 |
 |
|
 |
 |
Noordhoek, een stukje dijk van het Westeind tot de Hogendijk, dat in 1953 landelijke bekendheid kreeg door de dijkdoorbraak die er plaats vond.
vroeger was de benaming anders, het was de Moordhoek, die dan werd uitgesproken als Murtoek. de verklaring van deze naam is eenvoudig, in deze buurt werd eens een moord gepleegd, dit heeft op de dorpsgenoten in die tijd zo'n indruk gemaakt dat zij spraken over de Moordhoek, de naam is blijven bestaan totdat het gemeentebestuur besloot deze onaangenaam klinkende naam te veranderen in Noordhoek, dat sloot ook beter aan bij de nabijheid van de rivier de Noord.
Noordhoek 1645 een schilderij van Jan van Goyen, met links de boerderij aan de Noordhoek - Westeind, op de achtergrond de stad Dordrecht.
Noordhoek 1820, het hulpgat in de dijk om de overstroomde Alblasserwaard te ontlasten van al het water, gedurende de periode 30 juli 1820 / begin september 1820, tekening van J C Schotel.
het personeel van de scheepswerf van de weduwe A van Duyvendijk, niet alle personen op de foto zijn bekend, wel staan erop : Jaap Verweij - Dirk Blaak - Jan Vermeulen - Piet Roodnat - de man met de hoed is J van Duyvendijk naast hem H van Duyvendijk de patroons - Joh de Ruiter - Koos de Heer - Jan Keesmaat - Herman van Duyvendijk.
Noordhoek 1903, een zwart-wit ansichtkaart van de Noordhoek, met rechts de hoge schoorsteen van het stoomgemaal in 1870 gebouwd door de gebroeders Visser uit Papendrecht, links op de foto het huisje buitendijks met daar achter de scheepswerf van Duijvendijk.
Noordhoek 1903, een ingekleurde ansichtkaart van de Noordhoek, met rechts de hoge schoorsteen van het stoomgemaal in 1870 gebouwd door de gebroeders Visser uit Papendrecht, links op de foto het huisje buitendijks met daar achter de scheepswerf van Duijvendijk.
Noordhoek 1903, het huisje buitendijks aan de rivier de Noord, met op achtergrond de scheepswerf van Duijvendijk.
Noordhoek 1903, het stoomgemaal aan de Noordhoek met zijn hoge schoorsteen in 1870 gebouwd door de gebroeders Visser uit Papendrecht, in de volksmond was dit het watermesjien.
de scheepswerf van de weduwe A van Duyvendijk, met een 95 meter lange dwarshelling, vooraan op de foto de grindopslag ten behoeve van het dijkonderhoud in de jaren 40 neemt de zand en grind handel de Combinatie van Adriaan Verdoorn dit gebied over om hier zijn bedrijf te vestigen.
de Fop Smit radarboot van het traject Gorinchem-Rotterdam nadert de halteplaats aan het Noordhoek in Papendrecht, de overige halteplaatsen waren onder meer Hendrik Ido Ambacht - Dordrecht - Sliedrecht.
de Fop Smit radarboot van het traject Gorinchem-Rotterdam bij de stopplaats aan het Noordhoek in Papendrecht, voordat de autobussen hun intrede deden was dit de ideale verbinding met Rotterdam.
Noordhoek 1910, de scheepswerf van de gebroeders Duijvendijk, met een 95 meter lange dwarshelling, vooraan op de foto de opslag van grind voor de noodzakelijke verharding aan de Papendrechtse dijk, in de jaren 40 neemt de zand en grindhandel de Combinatie van Adriaan Verdoorn dit hele gebied over om hier zijn bedrijf te vestigen
Noordhoek 1910, de scheepswerf van de gebroeders Duijvendijk, met een 95 meter lange dwarshelling, vooraan op de foto de opslag van grind voor de noodzakelijke verharding van de dijk in Papendrecht, in de jaren 40 neemt de zand en grindhandel de Combinatie van Adriaan Verdoorn dit gebied over om er zijn bedrijf te vestigen.
rechts vooraan de kruidenierswinkel van J van Wijngaarden, recht tegenover de winkel was de toegang tot het Fop Smittenveer, links de boerderij van M v.d. Kevie na diens vertrek werd het pand eigendom van aannemer P de Waard, de veeschuur werd gebruikt als modelmakerij door van Heiningen uit Alblasserdam
Noordhoek 1915, het personeel van de scheepswerf van Duijvendijk aan de Noordhoek.
in de verte links de scheepswerf van Duyvendijk, het gebouw met de hoge schoorsteen is het stoomgemaal van de polder Papendrecht dat in 1870 is gebouwd, het huisje links is kort na de dijkdoorbraak in 1953 gesloopt
het winkeltje van mevrouw Finson van Dalen, aan de Noordhoek nr. 66, hier in 1918 op de foto met haar 3 dochters Marie - Jaantje en Anna, de overige personen zijn scheepsbouwers uit Amsterdam, die op de werf van Duyvendijk werkzaam waren, en in de kost waren bij mevrouw Finson.
de stapelloop in 1919 van de Willem van Driel een stoomschip van 1500 ton bij de werf van A van Duyvendijk, later zouden er nog 2 volgen, de Witte Zee en de Zwarte Zee, waarna de crisis in de scheepsbouw toesloeg en de werf werd gesloten.
Noordhoek jaren 20, de scheepswerven van van Duijvendijk en van der Schuijt langs de rivier de Noord.
Noordhoek 1920-1930, met rechts bij de hoge schoorsteen het stoomgemaal, en links aan de rivier de Noord de scheepswerven van Duijvendijk en van der Schuijt.
Noordhoek 1920-1930, een uitzicht op de rivier de Noord met de scheepswerven, waar de kinderen bij het keermuurtje staan brak in 1953 de dijk door.
Noordhoek 1920-1930, de bocht naar het Westeind bij de boerderij van Tukker waar de nodige ongelukken zijn gebeurt, er reed er nog wel eens 1 van de dijk af, het keringsmuurtje had 2 functie's : bij hoog water het water buiten houden, en het verkeer proberen op de dijk te houden.
lossen van hooi bij de boerderij van de familie Veth aan de Noordhoek 82, de personen die op de foto staan zijn v.l.n.r. : Nel Veth - Nel Kok - Jan Buys - Jaap Kwakernaak - Mat Veth - Trijs Veth - Jaap van Wijngaarden - Wim Stout op de wagen - Arie Veth Tzn - Arie Veth Czn - bovenop het hooi staat Jan Veth Czn.
Noordhoek 1935, een ansichtkaart met de opdruk Moordhoek ofwel Murtoek in plaats van Noordhoek, de naam Moordhoek was ontstaan omdat er hier vroeger een moord was gepleegd, op de achtergrond de scheepswerf van Duijvendijk.
Noordhoek 1935-1940, het laatste stukje Noordhoek tussen het kruidenierswinkeltje van v. Wijngaarden en de zuivelwinkel van v. Hemert, met rechts de grote villa van de Vries, die in de volksmond het gezellenhuis werd genoemd
Noordhoek 1938, de zuivelwinkel van Cor en Jan van Hemert, aan het eind van de Noordhoek, begin Hogendijk, voor meer info : zie deze site, de middenstand / van hemert zuivel.
Noordhoek 1944, de Noord een rivier waar normaal niet geankerd mocht worden, tijdens de 2de wereldoorlog was dit wel toegestaan, er werd door de schippers dankbaar gebruik van gemaakt, op het keermuurtje moeder en dochter Tukker.
Noordhoek 1945-1950, de zwarte boerderij van de familie Tukker op de grens van Noordhoek - Westeind met een prachtig uitzicht op de rivier de Noord, de man met de fiets is Eduard Schilling onderwijzer van de Wilhelminaschool en de verloofde van Jannie Tukker.
Noordhoek 1948. de gebroeders Verdoorn voor hun handel in scheepsolie, huisbrandolie verf enz. de man in het midden is een Engelse piloot die hier in de 2de wereldoorlog onderdak kreeg.
de vrachtwagens van de Combinatie een zand en grindhandel die gevestigd is aan de Noordhoek op het voormalige terrein van de scheepswerf Duyvendijk, de 2 linkse voertuigen zijn Seddan van Twist diesels, daarnaast staat een gloednieuwe Scania Vabis, de 4 rechtse vrachtwagens zijn allen van het merk Scania Vabis, de foto is genomen in de winter periode, bij de 4 rechtse wagens is de motorkap ingepakt tegen de vorst, op de achtergrond de woning van Adriaan Verdoorn, eigenaar van de Combinatie.
Noordhoek 1955, de directie en personeel van de firma Kooijman, een constructiebedrijf hoofdzakelijk gericht op de scheepsbouw, Kooijman was ook eigenaar van het bedrijf Persvat dat ook aan de Noordhoek gelegen was.
Noordhoek begin jaren 50, de 7 huisjes gefotografeerd vanaf de Noordhoek, de huisjes zijn na de watersnood van 1953 gesloopt, de vooringang aan de Noordhoek werd bijna nooit gebruikt, i v m de steile stoep die toegang gaf tot de huisjes, de achteringang die aan de 2de Boezemsingel lag werd gebruikt als hoofdingang, in de jaren 60 is het toen braak liggend terrein in gebruik geweest bij de ponyrijschool Noordhoek.
Noordhoek begin jaren 50, de 7 huisjes gefotografeerd vanuit de 2de Boezemsingel, de huisjes zijn na de watersnood in 1953 gesloopt, de vooringang van deze huisjes werd bijna nooit gebruikt, i v m de steile stoep die er lag, de achteringang aan de 2de Boezemsingel werd als ingang gebruikt, het braakliggend terrein is in de jaren 60 in gebruik geweest bij de ponyrijschool Noordhoek
Noordhoek 1955-1960, een ansichtkaart van het begin van de Noordhoek met links de rivier de Noord, op de achtergrond de zand en grinthandel de Combinatie van Adriaan Verdoorn, op de plaats waar het kind loopt brak in 1953 de dijk door.
Noordhoek 1955-1960, een ansichtkaart van het gedeelte waar in 1953 de dijk doorbrak, met op de achtergrond de zand en grinthandel van Adriaan Verdoorn
Noordhoek 1955-1960, het gedeelte van de Noordhoek waar in 1953 de dijk doorbrak, op de achtergrond de zand en grinthandel de Combinatie van Adriaan Verdoorn.
Noordhoek jaren 60, een schip geladen met grint wordt gelost bij de Combinatie van Adriaan Verdoorn aan de Noordhoek.
Noordhoek jaren 60, de ponyrijschool en het paardendekstation van de familie v.d. Heijden op nr.24. voor meer info : zie deze site ( de middenstand/manege noordhoek )
Noordhoek jaren 60, de ponyrijschool en het paardendekstation van de familie v.d. Heijden op nr. 24. voor meer info : zie deze site ( de middenstand/manege noordhoek )
Noordhoek jaren 60, de ponyrijschool en het paardendekstation van de familie v.d. Heijden op nr 24. voor meer info : zie deze site ( de middenstand/manege noordhoek )
Noordhoek 1963, de achterzijde van het gemaal, dat in de volksmond watermesjien werd genoemd, en in 1870 gebouwd door de gebroeders Visser uit Papendrecht.
Noordhoek 1965, de rijdende zelfbedieningswinkel van Teun Rietveld, de Spar, passeert hier de Noordhoek, deze auto was eigenlijk de voorloper van de latere SRV zelfbedieningswagens.
Noordhoek 1965, de achterkant van het gemaal, in de volksmond het watermesjien genoemd, en in 1870 gebouwd is door de gebroeders Visser uit Papendrecht.
Noordhoek 1965-1967 met op de foto de achterkant van het buurtwinkeltje van de Jong, en het cafe Bella Vista van v.d. Berg.
Noordhoek 1965-1967, de achterkant van het Noordhoek, met op de achtergrond de zand en grinthandel de Combinatie van Adriaan Verdoorn.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|