spaarde er nog van ook !, we kochten op zaterdagavond een ijsje van 5 cent, ik weet nog goed op een zaterdagmiddag, bloedheet 28 graden hooibouw, er moest anderhalve hectare gerijfd worden met de hand, dat was uren werk, we zagen de ijscokar van piet van os staan bij de witte brug, opa dekker ging ijsjes voor ons halen, hij moest er 1.5 kilometer voor lopen, er was bijna niets over toen hij terug was. Dansles was voor de heidenen, toen ik 18 was , was er weinig om te dansen, de Duitsers hadden je helemaal in de greep, je kon wel gaan dansen in Lekkerkerk of in Dordrecht, maar dat was veel te gevaarlijk voor jongens vanwege de kans om naar de Duitse werkkampen te worden gestuurd te worden.


Ik ben korte tijd in militaire dienst geweest, van november 46 tot mei 47 in Naarden, tijdens de keuring had ik al opgegeven dat ik last had van bronchitis, in die tijd ben ik veel thuis geweest met ziekteverlof. Op een dag kwam de politie, ik was aan het karnen bij Gerrit pullen, ik moest me toen diezelfde avond nog melden bij de marechausseekazerne aan de veerdam, en de andere dag moest ik weer terug naar mijn onderdeel in Naarden, daar moest ik weer mee doen met marcheren en in de looppas, maar dan kreeg ik weer last van de bronchitis, als dat opspeelde moest ik een week alleen corvee doen, en de zalen schoonhouden, daarna moest ik weer mee marcheren, en dan begon het weer van voren af aan, totdat ik uiteindelijk werd afgekeurd.


Ik wist wat ik in het leven wilde, ik wilde in de landbouw werken, en dan speciaal in de veehouderij, maar ja in die tijd werkte je van de ene dag naar de andere, ik kwam in vaste dienst bij opa dekker, opa was verplicht om grasland te ploegen voor de voedselvoorziening, opa had 1 hectare bouwland, waarvan de helft aardappelen, en de andere helft bieten, behalve ploegen deden we alles met de hand, zaaien, poten, wieden en de bieten opeen zetten, je zat dagenlang op je knieën voor dat werk.


Het was geen optie om de boerderij van opa dekker over te nemen, in 1949 - 1950 was er veel land van hem onteigend voor de uitbreiding van Papendrecht, in 1954 was het laatste land al versnipperd, de sloten waren al dicht, de riolering was er al ingebracht en de wegen in de polder waren al klaar, in 1955/56 was het dus over voor de boerderij, net als met de andere boerderijen van vele andere boeren die ook onteigend waren. (opmerking bewonerscollectief : het gebied wat piet beschrijft loopt van de veerweg tot de vrijheer van eslaan nu edelweislaan en van het bosch tot de g van dalenstraat, de eerste huizen zijn in 52/53 gebouwd in de boomgaardstraat en weteringsingel).


Uit het boek : Vaders herinneringen (Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com)

7 weergaven0 opmerkingen

De dijk

Comments


bottom of page