 |
 |
|
 |
 |
leuk om eens gezien te hebben
een kaart uit 1277 van de Alblasserwaard, hier wordt al gesproken over Papendrecht, opvallend dat de huidige rivieren de Noord en de Oude Maas toen gewoon Merwede genoemd werden.
een kaart van Papendrecht uit 1766 waarop te zien is, dat er een zogenaamde lintbebouwing aan het ontstaan is.
kaart van de gemeente Papendrecht van 1866, uit de toenmalige gemeenteatlas, de auteur was J Kuiper.
1890 reclamekaart van de firma Roeloffs en zijn agent F Bregman uit Delfzijl met al onderwerp de basaltgroeve van Roeloffs in Duitsland, voor meer info : zie deze site, de middenstand / roeloffs steenhandel.
bakkenzuiger de Holland werd in 1902 gebouwd bij L Smit en Zn te Kinderdijk, dit in opdracht van I v.d. Velden uit Papendrecht, hier aan het werk met een te lossen bak nr. 4 aan stuurboord en een lege bak nr.5 aan de bakboord zijde.
1905 een verzamelkaart met een miniatuur weergave van ansichtkaarten die in Papendrecht zijn uitgegeven.
jaren 1920-1930 zandzuiger de Papendrecht aan het werk in de Zeeuwse wateren.
de heibak nr. 9 van Visser en Smit, op een lokatie aan het werk in de jaren 20-30.
van Rossum motoren, de jaren 20 - naast het veel adverteren in landelijke dagbladen, stuurde van Rossum ook veel ansichtkaarten met reclame naar de bij hem bekende afnemers deze kaart is hier een voorbeeld van, het was eigenlijk een voorloper van de latere reclamefolder. ( voor meer info over van Rossum zie : de middenstand / van Rossum - Avaros )
van Rossum motoren. jaren 20 - naast het veel adverteren in landelijke dagbladen, stuurde van Rossum ook veel ansichtkaarten met reclame naar de bij hem bekende afnemers, bijgaande kaart is hier een voorbeeld van, het was eigenlijk een voorloper van de latere reclamefolder. ( voor meer info over van Rossum, zie het item de middenstand / van rossum - avaros )
de firma A Dekker was een fouragehandel die hooi en stro van boeren kocht, het tot pakken perste en vervolgens weer verkocht, hier op de foto die gemaakt is bij het kerkje van Molenaarsgraaf een bootje met een hooipers erop.op het bootje staan v.l.n.r. Mees Visser Tzn - Jan de Bruin - Arie Dekker - Kees Wiggers - Jacob de Bruin en Aart Zwijnenburg verder enkele boeren uit Molenaarsgraaf. voor meer info : zie deze site, dekker / de hooipers.
een keetwagen van Visser en Smit uit de jaren 50-60, Visser en Smit heeft altijd veel werk "buiten af" gehad, het was gebruikelijk dat er dan zo'n wagen mee ging, soms ging er zelfs een woonwagen mee, waar het gezin van de uitvoerder in woonde, Bas Kroon is hier zo'n mooi voorbeeld van, hij zat op een werk in Kerkwerve in Zeeland en is daar altijd blijven wonen.
een opname vanuit de lucht van de Ketelhaven begin jaren 60, met aan de monding van de haven de loods en kantine van scheepswerf Slob, aan de Oosteindzijde van de haven 4 tanks van de Celtic, later zouden er meer komen te staan, het schip in de haven is de Hilbre Island.
Ketelhaven 1966, met de Celtic tankopslag, 1 van de eerste bedrijven die zich op het industrieterrein vestigde.
Ketelweg 1966, het laadstation bij de tankopslag van de Celtic.
Ketelweg jaren 70, het einde van de Celtic tankopslag, op het terrein komt later Kroger staalhandel en de Vego zand en grindhandel.
24 november 1984, het heeft wel niets met Oud Papendrecht te maken, wij gaan immers maar tot 1965, toch leuk om het nog eens te zien, het opblazen van de schoorstenen van de elektriciteitscentrale in Dordrecht, die jaren lang gezichtsbepalend voor de omgeving zijn geweest.
blok postzegels met afbeeldingen uit Papendrecht, uitgegeven door PTT Post
begin jaren 70, de Papendrechtse stadspost, in die jaren een populair gebeuren, men was veel goedkoper als de PTT Post, de zegels waren te koop in enkele winkels, waar ook de post ingeleverd kon worden.
een reclamekaart van Struijk opticien.
het heeft nogal wat moeite gekost voor de busdienst Giessendam-Papendrecht reed, de 1ste proefrit op 20-10-05 ging niet door omdat er geen consessie was, de 2de op 23-11 werd gestaakt wegens een defecte motor, op 2-12 was de openingsrit met o.a. burgemeester Bonten, op 19-03-1906 was de proeftijd verstreken en werd de dienst gestaakt,
op 17-11-1906 werd hij weer geopend door exploitant Melchius die op DI-WO-VR-ZA, 5 ritten per dag gaat rijden van Papendrecht naar Sliedrecht met de stoomautobus Serpollet.
op 27 juli 1923 start Jan Jongeneel een autodienst tussen Molenaarsgraaf en het Veerplein in Papendrecht dat in die jaren nog bij Dordrecht hoorde, de dienst werd alleen op vrijdag gereden, dit in verband met de weekmarkt in Dordrecht die door de bewoners van de Alblasserwaard graag bezocht werd.
de busdienst uit 1929 van het traject Giessendam - Dordrecht v.v. , de chauffeurs klaagden steen en been, er verschenen krantenartikelen, want de bus was te lang en de dijk was te bochtig, er ontstonden gevaarlijke situatie's, mede omdat de dijk niet overal goed verhard was, kort na deze klachten kwam men met een kleiner type bus.
de busdienst van 1930 van het traject Giessendam - Dordrecht, een veel kleinere bus als voorheen, deze kan zelfs met de pont mee, zodat de passagiers ook daadwerkelijk in Dordrecht ( station ) afgeleverd konden worden.
de t-ford van Jaap de Beer een sloepmaker en carrosseriebouwer aan het Westeind nr. 83, hier een auto bestemd voor een kolenboer, met aan het stuur Jaap de Beer. links op de foto de gebroeders v.d. Linden.
1923 de 1ste vrachtauto van motorenfabriek Anthonie van Rossum uit het Westeind, met het groter worden van het bedrijf werd deze wagen aangeschaft, men ging steeds meer motoren verkopen, met name in de agrarische sector en daar moest bezorgd worden, deze foto is overigens niet in Papendrecht gemaakt.
1927 de T Ford van oliehandelaar IJzerman uit het Westeind, die rechts op de foto staat, zijn bijrijder is Anton Kraal, IJzerman reed ook veel voor de maalderij in het Westeind om het meel bij de bakkers af te leveren.
begin jaren 50, de Bedford van Verdoorn, een transportbedrijf uit het Westeind, naast de vrachtwagen had Verdoorn ook nog het schip de Barbara in de vaart.
1952, de Fordson van fruithandel Boerman hier geparkeerd lang de A15 ter hoogte van de Parallelweg om even een foto te maken van Bertus Boerman en zoon Bram, gezien de schaduw op de auto moet Lena Boerman, de fotografe, midden op de rijksweg gestaan hebben, toen kon dat gewoon nog, moet je nu eens proberen.
1953, de zand-kiepauto van de n.v. Dekker, hier aan het werk tijdens het dichten van het gat dat ontstaan was tijdens de waternoodramp, de chauffeur in de auto is Job Zuidema.
vervoer jaren 50-60 vrachtwagen van C van Wijngaarden transportbedrijf aan de Veerweg. met rechts de chauffeur Jaap Alderliesten en links zijn bijrijder Jaap van Wijngaarden.
vervoer jaren 50-60 het wagenpark van C van Wijngaarden transportbedrijf uit de Veerweg.
begin jaren 60, de 1 ste ambulance van de gemeente Papendrecht - Gijs Kwakernaat vroeger als chauffeur werkzaam bij de Avaros begon samen met Aart de Ruiter het taxibedrijf Noordhoek, hier stond ook de 1ste ambulance van Papendrecht, bij een oproep moest eerst een verpleegkundige worden opgehaald, de foto is genomen in de Vissersbuurt ter hoogte van v.d. Griend.
de vakantiebus uit de jaren 60 voor de medewerkers van de scheepwerf Piet Hein, tijdens de zomermaanden werd er veel gebruik van gemaakt de bus bleef dan ook permanent op de camping in Noord Brabant.
begin jaren 60, de Austin van D T Verdoorn uit het Westeind, die de oude Bedford vervangen heeft.
dominee Baars krijgt zijn aangepaste nieuwe auto overhandigd naast de grote kerk in de Kerkbuurt, rechts naast de auto dominee en mevrouw Baars, links naast de auto onder andere Teun Rietveld, Arie van Wijngaarden en Jan Seton, het speciaal uitgegeven kenteken AB-54-00 staat voor A Baars 5400 = het bedrag wat de auto toendertijd gekost heeft in guldens.
jaren 65-70 de Daf van de gemeente Papendrecht, met het stuur aan de linkerkant, hier ingezet als strooiauto, op de achtergrond de sterflat
jaren 60, de Daf van zand en grindhandel de Combinatie, gefotografeerd aan de Noordhoek.
jaren 65-70 zwaar transport van C van Wijngaarden op de nieuwe lokatie op de hoek van de Ketelweg / Geulweg.
jaren 60-70 groot en zwaar transport van C van Wijngaarden.
jaren 60-70 het wagenpark van de Papendrechtse betoncentrale
Celtic tanktransport, naast de opslag aan de Ketelweg had de Celtic ook zijn eigen wagens rijden voor het transport van de huisbrandolie.
1965, de 1ste zand-kiep auto van de Vego ( Verdoorn en Gorlitz )
de rijdende zelfbedieningswinkel van de Spar / Teun Rietveld hier gefotografeerd in de Marnixstraat, de chauffeurs op deze wagen waren Rinus v.d. Toren of Wim Rietveld.
busdienst 1965, lijn 12 van de twee provincien, het traject Rotterdam - Gorkum via Papendrecht, vooral s'zondags als Feijenoord thuis speelde, een stampvolle bus, als je in Papendrecht instapte waren er alleen nog maar staanplaatsen, over de terugweg maar niet te spreken, als het meezat kon je mee.
de brandweer wagens van de vrijwillige brandweer in Papendrecht gedurende de periode 1929 tot 1973.
eind jaren 60, de S.R.V. wagen van Cees Verheul uit de Pieter Zeemanlaan, Cees begon kort daarna een delicatessenwinkel in zuivel en vleeswaren producten in de Brederodelaan, en deed zijn wagen en wijk over aan Kees v.d. Linden van 't Zand.
zangvereniging de Harmonie, hier op de foto omstreeks 1900, de vereniging is opgericht in 1895 en heeft een gemengd koor en een dameskoor.
de zangvereniging de Harmonie is opgericht in 1895, en heeft een gemengd koor en een dames koor, op deze foto uit 1916 poseert het toenmalige bestuur.
Muziekvereniging Excelsior omstreeks 1922, de vereniging was opgericht op 20 juni 1920, op de foto onder andere: de dirigent C van Genderen met zijn 2 zonen, Teun v.d. Linden, Cees v.d. Heuvel, Jaap Kooijman en Eimerd v.d. Griend, enkele leden van dit gezelschap gaven tijdens de jaarwisseling in de strenge winter van 1929-1930 een concert op "hoog" niveau, men speelde op de nieuw gebouwde stompe kerktoren in de Kerkbuurt het lied : uren, dagen, maanden, jaren.
het jeugdkoor van de zangvereniging Hoger zij ons doel, tijdens een uitstapje in 1923 naar het strand van Scheveningen, het jeugdkoor heeft slechts enkele jaren bestaan, de dirigent was G v.d. Beek
het mannenkoor Hoger zij ons doel tijdens een concert op 4 augustus 1927 in 's Gravendeel, het koor werd opgericht op 20 mei 1920
de gemengde zangvereniging de Lofstem, tijdens een optreden op 4 juli 1928 in Kunstmin te Dordrecht, de vereniging is opgericht in 1922.
het meisjeszangkoor Euphonia afgebeeld tijdens een uitstapje in 1930 naar Hoek van Holland, het koor heeft slechts enkele jaren bestaan en repeteerde in het zondagsschool gebouw op het Zand, de dirigent was G v.d. Beek.
de klepperclub in 1946, een voornamelijk oost Papendrechtse vereniging, dit gezien de namen die erbij vermeld staan, allen woonachtig op het Oosteind en Vissersbuurt, met als dirigent F van Genderen, de klepperclub heeft maar enkele jaren bestaan
1948 muziekvereniging Excelsior, aankomst per boot aan de Merwedesingel tijdens het inhuldigingsfeest van koningin Juliana.
de drumband O.B.K. ( oefening baart kunst ) hier in 1956/1957 tijdens een optreden in dorpshuis Cultura.
de drumband O.B.K. ( oefening baart kunst ) hier in 1956/1957 tijdens een optreden in dorpshuis Cultura.
de drumband O.B.K. ( oefening baart kunst ) tijdens de Koninginnedag van 1961 in de Eilandstraat, de band bracht de leerlingen van de Beatrixschool uit het Westeind onder muzikale begeleiding van de school naar de muziektent voor de jaarlijkse aubade.
the Herons, de eerste Papendrechtse band die het professioneel aanpakte, en daardoor regionale bekendheid kreeg. de band bestond uit ; Theo Koster - Arie Rijsdijk - Gerrit van Keulen - John Bouwman en Maarten Balde.
the Herons, de eerste Papendrechtse band die het professioneel aanpakte, en daardoor regionale bekendheid kreeg, de band bestond uit de volgende leden : Theo Koster - Arie Rijswijk - Gerrit van Keulen - John Bouwman en Martin Balde.
Maarten Wapperom, geboren te Papendrecht op 11 mei 1824 en overleden te Dordrecht op 9 november 1897 - Maarten was een straatbewoner, hij had geen woning, om vooral s'winters te overleven, kroop hij bij 1 van de vele scheepswerfjes die Papendrecht had s'nachts in het pekhok, ( pek moest verwarmd worden om het in vloeibare vorm op de houten schepen te smeren, dit deed men in een loodsje het zogenaamde pekhok ) Maarten kroop daarin om warm te blijven, hij kreeg hier door de bijnaam Maarten de Pekpot
de Papendrechtse boeren die met een roeiboot de Merwede over staken om in Dordrecht hun melk uit te venten.
de familie Garsthagen, met in het midden de hoofdpersoon van het geruchtmakende proces uit 1910, het zogenaamde Garsthagen proces, de kranten stonden er in die periode vol van.
boer W Verheul aan het melken op zijn land langs de Lange Tiendweg, Verheul had een winkel aan de Voorstraat nr 18 in Dordrecht waar hij zijn melk verkocht, veel andere Papendrechtse boeren hadden een ventwijk in Dordrecht
de lapjeswagen van Maarten Kooijman in de jaren 30, op weg naar Oud Alblas / Alblasserdam om daar zijn handel te verkopen, voor meer info : zie deze site, de middenstand / kooijman-textiel.
melkboer W van Dalen uit de Kerkbuurt hier in de jaren 30 in zijn ventwijk aan de Wolwevershaven te Dordrecht.
personen jaren 30 Anna van Wijngaarden Frison als kruidenierster voor de winkel in de Molenstraat, Anna was tevens met haar man Jan van Wijngaarden beheerster van het naast de winkel gelegen zondagschool gebouw.
1930 een Papendrechtse rietsnijder hier aan het werk in de Hollandse Biesbos bij Dordrecht, veel Papendrechters hadden hier hun werk, met de komst van woningen met dakpannen verdween het riet op de daken van de huizen, en werd rietsnijder, een bijna uitgestorven beroep.
Otto Hello, de bekende Papendrechtse fotograaf hier aan het werk op de Baanhoek in Sliedrecht, Hello trok regelmatig de waard in om daar te fotograferen, voor meer info : zie deze site, de middenstand / otto hello - fotograaf.
4 Papendrechtse melkboeren in de jaren 40, v.l.n.r. : van Wijngaarden - Kok - Vogelesang en van Dalen.
de klaar-overs, vroeger was het de jeugdpolitie, op de foto, de lichting van 1950 voor het politiebureau aan de Veerdam, staand v.l.n.r. : Harrie Steenhuis - Jaap Romijn - Barend Hardam - Piet van Wijngaarden en Wim van Wijngaarden, gehurkt v.l.n.r. : Rinus de Baat - Wim Kramp - Henk Verduin - Jaap Schenkel en Barend Bezemer.
Maarten Kooijman, in de jaren 50 met zijn bakfiets voor de bijna huis aan huis verkoop van textiel in Papendrecht, voor meer info : zie deze site, de middenstand / kooijman-textiel.
dokter Rietveld tijdens het 25 jarig jubileum als huisarts, v.l.n.r. op de foto : zuster v.d. Berg ( wijkverpleegkundige ) Klaas Rietveld, die later zelf ook huisarts werd, dokter Rietveld en mevrouw Rietveld, dokter Rietveld kreeg namens zijn patienten een scooter aangeboden, waarmee hij visite's ging rijden.
1960, koe Clara van boer Veth, de prijswinnaar op een tentoonstelling in het Kralingse bos in Rotterdam, boer Veth was 1 van de laatst overgebleven boeren in Papendrecht, van Clara is na deze foto niets meer vernomen.
jaren 60, melkboer Jo Vogelesang uit het Bosch in zijn ventwijk, hier gefotografeerd in de Badhuisstraat ter hoogte van het Vinkenpad, Jo had geen winkel, al verkocht hij natuurlijk wel het een en ander uit zijn onderhuis.
personen jaren 60 - Wim en Greet Hagenthorn achter de bar van cafe restaurant Panorama, de dame links op de foto is Wil Triet - Blokland de toenmalige hulp.
Dorpshuis Cultura 1960, de eerste Papendrechtse pijprokerswedstrijd, en tevens de laatste, een dag later zag het er nog blauw van de rook, herkenbaar op deze foto bij tafel 1, juwelier Schouten uit de Gerrit van Dalenstraat later de Meent.
scharensliep Pruimeboom in de jaren 60-70 met zijn slijpwagen, een erfstuk van zijn vader, Pruimeboom een dortenaar was niet weg te denken in het Papendrechtse straatbeeld en had volop werk.
scharensliep Pruimeboom in de jaren 70 met zijn slijpwagen, een erfstuk van zijn vader, Pruimeboom een dortenaar was niet weg te denken in het Papendrechtse straatbeeld, en had volop werk.
Adriaan van Wijngaarden uit het Westeind, de plaatselijke marskramer, hier op pad naar 1 van zijn klantjes, voor meer info : zie deze site, de middenstand / adriaan-marskramer.
boer Pullen van het Oude Veer, 1 van de laatste boeren in Papendrecht, hier de Vondellaan inrijdend in 1965, met 1 van zijn laatste vrachtjes melk, voor meer info : zie deze site, de middentand / boer pullen.
Jan Verheij midden jaren 60, 1 van de zonen van Maarten Verheij de groenteboer van het Oosteind, hier met zijn ijzeren hond in de ventwijk in de Middenpolder.
groenteman Piet Vastenhout midden jaren 60, toen nog knecht bij Jan Hubers, hier met zijn ijzeren hond in de bloemenbuurt.
Hennij v.d. Adel op zijn triomftocht in 1966, hij wint als Papendrechter de ronde van Papendrecht, met een straatlengte voorsprong, op een parcours dat ook nog eens langs zijn ouderlijk huis in de Weteringsingel liep.
1968, de v.v. Papendrecht in de kuip voor 35000 toeschouwers tijdens een voorwedstrijd bij het competitieduel Feyenoord - Volendam.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|