koppelaar & vergeer schildersfamilie

neeltje koppelaar

Neeltje Koppelaar werd geboren op 6 oktober 1898, na haar scheiding van Aart Vergeer ging zij in 1925 met haar toen 4 jarig zoontje Jan, in een huisje achter het oude postkantoor in het Bosch 47 wonen, ze moest in haar eigen levensonderhoud voorzien, want uitkeringen waren er in die tijd niet, ze werd schilderes, en wat voor een !

 

in 1933 verhuisde moeder en zoon Jan naar Westeind 137a, waar Neeltje vanuit haar woonhuis schilderijen verkocht, ze lijste ook schilderijen, foto's, prenten en dergelijke in.

zoon Jan had behalve het vriendelijke karakter van zijn moeder ook haar schildersgave geerfd, hij schilderde al voor de 2de wereldoorlog, in die oorlog deed hij dat onder de schuilnaam Verko.

de opening van een eigen kunsthandel aan het Westeind 131 in 1954 was de vervulling van een grote wens van beide, de kunsthandel firma Koppelaar en Vergeer was hiermee een feit.

veel schilderijen werden op bestelling gemaakt, de dijkdoorbraak in 1953, de molens in Kinderdijk, maar ook schilderijen van de boerderijen aan de La Groweg, de latere Parallelweg en vanuit haar achtertuin natuurlijk de Gantel zijn daar prachtige voorbeelden van. het was eind jaren 40 begin jaren 50 traditie, dat als je trouwde een schilderij kocht van het geld dat je die dag van familie en vrienden in een envelop als huwelijksgeschenk kreeg, Koppelaar en Vergeer was natuurlijk de winkel om dat te doen, zo heeft er in menig Papendrechtse huiskamer wel een schilderij gehangen van Neeltje of Jan.

jan vergeer

na het verlaten van de ambachtschool is Jan bij schildersbedrijf Teun Twigt in het Bosch gaan werken, dit duurde tot 1942, toen werd hij in het kader van de arbeitseinsatz, als jongeman gedwongen te werk gesteld in nazi Duitsland en kwam in Berlijn terecht, na de tweede wereldoorlog begon hij bij schildersbedrijf Sterk in Zwijndrecht, voor die werkgever heeft hij de huizen in de Beatrixstraat op het Eiland geschilderd.

zoals boven te lezen is startte hij in 1954 de kunsthandel Koppelaar en Vergeer samen met zijn moeder, nadat Jan zijn vakbekwaamheidspapieren en het middenstandsdiploma had gehaald, begon hij op 1 november 1957 zijn eigen bedrijf op het Westeind 137a, J Vergeer schilders en behangbedrijf was een feit.

behalve kunstschilder en huisschilder, was Jan ook reclame en decoratieschilder, hij leerde het Oud-Gothisch of Monnikenschrift wat op oorkondes en diploma's gebruikt werd.

ook begon hij op het Westeind 152, waar hij zijn werkplaats had, een winkeltje waar hij verf behang en allerlei schildersspullen ging verkopen, het winkeltje was weliswaar alleen op verzoek open, of na aanbellen op nr 131, waarna mevrouw Vergeer even meeliep naar de overkant.

in de jaren 60 en 70 was het de tijd van seriematige woningbouw, nieuwe woonwijken schoten als paddestoelen uit de grond, Vergeer had volop werk, zelfs op zaterdag werd er gewerkt, zo'n beetje de halve Krimpenerwaard is destijds geschilderd door J Vergeer, hij had  vast werk, mede door de kwaliteit die hij leverde, aannemers de Lange en v d Berg uit Bergambacht en bouwbedrijf Pelikaan uit Gorinchem deden altijd een beroep op hem.

Jan heeft natuurlijk een prachtig bedrijf opgebouwd, waar zijn kinderen en tegenwoordig ook zijn kleinkinderen volop werk in hebben.

met dank aan Elma Vergeer voor de gegevens over haar vader Jan.