 |
 |
|
 |
 |
de tiendwegen zijn een op een veenkade aangelegd pad en meestal verhard, en komen in de Zuid Hollandse waarden voor, zij hebben een functie in de waterbeheersing gehad, vooral in de gebieden waar de afwatering problematisch werd door inklinking van de veengrond.
de wegen of paden zijn aangelegd gedurende de tijd van de ontginningen in de periode tussen 1300 en 1500.
Papendrecht telt 2 van die tiendwegen :
de korte Tiendweg liep van de hogendijk tot aan de veerweg
de lange Tiendweg liep van de veerweg tot oosteind begin matena
er zijn in Papendrecht nog 2 stukken Tiendweg bewaard gebleven, het deel achter het oosteind, en een stuk in de wijk de kooi tussen de alfred nobelstraat en de eykmanstraat, de rest is ten prooi gevallen aan de bebouwing.
het houten brugje lag in de Korte Tiendweg kort bij de Hogendijk over de Vliet en was aan vervanging toe, timmerman Leen van Dalen en zijn beide knechten zijn hier bezig, op de brug v.l.n.r. : Piet Nederlof - Arie Haak - Leen van Dalen en Jan Veth Tzn. op de achtergrond de huizen van de Hogendijk.
Korte Tiendweg 1933, de zusjes Tukker aan de wandel op de Korte Tiendweg ter hoogte van het bruggetje over de vliet, op de achtergrond de Hogendijk met de Hogendijkstoep.
Korte Tiendweg 1960, met op de achtergrond boven het houten hek heel vaag te zien de witte brug, de huidige lokatie is de omgeving van het busstation.
de boeren en enkele buurtbewoners van het Oosteind, gekiekt op een stukje grond aan de Lange Tiendweg, na het melken, v.l.n.r. : Piet Vink - Kees Vink - Jan Vink - Jan Veth - Aart de Borst - Huig Vink - Arie v.d. Graaf - Arie Vink - Kees Goes - Janus v.d. Have en Gerrit Broere
boer W Verheul aan het melken op zijn land langs de Lange Tiendweg, Verheul had een winkel aan de Voorstraat nr 18 in Dordrecht, waar hij zijn melk verkocht, vele andere Papendrechtse boeren hadden een ventwijk in Dordrecht.
een echt stukje oud Papendrecht, het Waaltje tussen het Oosteind en de Lange Tiendweg, links op de foto Janna Verheul-Dekker de vrouw van Kees Verheul, in de schouw Flip Matena en rechts Gerrit v.d. Graaf
de broers v.d. Graaf die jacht hebben gemaakt op deze enorme arend, die jacht maakte op hun lammeren, de vogel is naar dierentuin Blijdorp in Rotterdam gegaan, op de foto 2de van links Arend v.d. Graaf en 4de van links Kees v.d. Graaf.
Lange Tiendweg 1930-1935, een wagen vol hooi op de Lange Tiendweg ter hoogte van de huidige staatsliedenbuurt.
de Oosteindse jeugd hier op een stukje land van v.d. Leer aan de Tiendweg aardappels aan het rooien, wat vroeger allemaal handwerk was, v.d. Leer was een tuinder die altijd heel vroeg ( begin mei ) nieuwe aardappels had, hij voerde deze aan op de Zwijndrechtse groentenveiling in kistjes van 5 kilo, ze brachten van 80 cent tot 1 gulden per kilo op, toendertijd heel veel geld, de meeste werden gekocht door delicatessenwinkels, en de luxe restaurants.
de Lange Tiendweg, dicht bij de Zandsteeg, deze Zandsteeg liep in het verlengde van de Schoorweg, Jan Dekker is bezig de Tiendweg wetering uit te baggeren, Willem van Dalen gooit het over het land, de broers v.d. Graaf komen met de Papendrechtse vuilniskar voorbij, de huidige locatie van dit landelijke tafereel is het Tinbergenplantsoen.
deze foto is genomen achter het zondagschool gebouwtje aan het Oosteind, de man op de voorgrond is Kees de Koning, die onder grote belangstelling bezig is boomstronken uit het water te halen, omdat de boeren met hun diep geladen schouwen er last van hadden.
Lange Tiendweg 1950, de boerderij van Redelijkheid, achter deze boerderij was in de jaren 55-65 de gemeentelijke vuilstort, dit is tevens de reden waarom het parkje wat er nu is, hoger ligt als de rest van de wijk Oostpolder, het is namelijk aangelegd op de vroegere vuilstortplaats.
Lange Tiendweg 1955, het gedeelte Lange Tiendweg achter het Oosteind, dat nog steeds bestaat, de huidige benaming is Tiendweg Oost.
Lange Tiendweg 1960, ter hoogte van het huidige zwembad, op de achtergrond net boven het houten hek, de witte brug, de meeste percelen land waren toen eigendom van de boeren Pullen en van Wijngaarden.
Lange Tiendweg 1961, een foto van de oude Lange Tiendweg, hier ter hoogte van het huidige zwembad, op de achtergrond de flat aan de Veerweg zijde van de aangelegde Lange Tiendweg.
Lange Tiendweg 1963, de flat tegenover het zwembad aan de aangelegde Lange Tiendweg, er voor bij de knotwilgen ligt de oude Lange Tiendweg.
Lange Tiendweg 1963, een winterlandschap aan de Lange Tiendweg, ter hoogte van de latere staatsliedenbuurt.
Lange Tiendweg 1963, de aangelegde en de oude Lange Tiendweg in 1 beeld, gefotografeerd vanaf de flat bij het zwembad, op deze locatie komen later het zwembad, de sporthal, en de Staatse Schans met de Ames garage.
Lange Tiendweg 1964, ter hoogte van de latere staatsliedenbuurt, met op de achtergrond de sterflat in aanbouw, en het park bij de waterzuivering.
Lange Tiendweg 1964, ter hoogte van de huidige staatsliedenbuurt, op de achtergrond de sterflat in aanbouw en het park bij de waterzuivering.
Lange Tiendweg 1964, ter hoogte van de huidige staatsliedenbuurt, op de achtergrond de aula bij de nederlands hervormde kerk.
Lange Tiendweg 1964, de bouw van het zwembad, hier gefotografeerd vanaf de flat van de aangelegde Lange Tiendweg, op de voorgrond nog een stukje van de oude Lange Tiendweg.
Lange Tiendweg 1964, de bouw van het zwembad, met links net zichtbaar de in aanbouw zijnde sporthal, gefotografeerd vanaf de flat aan de aangelegde Lange Tiendweg, de oude is op deze foto ten onder gegaan in de bouwput.
Lange Tiendweg 1965, de Mariannahoeve bij het Nanegat, een nog steeds bestaand pand, dat vroeger de boerderij van Verheul was.
Lange Tiendweg 1965, de kassen van v. Asperen en Verdoorn aan de lange Tiendweg ter hoogte van het Waaltje, op de voorgrond rechts het zondagschool gebouwtje.
Lange Tiendweg, eind jaren 60 met op de voorgrond het "kikkerbadje" daarachter het middenbad en achteraan het diepe, net zichtbaar is de Burg. Keijzerweg met het benzinestation, de latere wijk Wilgendonk is hier nog gewoon weiland.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|