verhalen door papendrechters

heeft u een leuk verhaal van voor 1960, uit eigen ervaring of uit de overlevering van uw ouders / grootouders, zet het op papier en mail het ons, wij plaatsen het graag op de site.

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 1 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

DEEL 1 : MIJN GROOTOUDERS EN OUDERS

MIJN OPA DE KONING WAS KRUIDENIER IN DE VISSERSBUURT IN PAPENDRECHT, HIJ IS 88 JAAR GEWORDEN, DE BROERS VAN MIJN VADER HUIG EN PIET WERKTEN AL MEE IN DE WINKEL, EN DAAROM WAS ER GEEN PLAATS VOOR NOG EEN DERDE MEDEWERKER, MIJN VADER MOEST HET ZELF ZIEN TE REDDEN.

MIJN OPA DE KONING WERKTE OOK WEL ALS DUIKER OP EEN BOOT, EN HEEFT TOEN BIJ EEN ONGELUK ZIJN BEEN VERSPEELD. HIJ HAD DUS EEN HOUTEN BEEN EN ZAT ALTIJD MET ZIJN BEEN GESTREKT TEGEN DE DIJK ALS IK LANGS KWAM FIETSEN.

WIJ HOEFDEN NOOIT OLIEBOLLEN TE BAKKEN, WANT DAT DEED HIJ ALTIJD, HIJ BAKTE ZR OP EEN 4 PITS OLIESTEL, EN BEWAARDE ZE DAN IN EEN KEULSE POT, WE KONDEN ZE ZO BIJ HEM OPHALEN.

MIJN VADER WILLEM DE KONING HEEFT OP DE SCHEEPSWERF VELDHUIJS GEWERKT, NA EEN ONGEVAL (RUGLETSEL) IS HIJ BEGONNEN MET DE VERKOOP VAN KRUIDENIERSWAREN OP EEN TRANSPORTFIETS MET EEN KIST VOOROP : WIM DE KONING - BOTER, KAAS EN EIEREN, HIJ HEEFT HET ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP OPGEBOUWD TOT EEN WINKEL AAN HUIS.

PA HAD HET AGENTSCHAP VAN DE WEEKBLADEN, PANORAMA, LIBELLE EN MARGRIET, EN LATER WAS HIJ OOK DE HULPPOST, EN BEZORGER OM TELEGRAMMEN ROND TE BRENGEN, DAAT WERD HIJ APART VOOR OPGEROEPEN, ER GING DAN EEN BEL BIJ ONS EN DAT WAS HET TEKEN DAT HIJ NAAR HET POSTKANTOOR MOEST KOMEN OM EEN TELEGRAM OP TE HALEN EN DAT TE BEZORGEN. VOOR EEN BIJVERDIENSTE WAS HIJ VASTE DRAGER BIJ BEGRAFENISSEN.

MIJN OUDERS WAREN ERG BEZORGD, ALLES MOEST GOED LOPEN.  IK VERMOED DAT MIJN VADER VEEL STRESS HAD, TOEN IK NOG THUIS WOONDE HAD VADER ALTIJD MAAGPOEDERS, ELKE DAG, HET WAS ZELDEN DAT ER GEEN POEDER OP TAFEL STOND BIJ HET ETEN. DE OORZAAK HIERVAN WAS - DENK IK NU - HET GEMENGDE HUWELIJK EN DAARMEE VERBONDEN DE VRAAG, ZOUDEN WE HET WEL REDDEN MET DE WINKEL ?

WAT BETREFT HET GEMENGDE HUWELIJK, MIJN VADER WAS HERVORMD, EN MIJN MOEDER WAS KATHOLIEK, DAT WAS MOEILIJK VOOR DE OMGEVING EN OOK VOOR DE WINKEL, ER WAREN ZELDEN KATHOLIEKE KLANTEN, OP PAPENDRECHT WOONDEN MAAR 7 KATHOLIEKE GEZINNEN.

MIJN OUDERS HEBBEN LANG GETWIJFELD WAT IK MOEST WORDEN, MIJN ZUSSEN WAREN VOLGENS EEN AFSPRAAK DIE MIJN OUDERS MET ELKAAR HADDEN, KATHOLIEK GEDOOPT, DE MEISJES UIT HUN HUWELIJK ZOUDEN NAMELIJK KATHOLIEK GEDOOPT WORDEN EN DE JONGENS HERVORMD, TOEN IK ALS OUDSTE ZOON GEBOREN WERD, DUURDE HET WEL 3 MAANDEN VOORDAT ER EEN BESLISSING VIEL, EN IK TOCH KATHOLIEK GEDOOPT WERD.

BIJ OPA DEKKER WAS HET OVERIGENS DEZELFDE SITUATIE, HIJ WAS HERVORMD EN OPOE DEKKER - VERHEUL WAS KATHOLIEK, EN BIJ HAAR OUDERS WAS HET PRECIES HETZELFDE, HET WAS DUS BLIJKBAAR IETS ERFELIJKS.

MIJN VADER HAD LIEVER NIET DAT WIJ GINGEN FIETSEN OP ZONDAG, HIJ WAS BANG OM DAARDOOR KLANTEN TE VERLIEZEN, DAAR WERD ERG OP GELET IN DE BUURT EN IN HET DORP !

 

 

uit het boek : vaders herinneringen.  copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 2 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

 

DEEL 2 : MIJN JEUGD

 

ALS KIND WOONDE IK AAN DE DIJK, OP BOSCH 37, LATER ZIJN WE VERHUISD NAAR BOSCH 24, DAT WAS EEN NIEUW HUIS IN EEN GEWONE BUURT TEGENOVER DOKTER MOOLHUIZEN.

TOEN IK JONG WAS WAREN ER AL ENKELE AUTO'S IN HET DORP, NAMELIJK DIE VAN DE DOKTER, NOTARIS EN VAN DE VEEARTS.

MIJN LIEVELINGSETEN WAS SPRUITJES MET DRAADJESVLEES MAAR DAT WAS ER ZELDEN, DE SPRUITJES TEELDEN WE ZELF, IN DE WINTER KREGEN WE ERWTENSOEP, MOEDER KOOKTE DAN ANDERHALF POND DOORREGEN SPEK MEE, LATER ATEN WE DIT KOUD OP BROOD MET MOSTERD, SOMS ATEN WE OOK BIESTEPAP MET BESCHUIT, ALS JE JARIG WAS KREEG JE EEN EXTRA KOEKJE, EN WERD ER EEN FLES GAZEUSE OPENGETROKKEN

WE HADDEN EEN PRACHTIG UITZICHT OVER DE POLDER NAAR OUD ALBLAS EN NAAR BLESKENSGRAAF ZO'N 11 KILOMETER VERDEROP, NAAST MIJN BED LIEP DE SCHOORSTEEN VAN DE KAMER, DAARNAAST STOND ALTIJD EEN ZAK SUIKER, DIE BLEEF DROOG OP DIE PLEK.

HUISDIEREN ?  JA, IN DIE TIJD HADDEN WE HOOFDLUIS, MAKKELIJKE BEESTJES, HOEF JE NIET UIT TE LATEN, JE HAD WEL VEEL JEUK, EN MOEDER MOEST s'AVONDS KAMMEN MET EEN STOFKAM.

WE HADDEN OOK 7 KIPPEN EN EEN HAAN, DIE HAAN VLOOG PA AAN, HIJ ZEI : DAT DOE JE MAAR 1 KEER VRIEND !  EN ZONDAGS STOND HIJ OP TAFEL, IEDEREEN WILDE WEL EEN GEBRADEN POOT, MAAR JA EEN HAAN HEEFT MAAR 2 POTEN DUS DAAR WAS WEL EENS GEKIBBEL OVER.

EEN EIGEN KAMER, DAT WAS NIET AAN DE ORDE IN ONZE JEUGD, WE HADDEN OOK GEEN SPULLEN, JA EEN ZAKMES OM JE KLOMPEN AF TE SCHRAPPEN OF EEN TOUWTJE DOOR TE SNIJDEN. OP MIJN SLAAPKAMER STONDEN 2 BEDDEN VOOR 4 JONGENS, ER LAG KOUD ZEIL OP DE VLOER, JE WAS s'WINTERS GELIJK GOED WAKKER ALS JE UIT BED STAPTE, SOMS VROOR HET DAT HET KRAAKTE MILLIMETERS DIK IJS OP DE RUITEN, WE HADDEN LANG WERK OM MET ONZE ADEM EEN KIJKGAATJE ERIN TE MAKEN

WE WOONDEN TOEN OP BOSCH 37 EN IK HAD ALTIJD EEN TOUW, OF ZOALS JE DAT TEGENWOORDIG NOEMT EEN TUIGJE OM MIJN MIDDEL, DAT TOUW WAS PRECIES LANG GENOEG DAT IK OP DE DIJK KON KOMEN, EN OOK LANG GENOEG DAT IK TOT BIJNA ACHTERIN BIJ DE GANTEL KON. OMDAT IK ME EEN KEER LOSGEWORSTELD HAD VAN DAT TOUW BEN IK TOEN BIJ HOOG WATER IN DE GANTEL GEVALLEN, BUURMAN ELEMANS ZAG MIJN PET DRIJVEN, EN HEEFT ME ER UITGEHAALD, ANDERS WAS IK VERDRONKEN.

IK MOCHT OP ZONDAGS WELEENS OP DE VOS ZITTEN, HET PAARD IS UITEINDELIJK NAAR DE SLAGER GEGAAN, WANT HET HAD DE MAANDAGZIEKTE, DAN HAD HET PAARD HET WEEKEND NIET GEWERKT EN KON HET OP MAANDAG NIET MEER OVEREIND KOMEN, WE HEBBEN HEM UIT DE STAL GESLEEPT EN TOEN IS-IE AFGEHAALD DOOR SLAGER NIJMAN UIT DORDRECHT, LATER TOEN IK NAAR SCHOOL LIEP KWAM IK LANGS DE SLAGER EN GING IK ER NOG EEN BIEFSTUK HALEN VAN DE VOS, DIE KREEG IK TOEN GRATIS MEE.

WE GINGEN ZONDAGS OM HALF 9 NAAR DE KATHOLIEKE KERK, PA BLEEF ALTIJD THUIS, NADAT WIJ WEER THUIS WAREN GEKOMEN GING HIJ ZELF NAAR DE HERVORMDE KERK, MEESTAL GING HIJ SAMEN MET MIJN OOM, NAAR DE HERVORMDE KERK WAS ALTIJD EEN HELE OPTOCHT, ZOVEEL MENSEN GINGEN ERNAAR TOE, DE BOEREN SLOTEN MEESTAL AAN OP DE FIETS, DIE WAREN VAAK LATER OMDAT ER GEMOLKEN MOEST WORDEN.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen.  copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 3 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN,  HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT A;S JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

 

 

 

DEEL 3 : MIJN VRIEND

IK SPEELDE MET GIJS BALDE, HIJ WAS 1 JAAR OUDER DAN IK, WE ZIJN JARENLANG BEVRIEND GEWEEST, WE GINGEN VAAK NAAR DE BOERDERIJ VAN OPA DEKKER OF DIE VAN TANTE COR, DE VROUW DIE MET OME ARIE GETROUWD WAS, EEN ZOON VAN OPA DEKKER. AVONDS GINGEN WE BALLEN OP DE DIJK EN HOEPELEN MET BUURTKINDEREN.

GIJS MOCHT OP ZONDAG NIET NAAR BUITEN, BEHALVE OM 2 KEER NAAR DE KERK TE GAAN, HIJ MOEST OP ZONDAGMIDDAG MET BROERS EN ZUSJES PSALMEN ZINGEN BIJ HET ORGEL, DAAR ZAT IK OOK WEL EENS BIJ, IK VOELDE ME DAN ERG OPGELATEN, TOEN HIJ WAT OUDER WERD MOCHT HIJ WEL NAAR BUITEN, MAAR ONDER VOORWAARDE DAT HIJ OM 17.00 UUR BINNEN WAS OM OP TIJD NAAR DE KERK TE GAAN.

GIJS EN IK GINGEN ALTIJD DE KOEIEN VOORHALEN ALS HET BIJNA MELKENSTIJD WAS, DAT WAS VASTE PRIK. 1 KEER, WE HADDEN ZEKER EEN LOLLIGE BUI , HET WAS PAS HALF 2 DUS NOG LANG GEEN MELKENSTIJD ZEIDEN WE TEGEN ELKAAR : WE GAAN VAST DE KOEIEN VOORHALEN, DIE LIEPEN OP HET ACHTERSTE STUK VAN HET WEILAND, JE ZAG DE KOEIEN DENKEN, WE KRIJGEN ZEKER EEN VERSE WEI MET GRAS, DUS DIE HOLDEN AL NAAR VOREN, EN STONDEN OP DE WEI WAAR DE KOEIEN GEMOLKEN WERDEN, MAAR DAT WAS FOUTE BOEL,  IK ZIE OPA DEKKER AAN KOMEN DRAVEN, "ZIJN JULLIE NU HELEMAAL BEDONDERD  ? OPSODEMIETEREN JULLIE !    WE RAAKTEN DE GROND NIET MET ONZE KLOMPEN ZO HARD LIEPEN WE DE DIJK OP, EN TOEN HEBBEN WE OP DE KRAAIHOEK IN DE BOCHT VAN DE DIJK EENS AANGEZIEN HOE HET AFLIEP, IK WEET NOG WEL DAT WE 3 DAGEN NIET NAAR DE BOERDERIJ DURFDEN TE GAAN.   VAN LIEVERLEE IS HET TOCH WEER GOED GEKOMEN, HET WAS WEL EVEN SCHRIKKEN, MAAR ERNA WERD ER HELEMAAL NIET MEER OVER GEPRAAT.

VISSEN DEDEN WE GRAAG, EEN BONESTAAK VAN WILGENHOUT, EEN STUKJE KURK WAAR JE DAN EEN GAT IN MAAKTE EN EEN STUK KIPPEVEER IN STAK, DAN HAD JE EEN DOBBER, WE GINGEN WORMEN ZOEKEN BIJ EEN GEDROOGDE KOEIENVLA , JE STAK DE RIEK ERNAAST, WIEBELDE EN DAN KWAMEN DE WORMEN VANZELF,  WE VISTEN OP BAARZEN, DIE SLIKTEN HET HAAKJE IN, DAT HAAKJE MOEST JE WEER HEBBEN, DUS DAT WERD EEN SLACHTPARTIJ, I HAAKJE KOSTTE 1 CENT MAAR DIE HAD JE NIET.

OOK GINGEN WE KLEINE WITVISJES VANGEN MET DEEG, MET DIE VISJES KON JE WEER SNOEKEN VANGEN, IK HAD ER OOIT EEN VAN 52 CM GEVANGEN, MOCHT JE BLIJ ZIJN DAT JE LIJNTJE VAN TOUW NIET GEBROKEN WAS, DE GEVANGEN VIS WERD SCHOONGEMAAKT EN DOOR MOEDER GOED GEBAKKEN ZODAT JE DE GRAAT KON ETEN, EEN HEERLIJKE MAALTIJD.

OP WOENSDAGMIDDAG GINGEN WE WEL EENS SLOOTJE SPRINGEN MET DE POLSSTOK, JE GING NET ZO LANG DOOR TOTDAT JE DE SLOOT IN SODEMIETERDE, DAN TROK JE ALLES UIT OM TE DROGEN, MAAR HET DROOGDE SOMS VOOR GEEN METER, DAN KWAM JE THUIS, EN ROOK MIJN MOEDER EEN MODDERLUCHT, SOMS KREEG JE DROGE KLEREN MAAR VAAK WERD JE NAAR BED GESTUURD.

ZAG JE PIET DAN ZAG JE GIJS, EN ZAG JE GIJS DAN ZAG JE PIET, DAT ZEIDEN DE BROERS VAN GIJS OVER ONS, WE WAREN ONAFSCHEIDELIJKE VRIENDEN.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen. copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 4 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

DE FAMILIE DEKKER

HARMEN DEKKER EN MARGARETHA VERHEUL ZIJN MIJN OPA EN OMA VAN MOEDERSKANT, ZIJ HADDEN 7 KINDEREN, WAARVAN MIJN MOEDER AARTJE DEKKER DE OUDSTE WAS, OPA DEKKER WAS ZELFSTANDIG VEEHOUDER, HIJ IS 92 JAAR GEWORDEN, MIJN OPOE DEKKER IS VROEG GESTORVEN.

OPA HAD NOG EEN ZOON THUIS, HIJ WAS VEEL WEG WANT HIJ ZAT OP DE GROTE VAART, ALS HIJ THUIS WAS BIJVOORBEELD IN NOVEMBER EN DECEMBER EN HET HAD EEN BEETJE GEVROREN, GING IK MET HEM MEE DE POLDER IN MET EEN BAGGERBEUGEL, HIJ KON AL AAN DE LUCHTBEL IN HET IJS ZIEN OF ER EEN ZEELT ONDER LAG, VOORZICHTIG HAALDE HIJ DE ZEELT OP DE KANT MET DE BAGGERBEUGEL, WE GINGEN ALTIJD MET EEN MAAL VIS NAAR HUIS, DIE VIS WERD STEEDS MET WATER VERVERST OM DE MODDERSMAAK TE VERMINDEREN, DE VIS WAS DAARDOOR SOMS AL EEN WEEK OUD VOOR WE HEN ATEN, IN DE VIS ZAT ERG GROVE GRAAT, DUS HET WAS MAKKELIJK ETEN, TIJDENS DEZE TOCHTEN MET HEM, MOEST JE WEL UITKIJKEN VOOR DE VELDWACHTERS WANT HET WAS STROPEN, EN DAT WAS TOEN AL VERBODEN, DE VELDWACHTERS FONDSE OF DEN HARTOG STONDEN ALTIJD OP DE VEERWEG MET EEN VERREKIJKER TE LOEREN OF ER OVERTREDINGEN BEGAAN WERDEN IN DE POLDER.

OPA DEKKER WOONDE OP BOSCH 16, WIJ KONDEN ACHTER ONS HUIS OM OP DE BOERDERIJ KOMEN, OPA HAD TOEN AL 16 MELKKOEIEN OP EEN RIJ STAAN, EN NOG EEN STAL HAAKS EROP VOOR 7 KOEIEN OF JONG VEE, ER WAS OOK EEN STIERENSTAL, MAAR DAT ER EEN STIER GEWEEST IS, IS VOOR MIJN TIJD.  IK WEET NOG DAT ER IN DE STIERENSTAL EEN VLOER LAG MET STENEN, DAT WAREN IJSSELSTEENTJES, DIE WAREN GELD WAARD NA DE OORLOG, WAAR ZE GEBLEVEN ZIJN, WEET IK NIET.  DE BOERDERIJ IS GESLOOPT NA 1955, LATER IS OPA DEKKER VERHUISD NAAR BOSCH 52.

OOM ARIE VERHUISDE TOEN VAN BOSCH 52 NAAR BOSCH 16, ZE RUILDEN DUS VAN HUIS, WAAROM HEB IK NOOIT GEWETEN, DAAR WERD OOK NIET OVER GESPROKEN. OOM ARIE KREEG OOK EEN PAAR HECTARE WEILAND, IK WEET WEL DAT OPA WEILAND IN EIGENDOM HAD, IK DENK DAT DIE WEILANDEN UIT DE ERFENIS VAN OPA VERHEUL GEKOMEN ZIJN, DAT WAS DE VADER VAN OPOE DEKKER.

NADAT OPA DEKKER VERHUISD WAS HAD HIJ 12 KOEIEN, DUS HIJ IS TOEN KLEINER GAAN BOEREN, HIJ HAD OOK WAT JONGVEE EN EEN GEIT, MET DIE GEIT MOCHT IK IN DE HERFST NAAR DE BOK, DE BOK STOND BIJ HARDAM ACHTER IN DE SCHOORSTEEG, ZIJ HADDEN EEN KERSENBOOMGAARD, ALS IK THUIS KWAM DAARVANDAAN HOEFDE IK NOOIT TE VERTELLEN WAAR IK GEWEEST WAS.

OPA DEKKER HAD EEN SCHOUW, EEN IJZEREN BOOTJE, DAAR GINGEN WE MEE MELKEN, MESTVAREN OF BIETEN NAAR HUIS VAREN, ALLES WAT VAN HET LAND KWAM, OF NAAR HET LAND MOEST GING MET DE SCHOUW, MIJN VRIEND GIJS EN IK KONDEN AL GAUW KLOETEN MET DE SCHOUW ( JE LOOPT DAN ZELF OP DE KANT MAAR MET EEN LANGE STOK STUUR JE DE BOOT BIJ )  DAT WAS NOG EEN HELE KUNST.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen. copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 5 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

 

MIJN SCHOOLTIJD.

IK GING OP DE KATHOLIEKE JONGENSSCHOOL IN DE WIJNSTRAAT IN DORDRECHT, MIJN ZUSJES GINGEN NAAR DE MEISJESSCHOOL BIJ DE NONNEN AAN DE VOORSTRAAT.

WE GINGEN MEESTAL MET NOG ENKELE ROOMSE KINDEREN LOPEND NAAR DE VEERPONT, DAT WAS EEN KWARTIERTJE LOPEN, IK HEB DAT 7 JAAR GEDAAN, ELKE DAG MET DE PONT, IN DE WINTER HEBBEN WE VEEL KOU GELEDEN, SOMS WERD DAN DE PONT UIT DE VAART GENOMEN EN DAN VOER ER EEN SLEEPBOOT NOG EEN TIJDJE VOOR DE VOETGANGERS EN FIETSERS ZOLANG ALS DIT GING,  DE RIVIER WAS BEVROREN IN DE WINTERS VAN EIND JAREN DERTIG EN BEGIN JAREN 40, SOMS WAREN WE PER PONT EEN UUR ONDERWEG OM NAAR DE OVERKANT TE KOMEN VANWEGE DE IJSSCHOTSEN, EN DAN OPEENS WAS DE RIVIER HELEMAAL DICHTGEVROREN, EN WERD ER EEN PAD GEMAAKT OM NAAR DORDRECHT TE LOPEN.

ER WAS EEN FILIAALVAN MELKFABRIEK DE GRAAFSTROOM, EEN ZUIVELWINKEL AAN DE VOORSTRAAT, ALS ER OPKOMEND WATER WAS VOER DE PONT NIET, EN KONDEN WE MEE TERUG RIJDEN MET DE VRACHTAUTO DIE DE WINKEL BEVOORRAADDE VANUIT BLESKENSGRAAF, DIT WERD GEREGELD DOOR HET HOOFD VAN DE SCHOOL, DAN MOCHTEN MIJN ZUSJES EN IK EN EEN HANDVOL ANDERE KINDEREN AL OM 3 UUR VAN SCHOOL WEG.

OP EEN OPEN VRACHTWAGEN VIA ZWIJNDRECHT EN DE BRUG OP ALBLASSERDAM WERDEN WE DAN OP DE RIJKSWEG AFGEZET, WE WAREN KOUD EN VERKLEUMD, EN MOESTEN DAN NOG LOPEND NAAR HUIS, WAAR WE OM 5 UUR AANKWAMEN.

TOEN IK OP DE LAGERE SCHOOL ZAT, VOND IK ER NIETS AAN ! , IK WAS ALTIJD IN GEDACHTE BIJ MIJN OOM, WAT ZOU HIJ AAN HET DOEN ZIJN OP DE BOERDERIJ ?  TUSSEN DE MIDDAG MOESTEN WIJ VAN 12-14 UUR OP DE SPEELPLAATS BLIJVEN, DIE SPEELPLAATS WAS OMRINGD DOOR 4 HOGE MUREN VAN WEL 12 METER HOOG, ER WAS NOOIT GEEN ZON, ALLEEN ALS KONINGIN WILHELMINA MET DE KONINKLIJKE TREIN LANGS HET STATION REED, MOCHTEN WE VAN DE SPEELPLAATS AF EN ERNAAR TOE, NOU IK VOND HET WEL GOED,  DE OPPERMEESTER EN CONCIERGE V D HURK WAS ZIJN NAAM, KON HELE BOEIENDE VERHALEN VERTELLEN, HIJ VERTELDE DAN UIT EEN KWAJONGENS BOEK, WE HINGEN DRIE KWARTIER LANG AAN ZIJN LIPPEN.

DIK TROM EN KARL MAY LAS IK SOMS THUIS, ZE KWAMEN VAN DE SCHOOLBIEB UIT DORDRECHT, MAAR IK WAS EIGENLIJK NIET ZO'N LEZER, ZONDE VAN DE TIJD ZEI MIJN VADER, JE KAN WAT BETERS GAAN DOEN, BIJVOORBEELD HOUTJES HAKKEN IN DE KELDER, DAT WAREN MARGARINEKISTJES, EERST SPIJKERVRIJ MAKEN EN DAN AANMAAKHOUTJES HAKKEN MET DE BIJL. DIE BIJL HEB IK TROUWENS NOG , ONWILLEKEURIG DENK JE NOG AAN DIE TIJD.

IK WAS EEN RUSTIG, SERIEUS EN AFWACHTEND KIND, NA SCHOOL GING IK NAAR OPA DEKKER, HIJ WAS DAN AAN HET MELKEN, DAN KON IK DE STAART VAN DE KOE VASTHOUDEN, EN DE EMMER LEEGGOOIEN IN DE THEEMS - EEN SOORT ZEEF - DIE OP DE MELKBUS STOND, OF IK MOEST VAN PA GAAN WIEDEN OP DE AKKER, PEENTJES, KROTEN OF SLA, ER WAS ALTIJD WAT TE DOEN, O-WEE ALS JE EEN PEENTJE OF KROOT MEETROK MET HET ONKRUID, DAN ZWAAIDE ER WAT !

OPA DEKKER BESTIERDE HET HUISHOUDEN, ALS IK OP WOENSDAG OM 12 UUR UIT SCHOOL KWAM, MOCHT IK DIKWIJLS BIJ OPA DEKKER ETEN, HIJ KON LEKKER KOKEN EN PALING STOVEN, DAAR GENOOT IK VAN. DAN GING IK ME THUIS OMKLEDEN, EN DAN WEER TERUG NAAR DE BOERDERIJ OM MEE NAAR HET LAND TE GAAN.

HET FIJNSTE VAN DE VAKANTIE'S VOND IK DAT JE NIET NAAR SCHOOL HOEFDE, EN DAT JE ELKE DAG NAAR DE BOERDERIJ KON GAAN, OP 2DE PINSTERDAG GING JE NAAR DE LANDBOUWTENTOONSTELLING IN DORDRECHT, SOMS KREEG JE DAAR EEN IJSJE, WE WAREN GAUW TEVREDEN IN DIE TIJD, WE WAREN MET MELKENSTIJD WEER THUIS, MET BARSTENDE HOOFDPIJN, DAT VOLGENS MIJ KWAM DOOR DE ONGEWOONTE.

IN DIE TIJD GING JE A DE LAGERE SCHOOL WERKEN, TOEN IK NA DE 7DE KLAS VAN SCHOOL KWAM HEB IK OP DE AVIOLANDA VLIEGTUIGENFABRIEK GEWERKT.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen. copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 6 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

 

DE OORLOGSJAREN

TIJDENS MIJN TIENERJAREN WAS HET OORLOG, WE HADDEN EIGENLIJK VEEL ANGST VOOR BOMBARDEMENTEN BIJVOORBEELD OP DE AVIOLANDA VLIETUIGFABRIEK EN DE SCHEEPSWERF DE BIESBOSCH IN DORDRECHT, DIE LAG NET OVER DE RIVIER DE MERWEDE, DAAR IS MEERDERE MALEN EEN BOM GEVALLEN, OOK EEN KEER IN DE NACHT, DAT WAS ERG ANGSTIG, ONS HUIS STOND TE SCHUDDEN, DE VLIEGERS HADDEN EEN LICHTKOGEL AAN EEN PARACHUTE HANGEN, EN HEEL DE POLDER WAS VERLICHT.

ER WAS VEEL LUCHTALARM, OP DE VEERDAM, DE WEG NAAR DE VEERPONT WAREN SCHUILKELDERS GEMAAKT, DAAR MOEST JE NAARTOE ALS ER LUCHTALARM WAS, EN DAT WAS WAT !  ALS DE ENGELSE VLIEGTUIGEN HET LAND BINNENVLOGEN RICHTING ROTTERDAM, WERD DAT DOORGEBELD EN GING DE SIRENE LOEIEN, VEEL KEREN VOOR NIETS, IK KAN EIGENLIJK WEL ZEGGEN ALTIJD VOOR NIETS, DE FABRIEK IS NOOIT GEBOMBARDEERD.

1 KEER TOEN ER LUCHTALARM WAS, BEN IK NIET NAAR DE SCHUILKELDERS GEGAAN, MAAR NAAR DE BOERDERIJ, MIJN OOM WAS IN HET LAND, ER MOEST EEN KOE KALVEN, IK GING ER OOK NAAR TOE.  TOEN HET WEER VEILIG WAS LIEP IK DE DIJK OP OM NAAR DE FABRIEK TE GAAN, EN DAAR STOND DE VELDWACHTER MIJ OP TE WACHTEN, IK KREEG EEN BON OMDAT IK IN DE VRIJE VLUCHT LIEP, HET IS VOORGEKOMEN BIJ DE RECHTBANK IN DORDRECHT, EN IK WERD VRIJGESPROKEN.

IN DE STRENGE WINTER VAN 42 LAG ER WEL EEN METER IJS IN DE SLOTEN, DE ARRESLEDEN MET 2 PAARDEN REDEN OP DE GRAAFSTROOM, WE ZIJN TOEN MET OPA EN 2 OOMS EN IK AAN DE POLSSTOK OP DE SCHAATS NAAR ALBLASSERDAM GEREDEN, ACHTER DE BOERDERIJ VAN OPA DEKKER STAPTE WE OP HET IJS, EN DAN ACHTER ELKAAR SCHAATSEN, NAAR EEN OOM , DIE HAD DAN WARME DRANK EN DAARVAN KWAM JE WEER WAT BIJ, OM 15 UUR MAAKTEN WE AANSTALTEN OM TERUG TE GAAN TEGEN DE KOUDE WIND, OM MET MELKENSTIJD WEER THUIS TE ZIJN, WAT WAREN WE WEER BLIJ DAT WE IN DE WARME STAL AAN HET WERK KONDEN.

LATER GING IK MET EEN OOM MET DE ARRESLEE NAAR "NEL IN DE KROM" IN OUD ALBLAS MET NOG ENKELE BOEREN, NOU DIE WAREN DAN ECHT UIT, DAN WERD ER BEHOORLIJK GEDRONKEN, WARME PUNCH EN WORST, EN EEN GLAS JENEVER TUSSENDOOR OM DE KOU TE VERDRIJVEN, DAT HET ALLEMAAL GOED TERECHT GEKOMEN IS MET DIE PAARDEN, DE STRENGEN KWAMEN NIET STRAK TE STAAN, ZO GING HET ERVAN LANGS. ER WAS BESLIST EEN DRONKEN BOER BIJ, DAAR WAS DE VROUW DES HUIZES VAST NIET BLIJ MEE.

TOEN JE JONG WAS, WIST JE TOEN AL WAT JE WILDE WORDEN ?  NEE, DAAR WAS IK NIET MEE BEZIG, HET WAS MEER DE VRAAG HOE JE DE OORLOG OVERLEEFDE, IN 1943 EN 44 WAREN DE WINTERS ERG STRENG EN HET WAS ONTZETTEND KOUD, ER WAREN REGELMATIG RAZZIA'S VAN DE WEHRMACHT, WE WAREN BANG OM OPGEPAKT TE WORDEN, EN NAAR DUITSLAND GESTUURD TE WORDEN.  IK BEN MET GIJS TOEN IK 17 WAS ONDERGEDOKEN IN DE BUITENSCHUUR, DAAR WAS EEN PAARDENSTAL IN VOOR 3 PAARDEN, IN DIE TIJD STONDEN ER 3 LUXE PAARDEN IN VAN DE DUITSE OFFICIEREN, ALS ZE WEG WAREN HADDEN WIJ DE KANS OM OP DE STROZOLDER TE KLIMMEN VIA DE HOOIRUIF WE SLIEPEN DAAR S'NACHTS, DOOR HET UILENGAT KEKEN WE NAAR DE LICHTFLITSEN VAN HET AFWEERGESCHUT DAT ENORM TEKEER GING OP DE ENGELSE EN AMERIKAANSE BOMMENWERPERS DIE OP WEG WAREN NAAR DUITSLAND, DE ENE GOLF VLIEGTUIGEN NA DE ANDERE .

WE HEBBEN DAAR OP DIE STROZOLDER WEL EEN MAAND DE NACHTEN DOORGEBRACHT, OVERDAG HIELDEN WE ONS SCHUIL ALS DE DUITSERS IN DE BUURT WAREN, HET WAS EEN ANGSTIGE TIJD VOOR VELEN, GELUKKIG ZIJN WE ER GOED DOORHEEN GEROLD.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen. copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 7 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN,   HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

DE PERIODE ROND MIJN MILITAIRE DIENST TIJD

TOEN IK 18 WAS KREEG IK TWEE KWARTJES ZAKGELD, EN IK SPAARDE ER NOG VAN OOK !,   WE KOCHTEN OP ZATERDAGAVOND EEN IJSJE VAN 5 CENT, IK WEET NOG GOED OP EEN ZATERDAGMIDDAG, BLOEDHEET 28 GRADEN HOOIBOUW, ER MOEST ANDERHALVE HECTARE GERIJFD WORDEN MET DE HAND, DAT WAS UREN WERK, WE ZAGEN DE IJSCOKAR VAN PIET VAN OS STAAN BIJ DE WITTE BRUG, OPA DEKKER GING IJSJES VOOR ONS HALEN, HIJ MOEST ER 1.5 KILOMETER VOOR LOPEN, ER WAS BIJNA NIETS OVER TOEN HIJ TERUG WAS

DANSLES WAS VOOR DE HEIDENEN, TOEN IK 18 WAS , WAS ER WEINIG OM TE DANSEN, DE DUITSERS HADDEN JE HELEMAAL IN DE GREEP, JE KON WEL GAAN DANSEN IN LEKKERKERK OF IN DORDRECHT, MAAR DAT WAS VEEL TE GEVAARLIJK VOOR JONGENS VANWEGE DE KANS OM NAAR DE DUITSE WERKKAMPEN TE WORDEN GESTUURD TE WORDEN.

IK BEN KORTE TIJD IN MILITAIRE DIENST GEWEEST, VAN NOVEMBER 46 TOT MEI 47 IN NAARDEN, TIJDENS DE KEURING HAD IK AL OPGEGEVEN DAT IK LAST HAD VAN BRONCHITUS, IN DIE TIJD BEN IK VEEL THUIS GEWEEST MET ZIEKTEVERLOF.  OP EEN DAG KWAM DE POLITIE, IK WAS AAN HET KARNEN BIJ GERRIT PULLEN, IK MOEST ME TOEN DIEZELFDE AVOND NOG MELDEN BIJ DE MARECHAUSSEEKAZERNE AAN DE VEERDAM, EN DE ANDERE DAG MOEST IK WEER TERUG NAAR MIJN ONDERDEEL IN NAARDEN, DAAR MOEST IK WEER MEE DOEN MET MARCHEREN EN IN DE LOOPPAS, MAAR DAN KREEG IK WEER LAST VAN DE BRONCHITUS, ALS DAT OPSPEELDE MOEST IK EEN WEEK ALLEEN CORVEE DOEN, EN DE ZALEN SCHOONHOUDEN, DAARNA MOEST IK WEER MEE MARCHEREN, EN DAN BEGON HET WEER VAN VOREN AF AAN, TOTDAT IK UITEINDELIJK WERD AFGEKEURD.

IK WIST WAT IK IN HET LEVEN WILDE, IK WILDE IN DE LANDBOUW WERKEN, EN DAN SPECIAAL IN DE VEEHOUDERIJ, MAAR JA IN DIE TIJD WERKTE JE VAN DE ENE DAG NAAR DE ANDERE, IK KWAM IN VASTE DIENST BIJ OPA DEKKER, OPA WAS VERPLICHT OM GRASLAND TE PLOEGEN VOOR DE VOEDSELVOORZIENING, OPA HAD 1 HECTARE BOUWLAND, WAARVAN DE HELFT AARDAPPELEN, EN DE ANDERE HELFT BIETEN, BEHALVE PLOEGEN DEDEN WE ALLES MET DE HAND, ZAAIEN, POTEN, WIEDEN EN DE BIETEN OPEEN ZETTEN, JE ZAT DAGENLANG OP JE KNIEEN VOOR DAT WERK.

HET WAS GEEN OPTIE OM DE BOERDERIJ VAN OPA DEKKER OVER TE NEMEN, IN 1949 - 1950 WAS ER VEEL LAND VAN HEM ONTEIGEND VOOR DE UITBREIDING VAN PAPENDRECHT, IN 1954 WAS HET LAATSTE LAND AL VERSNIPPERD, DE SLOTEN WAREN AL DICHT, DE RIOLERING WAS ER AL INGEBRACHT EN DE WEGEN IN DE POLDER WAREN AL KLAAR, IN 1955/56 WAS HET DUS OVER VOOR DE BOERDERIJ, NET ALS MET DE ANDERE BOERDERIJEN VAN VELE ANDERE BOEREN DIE OOK ONTEIGEND WAREN.                       (opmerking bewonerscollectief : het gebied wat piet beschrijft loopt van de veerweg tot de vrijheer van eslaan nu edelweislaan en van het bosch tot de g van dalenstraat, de eerste huizen zijn in 52/53 gebouwd in de boomgaardstraat en weteringsingel).

 

 

uit het boek : vaders herinneringen. copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 8 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST, OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN,   HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAT WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

DE WATERSNOODRAMP VAN 1953.

DE NACHT VAN 31 JANUARI OP 1 FEBRUARI 1953, IK LAG MET BRONCHITUS OP BED, HET WAS NOODWEER, ZEER ZWARE STORM UIT HET NOORDWESTEN.

DIE STORMWIND STOND PAL OP DE DIJK TE BEUKEN, HET WATER WERD ZO HOOG OPGEZWIEPT DAT HET ZELFS OVER DE DIJK LIEP, EN DE BINNENKANT AFKALFDE, HET KWAM STEEDS HOGER TE STAAN EN UITEINDELIJK GEBEURDE WAARVOOR GEVREESD WERD, DE DIJK BRAK DOOR EN HET WATER STORTTE DE ALBLASSERWAARD IN, PANIEK DUS !

IK WEET NOG DAT ER EEN KIND VAN ARIE KRAAL VERDRONKEN IS, ZIJ WOONDEN VLAK BIJ DE DIJKDOORBRAAK ( opmerking b c b : ter hoogte waar nu de da costastraat is) EN HADDEN DAAR EEN KLEIN BOERENBEDRIJF

MIJN VERLOOFDE UIT BLESKENSGRAAF WAS DIE ZATERDAG NA MELKENSTIJD NOG NAAR PAPENDRECHT GEKOMEN OP DE FIETS, DAT WAS EVEN SCHRIKKEN, BIJ HAAR THUIS HADDEN ZE EEN VEEHOUDERSBEDRIJF, EN DE ALBLASSERWAARD LIEP VOL WATER, AL HET VEE MOEST WORDEN GEEVACUEERD NAAR HOGERE PLEKKEN EN NAAR DE LEKDIJK IN DE OMLIGGENDE DORPEN WAAR HET DROOG WAS EN DROOG BLEEF.

ER WERDEN HONDERDEN KOEIEN OVERAL NAAR TOE GEBRACHT, LOPEND EN MET VEEWAGENS UIT HET LAND NAAR VERSCHILLENDE BOEREN, OOK STONDEN ER KOEIEN IN DE KERK IN DE DORPEN AAN DE LEK, EN ZELFS BIJ DE LINGE IN LEERDAM EN OMGEVING, HET DUURDE VRIJ LANG VOOR ALLES ONDER WATER STOND.

DE WEGEN STONDEN ONDER WATER, JE KON NERGENS KOMEN OF JE MOEST EEN AUTO HEBBEN, OF MET IEMAND MEERIJDEN, MIJN VERLOOFDE HEEFT WEL EEN TRAANTJE GELATEN, TOEN DE POLDER VOLLIEP MET DAT NOODWEER, HAAR OUDERS WAREN AL NIET ZO JONG MEER, EN ZIJ WIST HELEMAAL NIET HOE THUIS DE TOESTAND WAS, IK WEET NOG WEL DAT HET WATER BIJ ONS ZONDAGS AL IN DE ACHTERTUIN STOND, BIJ VEEL MENSEN STOND HET WATER BINNEN, ENKELE DAGEN NA DE DIJKBREUK WAS HET 1 WATERVLAKTE ZOVER JE KON KIJKEN

ER WERD MET MAN EN MACHT GEWERKT OM HET GAT TE DICHTEN, WE HADDEN GELUK DAT WE AL HET MATERIAAL DICHT BIJ HUIS HADDEN, ER WAS GRIND, ZAND, EN KRANEN, EN ER WAREN VRACHTAUTO'S, TOEN IK WEER BETER WAS HEB IK SAMEN MET VELE HONDERDEN PAPENDRECHTERS VEEL ZAKKEN ZAND GEVULD.

TOEN DE DIJK DICHT WAS WERDEN ER VOLOP POMPEN GEPLAATST OM DE POLDER LEEG TE POMPEN, HET WATER ZAKTE TOEN GESTADIG, EN DE BOEREN KONDEN DE KOEIEN WEER TERUG HALEN, MAAR WAAR ZE STONDEN ?  DAT WAS NOG EEN HELE UITZOEKERIJ.

IK BEN MET EEN ZWAGER VAN MIJN VERLOOFDE OP DE MOTORFIETS NAAR DE PLAATSEN GEREDEN WAAR WE BERICHT VAN HADDEN DAT HUN KOEIEN DAAR WAREN, WE KWAMEN IN PLAATSEN ALS LOPIK, VIANEN EN DALFSEN BIJ LEERDAM, UITEINDELIJK ZIJN DE KOEIEN ALLEMAAL GEVONDEN DOOR DE EIGENAAR VIA HET OORMERK EN DE SCHETSEN, ALS EEN KALF GEBOREN WERD, WAS JE VERPLICHT EEN SCHETS VAN HET KALF TE MAKEN, WAAROP DE LIJNEN VAN DE VLEKKEN DUIDELIJK ZICHTBAAR WAREN, HET IS DUS EEN BASISTEKENING VAN EEN KOE.

ALS IK ME GOED HERINNER WAS HET IN MAART DAT DE POLDER DROGER WERD, MAAR ER WERD NOG STEEDSW GEPOMPT OMDAT HET LAND DOOR EN DOOR NAT WAS, IN MAART KAN HET FLINK DROGEN MET ZON EN WIND, DE BOEREN EN INSTANTIES WAREN NOG BANG VOOR EEN SLECHT JAAR VOOR DE BOEREN OMDAT HET LAND ZO LANG ONDER WATER HAD GESTAAN, MAAR HET KWAM ALLEMAAL POSITIEF UIT ER WAS EEN GEWELDIGE GRASGROEI OMDAT ER ZOVEEL SLIB ACHTERBLEEF OP HET WEILAND.

IK WEET NOG DAT HET WATER IN DE POLDER STOND BIJ OPA DEKKER, HIJ HAD 1 HECTARE GRASLAND, DAT NOEMDEN WIJ DE HOOGT, DAT STUK LAG HOGER DAN DE WEILANDEN EROM HEEN, WE ZAGEN VANUIT ONS HUIS WEL 70 HAZEN DIE DAAR OVERLEEFDEN, ZE MOCHTEN NIET AFGESCHOTEN WORDEN.

IK BEN IN AUGUSTUS 1953 OP HET BEDRIJF VAN DE OUDERS VAN MIJN VERLOOFDE IN BLESKENSGRAAF GAAN WERKEN, HAAR VADER KREEG ADERVERKALKING VANDAAR DAT IK GEVRAAGD WERD, WE HADDEN NATUURLIJK APARTE SLAAPKAMERS, DAAR MOET JE NU EENS MEE AANKOMEN, IK BEN DAAR GEWEEST TOT EN MET OKTOBER, IN NOVEMBER EN DECEMBER WERKTE IK BIJ ANDERE BOEREN EN IN DE WINKEL IN PAPENDRECHT, IK GING IN HET WEEKEND IEDERE DAG HEEN EN WEER NAAR BLESKENSGRAAF, DE RELATIE IS KORT DAARNA UITGEGAAN, JE MOET WEL EENS OVERREKENEN IN JE LEVEN, HET HEEFT VEEL VERDRIET GEKOST.

 

 

uit het boek : vaders herinneringen, copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 9 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET NOG ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !

 

 

DE WINKEL

 

TOEN IK WEER THUIS WAS, IK BEN ZO'N ANDERHALF JAAR NADAT MIJN VERKERING WAS UITGEGAAN WEER THUIS GAAN WONEN, KREEG PA HET IN ZIJN RUG, MAAR JA DE TIJDSCHRIFTEN MOESTEN BEZORGD WORDEN, HET GING OM 300 PANORAMA'S EN 150 LIBELLE'S EN ER LAG EEN HALVE METER SNEEUW, BEN SAMEN MET MIJN ZUSSEN DE TIJDSCHRIFTEN MET DE SLEE WEZEN BEZORGEN, WAT WAS HET KOUD, ALS HET GING DOOIEN GING HET NIET MEER MET DE SLEE, DAN KREGEN WE VAN EEN OOM EEN MELKKARRETJE, DAAR ZETTEN WE DAN EEN KIST OP EN GINGEN ZO DE DIJK LANGS, STOEP AF EN WEER OP, HET WAS DIKWIJLS GLAD, WAARDOOR WE EERDER GINGEN BEZORGEN, DAN RIEP IK MMESTAL "PANORAMA" EN DAN WERD ER TERUG GEROEPEN "NU AL" HET WAS WOENSDAG EN HIJ WAS VOOR HET WEEKEND, DAN ZEI IK, LEG HEM MAAR ONDER HET VLOERKLEED, DAN KOM JE HEM VRIJDAG WEL TEGEN, MAAR JA, HIJ KOSTTE 30 CENT, JANTJE BETAALDE WEL, PIETJE NIET, DUS WE MOESTEN GOED DE ADMINISTRATIE BIJHOUDEN, DE WEEK EROP ZEIDEN WE DAN TEGEN DIEGENE DIE NIET BETAALD HADDEN, HET IS VOOR 2 KEER HOOR, DAN MOEST JE ZE ER GOED VAN OVERTUIGEN DAT HET 2 KEER WAS, OM NIET 30 CENT DOOR JE NEUS GEBOORD TE KRIJGEN, ER WAREN OOK AL WAT MENSEN DIE PER KWARTAAL BETAALDEN, ALS HET KWARTAAL OM WAS SCHREEF PA EEN KWITANTIE, EN DAT GELD GING IK APPART INNEN, DAT GING GOED, VRIJDAGAVOND WAS ALLES BEZORGD, EN DE WEEK EROP WAS HET WEER HETZELFDE LIEDJE.

OOK GING IK MET BOTER LANGS DE KLANTEN, ELKE KEER KREEG IK DE VRAAG, IS JE VADER ZIEK, OOK BIJ DE DOMINEE LEVERDE IK 3 PAKJES GOEIE BOTER, DAT GING GOED DE EERSTE KEER, DE DOMINEE KENDE MIJ NATUURLIJK NIET, IK ZAT ZONDAGS NIET ONDER ZIJN GEHOOR, MAAR DE VOLGENDE WEEK MOEST HIJ DIE ROOMSE BOTER NIET MEER, PA BOOS, LATER KON HIJ TOCH WEER LANGS KOMEN.

MAAR IK WAS NOG NIET KLAAR MET DIE DOMINEE, DAT ZAL IK JE VERTELLEN, IK WERD NOGAL VEEL GEVRAAGD OM ALS KOETSIER MEE TE RIJDEN MET TROUWERIJEN OF ROUWDIENSTEN MET RIJTUIGEN, OP EEN KEER REED IK OP DE DIJK ACHTER DE LIJKWAGEN, EN DAAR SCHOOT DE DOMINEE OP DE SOLEX, ACHTER DE LIJKWAGEN AAN, VOOR MIJN PAARDEN LANGS OP WEG NAAR HET KERKHOF, LATER OP DE MIDDAG BEN IK EVEN BIJ HEM LANGS GEWEEST, HIJ ZAG MIJ, EN ZEI, TOCH GEEN BOTER ZAKER ?  NEE DOMINEE, IK KOM VOOR IETS ANDERS, IK ZAG U VANMIDDAG MET DE SOLEX ACHTER DE LIJKWAGEN SCHIETEN, VLAK VOOR MIJN SPAN PAARDEN LANGS, DIE SCHROKKEN ERVAN, DAT VIND IK GEEN MANIER VAN DOEN, NOU DE KONING ZEI HIJ, IK WAS IETS TE LAAT VAN HUIS GEGAAN, ZODOENDE IS DAT DE REDEN DAT HET ZO GEGAAN IS, MIJN OPRECHTE EXCUSES HIERVOOR, IK GING MET EEN LACH OP MIJN GEZICHT WEG.

 

uit het boek : vaders herinneringen, copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com

 

 

 

HERINNERINGEN AAN PAPENDRECHT deel 10 - door PIET DE KONING

HET HEEFT VEEL KRACHT EN INSPANNING GEKOST OM DEZE HERINNERINGEN OP TE SCHRIJVEN, HET WAS GAUWER GEZEGD DAN GEDAAN, HET IS NOGAL WAT ALS JE 88 JAAR OUD BENT, EN JE MOET ZOVEEL TERUG DENKEN, MAAR HET IS GELUKT !.

 

THEA

IK GING VAAK MET EEN MANDJE AAN HET STUUR DE BOODSCHAPPEN WEG BRENGEN, EN VRAGEN WAT DE KLANTEN NODIG HADDEN, OP DINSDAG REED IK MET BOTER EN MARGARINE NAAR DE VASTE KLANTEN, IK KWAM AL LANG BIJ DE FAMILIE FUEST OVER DE VLOER, THEA WERKTE DAAR ENKELE DAGEN IN DE WEEK IN DE HUISHOUDING EN SOMS DEED ZE WINKELWERK, DAAR HEB IK HAAR VOOR HET EERST GEZIEN, IK VIEL NIET GELIJK OP HAAR, ZE WAS OOK NIET ROOMS, DUS DAAR HAD JE HET GEDONDER ALWEER, ZE WAS GEWOON EEN JONGE MEID, WAT IK AANTREKKELIJK AAN HAAR VOND ? IK ZOU ZO ZEGGEN, KORT SAMENGEVAT, HET GEHEEL EN HAAR BRUINE OGEN, ZOIETS MOET TOCH GROEIEN, MAAR ER WAREN MEER KAPERS OP DE KUST, BIJVOORBEELD DE SLAGER DIE AAN HUIS LEVERDE.

DE FAMILIE FUEST HAD 2 KINDEREN, DAT WAREN TOEN ECHTE GIEBELS, ZE ZATEN ALS ZE THUIS WAREN VAN SCHOOL IN DE WINKEL VERSTOPT, DE SLAGER KWAM ALTIJD OP EEN VAST UUR VAN DE DAG, EN DAT HADDEN ZE AL SNEL DOOR, THEA HIELP DE SLAGER EN DE KINDEREN HOORDEN DAN WAT ZE ZEI, EN LAGEN DUBBEL VAN DE LACH.

IN JANUARI 1955 KREGEN WE VERKERING EN DAT HEBBEN WE MAAR KORTE TIJD GEHAD, MIJN OUDERS HADDEN ONZE VERKERING AAN ZIEN KOMEN, DENK IK, DE REACTIE WAS WEL GOED, HET WAS SPANNEND OM BIJ HAAR THUIS TE KOMEN, IK STRUIKELDE BIJNA OVER DE BROERTJES EN ZUSJES, HAAR OUDERS WAREN HEEL AARDIGE MENSEN, IK VOELDE ME THUIS BIJ HEN, OOK MET BROERS EN ZUSSEN KREGEN WE GOED CONTACT.

HOE HAAR KAMER ERUIT ZAG ? ZE HAD GEEN EIGEN KAMER ER WAREN 16 KINDEREN, WAARVAN ER ENKELE AL GETROUWD WAREN, ER WAS EEN BOENHOK-KEUKEN BOVEN DE KAMER, EN HELEMAAL BOVEN WAS ER EEN MEIDENKAMER EN EEN JONGENSKAMER, IK WEET NIET MEER OF IK OOIT OP DIE BOVENSTE VERDIEPING GEWEEST BEN, DUS EEN EIGEN KAMER WAS HELEMAAL NIET AAN DE ORDE EN ZEKER NIET MET ZO'N GROOT GEZIN.

WE TROUWDEN OP 26 SEPTEMBER 1955 MET KOETSEN, HET BRUILOFTSFEEST WERD GEHOUDEN BIJ DE FAMILIE FUEST IN HET WESTEINDE, ZE HADDEN EEN GROTE SCHUUR DIE WE MET SLINGERS VERSIERD HEBBEN, HET FEEST WAS OM 23.00 UUR AFGELOPEN, DAARNA HEEFT THEO FUEST ONS MET DE AUTO NAAR WASSENAAR GEBRACHT, WAAR IK SINDS APRIL 1955 WOONDE EN WERKTE.

 

uit het boek : vaders herinneringen, copyright Piet de Koning / annemariedekoning@yahoo.com