teun rietveld kruidenier

het ontstaan van het bedrijf

in 1901 begint geerit rietveld een winkel onder de naam 'BAZAR de KLEINE WINST" in de veerstoep in papendrecht, het is een soort winkel van sinkel, waar artikelen als kruidenierswaren diervoeder, klompen, bezems, potten en pannen, en tuindersbenodigheden te koop zijn, geerit werkte ook nog bij de post, maar liet het bezorgen aan zijn zoon teun over.

rietveld gaf eind jaren 20 een serie van 5 ansichtkaarten uit in kleur van papendrecht, op zich al een uniek gebeuren, ansichtkaarten in kleur zag je niet zoveel, het bijzondere aan deze kaarten was, dat de opdruk in rood was, deze kaarten zijn nu een collectors-item en eigenlijk gewoon nergens meer te vinden, op deze site kunt u ze nog terug zien onder : hogendijk werf v d schuijt - noordhoek melkwinkel - veerstoep de stoep en uiteraard de winkel van rietveld - kerkbuurt bakkerij.

teun neemt in 1939 de winkel de kleine bazar van zijn vader over, en moest gelijk achter de kruidenierswaren aan, die op de bon waren, regelmatig moest hij op de bakfiets hiervoor naar sliedrecht of bleskensgraaf  en kocht het daar, hij kwam altijd wel met een vrachtje terug voor de verkoop in de winkel.

het postorderbedrijf

in de jaren 50 raakt het sparen van zegels en waardepunten in trek, ze werden verstrekt bij tal van kruideniersproducten, een volle spaarkaart leverde gratis producten op, wie herinnert zich niet de van nelle punten, met kabouter piggelmee, de punten bij de jam van de betuwe met de boekjes van flipje uit tiel, douwe egberts punten, ze zijn er tot op heden nog

teun rietveld zag een gat in de markt, hij zet onder de naam "de economist", een ruilbureau op, zowel mede ondernemers als particulieren krijgen zo de kans zich van overtollige bonnen te ontdoen, of juist ontbrekende zegeltjes aan te schaffen.

het ruilbedrijf is de voorloper van het postorderbedrijf. die teun in 1954 begon, via advertenties in met name de christelijke bladen, bied hij artikelen aan, die per post verzonden kunnen worden, zoals : scheermesjes, agenda's, kalenders en speelgoed, er verschijnt een catalogus waarin de mensen kunnen bestellen, het was voor begin jaren 50 een grandioos idee natuurlijk, tegenwoordig met de moderne hulpmiddelen die we hebben, zie je bijna niet anders meer.

teun levert ook aan veel gemeentes in nederland, de mokken met snoep die de schooljeugd kreeg op koninginnedag of bevrijdingsdag, de hele familie moest aan de slag om die mokken te vullen, die later verzonden werden.

 

de bezorgservice en rijdende winkel

naast de winkel had teun de nodige bezorgklanten, hij ging overdag de boekjes bij de mensen ophalen, na werktijd werden de bestellingen klaar gezet, om de volgende dag bezorgd te worden.

ook gebeurde er wel eens een ongelukje onderweg, als je dagelijks op zo'n zwaar beladen bakfiets zit, kan het natuurlijk niet anders, zo werd hij een keer op 1 april opgebeld door zijn medewerker piet korteweg, dat hij in de vissersbuurt van de dijk gereden was, teun rietveld kwam niet in aktie, zijn gedachte was, dit moet een 1 aprilgrap zijn, leuk gevonden maar ik trap er niet in, maar na meerdere meldingen, ging er toch een belletje rinkelen bij teun, hij besloot polshoogte te gaan nemen, ter plekke aangekomen bleek het waar te zijn, daar lag zijn handel en kar onderaan de dijk, het was dus geen 1 april grap, de bakfiets is later met een kraan uit het water gehaald, de boodschappen kon hij weggooien.

daar de thuisbezorging erg arbeidsintensief was, kwam teun met een idee, begin jaren 60 kocht teun een tweedehands daf bus en richtte die in als zelfbedieningswinkel, hij was zijn tijd hiermee ver vooruit, jaren later verscheen de 1 ste srv wagen pas, de bus reed een vaste route en had vaste stopplaatsen, daar aangekomen was het met de bel rinkelen, en de mensen kwamen vanzelf, rinus van der toren en later zoon wim rietveld waren de chauffeurs van de zelfbedieningswagen.

de winkel

in 1956 verhuisd teun met zijn gezin naar de scheidingslaan, zo ontstaat er ruimte, het woonhuis wordt bij de winkel getrokken, in oktober van dat jaar wordt de eerste zelfbedieningswinkel van papendrecht geopend, de naam de kleine winst, verandert in de spar, het wordt een drukbezochte winkel, waarbij het kruideniersgedeelte boven is, en de overige artikelen zoals speelgoed en huishoudelijke artikelen, in de kelderruimte, die men had verbouwd tot winkelruimte.

in 1965 dacht teun zijn pand verkocht te hebben, om 1 of andere reden ging dit niet door, vervolgens zat hij met een leeg pand, hij is gewoon weer opnieuw begonnen, hierbij de kruidenierswaren achterwege latend, hij richte zich meer op het speelgoed, boeken en kantoorartikelen, schoolboeken konden ook bij rietveld worden besteld, de winkel kreeg als naam ripa warenhuis.

in 1987 besluit rietveld te stoppen, hij verkocht de winkel leeg, natuurlijk blijft er altijd het 1 en ander over, bij mevr boerman aan het oude veer werd de kelderruimte gehuurd, en daar vandaan werd geleidelijk aan, ook nog het nodige verkocht.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Anoniem | Antwoord 14.11.2018 13.30

En dan heeeeel soms mochten we een (rubberen) smurfpopje kopen. Die stonden in de boekwinkel(?) Die waren relatief duur, minder educatief dan Okki, maar suuuper

Anoniem | Antwoord 14.11.2018 13.25

Elke paar weken als we wat gespaard hadden, gingen we naar de boekwinkel (begane grond) en kochten we een boekje van Okki. Die trip met z'n drieën op de fiets!

Anoniem | Antwoord 13.11.2018 13.50

aard voor een Fleischmann racebaan en mijn broertje kreeg houten blokken van 'Matador'. Een magisch moment (en naam) in mijn leven: RIETVELD

Anoniem is niet mijn naam | Antwoord 13.11.2018 13.47

Als kind kwam ik met mijn moeder en broertje in de winkel. We praten jaren 74-77. Superspannend was de trap naar beneden!! Daar lag het speelgoed. Ik had gespaa

Bert Schimmel, Cambodja | Antwoord 02.03.2017 12.13

Weet iemand hoe Rietveld aan zijn bijnaam, toetebat kwam?

Bert Schimmel 07.03.2017 06.35

Dat lijkt me een plausibele verklaring Cees, bedankt.

Cees van der Linden 06.03.2017 19.59

Wat ik me weet te herinnerenwas toen hij klein was het woord koekebak (soort koek) uitsprak als toetebat

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE