5 generaties slager gerrit pullen

de 1ste generatie

het koninklijk huis kon er vroeger wat van, met koning willem 1, koning willem 2 en koning willem 3, in papendrecht konden we dit veel beter, met gerrit pullen  de 1ste, gerrit pullen de 2de, gerrit pullen de 3de, gerrit pullen de 4de, en gerrit pullen de 5de, en dan ook allemaal slager zijn van beroep. uniek hoor.

in 1875 start de 1ste gerrit pullen een vleeshouwerij in almkerk, later vestigd hij zich in papendrecht aan de dijk op nr a 337, op de driesprong veerdam-oude veer-bosch, hij was al aardig ingeburgerd in papendrecht, omdat hij regelmatig bij de boeren kwam slachten, en dacht dat hij hier een betere boterham kon verdienen dan in almkerk.

slager pullen heeft tot 1900 op de a 337 zijn bedrijf gehad, en verhuisd dan naar het oude veer, de eisen van de warenwet dwingen hem daar toe, die wet stond slachten op een houten vloer niet mee toe.

de 2de generatie gerrit pullen neemt tevens in 1900 het bedrijf over

de 2de generatie

gerrit pullen de 2de nam zoals gezegd in 1900 het bedrijf over en heeft dit gerund tot 1942, een moeilijke tijd allemaal met de crisisjaren tijdens en net na de wereldoorlog 1, geld om iets te kopen, hadden de mensen bijna niet, dus vlees werd meestal als eerste geschrapt, men hield zelf wel enkele beesten rond het huis, zoals kippen, soms een varken, kippen slachten was meestal geen probleem, dat kon men zelf wel, een konijn lukte ook nog wel, maar een varken is natuurlijk een heel ander verhaal, hier had men echt slager pullen voor nodig, in die jaren was hij dan ook meer slachter dan slager.

aan iedere crisis komt natuurlijk een eind, het werd weer drukker, ook de concurentie nam toe, slager eikelenboom kwam van sliedrecht naar papendrecht, de vinkies van het oosteind, hadden 2 zonen die allebei het slagersvak in gingen, van der toren had een slagerij in de veerstoep, jo kraal in het westeind, pullen de 2de ging regelmatig naar de veemarkt in rotterdam, om zijn inkopen te doen, er werden dan gewoon koeien gekocht, eenmaal op het oude veer aangekomen, ging er natuurlijk wel eens wat mis, menige koe die het even niet zag zitten om geslacht te worden, brak los en liep dan vrij op het oude veer rond.

de 3de generatie

het is 1942 als de derde generatie gerrit pullen het bedrijf overneemt, midden in oorlogstijd, men mocht maar 2 dagen per week open zijn, en het vlees was schaars, de 2de generatie pullen kocht op de veemarkt in rotterdam zijn koeien, die de 3de generatie dan in papendrecht slachtte, mensen uit papendrecht die vee hadden, konden ook bij pullen terecht, al werd er in oorlogstijd natuurlijk ook veel illegaal geslacht.

in de slagerij van pullen maakte ze de meeste vleeswaren zelf, denk maar eens aan zure zult, rosbief, gekookte worst, leverworst, gerookt spek, en in de winter natuurlijk erwtensoep, pullen en met name de 3de en de 4de generatie wonnen met hun eigengemaakte producten regelmatig wedstrijden, die uitgeschreven waren door de landelijke organisatie voor slagersbedrijven.

de 4de generatie

rond 1960 komt gerrit pullen de vierde bij zijn vader in het bedrijf te werken, op maandag en donderdag wordt hij er op uitgestuurd om bestellingen op te nemen, op de andere dagen worden de bestellingen bezorgd, hij helpt bij het uitbenen, verzorgde in de kelder het pekelbad en de rookkast, naarmate het in de winkel drukker werd , is hij gestopt met het zelf slachten van vee, en koopt het bij de groothandel in.

eind jaren 90 sluit gerrit pullen de vierde zijn slagerij op het oude veer, in het pand wordt een kinderkapsalon gevestigd, nadat het bijna 100 jaar een slagerij is geweest.

zelf gaat hij wonen in de p c hoofdlaan, en blijft hij werken bij zijn zoon, gerrit pullen de 5de, die op de markt in papendrecht een slagerij had geopend.