roeloffs waterwerken en steenhandel

het ontstaan van het bedrijf

als opzichter van rijkswaterstaat had jan koenraad roeloffs veel te maken met het aanleggen en onderhoud van dijken, in 1890 richtte hij een handel op in basaltstenen, daarnaast startte hij ook als aannemer in waterwerken,

hij kocht het stuk grond buitendijks in de kerkbuurt ter hoogte van de grote kerk, voor opslag, hij had in duitsland een steengroeve tot zijn beschikking ( zie foto )  hij liet de basaltsteen met steenbonkers naar papendrecht brengen, waar ze gelost werden op de steenplaats, na het overlijden van roeloffs sr, wordt het bedrijf voortgezet door zijn zonen willem en jan.

de groei van het bedrijf

in de kerkbuurt was het een drukte van belang, de schepen lagen te wachten tot ze geladen of gelost konden worden, steenbaas jan van os had hier de leiding over de steen sjouwers, meestal een man of 5 per schip anders liep men elkaar toch maar in de weg, deden het zware werk, eigenlijk was de kerkbuurt gewoon een overslag plaats.

de schepen die geladen werden gingen bij hoge uitzondering na allemaal naar de waterwerken van roeloffs richting zeeland, zo is de haven van terneuzen een van zijn grote werken geweest, natuurlijk ging er wel eens wat mis, zo liep het schip van schipper van wijnen in 1911 in een zware storm bij stavenisse op de dijk ( zie dorpsverhaal 65, op deze site )

roeloffs was voor papendrechtse begrippen in de jaren 20, een groot bedrijf, die aan menig plaatsgenoot werk verschafte.

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.04 | 12:18

Zijn er meer foto's bekend van Balde op Bosch 36 / Bosch 38?
Hoe kregen ze die autobussen de dijk op en af?

...
31.03 | 21:56

De achtergrond zijn niet de huizen van de Rembrandtlaan, maar die erachter staan. Die waren in 1963 gebouwd. De Rembrandtlaan is in 1971 pas gebouwd!

...
17.03 | 21:40

hier zie ik mijn oom dries eerste rij van lings 2de

...
17.03 | 14:38

Die lange achteraan met die sneeuwbal is mijn vader Dirk Stout.

...
Je vindt deze pagina leuk