 |
 |
|
 |
 |
Het Slobbengors is een in de rivier de Noord liggende plaat, die werd omkaad en tot graspolder voor de boeren werd gemaakt. van oorsprong eigendom van Dordrecht en in 1956 aangekocht door de gemeente Papendrecht die er een recreatiegebied van maakte met de nodige sportvelden, een tennisbaan en een schaatsbaan erop.
het was voor het omkaad werd een plaat zand in de rivier de Noord omgeven door riet en biezen begroeid, waarop de eenden naar hartelust konden slobberen, vandaar ook de naam Slobbengors.
Westeindse buitenpolder, het latere Slobbengors, een schilderij uit 1876 van C Skanberg, met op de achtergrond ondermeer de molen aan de Veerdam, de Grote Kerk en het Groothoofd in Dordrecht en de molen in Zwijndrecht, de polder is jarenlang gepacht geweest door het transportbedrijf Willem van Twist, die met paard en wagen begon, en daarom veel hooi nodig had voor zijn stalhouderij, het hooi werd door schipper Verdoorn met zijn hooischuit naar Dordrecht vervoerd
Westeindse polder, omstreeks 1900 Papendrecht was vermaard om zijn zalmvisserij, de 1ste melding hierover werd gedaan in 1514, de Papendrechtse vissers waren verplicht om hun vis te koop aan te bieden op de Dordtse vismarkt, de zalmvissers zijn hier aan het werk bij de zgn. veersteek gelegen bij de rivierendriesprong, op de achtergrond de Zwijndrechtse spoorbrug en de grote kerk in Dordrecht
de firma Willem van Twist, transportonderneming in Dordrecht, had vroeger voor haar stalhouderij veel hooi nodig, behalve dat men hooi kocht, huurde men ook hooiland, onder meer in de Westeindse buitenpolder, het latere Slobbengors, het hooi werd naar Dordrecht vervoerd door schipper C Verdoorn met zijn schuitje.
het 1ste elftal van de vv Papendrecht, hier nog spelend op het Eiland nabij de latere muziektent, de spelers v.l.n.r. : staand Jan de Heer - Saan de Jong - Leendert Marico - midden Lies Elemans - Janus Verwey - Wout van Hemert - voor Teun Verheij - Kees Visser - Izak Schaap - Aad de Jonge en Maarten Lichtermoet
Slobbengors 1925, een opname vanuit de lucht van het Slobbengors, dat hier is aangegeven als industrieterrein, in het midden van de foto zijn het kantoor en de eerste bedrijfshal van Aviolanda reeds aanwezig, het Eiland is reeds volgespoten met zand voor de latere bebouwing.
Slobbengors 1929, een opname vanuit de lucht van het Slobbengors, met links het Eiland waar nog niet gebouwd is, daar achter het Aviolanda gebied waar inmiddels de nodige hallen op staan.
Slobbengors 1930, met het 1ste elftal van de vv Papendrecht op de foto, met onder meer : Aart de Borst - Piet Versteeg - Sjer van Oudenaarde - Wim v.d. Graaf - Jan Hubers - Kees Hardam en Wim Bot.
Slobbengors 1933, de in gebruik name van het eerste voetbalveld op het Slobbengors door burgemeester van Rees, die hier het lint door knipt.
Slobbengors 1935, het 1ste elftal van de vv Papendrecht, met op de foto onder andere : Jo de Ruiter - Lou v.d. Tak - Gerrit Hardam - Arie Breedveld - Cees v.d. Heuvel - Gerrit v.d. Graaf en Jaap Hardam.
het elftal uit 1938 van de vv Papendrecht v.l.n.r. staand ; Kees van Dalen - Jo de Ruyter - Janus Balde - Aart de Jong - Rinus Zegelaar - Jaap Kwakernaak en de trainer, knielend ; Jan Zegelaar - Jan Veth - Hermanus v.d. Vleut - Herman Bosson - Arie Lagendijk - Jaap Hardam.
Slobbengors 1945, het 1ste elftal van de vv Papendrecht op de foto, met staand v.l.n.r. : Kees Tholen - Huib de Sprong - Barend Zegelaar - Jan Zegelaar - Aart de Borst - Manus v.d. Vleut - Bas Broere - Janus de Sprong - Rene Alderliesten, gehurkt : Bart van Oudenaarde - Leen Koppelaar - Wim van Wijngaarden - Arie v.d. Kolk en Jaap Hardam.
Slobbengors 1945, een foto ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de vv Papendrecht, met op de foto onder andere Zwijnenburg en Hardam, op de achtergrond de kantine en het kleedlokaal.
Slobbengors 1945, een foto ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de vv Papendrecht tijdens de feestavond in de kantine.
Slobbengors 23 januari 1951, de Convair PB2B-1 Catalina, een toestel door Aviolanda overgenomen van de U.S.Navy en bestemd voor de NLD, loopt tijdens de uitloop van de landing op de Oude Maas bij Zwijndrecht op de wal in Papendrecht om daar tot stilstand te komen, de bemanning bleef ongedeerd.
Slobbengors 23 januari 1951, de Convair PB2B-1 Catalina, een toestel door Aviolanda overgenomen van de U.S.Navy en bestemd voor de NLD, loopt tijdens de uitloop van de landing op de Oude Maas bij Zwijndrecht op de wal in Papendrecht om daar tot stilstand te komen, de bemanning bleef ongedeerd.
Slobbengors 23 januari 1951, de Convair PB2B-1 Catalina, een toestel door Aviolanda overgenomen van de U.S.Navy en bestemd voor de NLD. loopt tijdens de uitloop van de landing op de Oude Maas bij Zwijndrecht, op de wal in Papendrecht om daar tot stilstand te komen, de bemanning bleef ongedeerd.
Slobbengors 1955, een feestelijke optocht door de gemeente van de vv Papendrecht met hier de aankomst op het Slobbengors waar het nieuwe hoofdveld in gebruik werd genomen.
Slobbengors 1955, feest in verband met het in gebruik nemen van het nieuwe hoofdveld van de vv Papendrecht.
Slobbengors 1955, in gebruik name van het nieuwe hoofdveld van de vv Papendrecht met een vriendschappelijke wedstrijd tussen Papendrecht en Sliedrecht, die door de Papendrechters met 3-0 gewonnen werd.
Slobbengors 1956, een testvlucht met een helikopter bij Aviolanda, op de achtergrond Dordrecht met de meterfabriek en de gashouder.
Slobbengors 1957, het 1ste elftal van de vv Papendrecht hier op de foto, op de achterste rij v.l.n.r. : B Zegelaar - H Hilgeman - W van Wijngaarden - W van Hemert - J Terlouw en de trainer v.d. Staay, middelste rij : L Nederlof - Cor Versteeg en H Zegelaar, voorste rij : A Broere - C v.d. Stelt - J Herwig - Cees Versteeg en Barend Bezemer.
Slobbengors 1958, met het "hoge stuk" dat midden jaren 60 afgegraven is, om de rivier de Noord toegankelijker te maken.
Slobbengors 16 juli 1959, bij een harde landing bezweek de neuswielstijl en kwam het toestel op de neus tot stilstand, de piloot en tevens directeur van Aviolanda, H A Burgerhout bleef ongedeerd.
Slobbengors 16 juli 1959, bij een harde landing bezweek de neuswielstijl en kwam het toestel op de neus tot stilstand, de piloot en tevens directeur van Aviolanda, H.A. Burgerhout bleef ongedeerd.
Slobbengors 1959, de nationale boomplantdag op het nog kale Slobbengors, meestal een klusje voor scholieren van de hoogste klas in het lager onderwijs om onder begeleiding de bomen te planten.
Slobbengors 1959, een afvaardiging van de gemeente op bezoek bij de nationale boomplantdag op het Slobbengors.
Slobbengors 1960, het 1ste elftal van de vv Papendrecht, hier op de foto, met onder meer : H Hilgeman - C v.d. Stelt - B Bezemer - Cees Versteeg en Herman Stam.
Slobbengors, een foto uit de strenge winter van 1963, met een dichtgevroren Gantel, op de achtergrond de Julianastraat, links de brug over de Gantel die toegang gaf tot het Slobbengors.
Slobbengors 1960-1965, strandje de Noord, een ideale maar door de sterke stroming wel een gevaarlijke zwem plaats voor de Papendrechters, op de achtergrond het Noordpark in Zwijndrecht.
Slobbengors 1960-1965, strandje de Noord, een ideale maar door de stroming wel gevaarlijke zwem plaats voor de Papendrechters, op de achtergrond Zwijndrecht en Dordrecht.
Slobbengors 1960-1965, strandje de Noord, een ideale maar door de stroming wel gevaarlijke zwem plaats voor de Papendrechters, op de achtergrond Dordrecht met de gashouder en de molen aan de Noordendijk.
Slobbengors 1960, een testvlucht van een helikopter bij Aviolanda die hier bezig is te landen op het hogere deel van het Slobbengors, het zogenaamde "hoge stuk".
Slobbengors 1963, de ijsbaan op de voetbalvelden, het eerste jaar dat er hier geschaatst kon worden, de ijsbaan op de buitenpolder achter het Bosch was inmiddels gesloten.
Slobbengors 1965, de hoofdingang van de vv Papendrecht, daar waar je entree moest betalen, natuurlijk waren er ook van die kruip door - sluip door ingangen waar je gratis naar binnen kon, je moest het alleen even weten te vinden.
Slobbengors 1965, de bouw van de lichtmasten, die waren aangeboden door Visser en Smit.
Slobbengors 1965, de bestuurs en kleedkamers van de vv Papendrecht.
Slobbengors 1965, het 1ste elftal van de vv Papendrecht op de foto, staand v.l.n.r. : C Hardam - P Markesteijn - H v.d. Hoek trainer - T Haksteen - J van Pelt - C v.d. Stelt - Cor Versteeg - W Veldhuis en Manus v.d. Vleut verzorger, gehurkt : D van Gils - C Terlouw - J Herwig - Cees Versteeg - B Ooyen - P van Veen en C Romijn.
Slobbengors 1965, het kampioenselftal van de vv Papendrecht, dat mee mocht doen voor het landelijk kampioenschap van de amateurs, en daar door grote afstanden moest afleggen, kreeg de verste reis naar Emmen aangeboden van de directie van Aviolanda om dit per helikopter te doen. het werd natuurlijk landelijk nieuws, een amateurclub die door de lucht naar een wedstrijd gaat.
Slobbengors 1965, de vv Papendrecht op weg naar Emmen voor een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland bij de amateurs, die reis ging per helikopter die was aangeboden door de directie van Aviolanda.
Slobbengors 1965, de vv Papendrecht op weg naar Emmen voor een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland bij de amateurs, de reis ging per helikopter die was aangeboden door de directie van Aviolanda.
Slobbengors 1965, de vv Papendrecht op weg naar Emmen voor een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland bij de amateurs, de reis ging per helikopter die was aangeboden door de directie van Aviolanda.
Slobbengors 1965, de officiele opening van het nieuwe kantoorgebouw van Visser en Smit, het oude kantoorgebouw aan het Westeind tussen de maalderij en van Rossum motoren, werd overbodig.
Slobbengors 1965, het nieuwe kantoorgebouw van Visser en Smit, het oude kantoorgebouw dat aan het Westeind tussen de voormalige maalderij en van Rossum motoren stond werd overbodig.
Slobbengors 1965, de brug over de Gantel hier gefotografeerd vanaf de Slobbengors zijde.
Slobbengors 1965, de brug over de Gantel, hier gefotografeerd vanaf het Eiland.
Slobbengors 1965 - de Industrieweg die liep vanaf de brug tot het einde Slobbengors, met achteraan de velden van de korfbalvereniging P.K.C. en op het hoge gedeelte het veld van de voetbalvereniging Drechtstreek.
Slobbengors 1965, een opname vanaf het nieuwe kantoorgebouw van Visser en Smit met een prachtig uitzicht over het Slobbengors.
Slobbengors 1966, het afgraven van het hoge stuk, ter verbreding van de rivierensplitsing, de werkzaamheden werden uitgevoerd door Flip Mol uit Hendrik Ido Ambacht, veel grond is hergebruikt in de Buitenwaard/IJspolder voor de toekomstige bebouwing.
Slobbengors 1965-1970, een opname vanuit de lucht van de afgraving van het Slobbengors.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|