vishandel viveen

vishandel viveen aan het oude veer

jan viveen zalmvisser in woudrichem komt in 1920 vanuit die plaats met vrouw en 7 kinderen naar papendrecht, in de zalmvisserij was niets meer te doen, en hij besluit bij de scheepswerf van v.d. schuijt te gaan werken, het gezin gaat op de hogendijk wonen, op aanraden van zijn vader begint zoon gerard in 1920 een handeltje in vis, als 15 jarige jongen gaat hij op de fiets van de hogendijk naar boven hardinxveld om daar zijn vis in te kopen, hij schaft tevens een juk aan waar hij 2 emmers haring aan kan hangen, daarmee trekt hij van deur tot deur.

in 1935 verhuisd gerard, die ook wel GÉCÉ wordt genoemd, en inmiddels getrouwd is, met zijn vrouw naar het oude veer nr 2, ofwel de a337 de voormalige slagerij van pullen, in de kelder van het dijkpand wordt vis gebakken, een klusje waar jan zijn vader graag mee helpt, gerard ging met zijn bakfiets de dijk op, 1 dag in de week het oosteind op, en 1 dag in de week tot aan de hogendijk, hij ging ook regelmatig de polder in, soms tot ottoland toe.

de verkoop van gebakken vis neemt enorm toe, vader jan gaat naar hendrik ido ambacht om bij een scheepssloperij een driepootskachel en grote pannen te kopen, dit om meer te kunnen bakken.

in 1955 opent gerard een nieuwe winkel aan het oude veer, op nr 21 om precies te zijn, naast het cafe van hilgeman, zijn gezin gaat erachter wonen, gerard had daar ook meer ruimte voor zijn duiven waar hij wedstrijden mee vloog.

gerard viveen met zijn bakfiets zijn tot eind jaren 60, een vertrouwd beeld in papendrecht geweest, zo stond hij regelmatig op het veerplein bij de poort van aviolanda om daar zijn waar te verkopen, tijdens het haringseizoen was hij natuurlijk in heel papendrecht te vinden, hij maakte ze schoon waar je bij stond.

net zoals alle kinderen uit middenstanders gezinnen, waren ook zijn kinderen regelmatig de klos, bas en jan brengen de bestellingen weg, en riet helpt in de winkel, concurentie is er eigenlijk nooit geweest, hij had alleen last van de weekmarkt op dinsdagmiddag in de muilwijckstraat waar de gebroeders toet uit scheveningen hun vis verkochten.

door ziekte gedwongen, stopt gerard viveen in 1970 de vishandel, en verkoopt het pand aan jan en dick bakker, van bakker slaapcomfort,  gerard overlijdt in 1974 aan de gevreesde ziekte.