verhalen door papendrechters

heeft u een leuk verhaal van voor 1960, uit eigen ervaring of uit de overlevering van uw ouders / grootouders, zet het op papier en mail het naar ons, wij plaatsen het graag op de site.

2 HALEN - 1 BETALEN door : N.N.

DE SUPERMARKTEN VAN NU STUNTEN HIER DAGELIJKS MEE, HET IS BIJNA EEN GEWOONTE GEWORDEN, WEKELIJKS KOM JE HET TEGEN, 50 JAAR GELEDEN MOEST JE HIER ECHT CREATIEF VOOR ZIJN OM ZO'N AKTIE BINNEN TE HALEN.

 

IK ZIT OP MIJN GEMAK FOTO'S TE BEKIJKEN VAN HET OUDE GEZELLIGE WINKELCENTRUM DE MEENT IN 1965, OPEENS HERINNER IK ME ALLES WEER, OP 1 VAN DIE FOTO'S IS DE VENTILATIEKOKER TE ZIEN VAN GROENEN WARENHUIS, WIJ ZATEN DAAR S'WINTERS ALTIJD OP TE WARMEN ALS WE AAN HET SLEEEN WAREN, LEKKER WAS HET DAAR, ZEER ZEKER ALS MEN KROKETTEN AAN HET BAKKEN WAS VOOR DE AUTOMATEN, HET WATER LIEP UIT JE MOND.

DE KROKETTEN AUTOMATEN ZATEN AAN DE MUUR TUSSEN DE INGANG VAN GROENEN EN DE HEMA, EN KOSTEN TOENDERTIJD 25 CENT, MAAR JA, ALS KIND KREEG JE VROEGER NIET ZOVEEL ZAKGELD, ALS JE HET UBERHAUPT AL KREEG, MOEST JE HIER ZEER ZUINIG MEE OMGAAN, DIE 4 DUBBELTJES DIE JE S'ZONDAGS MEE KREEG OM IN DE COLLECTE BUS VAN DE KERK TE STOPPEN, WERDEN AL GAUW OMGEWISSELD VOOR CENTEN, EN WAS EEN AARDIGE AANVULLING OP JE ZAKGELD, ZO GING DAT VROEGER NU EENMAAL, ALS JE EEN BEETJE BIJDEHAND WAS, HAD JE DUS BIJNA 1 GULDEN ZAKGELD.

NATUURLIJK GING EEN GROOT DEEL HIERVAN OP AAN SNACKS DIE JE DAN BIJ GROENEN UIT DE MUUR TROK, OP EEN GEGEVEN MOMENT KWAMEN WIJ ERACHTER, DAT ALS JE ER 1 GEKOCHT HAD, EN HET DEURTJE VAN DE AUTOMAAT LANGZAAM DICHT DEED, NET VOORDAT HET IN HET SLOT VIEL, JE HET DEURTJE DAT ERONDER ZAT GEWOON OPEN KON TREKKEN, ZONDER TE BETALEN !!  JE HAD ER DUS 2 VOOR DE PRIJS VAN 1.

JE WERD STEEDS HANDIGER IN DAT SOORT DINGEN, OP EEN GEGEVEN MOMENT GING JE VOOR JE OUDERS EEN KROKET HALEN, OF VOOR EEN OUDE BUURVROUW DIE SLECHT TER BEEN WAS,  JE WERD ER ALTIJD WEL WIJZER VAN WANT JE MOCHT ER DAN ZELF OOK 1 KOPEN, DIE NATUURLIJK NIET BETAALD WERD.

ZOIETS BLIJFT NOOIT GEHEIM NATUURLIJK, MEER MENSEN HAALDEN DIE TRUC UIT, TOCH HEEFT HET ZEKER EEN JAAR GEDUURT VOOR MEN ERACHTER KWAM, TOEN WAS HET OOK GELIJK OVER, EN WAREN DE AUTOMATEN VAN DE EEN OP DE ANDERE DAG VERDWENEN.

 

het zal duidelijk zijn dat de schrijver van dit verhaal anoniem wil blijven.

 

 

MIJN VERHAAL 1956 - 1960 door : HENK BLOKLAND

OP 2 JANUARI 1956 GINGEN WIJ VERHUIZEN VAN OOSTEIND 58 NAAR ANJERSTRAAT 8, MIJN OUDERS KREGEN DIE DAG DE SLEUTEL, DE HUUR WAS FL. 7.00 PER WEEK.  SAILLANT DETAIL : ""INGEVOLGE GEMEENTELIJKE VERORDENING MOET BIJ ELKE VERHUIZING EEN ONDERZOEK WORDEN INGESTELD NAAR DE ZUIVERHEID VAN DE MEE TE NEMEN INBOEDEL""

DE ANJERSTRAAT WAS IN DAT JAAR DE NIEUWSTE STRAAT VAN DE UITBREIDING, EN VANUIT ONS HUIS HAD JE NOG VRIJ UITZICHT OVER DE WEILANDEN RICHTING RIJKSWEG.

WAT EEN VERSCHIL, OPEENS HAD JE KOUD EN WARM STROMEND WATER, HAD JE ALLEMAAL JE EIGEN SLAAPKAMER EN KON JE OOK NOG DOUCHEN, INMIDDELS WAS ONS GEZIN GEGROEID EN BESTOND UIT 7 PERSONEN EN ONDANKS DE AANWEZIGHEID VAN 4 SLAAPKAMERS MOESTEN MIJN ANDERE 2 BROERS EN 2 ZUSSEN TOCH SAMEN OP 1 SLAAPKAMER.

IN 1957 WERD HET DORPSHUIS GEBOUWD, TER GELEGENHEID VAN DE OPENING WERD ER EEN WEDSTRIJD UITGESCHREVEN ONDER DE BEVOLKING VAN PAPENDRECHT OM EEN NAAM VOOR HET DORPSHUIS TE BEDENKEN,  MIJN VADER DEED MEE MET DE WEDSTRIJD EN MET DE NAAM ""CULTURA"" WON HIJ DIE WEDSTRIJD, DE PRIJS WAS FL. 25.-- BEST WEL EEN LEUK BEDRAG VOOR DIE TIJD, MAAR BIJ DE OPENING EN HET UITREIKEN VAN DE PRIJS WERD GELIJK AAN MIJN VADER GEVRAAGD OM DIE 25 GULDEN TE DONEREN AAN ""DE VRIENDEN VAN CULTURA"".

IN DIE TIJD WAS HET ZO DAT MAAR WEINIG KINDEREN DOORLEERDEN EN HET WAS DUS OOK NIET VREEMD DAT IK NA DE LAGERE SCHOOL BIJNA AUTOMATISCH NAAR DE AMBACHTSCHOOL GING, RICHTING METAAL,  MIJN VADER WERKTE IN DIE TIJD BIJ DE KABELFABRIEK IN ALBLASSERDAM EN DAAR DEDEN ZE EEN PSYCHOLOGISCH ONDERZOEK VOOR SCHOOLVERLATENDE KINDEREN, UIT MIJN TEST KWAM NAAR VOREN DAT IK BANKETBAKKER OF RADIOMONTEUR ZOU KUNNEN WORDEN.

NAAR DE AMBACHTSCHOOL IN SLIEDRECHT DUS, ELKE DAG MET EEN GROEP KINDEREN VAN MIJN LEEFTIJD, DOOR WEER EN WIND NAAR DE SCHOOL IN SLIEDRECHT, HEEN 10 KM EN S'MIDDAGS WEER TERUG 10 KM.

TIJDENS MIJN SCHOOLVAKANTIES WERKTE IK ONDER ANDERE BIJ DE KOEKJESFABRIEK VICTORIA IN DORDRECHT EN BIJ DE FIETSENSTALLING BIJ HET BUSSTATION AAN HET VEERPLEIN BIJ DE PONT NAAR DORDRECHT OM OP DIE MANIER MIJN EIGEN EERSTE NIEUWE FIETS TE VERDIENEN.

VAN DE AMBACHTSCHOOL HERINNER IK ME NOG ENKELE DETAILS :  MIJNHEER VAN DER STAAY WAS LERAAR NEDERLANDS MAAR GAF NA SCHOOLTIJD EXTRA LES IN ENGELS, WAT TOEN NOG GEEN VERPLICHT VAN WAS,   EN EEN VOORVAL TIJDENS DE PRAKTIJK LES BIJ DE HEER VAN DE VELDE, TIJDENS HET WERKEN MET DE METAALFREES MACHINE, WAARBIJ JE GEACHT WERD OM DE VRIJGEKOMEN SPAANDERS  OP HET WERKSTUK WEG TE VEGEN MET EEN KWAST, WAS ER EEN VAN DE JONGENS DIE DAT MET ZIJN VINGER DEED, MET ALS GEVOLG DAT EEN VAN ZIJN VINGERS GEGREPEN WERD DOOR DE FREES WAARDOOR ZIJN VINGER NOG MAAR MET EEN HEEL KLEIN VELLETJE VAST ZAT.  TEGENWOORDIG ZOU MEN DIE VINGER SNEL IN HET IJS VERPAKKEN EN MET GILLENDE SIRENES NAAR HET ZIEKENHUIS GAAN, MAAR TOEN GING HET ANDERS : DE HEER VAN DE VELDE PAKTE EEN DOT POETSKATOEN PAKTE DE VINGER OP EN SMEET HET GEHEEL IN HET SMIDSVUUR.

OP 21 JULI 1958 BEHAALDE IK MIJN GETUIGSCHRIFT MACHINE BANKWERKEN, EN HET WAS NIET ZO MOEILIJK OM EEN VERVOLG OPLEIDING/WERK TE VINDEN, IN DIE TIJD STONDEN DE BEDRIJVEN OP JE TE WACHTEN ALS JE EEN TECHNISCHE OPLEIDING WILDE DOEN

OP 9 SEPTEMBER VAN DAT JAAR BEGON IK DAARDOOR ALS LEERLING VAN HET PHILIPS NIJVERHEIDS ONDERWIJS BIJ DE DORDTSE METAALINDUSTRIE JOHAN DE WITT, MIJN OPLEIDING DUURDE 2 JAAR, WAARVAN JE DAN 4 DAGEN PER WEEK LES KREEG IN DE LEERSCHOOL VAN HET BEDRIJF, EN I DAG  NAAR SCHOOL GING IN HET KROMHOUT IN DORDRECHT, AAN HET EINDE VAN DE OPLEIDING MOEST JE EXAMEN DOEN IN EINDHOVEN, DAARVOOR GING JE EEN WEEK LANG IN DE KOST BIJ EEN PHILIPS MEDEWERKER IN EINDHOVEN.

1960 HET JAAR VAN DE PIRATENZENDER RADIO VERONICA EN ENIGE JAREN LATER HET REM EILAND MET TV NOORDZEE, MIJN VADER WAS EEN VAN DE EERSTEN DIE EEN ANTENNE IN ELKAAR PRUTSTE EN ER VOOR ZORGDE DAT WE DIE UITZENDINGEN KONDEN ZIEN.

HET UITGAANSLEVEN door : HETTY SCHELLENBACH - ALDERLIESTEN

VOOR DE MEESTE PAPENDRECHTSE KINDEREN IN DE 50 EN 60-ER JAREN WAS HET TOCH HEEL LEUK DAT HET DORPSHUIS ER WAS. ER WERDEN SOMS LEUKE DINGEN GEORGANISEERT OP WOENSDAGMIDDAG ER WERDEN FILMS GEDRAAID ER WAREN LEUKE TONEELSTUKJES.

IK HERINNER ME NOG HEEL GOED ""BULLETJE EN BONESTAAK"  WE GINGEN ZEKER EEN HALF UUR VOOR DE ZAALOPENING AL VOOR DE DEUR STAAN, HOE DRUKKER HET WERD, HOE MEER WE NAAR VOREN GINGEN DRINGEN OM MAAR HET DICHTSTE BIJ DE DEUR TE STAAN. OM ALS EERSTE NAAR BINNEN TE KUNNEN ALS DEZE OPEN GING.

OOK WAS ER WEL EENS EEN UITVOERING VAN EEN KINDERKOOR MET EEN SOORT OPERETTE, IK VOND DIT ZO MOOI DAT IK OOK LID BEN GEWEEST VAN DIT KINDERKOOR, JAMMER GENOEG KON IK NIET ZINGEN, DUS HET WAS VAN KORTE DUUR, IK BEN DE NAAM VAN HET KOOR VERGETEN, MAAR ZE REPETEERDEN IN HET ZONDAGSSCHOOLGEBOUW BIJ HET ZAND.

OP LATERE LEEFTIJD DUS JAREN 60 WAS ER ""LEO'S CAFETARIA"" WAAR WE ALS TEENAGERS ONS VERZAMELDE OP ZATERDAVOND. LEO NEDERLOF DE EIGENAAR MOET VEEL GEDULD MET ONS GEHAD HEBBEN, DIEGENE DIE GELD HADDEN ZATEN BINNEN EN BESTELDE ZO NU EN DAN EEN PATATJE OF EEN KROKET EN ALS ZE HEEL ERG RIJK WAREN EEN LOEMPIA, OOK WERD ER HEEL DE AVOND GELD IN DE JUBOX GEGOOID OM LEUKE PLAATJES TE DRAAIEN, WE LUITERDEN NAAR RAY CHARLES, FATS DOMINO, CLIFF RICHARD, ELVIS PRESLEY, EN THE EVERLY BROTHERS, VAN DE BEATLES HAD NOG NOOIT IEMAND GEHOORD.

ALS JE GEEN GELD HAD BLEEF JE BUITEN STAAN, DAAR HOORDE IK MEESTAL BIJ,  OOK BUITEN WAS ER GENOEG TE BELEVEN, AL DIE "NOZEMS" MET EEN BROMFIETS WAREN DAAR OM TE LATEN ZIEN WAT ZE ALLEMAAL KONDEN DOEN MET HUN BROMFIETS, HET WAS EEN LAWAAI VAN JEWELSTE EN IK BEGRIJP NOG NIET DAT DE BUREN NIET MEER GEKLAAGT HEBBEN, IK DENK WEL DAT HET LAWAAI NA 9 UUR STOPTE, WANT DE MEESTE VAN ONS MOESTEN OP DIE TIJD THUIS ZIJN.

OOK WERDEN ER DANSAVONDEN GEHOUDEN IN HET DORPSHUIS, ER WAS DAN EEN LIVE BAND, HET WAS DAN ERG DRUK EN GEZELLIG, OF DE BEHEERDERS DE HEER EN MEVROUW VAN SLOTEN HET ZO GEZELLIG VONDEN WEET IK NIET, WANT HET DRAAIDE VEEL OP VECHTEN UIT TUSSEN JONGENS UIT PAPENDRECHT EN SLIEDRECHT, OP EEN KEER HINGEN ZE ZELFS IN DE GORDIJNEN

IN DIEZELFDE TIJD WERDEN ER OOK NIEUW TALENT SHOWS GEORGANISEERT DOOR DE EIGENAAR VAN EEN MUZIEKSCHOOL WAAR VEEL JONGENS GITAARLESSEN HAALDE,  TEVENS WAREN ER OOK DANSLESSEN IN HET DORPSHUIS VAN DANSSCHOOL STRUIS UIT SLIEDRECHT.

ALS IK TERUG KIJK OP DEZE JAREN, HADDEN WE TOCH BEST VEEL PLEZIER.

 

 

 

 

 

DE ZIGEUNERS door : BRAM BOERMAN

ZATERDAGMORGEN WAS OP DE GRENS VAN PAPENDRECHT EN ALBLASSERDAM EEN TROEP ZIGEUNERS DIE NOGAL BRUTAAL OPTRADEN, ONDER ANDERE HIELDEN ZIJ PAARD EN RIJTUIGEN AAN , EN WILDEN DAN GELD EN SIGAREN HEBBEN.

DAAR DE WEG OP GENOEMDE PLAATS ZEER EENZAAM IS, DERWIJL MEN RUIM EEN KWARTIER GAANS VAN HET EERSTE HUIS AF IS, WAS MEN NOGAL BANG DAAR TE PASSEREN, EN GINGEN DAN OOK SOMMIGE RIJTUIGEN EEN ANDERE WEG OVER OUD ALBLAS OM PAPENDRECHT EN DORDRECHT TE BEREIKEN.

's MORGENS OM ELF UUR GINGEN DE BEIDE POLITIEAGENTEN ER HEEN EN VERZOCHTEN AAN DE VROUWEN OM DIRECT OP TE TREKKEN, WAAR DEZEN GEEN ZIN IN HADDEN DAAR DE BAAS WEG WAS, NAAR DE STAD, DOCH HIER STOORDEN BEIDE AGENTEN ZICH NIET AAN, ZE MAAKTEN HAAR DUIDELIJK DAT HIER GEEN PRATEN HIELP, EN VOORUIT, DE DAAD BIJ HET WOORD VOEGENDE, BRACHTEN ZIJ DE PAARDEN AL NAAR DE WAGENS.

TOEN KWAM ER OPEENS EEN OUDE ZIGEUNER VOOR DEN DAG EN SPANDE VAST DE PAARDEN IN, EEN SCHREEUW VAN EEN VROUW EN ER KWAM EEN ZIGEUNER UIT HET RIET, DIE OOK AL SPOEDIG EEN HARDEN SCHREEUW GAF, EN JAWEL DAAR KWAMEN UIT DEN VERTEN VAN DE PAPENDRECHTSCHE KANT NOG VIJF KERELS AAN, TOEN DIE BIJ DE WAGENS KWAMEN WAS ER INGESPANNEN EN, VOORUIT GING HET DOOR ALBLASSERDAM, LANGS KINDERDIJK EN ELSHOUT NAAR HET PONTVEER OM OVERGEZET TE WORDEN, NAAR KRIMPEN AAN DE LEK DIT OP KOSTEN VAN DE BURGEMEESTER VAN NIEUW LEKKERLAND, OM DAAR WEER OVERGELEVERD TE WORDEN AAN DE POLITIE VAN KRIMPEN AAN DE LEK, DAAR ZE ZEIDEN NAAR ROTTERDAM TE MOETEN.

 

bron : artikel uit de Dordrechtsche Courant van 19 september 1901

EEN WISSELTRUC door : BRAM BOERMAN

DE WINKELIERSTER ANNIGJE DEKKER, HUISVROUW VAN H VAN DER GRAAF TE PAPENDRECHT, KREEG 16 MEI J.L. BEZOEK IN HAREN WINKEL VAN 2 VROUWEN VAN EEN DAAR PASSEERENDE WOONWAGEN.

EEN ERVAN KOCHT EIEREN EN VROEG ONDER VERTOON VAN EEN PAPIERTJE MET FL. 2.50 KLEIN GELD OF ZIJ DIT NIET KON INWISSELEN, TOEN EEN BEVESTIGEND ANTWOORD VOLGDE TOONDE ZIJ OOK EEN BANKBILJET VAN FL. 10,00 EN VROEG DAARVOOR RIJKSDAALDERS, DOCH DAT MOESTEN OUDE RIJKSDAALDERS ZIJN.

VROUW DE GRAAF HAALDE TENSLOTTE EEN ZAk MET RIJKSDAALDERS UIT DE KAST EN ZIJ BEGON TE ZOEKEN, TELKENS WEER WAS HET NEEN, ER MOET EEN ANDERE KOP OP STAAN, OOK DE VROUW VAN DE WAGEN HIELP ZELF MEDE ZOEKEN, HET WAS VROUW DE GRAAF ECHTER OPGEVALLEN DAT DE VROUW TELKENS HAAR HAND NAAR HAAR ZAK BRACHT, EN DAAR EEN RINKELEND GELUID HOORDE ZODAT ZIJ DE ZAAK NIET VERTROUWDE EN DE ZAK MET GELD WEER OPBORG.

TERUGGEKEERD TASTTE VROUW DE GRAAF IN DEN ZAK VAN DE VROUW, EN HAALDE DAAR 5 RIJKSDAALDERS UIT TE VOORSCHIJN, DE VROUW ECHTER VOOR GEEN GERUCHTJE VERVAARD ZEIDE, DAT HET JUIST KLOPTE MET DE VIJF RIJKSDAALDERS DIE ZIJ VAN HAAR MOEST HEBBEN, DIT KON ECHTER NIET WANT DE VROUW HAD HET BANKBILJET VAN FL. 10,00 TOEN NOG IN HAAR HAND, DAT DOOR VROUW DE GRAAF EVENALS DE ZILVERBON TOEN WERD AFGENOMEN, HIERNA VERWIJDERDE DE BEIDE VROUWEN ZICH MET DE WOONWAGEN.

 

bron :    artikel uit de Dordrechtsche Courant  van 29 juni 1916.

 

SCHIPPERSKINDEREN door : BRAM BOERMAN

IN DE HAVEN DER SCHEEPSWERF VAN DE N.V. v.h. J en A van der SCHUYT TE PAPENDRECHT, LIGT SEDERT EEN PAAR MAANDEN EEN VRACHTBOOT IN REPARATIE.

IN HET GEZIN VAN DE KAPITEIN, BESTAANDE UIT MAN, VROUW EN VIER KINDEREN HEERSCHTE EEN TOESTAND, DIE ALLE BESCHRIJVINGEN TE BOVEN GAAT.

IEMAND VAN HET PERSONEEL VAN DE WERF MERKTE NAMELIJK OP, DAT TWEE DER KINDEREN STEEDS OP HET DEK VERTOEFDEN EN ER ERBAMELIJK UITZAGEN, ZE LEKEN VERHONGERD EN PAKTEN SCHUW EEN STUK BROOD AAN, HETWELK ZE ALS HET WARE VERSLONDEN.

DE POLITIE WERD MET HET EEN EN ANDER IN KENNIS GESTELD, DEED EEN ONDERZOEK, EN WAT BLEEK NU : DE ARME STUMPERS, EEN JONGEN VAN 16 EN EEN MEISJE VAN 12 JAAR, KINDEREN UIT HET EERSTE HUWELIJK VAN DEN KAPITEIN, WERDEN ALS HET WARE BUITEN DE HUISELIJKE KRING GESLOTEN, ZIJ KREGEN ZO GOED ALS GEEN VOEDSEL, GEEN DEKKING, GEEN BED EN BRACHTEN DE NACHT DOOR IN EEN KOUD IJZEREN HOK.

DE OUDSTE LIJKT WEL EEN TENGER KNAAPJE VAN 9 JAAR EN KON, TOEN DE WACHTMEESTER VAN DE MARECHAUSSEE HEM AAN WAL BRACHT, NIET LOOPEN DOOR DE ETTERENDE WONDEN AAN ZIJN WINTERVOETEN.

DE BEIDE KINDEREN ZIJN NAAR HET RIJKSHUIS VOOR SCHIPPERSKINDEREN IN DORDRECHT OVER GEBRACHT

 

bron :  artikel uit de Dordrechtsche Courant van 6 maart 1919

 

HET TELEFOONKANTOOR door : BRAM BOERMAN

IN PAPENDRECHT DOET ZICH HET VOLGENDE GEVAL VOOR :

DOOR DE INRICHTING VAN HET NIEUWE TELEFOONKANTOOR VANWEGE DE GEMEENTE KUNNEN DE NIEUWE BEWONERS, HET GEZIN VAN DE TELEFOONHOUDER, GEEN ANDERE TOEGANG TOT DE WONING, DIE ACHTER HET KANTOOR GELEGEN WAS, KRIJGEN, DAN DOOR HET EIGENDOM VAN WAPPEROM, DIE DAT ECHTER NIET WILDE TOESTAAN, DAN TEGEN EEN VERGOEDING VAN FL. 25,00 PER JAAR.

IN DE RAADSVERGADERING BRACHT DAT ZAAKJE DE POPPEN AAN HET DANSEN, DE VOORZITTER HAD FL. 5,00 GEBODEN, VOLGENS HEM EEN BILLIJK BEDRAG, DE VOORZITTER WILDE IN GEEN GEVAL WAPPEROM'S EISCH INWILLIGEN, MEN HAD VROEGER MAATREGELEN MOETEN NEMEN OM ZULK EEN ONBILLIJKEN EISCH TE VOORKOMEN

RAADSLID VETH WILDE DE TOEGANG KOPEN, DOCH DE HEER V.D. GRAAF VREESDE ""DAT DE VENT DAN EEN BUITENGEWONE EISCH ZOU DOEN"" .

TENSLOTTE WERD MAAR TOEGEGEVEN, DE HUURSOM TOT WEDER OPZEGGENS TOE TE STAAN.

 

bron : artikel uit de Dordrechtsche Courant van 5 juni 1904.

DE DIEF GESNAPT door : BRAM BOERMAN

EENIGE MAANDEN GELEDEN WERD DOOR DEN HEER M v W TE PAPENDRECHT OPGEMERKT DAT ZIJN VOORRAAD STEENKOLEN SNELLER VERMINDERDE DAN GEWOONLIJK.

TENEINDE ZEKERHEID TE HEBBEN OF HIER DIEFSTAL IN HET SPEL WAS, WERDEN OP EEN AVOND DE KOLEN GELIJK GESTREKEN, EN DES ANDEREN DAAGS BEWEES EEN FLINKE KUIL IN DEN HOOP, DAT EEN NACHTELIJKE BEZOEKER ZIJN VOORRAAD AANGEVULD HAD.

DE POLITIE WERD VAN HET GEVAL VERWITTIGD, ER WERD ENIGE NACHTEN GESURVEILLEERD, DOCH DE KOLENDIEF VERSCHEEN NIET, TENMINSTE NIET TERWIJL DE POLITIE OP DE UITKIJK STOND, WEL DAARNA WANT 'S MORGENS BLEEK DAT ER WEER GESTOLEN WAS.

IN DE LAATSTE WEKEN WERDEN DE DIEFSTALLEN VEELVULDIGER, JA OOK DE AARDAPPELVOORRAAD WERD AANGESPROKEN.

DE ZOON VAN v W. KWAM NU OP DE GEDACHTE ALS AMATEUR RECHERCHEUR OP TE TREDEN, EN LEGDE EEN ELECTRISCHE GELEIDING AAN VAN HET KOLENHOK NAAR ZIJN SLAAPKAMER, HET SUCCES WAS VOLKOMEN, REEDS DE TWEEDE DAG NA DE INSTALLATIE WERD DE DIEF GESNAPT.

GISTERMORGEN ONGEVEER HALF ZES, WERD DE FAMILIE v W. OPGESCHRIKT DOOR EEN HEVIG SCHELLEN, v W. EN ZOON SPRONGEN HET BED UIT, KLEEDEN ZICH HAASTIG AAN, EN NADERDEN VAN VERSCHILLENDE KANTEN HET KOLENHOK, BIJ HUN NADERING TRAD EEN ZEKERE H. v.d. A. MET EEN ZAK KOLEN OP DE RUG HET HOK UIT, EN KEEK RAAR OP DE NEUS, TOEN HIJ ZICH OP HETERDAAD BETRAPT ZAG.

 

bron : artikel uit de Dordrechtsche Courant van 2 februari 1907.

DE BURGEMEESTERS BONTEN en BONTEN. deel 1 - door : BRAM BOERMAN

WIJ HEBBEN IN PAPENDRECHT 2 BURGEMEESTERS GEHAD MET DE NAAM BONTEN, A. BONTEN NZ. WAS BURGEMEESTER VAN 1870 TOT 1904, ZIJN ZOON N. BONTEN AZ. VOLGDE HEM OP IN 1905, EN WAS BURGEMEESTER TOT 1924, PIET VAN REES VOLGDE HEM OP, HOE DIT ALLEMAAL TE WERK IS GEGAAN LEEST U IN HET BIJGAANDE VERHAAL. IN VERBAND MET DE LENGTE HIERVAN, HEBBEN WIJ ER 2 DELEN VAN GEMAAKT.

 

DEEL 1

 

VERPLAATSEN WIJ ONS TERUG IN DEN TIJD TOEN HET ZOONTJE VAN BURGEMEESTER BONTEN SR. AAN DE GROOTE HAND VAN DEN GEMEENTE-VELDWACHTER G de MEIJ, LANGS DEN LANGEN DIJK WANDELDE, NAAR SCHOOL EN VAN SCHOOL, EN OP ZIJN WOENSDAGSCHE MIDDAGEN WELLICHT ONDER TOEZICHT VAN DIEN VELDWACHTER GING SPELEN, IEDER GEMEENTENAAR KENDE DEN BURGEMEESTER, DEN VELDWACHTER EN HET ZOONTJE VAN DEN BURGEMEESTER, DAT OPWIES MET ZIJN MAKKERS TOT EEN HOGERE BURGER, DIE TE DORDT TER SCHOOL GING EN VAN WIEN MEN GAARNE DE BESTE VERWACHTINGEN KOESTERDE, DOCH MET DIEN KNAAP BETERDE HET NIET, HIJ KON OVER DE EERSTE BURGERSCHOOLKLASSE NIET HEENKOMEN, EN SCHOON MEN GAARNE DE MIDDELEN ZOU HEBBEN GEOFFERD OM DEN  JONGEN BONTEN TE LATEN STUDEEREN, VAN SCHOONEN PLANNEN IN DIE RICHTING MOEST WORDEN AFGEZIEN.

TOEN NAM DE BURGEMEESTER ZIJN ZOON OP DE SECRETARIE EN GAF HEM GEMEENTEWERK, AF TE SLOOVEN BEHOEFDE HIJ ZICH NIET, ER BLEEF NOG TIJD IN RUIMTE OVER OM IN DORDT VERSTROOING EN ONTSPANNING TE GAAN ZOEKEN VAN EEN AARD ALS OP DEN PAPENDRECHTSCHEN DIJK NIET TE VINDEN IS.

MEN NOEMT DE JONGENS EN MEISJES VAN PAPENDRECHT, DIE IN DE MET EEN VEER GEMAKKELIJK TE BEREIKEN MERWESTAD GOEDE SIER MAKEN GAAN "DORDTGANGERS" EEN NAAM - WIJ ZULLEN LATER ZIEN WAAROM - EEN SLECHTEN KLANK HEEFT GEKREGEN, ZULK EEN DORDTGANGER WERD DE ZOON VAN DEN BURGEMEESTER NIET, WANNEER HIJ NAAR DE STAD GING SPRAK HIJ MET DEN NACHTWAKER AF, DAT DEZE HEM VAN HET VEER HALEN ZOU EN ZOO KWAM DE JONGE MAN ALTIJD BEKWAAM EN VEILIG THUIS.

DE JAREN KWAMEN, DE JAREN GINGEN, ZOOLANG BONTEN JR. DE ZOON VAN DEN BURGEMEESTER WAS EN VERDER NIETS, LIET MEN HEM IN VREE ZIJN WEG GAAN, TOCH TROK HIJ DE AANDACHT TOEN PLOTSELING WERD VERNOMEN DAT HIJ, DIE ZICH MET RELIGIE EN ANTI-REVOLUTIONAIR PARTIJWEZEN NIMMER HAD BEZIG GEHOUDEN, VAN WIEN MEN OP DIT STUK ALLEEN HOOFDSCHUDDEND VERTELDE, DAT DOMINEE VAN POPTA HEM NIET HAD WILLEN AANNEMEN TOEN HIJ ZICH HAD WILLEN LATEN INSCHRIJVEN ALS BEGUNSTIGER DER CHRISTELIJKE WERKLIEDENVEREENIGING, WELDRA ZAG MEN HEM OOK IJVEREN VOOR HET TOT STAND KOMEN EENER BIJZONDERE SCHOOL MET DEN BIJBEL.

DAAR DE VERVANGING VAN BONTEN SR. IN VERBAND MET ZIJN LEEFTIJD AANSTAANDE WAS, SCHREEF MEN ZIJN INZET VOOR DE GEMEENTE - EN DAN MET NAME HET LAATSTE - AAN HET MINISTERIE KUYPER, DIE DE JONGE BONTEN OP 30 JANUARI 1905,  PROMPT BENOEMDE TOT BURGEMEESTER VAN PAPENDRECHT, ALS OPVOLGER VAN ZIJN VADER.

voor het vervolg : zie deel 2

 

 

DE BURGEMEESTERS BONTEN en BONTEN. deel 2 - door : BRAM BOERMAN

WIJ HEBBEN IN PAPENDRECHT 2 BURGEMEESTERS GEHAD MET DE NAAM BONTEN, A. BONTEN NZ. WAS BURGEMEESTER VAN 1870 TOT 1904, ZIJN ZOON N. BONTEN AZ. VOLGDE HEM OP IN 1905 EN WAS BURGEMEESTER TOT 1924, PIET VAN REES VOLGDE HEM OP, HOE DIT ALLEMAAL TE WERK IS GEGAAN LEEST U IN HET BIJGAANDE VERHAAL, IN VERBAND MET DE LENGTE HIERVAN HEBBEN WIJ ER 2 DELEN VAN GEMAAKT.

 

DEEL 2.

 

DE JONGE BONTEN WORDT OP 30 JANUARI 1905 BENOEMD ALS BURGEMEESTER VAN PAPENDRECHT, DE MENINGSVERSCHILLEN ONDER DE GEMEENTENAREN WAS ZEER GROOT, HAD DE OUDE HEER BONTEN BEKEND GESTAAN ALS EEN LIBERAAL, NU HAD MEN DAN EEN ANTI-REVOLUTIONAIR ALS HOOFD DER GEMEENTE, EEN IJVERAAR, DAT BEWEES HET VERLEDEN, VOOR HET BIJZONDER ONDERWIJS, HET HOOFD DER BIJZONDERE SCHOOL RIJSDIJK HAD ZELF ZIJN NEEF P. RIJSDIJK, VOORZITTER VAN DE CENTRALE ANTI-REVOLUTIENAIRE KIESVERENIGING TE SLIEDRECHT, OVER 'S HEEREN BONTEN'S BENOEMING BIJ HET TOT STAND KOMEN DIER SCHOOL INGELICHT, EN DEZE HAD ER OVER GESPROKEN MET HET GEWEZEN KAMERLID VOOR SLIEDRECHT, DEN EERSTE-MINISTER DR. ABRAHAM KUYPER ZELF, OOK HAD DE HEER ROMBOUTS, BRIEVENGAARDER TE PAPENDRECHT, EEN LIJST LATEN RONDGAAN TEN GUNSTE VAN BOUTEN'S SOLLICITATIE NAAR HET BURGEMEESTERSCHAP, WELKE LIJST, VOORZIEN VAN DE HANDTEKENINGEN VAN EEN AANTAL "KLEINE LUYDEN".

DE NOTABELEN HIELDEN ZICH MEER GERESERVEERD, NAAR DEN HAAG WAS GEZONDEN EEN SCHRIJVEN, OMTREND HET REILEN EN ZEILEN VAN DE NIEUWE BURGEMEESTER, - DEZE LAATSTE BIJZONDERHEDEN ZIJN ONS MEDEGEDEELD DOOR DEN HEER MARTINUS VISSER JR. DOCTORANDUS IN DE LETTEREN TE PAPENDRECHT, BESTUURSLID DER ANTI-REVOLUTIONAIRE KIESVERENIGING ALDAAR, ZELF INDERTIJD EEN DER PROMOTORS VAN DEN BURGEMEESTER, DE HEER ROMBOUTS WENSCHTE ONS OVER DEZE DINGEN NIET TE WOORD TE STAAN -

DOCH TEGENOVER VREUGDE IN HET ANTI-REVOLUTIONAIRE KAMP STOND ONSTEMMING BIJ ANDERE GEMEENTENAREN, MEN KENDE DE TE PAPENDRECHT OPGEGROEIDEN NIEUWE GUNSTELING VAN DR. KUYPER  ZOO VAN HAVER TOT AVER, EN VREESDE DAT HET HEM AAN ONTWIKKELING, INZICHT EN GEZAG ZOU ONTBREKEN, OM HET GEMEENTEBESTUUR TE MAKEN ZOO ALS DAT BEHOORDE TE ZIJN

EN DAAGS VOOR DE INSTALLATIE DES HEEREN BONTEN, KWAMEN OP UITNODIGING VAN DEN BOVENGENOEMDEN HEER J. VISSER GZ. EEN AANTAL LIBERAAL-GEZINDE NOTABELE INGEZETENEN IN HET CAFE CENTRAL TE DORDRECHT BIJEEN OM TE BERADEN WELKE HOUDING ZIJ ZOUDEN AANNEMEN TEGENOVER DE FEITEN DIE NIET MEER TE KEEREN WAREN.

BEELDSTORMERS KON MEN HET HALF DOZIJN VERGADERDEN NIET NOEMEN, DE HEER VISSER ALS OUDSTE GEMEENTERAADSLID GEROEPEN BIJ DE INSTALLATIE HET WOORD TOT DEN NIEUWE BURGERVADER TE RICHTEN, WILDE DAARBIJ WEL UITING GEVEN AAN DE ONTSTEMMING EN DE ONGERUSTHEID VAN EEN DEEL DER BURGERIJ, DOCH DE ANDEREN RIEDEN HEM DIT DRINGEND AF TER WILLEN VAN DEN LIEVEN VREDE.

DE HEER VISSER ZOU DUS GEEN REDE HOUDEN, MAAR OMDAT HIJ TOCH IETS ZEGGEN MOEST, SPRAK HIJ BIJ DE INSTALLATIE HET VOLGENDE : "IK HAD EERST HET VASTE VOORNEMEN OM BIJ DEZE GELEGENHEID EEN REDE TE HOUDEN ALS OUDSTE RAADSLID, TER WILLE VAN DE FEESTVREUGDE ZIE IK DAAR VAN AF, HET WAS MIJN PLAN GEWEEST TE SPREKEN OVER HET VERLEDEN, HET HEDEN EN DE TOEKOMST VAN DEN BURGEMEESTER, MAAR WANNEER JE WILT REGEEREN HIER IN DE GEMEENTE VOLGENS PLICHT EN GEWETEN, ZOOALS JE EED JE VOORSCHRIJFT, ZONDER AANZIEN DES PERSOONS, DAN KAN JE OOK OP MIJN MEDEWERKING REKENEN.

ALDUS ONVRIENDELIJK, WERD BURGEMEESTER BONTEN DOOR HET ANDERE DEEL ZIJNER BURGERIJ ONTVANGEN.