tukker botenbouw

tukker botenbouw in papendrecht

op i november 1955 start Piet Tukker in een houten loods aan het Molenpad in Sliedrecht zijn lasconstructiebedrijf en roeibotenbouw P J Tukker, na 9 maanden verhuist het bedrijf naar Kerkbuurt nr 9 in Papendrecht.

Piet geboren op 21 februari 1922, komt uit een groot gezin, zijn ouderlijk huis stond op de grens van Westeind en Noordhoek, de boerderij met de zwarte schuur, tijdens de 2de wereldoorlog wordt hij te werk gesteld in Wiesbaden - Duitsland, na de oorlog komt hij ongeschonden terug en trouwt met Co van Wijngaarden, een dochter van Hendrik van Wijngaarden uit het Westeind nr 40, het paar trekt bij Piet zijn ouders in, in 1953 tijdens de watersnood moesten zij noodgedwongen het huis uit, dat net naast het "gat" stond, en totaal onbewoonbaar werd, Piet en Co met hun zoontje Govert vonden tijdelijk onderdak op het Oude Veer bij Boerman, die getrouwd was met een zus van Co.

Toen de ellende van de watersnood voorbij was, kreeg men een woning aan het Weense Plein nr 2 die geschonken waren door de Oostenrijkse regering aan slachtoffers van de watersnood, en hier in Papendrecht gebouwd zijn door het timmerbedrijf Jaap van Wijngaarden, de broer van Co.

Piet een 1ste klas vakman, werkt na de oorlog ondermeer bij de firma Kooijman aan de Noordhoek, hij werd altijd vergezeld door zijn broer Goof, die 2 waren onafscheidelijk, in 1955 besluit Piet voor zichzelf te beginnen, daarbij zijn broer meenemend, er wordt gestart in Sliedrecht, na 9 maanden volgt de verhuizing van het bedrijfje naar Papendrecht.

augustus 1956 start Piet in de Kerkbuurt nr. 9, het werfje was vanaf de dijk niet zichtbaar, het lag achter de opslag van aannemer van Wijnen, aan de waterkant was het werfje en de loods, er was geen helling zodat alle boten vanaf de rivier de Merwede in het water getrokken werden door een boot.

het eerste schip wat aan de Kerkbuurt gebouwd werd, was een proviandvlet, ofwel de parlevinkersboot van de firma Kooyman uit Dordrecht, na deze vlet volgde het motorjachtje de Dolfijn van aannemer van Wijnen uit Dordrecht, de motoren die er in geplaatst werden kwamen van het bedrijf van Hendrik Versteeg, zijn buurman in de Kerkbuurt, nog heel veel bootjes en vletten zijn er in de Kerkbuurt door Piet en Goof gebouwd, teveel om op te noemen, de oppervlakte van het werfje wordt te klein, en in 1966 verhuisd het bedrijf naar een grotere lokatie in Alblasserdam - Oost Kinderdijk.

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE