parlevinker verdoorn

de grondlegger

peter verdoorn, de zeilschipper kon het eind jaren 20 niet meer bolwerken, en krijgt via de shell het olieschip "avontuur" en een vaste ligplaats op de staart in dordrecht, in 1935 verhuisd  hij met zijn schip van de dordtse oever naar de papendrechtse oever, en koopt het pand kerkbuurt 2, waar de voorkamer ingericht wordt als winkel en waar zijn vrouw de klanten gaat bedienen, op het schip waar men eerder gewoond heeft, legt de shell olievaten en wordt het een aanlegschip.

het bunkerschip

in de oorlogsjaren koopt zijn zoon leen, die inmiddels bij zijn vader in het bedrijf was komen werken een aakje en wordt daar schipper op, het bootje wordt naar zijn oudere broer cor genoemd, en doet dienst als oliebootje met een opslagcapaciteit van 3000 liter, behalve olie zijn er ook andere scheepsbenodigheden aan boord.

in 1947 gaat leen, inmiddels getrouwd op het bunkerschip wonen, na de gezinsuitbreidingen in 1949 en 1955 gaat leen met zijn gezin in 1960 aan de vaste wal wonen, achter de winkel in kerkbuurt 2, zijn ouders verhuizen naar de beneden verdieping.

 

de winkel

in de winkel is van alles te koop, zoals  laarzen en klompen, touw, verf en kwasten, dweilen en poetsdoeken, regenpakken, wasmiddel, butagas, en benzine voor auto's de pomp van de shell stond vlak voor de winkel.

de cor wordt vervangen door de luctor, met een capaciteit van 15000 liter, leen heeft een ventvergunning voor het gebied tussen werkendam en oud beijerland, en de rivier de noord tot ijsselmonde, op zondag wordt er in het bedrijf nooit gewerkt, ook blijft de winkel dan dicht.

in 1978 vond leen het welletjes en besloot te stoppen als parlevinker.