bakker boer

van oosteind naar het oude veer

bakker jan boer had voor 1900 al een bakkerij op het oosteind, rond 1915 verhuisd hij naar het oude veer waar zijn zoon teun ook in het bedrijf komt werken, dochter bab komt later in de winkel voor de verkoop.

bakker boer had gewoon een drukke winkel, en stond bekend om zijn krentebollen en eierkoeken, klanten van de hogendijk kwamen gewoon naar het oude veer om ze daar te halen, ze waren onderweg al 4 bakkerijen voorbij gereden, maar dat maakte niet uit, hij had gewoon de lekkerste.

naast de winkel had hij ook, net zoals de andere bakkers een bezorgwijk, kris kras door papendrecht, de bakkers hadden dat vroeger nooit verdeeld in gebieden, men reed gewoon zijn klantjes af, eerst met de hondekar, later toen kees de zoon van teun in het bedrijf kwam werd er een bakfiets aangeschaft, s''winters was dit wel een probleem, de stoep tussen de bakkerij en fietsenmaker verheuvel was zo steil, dat men bij gladheid niet de dijk op kwam, hij werd dan bij boerman of punt op het erf gestald, die hadden ruimte genoeg en de stoep was veel minder steil

de winkel aan het oude veer nr 12, heeft altijd op dezelfde lokatie gezeten, al heeft het pand wel de nodige verbouwingen ondergaan, tot en met een hele nieuwe voorgevel toe, een woongedeelte werd erop gezet, zodat er beneden in het onderhuis een hele grote oven gebouwd kon worden.

bakker boer heeft tijdens en net na de 2de wereldoorlog ook meegedaan met het bakken van het zweedse wittebrood, nee geen afbakken, maar van meel boter en water gewoon een brood maken, het zweedse rode kruis had eind 44 begin 45, 3 scheepsladingen meel en boter aan nederland geschonken, daar het transport in de oorlogsjaren niet zo snel ging, kwam dit pas in maart in de haven van delfzijl aan, na gelost te zijn werd het over het hele land dat nog niet bevrijd was verdeeld, voor papendrecht was bakker boer de aangewezen bakker, hij had immers de grootste capaciteit, al heeft hij ook veel verdeeld onder de andere bakkers.

met de komst van het winkelcentrum de meent, waar een coop en de gruiter zaten die ook brood verkochten, werd het voor bakker boer ook veel minder, de winkel verkocht hij aan ko goudriaan, zelf werd kees broodbezorger bij bakker goudriaan en werkte daar tot zijn pensionering.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

14.11 | 13:30

En dan heeeeel soms mochten we een (rubberen) smurfpopje kopen. Die stonden in de boekwinkel(?) Die waren relatief duur, minder educatief dan Okki, maar suuuper

...
14.11 | 13:25

Elke paar weken als we wat gespaard hadden, gingen we naar de boekwinkel (begane grond) en kochten we een boekje van Okki. Die trip met z'n drieën op de fiets!

...
13.11 | 13:50

aard voor een Fleischmann racebaan en mijn broertje kreeg houten blokken van 'Matador'. Een magisch moment (en naam) in mijn leven: RIETVELD

...
13.11 | 13:47

Als kind kwam ik met mijn moeder en broertje in de winkel. We praten jaren 74-77. Superspannend was de trap naar beneden!! Daar lag het speelgoed. Ik had gespaa

...
Je vindt deze pagina leuk