kruidenier de koning

de grondlegger

de koning sr was rond 1900 al kruidenier in de vissersbuurt, hij had daar een winkeltje, tevens was hij werkzaam als duiker op een schip, en heeft daar door een ongeluk een been verspeeld, zijn zoons huig en piet werkten daarom mee in de winkel, zijn zoon wim koos een ander beroep en werkte bij scheepswerf te veldhuis, ook hij belandde na een ongeluk op de werf in de kruideniersbranche.

de oudste zoon wim is na zijn ongeluk begonnen met een transportfiets om boter kaas en eieren te verkopen en had later een winkel in het bosch

de jongste zoon huig, begon na een tijdje in de vissersbuurt gewerkt te hebben een winkel in het westeind.

piet de middelste van het stel, bleef trouw aan de vissersbuurt.

====

piet de zoon van wim, kwam bij zijn vader in de winkel, toen deze mede door zijn ongeluk lichamelijke problemen kreeg

leen de zoon van piet begon na geruime tijd bij zijn vader te hebben meegelopen, een winkel in de g van dalenstraat, en later een supermarkt in de molenwijk.

kruidenier wim de koning - bosch

wim de koning heeft op de scheepswerf te veldhuis gewerkt, en een ongeval ( rugletsel ) gehad, hierna is hij begonnen met de verkoop van kruidenierswaren, dit op een transportfiets met een kist voorop met de tekst : wim de koning, boter kaas en eieren, later opende hij een winkel aan het bosch, hij had een agentschap van weekbladen, was hulp postbezorger, telegrambezorger, en voor de bijverdienste was hij vaste drager bij begrafenissen.

de winkel was geen vetpot, wat was het geval, wim had een gemengd huwelijk, dat wil zeggen, rooms en hervormd, hij was eigenlijk voor de winkel afhankelijk van de roomse klanten, maar er waren slechts 7 gezinnen in papendrecht die deze godsdienst hadden, tijdens zijn bezorgwijk heeft hij wel eens te horen gekregen, ik hoef die roomse boter niet, in die tijd speelde het geloof een grote factor in de samenleving.

het agentschap van de weekbladen zoals de libelle en de panorama was een welkome aanvulling op zijn inkomen met zo'n 500 bladen per week, al moest er natuurlijk wel wat voor gedaan worden, ze moesten bezorgd worden, er moest afgerekend worden, wat op zich al een klus was, er waren kwartaalabonnementen, maandabonnementen, en er werd los verkocht.

ook de verkoop van boter kaas en eieren, op zijn transportfiets, wat hij altijd is blijven doen, tikte flink aan,  hulp postbezorger en telegrambezorger bracht het nodige op, en was hij natuurlijk ideaal voor het postbedrijf, hij woonde immers schuin tegenover het postkantoor in het bosch.

hij lag er natuurlijk wel eens uit door zijn vroegere ongeluk op de scheepswerf, zoon piet en zijn zussen, namen de tent dan gewoon over.

piet zijn zoon was in zijn hart gewoon boer, hij werkte veel bij boer dekker in het bosch, was koetsier bij trouwpartijen en begrafenissen, dus een overname van de winkel was eigenlijk niet aan de orde, piet is na zijn trouwen in 1955 verhuisd naar wassenaar en is daar het boerenbedrijf in gegaan.

piet heeft op 88 jarige leeftijd, een boek geschreven over zijn leven, en dat in de familiekring uitgegeven, wij mochten zijn verhaal wat betreft het papendrechtse deel  op onze site plaatsen, u kunt het vinden onder de dorpsverhalen nrs. 33 t/m 42.

vader wim heeft de winkel in het bosch nog enige tijd voort gezet, en is vervolgens gestopt.

kruidenier piet de koning - vissersbuurt

piet de koning is 11 jaar, als hij bij zijn moeder in de bezorgwijk komt helpen, hij mocht met de hondekar koffie en thee gaan bezorgen, dit heeft hij geruime tijd gedaan, geleidelijk aan komt er steeds meer werk bij, en opende piet een winkel in de vissersbuurt, en gaat er wonen met zijn gezin.

piet had een hele grote bezorgwijk, die liep van de hogendijk tot aan de matena, een kruidenier kocht vroeger per grootverpakking in, zoals balen met suiker, zout, meel, een vat azijn, van die jutte zakken met peulvruchten, voor een winkel gaat dit allemaal nog wel, je zet gewoon de grootverpakking neer en schept daar uit, met een bezorgwijk wordt dit natuurlijk een ander verhaal, net als bij zoveel andere kleine zelfstandigen, moesten de kinderen meewerken, na schooltijd moest er aangepakt worden om voor de bezorgwijk alles klaar te zetten, het zogenaamde voorwerken, dit gebeurde meestal door zoon leen en dochter maaike.

piet had op het zand, een hele groot bezorggebied, hij moest er meerdere keren heen om alles bezorgd te krijgen, hij kwam daar dinsdag de boodschappenboekjes ophalen, en bezorgde de boodschappen op donderdag, als de mensen geen geld hadden, en dat gebeurde nog wel eens, de meeste kregen op zaterdag hun loon, dus donderdag bijna einde week gaf wel eens een probleem, piet deed daar niet moeilijk over, als je maar op zaterdagmiddag naar de winkel in de vissersbuurt kwam, om je rekening te betalen.

piet de koning is gestopt met zijn winkel en bezorgwijken, toen zijn zoon leen de winkel in de gerrit van dalenstraat opende.

** op deze site onder het item film 1950-1952 : het zand, staat een stukje film van piet tijdens het bezorgen van boodschappen **

kruidenier huig de koning - westeind

huig de koning begon eind jaren 30 zijn kruidenierswinkel in het westeind nr 240, het vroegere pand van bakker de groot.

net zoals zijn broers had hij het vak geleerd bij zijn vader in de vissersbuurt, dus werkte hij ook op deze manier, zijn kruidenierswijk strekte zich uit van einde hogendijk, tot begin westeind bij de veerstoep, de verkoop in de winkel gebeurde grotendeels uit de houten schuur naast het pand.

huig heeft nooit zo'n drukke winkel gehad, hij kwam uit een christelijk gezin, en bovendien kwam hij van richting oosteind, iets wat in die tijd enorm speelde, zeer zeker op de hogendijk en boesemsingel, hoe dikwijls waren er geen vechtpartijen tussen deze 2 groepen.

huig is met zijn winkeltje begin jaren 60 gestopt

kruidenier leen de koning - g v dalenstraat

leen begint na zijn schooltijd bij zijn vader in de zaak, en nam daar een groot deel van de bezorgwijken voor zijn rekening, halverwege 1955 zette hij een houten noodwinkel neer op de hoek van de patrijsstraat en de gerrit van dalenstraat, omdat de bouw van de winkelgalerij waar hij zich definitief wilde vestigen niet opschoot, in 1957 opende hij zijn definitieve winkel, en is er boven gaan wonen, het rijtje winkels in de gerrit van dalenstraat was als volgt : kapper nederlof - kruidenier de koning - tabakszaak sonneveld - juwelier schouten - groenteboer smit en melkboer flip verheul.

de winkel was in 1ste instantie een bedieningswinkel, in 1963, is leen overgestapt op zelfbediening, eind jaren 60 wordt een stuk magazijn bij de winkel getrokken, en werd er overgestapt naar een andere formule, sperwer werd 4=6, begin jaren 70 verkoopt hij zijn pand aan een keukenzaak.

hij opent zelf een 4=6 supermarkt in de stellingmolen, hij heeft dit 2 jaar gedaan, door de moordende concurentie van met name het winkelcentrum aan de jan van goyenstraat, kwam zijn zaak niet helemaal uit de verf, en is gesloten.

leen werd bedrijfsleider in een grote 4=6 supermarkt in zwijndrecht.