schorer dranken - westeinde 13

schorer een allesdoener

in 1894 opent lucas frederik schorer in papendrecht een handel in drank, hij was gehuwd met neeltje nijman, het gezin had meerdere kinderen, waarvan er 1 op zeer jonge leeftijd overleed aan de spaanse griep, zijn zoon frederik hendrik neemt later het bedrijf over.

lucas komt er al gauw achter, dat hij met alleen drankverkoop een karige boterham kon verdienen, en besloot allerlei bij-artikelen te gaan verkopen, zo kreeg hij in 1898 het agentschap van de wiljes theehandel, hij kreeg in 1900 de alleenverkoop in papendrecht van brikets en engelse antracietkolen, rond 1910 begon lucas ook als rijwielverkoper en reparateur.in 1936 kreeg hij een tapvergunning, niet dat hij een kroeg had, maar hij liet zijn klanten wel eens een glaasje proeven, en daar was immers een vergunning voor nodig,

in 1939 behaald zijn zoon frederik hendrik zijn middenstandsdiploma, en komt in de zaak, in dat zelfde jaar trouwt hij met marigje stoker in 1940 wordt hun 1ste kind bastiaan geboren.

in 1944 midden in de oorlogsjaren bestaat het bedrijf 50 jaar, dit wordt uitbundig gevierd in de blauwe zaal in het westeind, in nederland was zachjes aan een voedsel tekort aan het ontstaan, en daar op dat feest kon echt alles, mijn moeder die met haar zussen serveerde in de blauwe zaal, bewaarde alle restjes en het werd verdeeld onder de mensen die niet veel te eten hadden zo kon het gebeuren dat er aan het eind van de oorlog, opeens een aangebroken fles bessenjenever in de boesemsingel terecht kwam, en zalm op de hogendijk.  het feest was overigens alleen voor genodigden.

lucas heeft ook de nodige tegenslager gekend, in de strenge winter van 1929 was lucas betrokken bij een eenzijdig auto ongeluk, ter hoogte van het molenpoldertje botste hij door de gladheid tegen een boom, waardoor de auto kantelde en van de dijk afrolde, wonder boven wonder bleef lucas ongedeerd, de auto was totaal los, de vracht kon hij weggooien.

lucas had een zeer groot sociaal leven, zo werd hij rond 1923 voorzitter van de muziekvereniging excelsior, c van genderen was hiervan directeur of dirigent, het korps telde toen 35 leden, mede door de inbreng van schorer en van genderen groeide het korps in enkele jaren tot ruim 60 leden, de prijzen die excelsior won op concoursen, werden altijd tentoongesteld in de etalage van schorer aan het westeind nr 13.

in 1927 komt hij op de kandidatenlijst van de liberale kiezers voor de gemeenteraad van papendrecht, hij stond hier op plaats 6, en werd niet gekozen. lucas zat in de kascommissie van het plaatselijke groene kruis, hij was voorzitter van de oranjevereniging, mede door zijn toedoen zijn de 2 oranjeverenigingen, op het oosteind was er namelijk ook een, samen gegaan, dat hij hierdoor het voorzitterschap, dat naar buis van het oosteind ging, moest opgeven was geen probleem. in 1935 wordt hij secretaris van de middenstandsorganisatie in papendrecht.

in 1954 besluit de familie schorer een eind te maken aan de zakelijke aktiviteiten, het bedrijf wordt verkocht aan theo romeijn, een zoon van een kaas en wijnhandelaar, en eigenaar van een limonadefabriek in dordrecht.