huib ijzerman en zonen rijwielen

rijwielhandel ijzerman

huib ijzerman begon in 1929 aan het westeind nr 27 een rijwielhandel met werkplaats, en was de grondlegger van het bedrijf, hij nam zijn vader in loondienst.

tony is de eerste van de 3 zoons die in 1946 in het familiebedrijf komt werken, tussen het werken door haalt hij het middenstandsdiploma en het fietsendiploma, dit had hij nodig om fietsen te mogen verkopen, vader huib had deze papieren niet nodig, dit in verband met zijn leeftijd, net  zoals vele andere kleine middenstanders, die al jaren in het vak zaten, en op leeftijd waren, kreeg hij ontheffing om deze diploma's te halen.

begin jaren 50 komt wim de 2de zoon in het bedrijf, hij zorgt ervoor dat er moderne snufjes in het bedrijf komen, tijdens de watersnood in 1953 was er natuurlijk een hoop ellende, het pand en de werkplaats lagen immers buitendijks, met de gantel er vlak achter.

intussen is de bromfiets aan een opmars bezig, de eerste bromfiets komt bij de papendrechtse motorenfabriek van rossum vandaan, een andere bromfiets uit die tijd was la poulain, vervolgens kwam de populaire solex in de handel, ijzerman verkocht en repareerde al deze merken.

in de jaren 50 begint men met de verkoop van televisietoestellen, radio's stofzuigers, centrifuges van de merken philips en erres, dit is echter geen succes geworden, de verkoop was gewoon goed, maar de reparatie's leveren problemen op, en er ging nog wel eens wat mis in die tijd, alles stond natuurlijk nog in de kinderschoenen, de firma ijzerman is hier gauw mee gestopt, het was gewoon niet rendabel.

jo de jongste zoon komt begin jaren 60 in het bedrijf, eigenlijk was er voor hem nog niet veel te doen, tot het noodlot toeslaat, huib ijzerman wordt in 1962 opgeroepen voor een t.b.c. controle bij het doorlichten wordt een vlek op zijn longen ontdekt, hij bleek longkanker te hebben, en overleed in september van dat jaar.

de 3 broers besluiten verder te gaan, de moeder en zussen worden uitgekocht, tony gaat zich met de verkoop bezig houden, wim en jo blijven in de werkplaats

eind jaren 60 deed het aardgas zijn intrede, de gebroeders gaan gaskachels verkopen en verzorgen ook het leidingwerk in huis.

in 1983 hebben de ijzermannen het pand van verheuvel een voormalige concurent op het oude veer die failliet was gegaan gekocht, en er later een stuk aangebouwd is zodat er een prachtige fietsenwinkel ontstond,  op een prachtige locatie.

in 1996 neemt henry de zoon van wim, de zaak aan het westeind over, wim en jo stoppen en genieten in papendrecht van hun oude dag.tony is iets later gestopt en verhuisd naar zeeland.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Bert Schimmel Cambodja | Antwoord 26.02.2017 09.46

Ijzerman had in de 50tiger jaren altijd een speciale Tour de France etalage, met de route, etappe uitslagen, algemeen klassement etc.

Hetty Schellenbach | Antwoord 25.02.2017 21.12

Mijn eerste 2 fietsen kwamen hier vandaan.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE