 |
 |
|
 |
 |
Matena, een stukje dijk van een paar honderd meter, van het Oosteind tot de grens van Sliedrecht.
dit dijkgedeelte werd genoemd naar het buurtschap Matena, vroeger een afzonderlijke heerlijkheid dat liep vanaf de rivier de Merwede tot de Alblas, het zuidelijke gedeelte werd later bij Papendrecht gevoegd.
Matena 1920, een schilderij van een tot nu toe onbekende schilder, van de Matena gezien vanaf de grens met het Oosteind. links op het schilderij het woonhuisje en boerderij die boven aan de Matenase Scheikade stonden.
de Matena op de grens met het Oosteind, links vooraan bij de markeringspaal de afrit van de Matenase Scheikade, de man rechts op de foto bij de fiets is M Verheij
Matena jaren 40-50, het huisje achter de boerderij, en als u goed kijkt ziet u bij de sloot een nog kleiner huisje, die stonden vroeger gewoon buiten, lekker als je s' winters je bed uit moest voor een sanitaire stop.
Matena 1950/1955, met rechts de 2 onder 1 kap woning van A v.d. Graaf, op de achtergrond het Oosteind.
Matena 1960, de bocht bij de Kievitshoeve, rechts van de dijk is Sliedrecht, links van de dijk is Papendrecht, de grens ligt bij de boom op de achtergrond.
Matena, begin jaren 60, het strandje op de grens met Sliedrecht, boven in beeld ijscoman Borsje uit Sliedrecht.
Matena 1963, de Matenase polder in de strenge winter van 1963, gefotografeerd vanaf de dijk.
Matena 1963, terwijl het industrieterrein werd volgespoten woonde er buitendijks nog de familie Guys, links op de foto het huis van de familie Oosthoek, op de achtergrond de 2 onder 1 kap van Adriaan v.d. Graaf
Matena 1966, de 2 onder 1 kap woning van A v.d. Graaf, gefotografeerd vanaf de Matenase Scheikade.
Matena 1966, de 2 onder 1 kap woning, gefotografeerd vanuit de Matenase polder.
Matena 1966, gefotografeerd richting Papendrecht, op de achtergrond het Oosteind.
Matena 1966, de 2 onder 1 kap woning, vroeger eigendom van A v.d. Graaf.
Matena 1966, de Matenase polder met links de Matenase Scheikade, en op de achtergrond de A15 en de la Groweg, de latere Parallelweg.
Matenase Scheikade 1966, de verbindingsweg tussen het Oosteind en de A15 met de la Groweg de latere Parallelweg, de Matenase Scheikade was niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, vergunninghouders, uitgezonderd.
Matenase Scheikade, de opening van de loop en fietsbrug over de A15, met de aanleg van de Betuwe spoorlijn is deze brug vervangen.
een foto van een schilderij van mevrouw Koppelaar, van de rijksweg en de Matenase Scheikade met op de achtergrond het Oosteind, het orginele schilderij is ongetwijfeld in particulier bezit, echter niemand weet waar het is.
Rijksweg A15 - 1945-1964,
tot 1964 een tweebaansweg met links het fietspad en rechts de Parallelweg naast de rijksweg, het gedeelte bij de spoorbrug in Sliedrecht is normaal bestraat, voor de rest het stuk tussen Alblasserdam en Schelluinen lagen er allemaal van die grote grijze betonplaten.
burgemeester Keijzer in 1955 bij het promotiebord van de gemeente Papendrecht langs de rijksweg A15, de tekst op het bord : gunstig gelegen industrie en bouwterrein, inlichtingen gemeentehuis 01850-7241
Rijksweg 1957, hier nog een tweebaans weg, in 1964 wordt op de grasstrook rechts op de foto nog een 2 baansweg aangelegd, zodat er 4 rijbanen ontstaan.
Rijksweg A15 omstreeks 1965, boer v Wijngaarden, 1 van de laatste boeren in Papendrecht. hier aan het melken op zijn land gelegen langs de a15, dit weiland was alleen te bereiken via het fietspad langs de a15, hij moest er met de auto naar toe.
Rijksweg A15, op 4 november 1973 op de autoloze zondag, die in verband met de toenmalige oliecrisis ingevoerd was.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|