den briel

den Briel, was helemaal geen straat, het waren gewoon 4 rijtjes met 8 huizen die qua bouw haaks op de Veerweg stonden, de huisnummers hadden gewoon de nummering van de Veerweg, ze zijn in de jaren 20 gebouwd door metselaar / aannemer Pleun Visser, een Papendrechts bedrijf.


maar hoe komt men nu aan de naam den Briel, men spreekt er nu nog over, het verhaal gaat als volgt : in 1572 vertrekken de schippers van Hazeldonk en Fransz in opdracht van Willem van Oranje van Dordrecht naar den Briel, om daar steun te vragen aan de geuzen die de stad den Briel hadden ingenomen, de geuzen geven aan dit verzoek gehoor en gaan naar Papendrecht en wachten daar op de toestemming om de stad Dordt in te mogen, maar het waren nogal wildemannen die geuzen, daar hou je er geen 100 van op een bootje, dus werden ze aan land gezet in Papendrecht, in het centrum op de dijk waren ze niet welkom, dus werden ze aan de Veerweg neer gezet, net buiten de voormalige dorpskern.


het viel wel op natuurlijk zo'n stel van die wildemannen in een stuk weiland, dus een voorbijganger uit de polder, stelde op de dijk aangekomen de vraag, wat is dat daar allemaal ?,  hij kreeg als antwoord dat is den Briel, het woord geus of geuzen werd natuurlijk tijdens die Spaanse overheersing nooit uitgesproken. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE