gebroeders v d linden tuinders

van zaadteelt naar komkommerteelt

v d linden senior begon in de jaren 20 op de grond achter zijn woonhuis aan het westeind nr 90 een zaadteeltbedrijf,  later komen ook zijn zoons floor en koos in het bedrijf te werken.

een zaadteeltbedrijf is natuurlijk erg arbeidsintensief, zeer zeker in het oogstseizoen  de knoppen of zaadbollen moesten uit de gewassen gehaald worden en te drogen worden gelegd, het product moest uit de grond, en werd indien nog mogelijk op de groenteveiling aangeboden, meestal lukte dat niet omdat het product door zijn lange groei voos was geworden, in dat laatste geval ging het als veevoer weg, het gedeelte tussen de bloem en product liet men gewoon op het land liggen, of indien die er was de mesthoop op. voor later hergebruik.

geleidelijk aan wordt de zaadteelt afgeschaft, en gaat men over op de producten zelf, in dit geval de groenten, men verkoopt dit via de dordtse en later toen deze is opgeheven via de zwijndrechtse groenteveiling.

in de jaren 50 gaan de 2 broers samen verder, floor gaat wonen op westeind 90, en koos koopt de woning oude veer nr 14, tussen bakker boer en de praktijk van tandarts jol de jong, ze besluiten om volledig over te stappen op de teelt onder glas, de zogenaamde platglasbakken, eigenlijk een simpele constructie, 2 betonnen banden in de grond en dan een houten raamwerk met glas er over heen, zodat de temperatuur onder dat glas wat hoger werd, en men de groenten dan eerder kon oogsten, en dus een hogere prijs op de veiling kreeg, men was op zo'n manier de massa voor.

met de watersnood in 1953, kwam men in de problemen, niet zo zeer qua oogst, het was immers februari en er stond nog niets in de grond, het probleem was dat de houten ramen  met glas waren gaan drijven, wat niet was gaan drijven was zoveel rommel overheen gekomen dat al het glas kapot was, een enorme schadepost natuurlijk.

begin jaren 70 verhuisd floor met zijn gezin naar oud beijerland waar hij aan de langeweg een perceel van 3 ha koopt, en begint hier met zijn zoon koos een kwekerij onder glas, de hoge kassen, zijn broer koos verhuisd van het oude veer, naar het westeind nr 90, en begint daar voor zichzelf, met specifiek de komkommerteelt, het bedrijf groeit gestaag, op een bepaald moment stond het vol met kassen vanaf het westeind tot aan de p c hoofdlaan toe, de komkommers gingen met vrachtwagens vol richting veiling, menig papendrechter heeft hier met komkommers plukken een leuke zakcent kunnen verdienen.

koos had als hobby het kweken van cactussen, naast het ketelhuis had hij een kasje gebouwd van zo'n 60 vierkante meter vol met cactussen, die natuurlijk in een ideale omgeving stonden, het was er bloedheet, je bleef er niet lang binnen, maar het was een lust voor het oog.

koos heeft zijn grond verkocht aan de gemeente ten behoeve van de woningbouw, onder andere de schoolstraat en de schooldwarsstraat.

floor  zijn kleinkinderen bouwen het bedrijf in oud beijerland steeds verder uit, momenteel in 2017 ruim 6 ha.