het cafe van de familie hubers

cafe de witte ballon of cafe van de fam. hubers

als je vroeger de vraag stelde waar is het cafe van de familie hubers, dan wist bijna niemand dit, stelde je de vraag waar is de witte ballon, en dan hoefde je er geeneens cafe erbij te zeggen, dan wist iedereen het.

het cafe is in 1913 gebouwd door bierbrouwerij de griffioen van de gebroeders van schalk uit schiedam, en afgebroken in 1964 in verband met de aanleg van het industriegebied.

er is natuurlijk best het 1 en ander gebeurt in die 50 jaar, het cafe heeft diverse dijkverhogingen meegemaakt, vergelijk de foto maar eens, en kijk dan vooral naar de ruimte tussen de vensterbank en het wegdek,  in 1930 zijn de 3 woningen naast het cafe geheel afgebrand, de witte ballon bleef behouden.

voor de 2de wereldoorlog worden er regelmatig veilingen van onroerend goed gehouden, notaris ens deed dit veel, het was natuurlijk 2 keer volle bak voor hubers, want zo'n veiling gaat in 2 delen, de eerste keer bij opbod, de tweede keer bij afslag, de serieuze bieders mochten binnen plaats nemen, en natuurlijk komen er een hoop nieuwsgierige op af, deze werden verzocht om op de dijk te blijven.

hubers trad op als er klanten lastig werden, zo heeft hij eens een keer klaas hofwegen, naar buiten gegooid wegens dronkenschap en overlast, klaas liet het er niet bij zitten, en begon schuin aan de overkant waar hij woonde, zelf in zijn schuurtje  een cafe, waar de prijzen beduidend lager waren, als in de witte ballon.

het verenigingsleven maakte dankbaar gebruik van de witte ballon, zo hield de oostelijke oranje vereniging hier haar aktiviteiten, in november 1920 werd er de eerste vergadering van de landstorm gehouden.

ook waren er wel eens misverstanden, een cafe in de wijnstraat te dordrecht, had dezelfde naam, de witte ballon, deze adverteerde in de jaren 40 regelmatig in de dordrechtse courant met : hedenavond weer live muziek van ......,  de mensen lazen dit, en vertelde dit rond, want niet iedereen las de krant,  het gevolg was dat er mensen naar de witte ballon in papendrecht gingen, waar dan natuurlijk niets te doen was.

op 8 januari 1937 zag cafehouder hubers zich genoodzaakt 2 bezoekers uit sliedrecht uit zijn cafe te verwijderen die de nodige overlast veroorzaakten, eenmaal buiten werden door de heren de messen getrokken, waarna de 30 jarige v de 50 jarige boer enige dodelijke steken toebracht, men droeg het slachtoffer het cafe weer binnen, waar hij spoedig daarna aan zijn verwondingen bezweek.

het gehele verhaal alsmede de daar opvolgende rechtzaak, hebben wij geplaatst op deze site, zie hiervoor onze dorpsverhalen nrs. 77 en 78

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Bert Schimmel, Cambodja | Antwoord 27.02.2017 09.31

Het café was wat achterover gezakt, aan een kant van de biljarttafel stonden de poten op een stapel bierviltjes.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE