otto hello fotograaf

otto hello de 1ste papendrechtse fotograaf

omstreeks 1920 besluit otto hello voor zichzelf te beginnen als fotograaf, in de schuur achter zijn woning aan de dijkstraat nr 15 richt hij een foto atelier in, hij was hiermee de 1 ste fotograaf in papendrecht.

otto hello trekt er regelmatig op uit, hij ging op de fiets de alblasserwaard in om boerderijen en families op de foto te zetten, en deze te verkopen.

het beruchte stempeltje

otto hello zette op alle foto's die hij maakte achterop een stempeltje, met de tekst : otto hello - fotograaf - dijkstraat 15 - papendrecht, hij drukte op de achterzijde enkele regels, zodat de foto opeens als ansichtkaart gebruikt kon worden, een hele slimme zet natuurlijk, want in plaats van 1 foto voor de betrokkene zelf, verkocht hij er nu zo'n 20 of meer, men was immers trots dat er een ansichtkaart van hun boerderij of familie gemaakt was, die men kon verzenden.

we zijn inmiddels bijna 100 jaar verder, er zijn nogal wat mensen die ansichtkaarten verzamelen, de kaarten van hello zijn zeer schaars, dus wordt er flink geld voor betaald, maar een ramp voor deze verzamelaars is, dat otto hello nooit de lokatie op de foto of kaart vermelde op de achterzijde van de kaart, alleen maar het stempeltje, er zitten bij verzamelaars veel kaarten in de verkeerde verzameling, men gaat uit van het stempeltje papendrecht, dus de kaart zal ook wel uit papendrecht komen, nee dus. regelmatig krijgen wij via deze site vragen hierover, men scant een kaart in mailt hem met de vraag erbij, is dit papendrecht ?  wij moeten de mensen bijna altijd teleurstellen met het antwoord nee.  wij zijn kaarten tegengekomen van otto hello, die in sliedrecht, alblasserdam, oud alblas, bleskensgraaf, molenaarsgraaf en zelfs brandwijk gemaakt zijn. best wel een groot werkgebied voor een fotograaf die alleen maar een fiets had.

het bedrijf wordt groter

aan het begin van de oorlog krijgt hello het erg druk, de papendrechters moesten foto's laten maken voor hun persoonsbewijs, ze stonden daar op de dijkstraat gewoon in de rij.

in 1948 komt zoon herman in de zaak, herman wil de zaak groter maken, en het bedrijf verhuist naar bosch 21, de vroegere lokatie van teun twigt, waar men een winkel en een moderne studio inrichte, herman ging zich specialiseren in bruidsreportages hij heeft er ruim 4000 gemaakt, en zoals hij zelf zegt "ik heb een abonnement op het gemeentehuis "

naar de meent

in 1963 wordt de lokatie bosch 21 te klein. men verhuisd naar het nieuwe winkelcentrum de meent, voor otto hello is dit een moment om te stoppen, en gaat van zijn oude dag genieten, de nieuwe winkel voldoet aan alle eisen, er is een grote studio, het assortiment wordt veel groter, men gaat alles verkopen wat met fotografie te maken heeft.

er komt steeds meer concurentie, fotografen vestigen zich in papendrecht, en papendrechters beginnen zelf een bedrijf, denk maar eens aan nico knol en rinus schievink, bij de drogisten en de hema kon je foto's laten ontwikkelen, daarbij kondigt het digitale tijdperk zich aan, voor herman hello is dat het moment om aan stoppen te denken, de kinderen hadden geen zin in het bedrijf, in 1987 sluit herman de deur van foto hello.