 |
 |
|
 |
 |
 Westeind, een stuk dijk tussen het Oude Veer en de Noordhoek.
 Papendrecht was natuurlijk vroeger alleen maar een dijkdorp, de huizen stonden in lintbebouwing langs de dijk, het centrum was zo'n beetje in het Bosch, denk maar eens aan
het oude gemeentehuis, de burgemeesterswoning, het postkantoor, hier vandaan richting het westen kwam je eerst het Oude Veer tegen, vervolgens het Westeind, het westelijk eind van Papendrecht, zeer zeker omdat er aan de Noordhoek en de Hogendijk geen bebouwing was.Â
de scheepswerf van W v.d. Esch aan het Westeind (het huidige gebied tussen de Eilandstraat en Rijwielhandel IJzerman) drie tjalken liggen op de werf en twee in de Gantel, boven de koppen van de laatste schepen ziet men het "Pekhoksie" waar door een jongen pek werd gekookt waarmee de naden van de schepen werden dicht gemaakt
Westeind 1900-1905, de scheepswerf van W v.d. Esch aan het Westeind ( het latere gebied tussen de Eilandstraat en rijwielhandel IJzerman ) op de voorgrond de Gantel ter hoogte van de latere Beatrixstraat.
Westeind 1900-1905, medewerkers van de scheepswerf van v.d. Esch aan het Westeind, rechts op de foto Dirk van Oudenaarde en links zijn broer Izak van Oudenaarde.
het Westeind ter hoogte van de schuur van scheepswerf Matena, de huisjes rechts werden gesloopt voor de bouw van deze schuur.
de huisjes die gesloopt zijn voor de schuur van scheepswerf Matena, die hier in 1910 met zijn werfje begon.
de huizen tegenover de scheepswerf van Matena die hier in 1910 begon.
de naaiwinkel van mevr. de Borst, in het huis Westeind 114, de latere kapperszaak van Schouwenburg, mevr. de Borst gaf les in de naaldvakken. bij mooi weer zoals op de foto deed ze dat in haar achtertuin v.l.n.r. : staand de helpster Jo de Reiziger - Hendrien Broere - en Pietje van Os - zittend : Miena Bouwmeester - Jo Boer - Grietje Ooms - vrouw de Borst - Jacoba Boer - Adriana Verheul - Katrien Klop.
zoals zoveel andere bedrijven is ook van Rossum's motoren klein begonnen, aanvankelijk was het een smederij, waar men ook paarden besloeg, later begon men met de verkoop en reparatie van motoren, het personeel in 1909 v.l.n.r. : staand Dirk Stam - Eldert van Perge - Eli Bouwmeester - Wim Klop - Gerrit Stam - en de smid Gerrit Veth, zittend ; Karel Bouwmeester - Jo IJzerman - Meindert v.d. Esch en Teunis van Os,
de turnvereniging die men hier ziet in 1910 op het plein van de westelijke openbare school is de voorganger van de turnvereniging Olympia die in 1928 is opgericht, zoals men ziet was de vereniging in zijn beginjaren al tot veel in staat, dit onder leiding van trainer de Keizer uit Dordrecht .
Westeind 1910, rechts op de foto, de bakkerij van v. Asperen, en het postkantoor, links het hoge huis vooraan is de winkel van Schorer, voor meer info : zie deze site, de middenstand / schorer dranken.
links vooraan het bloemenwinkeltje van Trui Leunings, het hoge pand is de winkel van Schorer daarnaast de scheepswerf van Baas v.d. Esch, rechts staat bakker Adr. Visser bij zijn winkel en hondekar, later heeft bakker A.C. Mol zich hier gevestigd, rechts vooraan de groentewinkel van H v.d. Graaf die later gesloopt is voor de verbreding van de Veerweg.
de kinderen van de westelijke openbare school hier op het schoolplein, deze school werd net als de oostelijke openbare school aan het Oosteind geopend op 1 mei 1875. schoolhoofd was Joh H Kohler.
de kinderen van de westelijke openbare school hier op het schoolplein, deze school werd net als de oostelijke openbare school geopend op 1 mei 1875, schoolhoofd was Joh. H Kohler.
Westeind 1912, rechts vooraan bij de handkar de winkel van H v.d. Graaf die later gesloopt is voor de verbreding van de Veerweg, daarnaast de winkel van bakker Visser later heeft bakker Mol zich hier gevestigd, bij de paal rechts het postkantoor, links op de foto de winkel van Schorer.
de optocht tijdens het onafhankelijkheidsfeest bij de kolenopslag van P v.d. Adel aan het Westeind, die buitendijks aan de Gantel lag ter hoogte van de latere Noordersingel, links het woonhuis van v.d. Adel en de boerderij met het rieten dak van Joh. Vogelesang.
de optocht tijdens het onafhankelijkheidsfeest bij de kolenopslag van P v.d. Adel aan het Westeind die buitendijks aan de Gantel lag, ter hoogte van de latere Noordersingel, links het woonhuis van v.d. Adel en de boerderij met het rieten dak van Joh Vogelesang.
de optocht tijdens het onafhankelijkheidsfeest bij de kolenopslag van P v.d. Adel aan het Westeind die buitendijks aan de Gantel lag ter hoogte van de latere Noordersingel, links het woonhuis van v.d. Adel en de boerderij met het rieten dak van Joh Vogelesang.
de optocht tijdens het onafhankelijkheidsfeest bij de kolenopslag van P v.d. Adel aan het Westeind, die buitendijks aan de Gantel lag ter hoogte van de latere Noordersingel, links het woonhuis van v.d. Adel en de boerderij met het rieten dak van Joh Vogelesang.
het onafhankelijkheidsfeest in het Westeind ter hoogte van nr. 30 (2de huis links) hier was voor 1888 het gemeentehuis gevestigd, daarna achtereenvolgend het postkantoor, de boekhandel en drukkerij van Koppelaar en de tabakswinkel van Koos van Veen.
Westeind 1913, de kinderen van de westelijke openbare school gereed voor het vertrek naar het feestterrein in het Bosch tijdens het onafhankelijkheidsfeest.
een stukje Westeind tussen de openbare lagere school en de Noordersingel zoals het er omstreeks 1920 uit zag, de houten schuur links was een veestal, maar werd later de schilderswerkplaats van J IJzerman de boerderij aan de overkant rechts vooraan was van Joh Vogelesang.
Westeind 1915, de westelijke schoolbuurt binnendijks, aan de soldaten te zien is deze foto genomen tijdens de mobilisatie van de 1ste wereldoorlog.
aan de soldaten te zien is deze foto van de westelijke schoolbuurt genomen tijdens de mobilisatie van de 1ste wereldoorlog, links op de foto de maalderij, het pand van Visser en Smit en de machinefabriek en woonhuis van A van Rossum
de scheepswerf van de gebroeders v d Adel, na 1900 werden hier de bouw van houten schepen geleidelijk aan vervangen door ijzeren schepen, voor de werf in de Gantel ligt een nieuw en nog ongetuigd klipperschip, de houten loods was de ijzerloods later de kolenopslag van Kamermans, het werfje werd in 1927 stilgelegd.
rechts vooraan het huis dat T v.d. Adel in 1913 liet bouwen schuin tegenover zijn scheepswerf, op de dijk staat melkboer Kok met zijn melkwagen, de huizen vooraan links zijn later afgebroken.
Westeind 1919, graan dorsen bij de boerderij van v. Hemert, het graan werd in jutte zakken gedaan, het kaf was veevoer.
Westeind 1920, bakker de Groot met zijn hondenkar voor de winkel op Westeind nr. 240, toen bakker de Groot stopte begon Huig de Koning hier zijn kruidenierswinkel.
Westeind 1920, het personeel van Visser en Smit in de jaren 20, niet iedereen staat hier op, Visser en Smit had natuurlijk veel "buitenaf" werkers, die gewoon op de locatie bleven, en alleen in het weekend naar huis kwamen.
Westeind omstreeks 1920, de familie Hardam aan het erwtenpellen op de rietwerf van Veth, de erwten werden in jutte zakken gehaald bij de Zwijndrechtse groenteveiling, en in manden gepeld weer afgeleverd bij één van de Zwijndrechtse conservenfabrieken van onder andere Los & zn. - v.d. Hout & zn. of Zwanenburg & Co. het transport gebeurde per roeiboot.
in het Westeind tegenover nr 194 was het scheepswerfje van de gebroeders v.d. Adel. het bedrijf is in 1927 gesloten, het terrein werd een kolenopslag, de 2 bestaande loodsen werden kolenloodsen van A Kamermans
het werfje van de gebroeders v.d. Adel aan het Westeind, tot 1915 heeft men hier zeilschepen gebouwd, daarna heeft men ijzeren schepen gebouwd, in 1927 is de werf stil gelegd en is op het terrein de kolenopslag van A Kamermans ontstaan, op de achtergrond de 3 huizen Westeind 153-155-157.
Westeind 1920-1925, het laatste pand in het Westeind was van de familie Tukker, met een prachtig uitzicht op de rivier de Noord, en net voor de plaats waar in 1953 de dijk doorbrak.
het grote huis rechts is het woonhuis en de wagenschuur van kolenhandelaar P v.d. Adel, later de winkel van Kraal ijzerwaren, daartegenover achter de schutting de kolenwerf, de boerderijtjes met de rieten daken zijn in de loop der jaren afgebroken.
Westeind 1920, v.l.n.r. : de maalderij, het kantoor van Visser en Smit, de machinefabriek van A van Rossum en het woonhuis van Anthonie van Rossum
het schip "op hoop van zegen" van schipper Joris Verdoren liggend in de Gantel bij de voormalige rietwerf, het schip is in 1902 gebouwd bij de gebroeders v.d. Adel, op de achterzijde staan de schipper en zijn vrouw met dochter Koba, op het voorschip staat zoon Flip.
van Rossum motoren is in de loop der jaren een begrip geworden, ooit begonnen als smederij waar men paarden besloeg is het uitgegroeid tot een motorenfabriek, op de foto het personeel in de jaren 20, v.l.n.r. Piet de Koning - G Kraal - G Stam - W van Wijngaarden - Gerrit van Perge en W Bakker.
Westeind 1920-1925, een buitendijks stukje Westeind ter hoogte van de scheepswerf van Matena, waar de dijkverhogingen duidelijk in beeld wordt gebracht, het 1 ste huis is gebouwd rond 1850, de ramen en deuren zaten toen op dijknivo, nu staat er een keermuurtje, gebouwd door aannemer Pl. Visser, om de woning bereikbaar te houden, huis 4 dateert uit een iets latere periode, ook hier een keermuurtje, huis 2 en 3 dateren uit de periode na 1900, en staan boven het toenmalige dijknivo.
Westeind 1920-1925, een stukje Westeind ter hoogte van de scheepswerf van Matena, met links het pand van Vergeer, rechts ter hoogte van de handkar, de stoep naar de boerderij van Kraal.
de bakkerswinkel van A C Mol op nr 6, met zijn bakkerskar getrokken door de honden Max en Leo, links naast bakker Mol de knecht Teunis Ooms, op de wagen zijn dochter Ko en bij de honden zijn neefje Arie Mol.
Westeind 1922, medewerkers van de scheepswerf Matena, staand v.l.n.r. : Arie Matena - Kobus Groen - Henk Matena met zijn zoon Jan Willem - Bezemer en de grondlegger van het bedrijf Willem Matena, zittend : Kees Hartkoren - Jan Boer - Arie Kraal, liggend : Voogd en Anton Kraal.
een groep jongens die hadden gevoetbald op de rietwerf, hier gefotografeerd voor het winkeltje van Gijs Hardam dat toen gevestigd was in het huis Westeind 222,later is P de Kok er gaan wonen, v.l.n.r. staand : Jacob Scheepbouwer - Anton Kraal - Leen de Heer - knielend : Herbert de Groot - Kees de Groot - Gerrit de Heer - Piet Kolsloot - Bas van Dalen - en staand Teunis v.d. Herik - vooraan zittend Henk v.d. Herik - Evert Nugteren - Jan Kamermans en Klaas van Dalen.
Westeind 1924, de Nooitgedacht van schipper Gerrit van Valen, gebouwd bij scheepswerf Matena, Gerrit heeft er met zijn zoon Jan tot 1942 mee gevaren, en verkocht het schip, dat verder gaat onder de naam Adjan.
de oude boerderij van de familie Ooms aan het Westeind 162, de boeren staan gereed om te gaan melken aan de Hogendijk, v.l.n.r. : Henk Ooms - Kobus Ooms - Annigje Ooms - mevr. de Kloe met haar kinderen Jaap en Saar, die aan de overkant woonden, en Teunis Rietveld.
de vrijwillige Landstorm was een half militaire organisatie, zij diende tot bescherming onder bijzondere omstandigheden, als de leden een training hadden ondergaan behoefde men slechts 6 weken in militaire dienst, v.l.n.r. : staand Jan Rolloos - Janus Visser - Kees v.d. Tholen - Albert v.d. Tak - Jan van Wijngaarden - knielend : Teun Veth - Jo Buys - Jan Donker - liggend : Kees v.d. Graaf en Hans Bosson.
de scheepswerf van de gebroeders Matena bouwde in 1925 de Avontuur voor schipper Mol uit 's Gravendeel in de stuurhut schipper Mol, verder poseren v.l.n.r. : Wim Matena - Jan Matena - Kees Hartkoren - Kobus Groen jr. - mevr. Matena/Hartkoren - Henk Matena met zoontjes Jan en Wim - Jan Leen Hubers - mevr. Matena/Stuy v.d. Herik - Miena Matena - Kobus Groen sr. - Anton Kraal - Gerrit de Heer - Teun Matena en Arie Matena.
Westeind 1925-1930, een stukje Westeind ter hoogte van de Noordersingel, rechts op de foto bij de betonnen paaltjes was de toegang tot die Noordersingel waar overigens maar een paar huizen stonden.
rechts het 17de eeuwse huisje aan het Westeind nr 132 dat gesloopt werd voor de bouw van de christelijke school, in het midden van de dijk het paardenspoor, dit is een smal pad van straatklinkers op de onverharde dijk.
Westeind 1925, de tabakskiosk van Jantje v.d. Linden bij de driesprong Westeind / Oude Veer / Veerweg, de kiosk is later gesloopt om toegang te krijgen tot het Eiland, met name de Eilandstraat, voor meer info : zie deze site, de middenstand / v.d. linden tabak
Westeind 1925-1930, ter hoogte van de rietwerf, het latere opslagterrein van aannemer Dekker, hier met de nodige keermuurtjes die bij een te hoge waterstand dicht gemaakt werden, bij het 1ste muurtje is dit goed te zien men plaatste planken in de gleuf en vulde de ruimte ertussen op met zandzakken, het was aan de bewoners om dit te verzorgen, en reken maar dat er geen druppel water door kwam.
dat de Papendrechters bekendheid hebben gekregen doordat er vroeger nogal wat erwten werden gepeld, en daardoor de naam erwtenpellers kregen is algemeen bekend, hier op de rietwerf aan het Westeind is heel de buurt bezig, v.l.n.r. : T Heldrop - Markesteijn - Gerrit Heldrop - mevr. Heldrop/Broere - Fie Broere - mevr Broere/van Dalen - T Heldrop jr - Jannigje Hardam - mevr Pronk/de Koning - Anton Kraal - Jac Pronk - Gijs de Groot - Annigje van Valen en mevr. van Valen
het ijzeren motorschip de Pleuntje (80 ton) van schipper A Mijnster in Zwijndrecht bij de werf van Matena in 1925
toen in 1928 de westelijke christelijke school werd gebouwd, moest deze 17de eeuwse boerderij van Schouten gesloopt worden, de schuur van deze boerderij deed dienst als kerk voor de oud gereformeerde gemeente voordat deze naar de Noordersingel verhuisde, de uitspraak we gaan naar het schuurtje komt hier vandaan
toen in 1928 de westelijke christelijke school gebouwd is werd een deel van de oude dijkbebouwing waaronder dit 17de eeuwse dijkhuis gesloopt, voor het huis staan onder meer W in't Veld architect en H IJzerman voorzitter schoolbestuur met fiets.
in het pand Westeind 240 was de bakkerij en bakkerswinkel van C de Groot gevestigd, zijn zoon Gijs staat geheel rechts bij de hondekar, het meisje geheel links is Janna Giltay, naast haar staat Roeltje Hardam een dochter van bakker Hardam uit de Kerkbuurt, de jongen op de fiets is slager Gerrit Pullen, de winkel is later voortgezet door Arie Kraal, en nog later door Huig de Koning die hier levensmiddelen verkocht.
Westeind 1929, de openbare school, natuurlijk een blunder van de uitgever, die de kaarten bijna allemaal heeft laten vernietigen, het moest namelijk zijn christelijke school, vroeger was dit een heel gevoelig punt in het dorp.
Westeind 1929, naar aanleiding van de miskleun op de ansichtkaart, liet de uitgever een artikel in de krant plaatsen, waarbij de nadruk vooral op de nieuwe christelijke school werd gelegd.
Westeind 1930, de pas gevestigde zand en grindzifterij de Combinatie aan het Westeind 161, de Combinatie verhuisd eind jaren 40 naar het Noordhoek, en groeide uit tot 1 van de grotere bedrijven in Papendrecht.
Westeind 1930, de boerderij aan de Gantel tegenover de Noordersingel.
Westeind 1930, met rechts vooraan de blauwe zaal, daar naast het pand van Schorer, links bij de bomen de huisjes van Kwakernaat en Hendrik van Wijngaarden, voor meer info : zie deze site, de middenstand / v wijngaarden - zzp-er, op de achtergrond een inkijk op het Oude Veer.
Westeind jaren 30, de wortelteelt bij v.d. Linden, het land liep van Westeind 90 tot aan de Noordersingel, het was v.d. Linden alleen maar om het zaad te doen, dat hij verkocht, de wortelen werden meestal als veevoer verkocht, voor meer info, zie deze site, de middenstand - v d linden tuinder.
Westeind 1930, turnvereniging Olympia op het plein bij de westelijke openbare school, waar de vereniging zijn trainingen hield, 's zomers op het plein, en 's winters in het gymlokaal van de school.
onder de Papendrechtse boeren was Klaas Ooms wel een bekende figuur, jarenlang zag men hem dagelijks met zijn hondekar naar Dordrecht gaan om daar zijn melk uit te venten, zijn boerderij had hij aan het Westeind 194, hier ziet men hem met zijn zuster Annigje in de weide bezig met zijn dagelijkse werkzaamheden
Westeind 1930, de westelijke openbare school, die geopend is op 1 mei 1875, de bouwkosten van deze school waren 23900 gulden, waarvan de gemeente Papendrecht 4000 gulden moest mee betalen, de rest werd verdeeld over de provincie en het rijk.
Westeind 1930, een tekening van de westelijke openbare school die gemaakt is van een eerder uitgegeven ansichtkaart als voorbeeld.
Westeind begin jaren 30, de tabakskiosk van Jantje v.d. Linden, hier op de foto met Wittebol, het is gelijk duidelijk waarom hij Jantje werd genoemd en geen Jan, hij was niet zo lang, kwam net boven de toonbank uit, de kiosk zal later gesloopt worden voor de ontsluiting van het Eiland en de aanleg van de Eilandstraat voor meer info : zie deze site, de middenstand / v.d. linden - tabak.
veel bouwland is er in Papendrecht nooit geweest, bijna alles was grasland, toch werden er op de hoger gelegen stukken grond voerbieten of haver verbouwd, op de foto is men zo'n stuk aan het ploegen, de ploeger is boer C v.d. Kevie, de 2 personen rechts van hem zijn Honkoop en Jacob Verheul.
Westeind 1930-1935, de westelijke schoolbuurt met rechts de huizen binnendijks, en links van voor naar achter : de maalderij, het kantoor van Visser en Smit, de machinefabriek van A van Rossum (net zichtbaar) en het woonhuis van Anthonie van Rossum.
Westeind 1930, de Barbara van schipper Verdoorn in de Gantel achter zijn woonhuis, het grote huis op de foto is van Anthonie van Rossum, directeur van v. Rossum motoren en later de Avaros.
Westeind 1934, de achterzijde van scheepswerf Matena, met de grondlegger van het bedrijf Willem Matena.
Westeind 1935, de stalhouderij en garage van W van den Adel op het Westeind nr. 85, v.d. Adel die ook begrafenisondernemer was, had zelf de lijkkoets en de paarden die keurig afgedekt zijn met een zwart kleed en een zwarte pluim op hun kop hebben, een traditie in die tijd, begin jaren 50 is Jaap van Wijngaarden in dit pand begonnen met zijn timmermansbedrijf.
Melis de Jong die zijn groentewinkel aan de Noordhoek had, in zijn ventwijk ter hoogte van de nrs. 93 en 95 tegenover de christelijke school, rechts staat zijn broer Herman en in het midden Bart den Braven. ( voor meer info : zie deze site item de middenstand/de jong groenteboer )
Westeind 1935-1940, een stukje Westeind in de omgeving van Arie Kamermans de kolen en drankhandelaar, op de foto is Kamermans zijn kar met kolen aan het vullen, uit zijn opslag die buitendijks lag, rechts op de foto de boerderijen van Ooms en Verheul, Kamermans was tevens een fanatiek beoefenaar van de duivensport met prachtige hokken achter zijn huis. die later vanaf de van Maarlandstoep goed zichtbaar waren
kolenboer W Besemer op weg naar klanten, hij rijdt hier voorbij de maalderij van de cooperatieve boerenbond, op de achtergrond het pand van v. Rossum motoren.
Westeind 1935, de oliehandel van Krijn IJzerman in het Westeind buitendijks naast schipper Verdoorn, naast zijn oliehandel was Krijn ook transporteur, al was dit echt een plaatselijke aangelegenheid, hij reed veel voor de maalderij, en verschillende kolenboeren die grote bestellingen hadden, deden ook graag een beroep op hem omdat ze het met paard en wagen niet aan konden.
Westeind 1935, het groenteteelt bedrijf van v.d. Linden op het Westeind nr. 90, hier aan het laden voor de Zwijndrechtse groenteveiling waar zijn groenten geveild werden, voor meer info : zie deze site, de middenstand / v.d. linden - tuinder.
Westeind 1935-1940, een stukje Westeind in de omgeving van Arie Kamermans de kolen en dranken handelaar, rechts op de foto, van rechts naar links : het pand van Kamermans, het kruidenierswinkeltje van Huizer en de boerderijen van Ooms en Verheul, links ondermeer de opslag van de kolenboeren Bezemer en Kamermans.
Westeind 1935, de westelijke openbare school die geopend is op 1 mei 1875, de bouwkosten van deze school waren 23900 gulden, waarvan de gemeente Papendrecht 4000 gulden moest mee betalen, de rest werd verdeeld over de provincie en het rijk.
Westeind 1935-1940, een stukje Westeind ter hoogte van de christelijke school, met rechts het huisje van de zalmvisser dat naast de stoep van de school stond, links op de foto onder andere het timmerbedrijf van v. Dalen en de scheepswerf Matena.
Westeind 1937, op 28 mei gebeurde op de kruising Westeind - Veerweg dit ongeluk, een vrachtauto botste op een personenauto van een Alblasserdamse huisarts, die bestuurd werd door de heer Koolwaaij zijn chauffeur.
Westeind 1938, de jeugd uit het Westeind aan het zwemmen in de Gantel, of was het de wekelijkse bad dag, want een douche of badcel was er eind jaren 30 nog niet.
Westeind 1940-1950, medewerkers van de zand en grindhandel de Combinatie, hier nog in het Westeind, v.l.n.r. : Gerrit de Heer - Arie Helderop - Maarten van Valen en Arie v.d. Tak.
Westeind 1940-1950, het pand binnendijks tegen over de voormalige rietwerf op Westeind nr. 212.
Westeind 1945, muzikanten van Excelsior op weg naar een optreden in of bij de blauwe zaal, hier ter hoogte van het pand van Schorer in het Westeind, op de achtergrond het Oude Veer met het cafe van Hilgeman en het pand van Bakker.
Westeind 1945, de blauwe zaal, later de drukkerij van Koppelaar, hier de huldiging van het bestuur van de voetbal vereniging Papendrecht, in verband met het 25 jarig bestaan.
Westeind 1945-1950, de Gantel bij laag water achter het pand van Vergeer op Westeind 131, op de achtergrond het Slobbengors.
Westeind 1948, de christelijke school in het Westeind, de latere Beatrixschool met rechts de woning van het schoolhoofd.
Westeind 1950, de prinses Beatrixschool in het Westeind, voorheen de westelijke christelijke school, met rechts de woning van het schoolhoofd.
Westeind 1950, de boerderij van Tukker met de zwarte schuur gezien vanaf de rivier de Noord, de boerderij is in 1953 na de watersnoodramp gesloopt, er was nogal wat schade ontstaan tijdens de dijkdoorbraak 50 meter verder op.
Westeind 1950, Gijs Hardam voor zijn winkeltje in het Westeind, ter hoogte van waar nu de van Maarlandstoep is, Hardam stond in het dorp bekend als Gijs de Pil.
Westeind 131, Neeltje Koppelaar en Jan Vergeer, moeder en zoon starten samen in 1954 de kunsthandel firma Koppelaar en Vergeer, aan het Westeind 131, naast het maken van schilderijen en het inlijsten van foto's en prenten wat hoofdzakelijk door Neeltje gebeurde, zij was in die tijd een bekend schilderes, hield zoon Jan zich naast het maken van schilderijen ook bezig met de verkoop van behang en verf, en schilderwerk aan huizen en gebouwen.
Westeind 1954, de opslagloods van drankenhandel Schorer aan het Westeind nr. 13, voor meer info : zie deze site, de middenstand / schorer dranken.
Westeind 1954, de Adjan voorheen de Nooitgedacht van schipper Gerrit van Valen die het schip in de jaren 20 liet bouwen bij scheepswerf Matena, en het vervolgens in 1942 verkocht, waarna het schip verder ging onder de naam Adjan, hier weer terug bij de werf waar het schip gebouwd is, nu voor een verbouwing.
Westeind 1955-1960, een stukje Westeind ter hoogte van nr. 230, rechts waar de vrouw met de kinderwagen loopt, het opslagterrein van aannemer Dekker op de voormalige rietwerf.
Westeind 1957, de Barbara van schipper Verdoorn, op de foto links wordt het schip gelicht nadat het op de rivier de Noord gezonken was, foto rechts, de Barbara weer in zijn vertrouwde omgeving in de Gantel achter het huis van schipper Verdoorn.
Westeind 1957, de Barbara van schipper Verdoorn in de Gantel achter het pand van Verdoorn.
Westeind 1959, de huisjes met de nrs. 150 en 152 in het Westeind tegenover het pand van Vergeer.
Westeind 1960, Adriaan van Wijngaarden, de plaatselijke marskramer hier aan het "werk" in het Westeind, voor meer info : zie deze site, de middenstand / adriaan - marskramer.
Westeind 1960, de boerderij van Piet van Hemert in het Westeind, schuin tegenover IJzerman rijwielen, de boerderij van zijn broer Wout van Hemert stond onder aan de stoep die u rechts ziet.
de "van Hemert" stoep ter hoogte van Westeind 42-46, met links de boerderij en schuur van Piet van Hemert, op de achtergrond de boerderij van Wout van Hemert.
Westeind 1960, de boerderij van Wout van Hemert in het Westeind onder aan de van Hemertstoep, de boerderij van zijn broer Piet stond bovenaan de dijk.
Westeind 1960, de christelijk gereformeerde kerk, in de volksmond het groene kerkje geheten, voor de verhuizing van de christelijk gereformeerde gemeente naar de Elimkerk in de P.C. Hoofdlaan werden hier de diensten gehouden. het kerkje stond naast de westelijke openbare school.
Westeind 1960, de fietsen en brommerwinkel van Huib IJzerman en zonen, voor meer info : zie deze site, de middenstand / ijzerman - rijwielen
Westeind 1960, het transportbedrijf Verdoorn, die zijn schip de Barbara inmiddels aan de kant had liggen en verder ging met wegtransport.
Westeind 1960, de scheepswerf van Matena met een nieuwbouw schip op de helling.
Westeind 1963, de bevroren Gantel in de strenge winter van 1963, op de achtergrond de rivier de Noord, die ook helemaal dicht gevroren was.
Westeind 1965, de prinses Beatrixschool aan het Westeind nr. 130, met rechts achteraan de nieuw gebouwde fietsenstalling en de uitgang naar de Westpolder.
Westeind eind jaren 60, de winkel en het woonhuis van bakker van Asperen, die korte tijd later afgebroken werden, het woonhuis heeft inmiddels al de status van, onbewoonbaar verklaarde woning, gezien het bord boven de voordeur.
Westeind 1965, een stukje Westeind gefotografeerd vanaf de hoek Eilandstraat / Oude Veer, met links de bloemisterij van Ten Hoopen, en de slijterij de gouden bokaal van Theo Romeijn in het Westeind, daarnaast de winkel van Theo Fuest en drukkerij Koppelaar.
Westeind 1965, de slijterij en drankhandel de Gouden Bokaal van Theo Romeijn, voor meer informatie : zie deze site, de middenstand / theo romeijn dranken.
Westeind 1965, de bedrijfshal van aannemer Dekker in het Westeind, hier gefotografeerd vanaf het voetbalveld van de Drechtstreek op het Slobbengors.
Westeind 1965, het opslagterrein van aannemer Dekker in het Westeind op de zogenaamde oude rietwerf, hier gefotografeerd vanaf het voetbalveld van de Drechtstreek op het Slobbengors.
Westeind 1965, de Gantel gefotografeerd vanaf het terrein van schipper Verdoorn in oostelijke richting, op de achtergrond ziet u de huizen op het Eiland.
Westeind 1965, de Gantel gefotografeerd vanaf het terrein van schipper Verdoorn in westelijke richting, op de achtergrond het Slobbengors met het voetbalveld en de kleedkamer van voetbalvereniging de Drechtstreek.
Westeind 1965, de ijzer en gereedschapwinkel van Kraal, die hier in de deuropening van zijn winkel staat.
Westeind 1965, kolenboer W Besemer in de nadagen van de kolenhandel, Papendrecht was in deze tijd aan het overstappen op het aardgas.
Westeind 1965, de tabakswinkel van Koos van Veen in het Westeind, in een pand met een rijke historie, het was ondermeer het 1ste gemeentehuis, vervolgens het 1ste post en telegraafkantoor, de drukkerij van Koppelaar heeft erin gezeten, voor meer info : zie deze site, de middenstand, van veen - patat tabak.
Westeind 1965, de werkplaats van rijwiel en brommerhandel IJzerman achter de winkel in het Westeind, voor meer info : zie deze site, de middenstand / ijzerman rijwielen.
Westeind 1965, de Gantel ter hoogte van de scheepswerf Matena.
Westeind 1965, een stukje Westeind tussen de Beatrixschool en de Noordersingel met links in de midden kapper Schouwenburg en de slagerij van Jo Kraal, rechts op de foto de 2 timmerbedrijven van resp. v.d. Linden en Jaap van Wijngaarden.
Westeind 1965, het laatste stukje Westeind net voor de Noordhoek met de voormalige scheepswerf Juliana, later hebben zich hier ook gevestigd : van Eesteren, de Breko, van Wijnen, Visser en Smit er werd regelmatig van eigenaar gewisseld.
Westeind 1965, het laatste stukje Westeind net voor de Noordhoek, met de voormalige scheepswerf Juliana, later onder meer de werf van v. Eesteren en de Breko.
Westeind 1965, het huisje van de zalmvisser net naast de stoep van de Beatrixschool.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|