 |
 |
|
 |
 |
Nanegat of Nanengat, beide zijn juist, is een stukje dijk tussen de Vissersbuurt en het Oosteind.
menigmaal werd de Alblasserwaard geteisterd door overstromingen als gevolg van het doorbreken van dijken, een der grootste rampen vroeger was de Allerheiligenvloed van 1 november 1370, met een doorbraak bij het Nanengat in Papendrecht, bij het moeizame herstel van de dijk is het hier ontstane gat buitendijks komen te liggen, nog steeds maakt de dijk hier een grote bocht.
daar vlakbij heeft een vrouw gewoond Adriana ofwel in de volksmond Naantje, waar naar het gat vernoemd is, het gat van Nane.
een stukje onbekend Papendrecht, de vroegere Ketel, gelegen achter de Vissersbuurt en Nanegat, met onder meer scheepswerf de Jong en het opslagterrein van Visser en Smit, de Ketel is later afgedamd en aanzienlijk verbreed tot de Kooyhaven
in 1928 waren omvangrijke werkzaamheden in uitvoering tot verhoging van de dijk, daarbij behoorde ook het maken van keermuurtjes voor de aan de dijk staande woningen, die diep in de dijk kwamen te staan, en zodoende niet meer bereikbaar zouden zijn. de aannemer van deze werken was Pl. Visser, op de foto v.l.n.r. : Jos van Valen - Pl Visser - A Jongkind - M Brandwijk - P Broere en T de Jong aan het werk bij het huisje van Maarten Brandwijk aan het Nanegat.
de grens van het Nanegat en het Oosteind, met inkijk op het laatste, rechts het huis van de familie de Koning die hier een riethandel had, rechts de enorme grote kastanjeboom van T Verdooren, die geworteld was in de Lange Tiendweg
Nanegat 1950, de auto van transportbedrijf Verheul van het Nanegat.
mevrouw v.d. Heijden uit de Vissersbuurt met 3 van haar kinderen op de dicht gevroren Ketel in 1954.
de grens van het Nanegat en het Oosteind met inkijk op het laatste, links de enorme kastanjeboom van T Verdooren, rechts het huis van de familie de Koning die daar een riethandel had. geheel links op de foto het zondagschool gebouwtje en de stoep naar de boerderij van Redelijkheid.
de trouwstoet van het bruidspaar Pietje Leeuwestein en Leen de Koning hier op het Nanegat, het paar had later een kruidenierswinkel in de G van Dalenstraat en een supermarkt in de Stellingmolen. de koetsen zijn van stalhouderij W van Wijngaarden, die zelf op de bok zit van de koets met de witte paarden.
Nanegat 1963, slager Gerrit Pullen van het Oude Veer hier op de fiets samen met de knecht van slager Vink ( Gortemuller ) op de bakfiets, in de strenge winter van 1963 samen op het Nanegat.
Kooyhaven vroeger de voormalige Ketel die verbreed en afgedamd is gefotografeerd vanaf de scheepswerf van de Jong, op de achtergrond onder meer zichtbaar de betoncentrale van Linge aan het Nanegat
Kooyhaven, vroeger de voormalige Ketel die verbreed en afgedamd is, gefotografeerd vanaf de scheepswerf van de Jong, op de achtergrond de zogenaamde Celtic opslagtanks en het hoge gebouw van de Silvo aan de Ketelweg
Nanegat 1965-1970 het opslagterrein en de bedrijfshallen van Jan Lingen beton, voorheen gevestigd aan de Veerdam.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |