 |
 |
|
 |
 |
Oosteind, het gedeelte dijk van Nanegat tot de Matena.
de betekenis van deze benaming is duidelijk, het was het oostelijk stuk dijk van Papendrecht, maar niet de grens met Sliedrecht, het buurtschap Matena ligt er nog tussen.
merkwaardig is dat vroeger het Oosteind maar weinig gemeen had met het westelijke deel van Papendrecht, ze hoorden tot dezelfde gemeente, dat was alles, de volksaard was totaal verschillend, en er was vrijwel geen onderling contact, zelfs het dialect was niet hetzelfde.
voor meer info, zie op deze site, de dorpsverhalen 5 - 6 en 12 geschreven door Henk Blokland.
Oosteind 1795, de boerenwoningen van Jan Verheul, tekening in kleur van K.F. Bendorp, van deze tekening is ook een oplage in Oost Indische inkt bekend,
grote gezinnen waren rond 1900 meer regel dan uitzondering, hier op het Oosteind een voorbeeld van zo'n gezin, dat 17 kinderen telde, waarvan er 3 overleden waren,de familie Besemer op de foto v.l.n.r. staand achteraan een huisvriend Gerrit Visser - Marie - Lena - Marigje - Teunis - moeder Marigje Besemer/v.d. Tak - Gijs en vader Gerrit Besemer, in het midden : Gerrit - Dirkje en Grietje, vooraan : Marrie - Pleuntje - Barbara - Cornelia en Teuntje
op de achtergrond de 17de eeuwse dijkwoning van v.d. Berg, links vooraan de woning van vrouwtje Mens, de kinderen op de voorgrond zijn : Heimen Dekker - Cor Veth en Jans de Koning
links bij de boom de markeringspaal die aangeeft dat hier de Matenase Scheikade is, de boerderij met het rieten dak en het huis ervoor zijn later afgebroken
links het huis waar Adr. Dekker woonde, daarnaast de boerderij van Kees Goes, de boerderij is later gesloopt, hier zijn de nummers 128-128a en 130 gebouwd.
links het huis van Adr. Dekker en de boerderij van Kees Goes, rechts het winkeltje van de weduwe M Stuy van den Herik, 1 van de 3 kruidenierswinkeltjes van het Oosteind
een tekening van een ansichtkaart uit 1906, met rechts de winkel van de weduwe Stuy v.d. Herik, en links het woonhuis van Dekker en de boerderij van Goes.
Oosteind 1907, een stukje Oosteind dat bijna nooit op de foto kwam, de bocht net na de boerderij van Goes, met woning en schuur van v.d. Graaf die bijna op de dijk stonden, erg onoverzichtelijk allemaal, er zijn hier verschillende ongelukken gebeurt.
de man op de foto is Jan Boer die voor de bakkerij van zijn vader staat, bakker Boer is later verhuisd naar het Oude Veer, ook bakker Verkerk heeft hier zijn bakkerij gehad, het pand is later in gebruik genomen door Aai Kooy die er kolen en groenten verkocht.
links : voor het huisje met het rode dak is de schuur waar Klaas Hofwegen zijn cafe had.
de man op de foto is Jan Boer die voor de bakkerij van zijn vader staat, bakker Boer is later verhuisd naar het Oude Veer, ook bakker Verkerk heeft hier zijn bakkerij gehad, het pand is later in gebruik genomen door Aai Kooy die er kolen en groenten verkocht.
Oosteind 1909, het middendeel van het Oosteind, ter hoogte van de huidige Geulweg.
Oosteind 1910, rechts vooraan de boerderij van Vink, die later na de grote ruilverkaveling naar de Parallelweg verhuisde, met enkele kleine arbeiderswoningen ernaast, ter hoogte van het kruidenierswinkeltje van de weduwe Stuij v.d. Herik.
Oosteind 1910, detailfoto van de kleine arbeiderswoningen ter hoogte van het kruidenierswinkeltje van de weduwe Stuij v d Herik.
Oosteind 1910, de boerderij bij de kleine waal, op het Oosteind nr. 142, in 1801 aangekocht door Mees Visser, later bewoond door onder andere de familie Spek.
Oosteind 1910, de boerderij van Vink, die later na de grote ruilverkaveling naar de Parallelweg verhuisde, ernaast enkele kleine arbeiderswoningen, ter hoogte van het kruidenierswinkeltje van de weduwe Stuij v.d. Herik.
Oosteind 1910, rechts de boerderij van Redelijkheid, in het midden is een hooihandelaar bezig hooi te wegen en te verkopen, aan de donkere plekken op de dijk is te zien dat er gesproeid is, om het stof tegen te gaan.
Oosteind 1910, het lossen en wegen van hooi door een hooihandelaar, die het verkocht aan boer Vink, dit gebeurde gewoon midden op de dijk, het verkeer voor zover dit er al was, moest maar even wachten, de weegschaal werd bevestigd aan de schuine palen voor de boerderij
rechts vooraan de dijkboerderij van C Verheul, de rietdekker is hier bezig het dak te voorzien van een nieuwe deklaag, links op de foto het schoolhuis waarin het hoofd de hr Oosterbeek woonde.
cafe de Witte Ballon van de familie Hubers, het is in 1913 gebouwd door bierbrouwerij de Griffioen van de gebroeders v.d. Schalk uit Schiedam,en in 1964 afgebroken. aan de overzijde binnendijks was nog een cafe van Klaas Hofwegen, deze was wegens overlast de Witte Ballon uitgezet en begon prompt zelf een cafe in het schuurtje naast zijn huis, hij was beduidend goedkoper dan Hubers.
Oosteind 1915, in het midden de oostelijke school, die verdeeld was in een openbaar en een christelijk gedeelte, het hoge gebouw ervoor is het schoolhuis, dat bewoond werd door hoofdonderwijzer Meeuse, het huisje rechts van de school is het kruidenierswinkeltje van de weduwe A v.d. Graaf, in de volksmond Grata.
in het midden de oostelijke school, die verdeeld was in een openbaar en een christelijk gedeelte, het hoge gebouw ernaast is het schoolhuis, bewoond door Meeuse de hoofdonderwijzer, in de huisjes rechts van de school was het winkeltje van de weduwe A v.d. Graaf.
naast de oostelijke school stond het bekende buurtwinkeltje van de weduwe van der Graaf, in de buurt beter bekend als Grata, na schooltijd werden hier een aantal schoolkinderen gefotografeerd.
het autobusje van Jan de Groot dat de dienst onderhield tussen het Papendrechtse veer en het station in Sliedrecht zakte op het Oosteind ter hoogte van de school door zijn vooras.
Oosteind 1928, de dijkverhoging op het middendeel van het Oosteind
Oosteind 1930 - 1935, de bocht na de boerderij van Goes, met woningen die bijna op de dijk stonden, erg onoverzichtelijk allemaal, er zijn hier verschillende ongelukken gebeurt.
Oosteind 1930, brand in de 3 woningen naast het cafe de Witte Ballon op de nrs. B19-B20-B21, de brand begon in het middelste huis van de familie Bezemer, de buurman C Baan Hofman van B21 kon slechts met moeite door een venster worden gered.
Oosteind 1930, de buitendijkse woning van de familie Kooij, met v.l.n.r. op de foto : Greet Kooij - Ma Kooij met Pleuntje op de arm - moeder Kooij met Teuntje - de moeder van buurvrouw Visser en buurvrouw Hanna Visser.
Oosteind 1936, Henk en Huig Donker 2 broers en voortrekkers van de arbeidsbeweging S.D.A.P. hier voor hun schuur tevens partijhuis op het Oosteind.
banketbakker Dovens bijgenaamd Kees Koek, hier met zijn ijscokar op het Oosteind, voor de kar staat Gerrit v.d. Tak met zijn vader gehurkt, de jongen rechts is Rinus v.d. Graaf.
Oosteind 1944, de bakkersfamilie Goudriaan op de foto, met als 2de van links de knecht Hollemans uit Sliedrecht.
Oosteind 1950-1955, het middendeel van het Oosteind ter hoogte van bakker Goudriaan.
Oosteind 1950 - 1955, inkijk van het Oosteind vanaf het Nanegat, met links op de foto het zondagschool gebouwtje aan de Lange Tiendweg en de enorme kastanjeboom van Verdoorn, geplant in de Lange Tiendweg en ver boven de huizen op het Oosteind uitstekend.
de opslagloods van metaalhandel K Zegelaar aan het buitendijkse deel van het Oosteind, met de aanleg van het industrieterrein is ook dit pand en deze loods gesloopt, Zegelaar reed na de oorlogsjaren met zijn bakfiets door Papendrecht om oud ijzer op te halen, hij sloeg dit op, om het later weer te verkopen.
Oosteind 1950-1955, het middendeel van het Oosteind, net na de bocht, rechts is duidelijk te zien hoe ver de dijk in het verleden is opgehoogd, de boerderij stond eerst op dijknivo.
Oosteind 1950 - 1955, rechts het schoolhuis met daar voor het kruidenierswinkeltje van de weduwe A v.d. Graaf, in de volksmond was het : het winkeltje van Grata.
Oosteind 1950, cafe de Witte Ballon van de familie Hubers, het is in 1913 gebouwd door bierbrouwerij de Griffioen van de gebroeders v.d. Schalk uit Schiedam en in 1964 afgebroken, het cafe stond de laatste jaren zo scheef dat men aan de ene kant van het biljart bierviltjes en blokjes hout had zitten om nog enigszins te kunnen biljarten, in de jaren 20 werden hier veel openbare verkopingen gehouden door notaris Gomm, het cafe zat dan mudvol, voor meer info: zie deze site, de middenstand cafe de witte ballon
Oosteind 1950-1955, een stukje Oosteind ter hoogte van bakker Goudriaan, met links de rietvoorraad van de gebroeders v.d. Graaf, daarachter ter hoogte van de handkar de groentewinkel van Arie Kooij, voor meer info, zie deze site, de middenstand / arie kooij kolenboer.
Oosteind midden jaren 50, nostalgie op zijn hoogtepunt, zo zie je ze niet meer in Papendrecht.
Oosteind 1955, het schoolplein van de oostelijke openbare school, de latere Jan Ligthartschool met zijn bekende betonnen schutting om overlast bij de buren tegen te gaan.
Oosteind 1958, het strandje aan de Merwede waar je als west Papendrechter nooit kwam, je moest daar namelijk eerst de Gantel over, vervolgens verdwaalde je, er in een wirwar van paadjes door het riet, het werd pas ontdekt toen het industrieterrein er was, het lag bij die hoge elektriciteitsmast , de Oosteindenaren wisten het vroeger wel te vinden, er werd regelmatig gezwommen.
Oosteind jaren 60, de achtezijde van het buitendijkse deel van het Oosteind aan de Gantel, centraal de woning van Versteeg met de zonneschermen, naast de slagerij van Tinus Vink.
Oosteind jaren 60, de achterzijde van het buitendijkse deel van het Oosteind aan de Gantel, met centraal de slagerij van Tinus Vink.
Oosteind jaren 60, de achterzijde van het buitendijkse deel van het Oosteind aan de Gantel, links de woning van Versteeg naast slager Vink.
de ark van de Koning aan het Oosteind nr 25, schuin achter cafe de Witte Ballon, de Koning is net na de 2de wereldoorlog getrouwd, er was toen een groot gebrek aan woonruimte, de Koning kon aan een grote bak komen, en liet er door timmerbedrijf Henk v.d. Linden een ark op bouwen die Adri werd genoemd, naar de naam van zijn vrouw, bij hoog water moest men met lieslaarzen de ark op en af, met het opspuiten van het industrieterrein kwam de ark droog te liggen, de Koning verhuisd in 1970 naar de Vissersbuurt.
Oosteind 1960, het schoolhuis gebouwd in 1880, meestal bewoond door het hoofd van de oostelijke openbare school, het heeft in die 80 jaar dat het er gestaan heeft de nodige bewoners gehad.
Oosteind 1960, de slagerij en woonhuis van Tinus Vink aan het buitendijkse deel van het Oosteind, Tinus werd op het Oosteind ook wel Tinus d'n ezel genoemd, voor meer info : zie deze site, de middenstand / slager vink.
Oosteind 1965, de boerderij bij het kleine waaltje op het Oosteind nr. 142, in 1801 aangekocht door Mees Visser, later onder andere bewoond door de familie's Spek en Klaver.
Oosteind 1965, opname vanuit de lucht van het gedeelte Oosteind bij de Matena, rechts op de foto de Ketelweg, links in het midden de Matenase Scheikade.
Oosteind 1965, opname vanuit de lucht van het middendeel van het Oosteind, met rechts net zichtbaar een stukje Ketelweg, en achter de buitendijkse huizen een stuk droog gevallen Gantel.
Oosteind 1965, opname vanuit de lucht van de schoolomgeving op het Oosteind, de school is rechts op de foto te zien, het donkere deel in het midden van de foto is de kleine waal.
Oosteind 1965, opname vanuit de lucht van de zondagschool omgeving, die in het midden van de foto zichtbaar is, en aan de Lange Tiendweg gebouwd is, rechts op de foto de eerste sporen van de sloop van het buitendijkse deel van het Oosteind.
Oosteind 1965, Maarten en Joop Verheij bij de groentewagen van Joop, Maarten heeft zijn paard en wagen waar hij jaren mee gereden heeft op stal gezet, en helpt zijn zoons, op de achtergrond het pand van Leeuwis houthandel.
Oosteind 1965, de Jan Ligthartschool net voor de sloop, de benaming vroeger was de oostelijke openbare school, de oudste school in Papendrecht die gebouwd is in 1874, om vervolgens in 1879 weer afgebroken te worden, de school ging scheef staan, men had niet geheid, in 1880 is deze "nieuwe school" gebouwd, en heeft natuurlijk het nodige meegemaakt zo stonden er in 1953 na de watersnood koeien in de klaslokalen in plaats van kinderen in de schoolbanken.
Oosteind 1965, de Julianaschool, net voor de sloop vroeger de oostelijke christelijke school, de oudste school in Papendrecht die gebouwd is in 1874 om vervolgens in 1879 weer afgebroken te worden, men had niet geheid, in 1880 is deze "nieuwe" school gebouwd en heeft natuurlijk het nodige meegemaakt, zo stonden er na de watersnood in 1953 koeien in de klaslokalen in plaats van kinderen in de schoolbanken.
Oosteind 1968, het slopen van de buitendijkse huizen op het Oosteind, hier ter hoogte van de voormalige scholen tegen over het Waaltje, dit in het kader van de uitbreiding van het industrieterrein, de sloop is in fases gebeurt, niet iedere bewoner had zomaar een ander huis, deze foto is van 13 maart 1968.
Oosteind eind jaren 60, ter hoogte van de latere Geulweg, de buitendijkse bebouwing is verdwenen, aan de binnendijkse bebouwing is met name aan de boerderij rechts op de foto, goed te zien hoeveel dijkverhogingen er in de loop der jaren zijn geweest, je stapt nu vanaf het dijknivo zo het rieten dak op.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|