vishandel viveen

vishandel viveen aan het oude veer

jan viveen zalmvisser in woudrichem komt in 1920 vanuit die plaats met vrouw en 7 kinderen naar papendrecht, in de zalmvisserij was niets meer te doen, en hij besluit bij de scheepswerf van v.d. schuijt te gaan werken, het gezin gaat op de hogendijk wonen, op aanraden van zijn vader begint zoon gerard in 1920 een handeltje in vis, als 15 jarige jongen gaat hij op de fiets van de hogendijk naar boven hardinxveld om daar zijn vis in te kopen, hij schaft tevens een juk aan waar hij 2 emmers haring aan kan hangen, daarmee trekt hij van deur tot deur.

in 1935 verhuisd gerard, die ook wel GÉCÉ wordt genoemd, en inmiddels getrouwd is, met zijn vrouw naar het oude veer nr 2, ofwel de a337 de voormalige slagerij van pullen, in de kelder van het dijkpand wordt vis gebakken, een klusje waar jan zijn vader graag mee helpt, gerard ging met zijn bakfiets de dijk op, 1 dag in de week het oosteind op, en 1 dag in de week tot aan de hogendijk, hij ging ook regelmatig de polder in, soms tot ottoland toe.

de verkoop van gebakken vis neemt enorm toe, vader jan gaat naar hendrik ido ambacht om bij een scheepssloperij een driepootskachel en grote pannen te kopen, dit om meer te kunnen bakken.

in 1955 opent gerard een nieuwe winkel aan het oude veer, op nr 21 om precies te zijn, naast het cafe van hilgeman, zijn gezin gaat erachter wonen, gerard had daar ook meer ruimte voor zijn duiven waar hij wedstrijden mee vloog.

gerard viveen met zijn bakfiets zijn tot eind jaren 60, een vertrouwd beeld in papendrecht geweest, zo stond hij regelmatig op het veerplein bij de poort van aviolanda om daar zijn waar te verkopen, tijdens het haringseizoen was hij natuurlijk in heel papendrecht te vinden, hij maakte ze schoon waar je bij stond.

net zoals alle kinderen uit middenstanders gezinnen, waren ook zijn kinderen regelmatig de klos, bas en jan brengen de bestellingen weg, en riet helpt in de winkel, concurentie is er eigenlijk nooit geweest, hij had alleen last van de weekmarkt op dinsdagmiddag in de muilwijckstraat waar de gebroeders toet uit scheveningen hun vis verkochten.

door ziekte gedwongen, stopt gerard viveen in 1970 de vishandel, en verkoopt het pand aan jan en dick bakker, van bakker slaapcomfort,  gerard overlijdt in 1974 aan de gevreesde ziekte.

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Natascha kessels viveen | Antwoord 28.10.2017 21.35

Ik ben een dochter van mieke viveen uit eindhoven en hadden ook een viswinkel
Viveensvishandel in eindhoven mijn opa heete ook viveen hemelrijken eindhoven

Bert Schimmel, Cambodja | Antwoord 01.03.2017 19.47

In die tijd werd de gevangen haring nog in het zout gelegd, Viveen zijn handen waren in het haring seizoen erg uitgebeten van het zout.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE