vissersbuurt

de Vissersbuurt is het dijkgedeelte tussen de Kerkbuurt / Zalmsteeg en het Nanegat, de naam is ontstaan doordat vooral hier veel Papendrechtse vissers woonden.

Vissersbuurt of Visschersbuurt, wat is het nu precies ??

iedereen die weleens een oud boek of een tekst uit vervlogen tijden onder ogen heeft gekregen, is bekend met die ouderwetsche Nederlandsche spelling, taal evalueert normaliter langzaamaan maar een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van onze spelling en grammatica was het jaar 1934, in dat jaar werd de spelling MARCHANT ingevoerd, en dat was voor veel Nederlanders flink wennen.

woorden met sch werden versimpeld, Nederlandsch werd opeens Nederlands de verandering van sch naar s was historisch.

ooit, en dan praat ik over zeker 30 jaar geleden, is er in de Dordtse of Dordtsche gemeenteraad een discussie geweest over de Vissersdijk of Visschersdijk en de Vleeshouwersstraat of Vleeschhouwersstraat men kwam toen tot de conclusie dat de schrijfwijze van beide juist was.

persoonlijk ben ik het daarmee eens, het is maar net welke keuze je maakt, overigens zijn er in Papendrecht meer van deze gevallen, denk maar eens aan Matenase scheikade of Matenasche scheikade, de Hogendijkse stoep of Hogendijksche stoep, het Papendrechtse veer of Papendrechtsche veer.

Nederlands blijft natuurlijk een moeilijke taal, wat te denken van vissersboot of visschersboot ????


Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE