 |
 |
|
 |
 |
de Vissersbuurt is het dijkgedeelte tussen de Kerkbuurt / Zalmsteeg en het Nanegat, de naam is ontstaan doordat vooral hier veel Papendrechtse vissers woonden.
Vissersbuurt of Visschersbuurt, wat is het nu precies ??
iedereen die weleens een oud boek of een tekst uit vervlogen tijden onder ogen heeft gekregen, is bekend met die ouderwetsche Nederlandsche spelling, taal evalueert normaliter langzaamaan maar een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van onze spelling en grammatica was het jaar 1934, in dat jaar werd de spelling MARCHANT ingevoerd, en dat was voor veel Nederlanders flink wennen.
woorden met sch werden versimpeld, Nederlandsch werd opeens Nederlands de verandering van sch naar s was historisch.
ooit, en dan praat ik over zeker 30 jaar geleden, is er in de Dordtse of Dordtsche gemeenteraad een discussie geweest over de Vissersdijk of Visschersdijk en de Vleeshouwersstraat of Vleeschhouwersstraat men kwam toen tot de conclusie dat de schrijfwijze van beide juist was.
persoonlijk ben ik het daarmee eens, het is maar net welke keuze je maakt, overigens zijn er in Papendrecht meer van deze gevallen, denk maar eens aan Matenase scheikade of Matenasche scheikade, de Hogendijkse stoep of Hogendijksche stoep, het Papendrechtse veer of Papendrechtsche veer.
Nederlands blijft natuurlijk een moeilijke taal, wat te denken van vissersboot of visschersboot ????
de grote waal, het restant van een vroegere dijkdoorbraak, het talud van de dijk werd door de riethandel gebruikt voor opslag, op de achtergrond de huizen in de Zalmsteeg
Vissersbuurt 1910, Jacob Kwakernaak, 1 van de personen in het Papendrechtse moordproces waar overigens helemaal geen moord was gepleegd, maar gewoon een uit de hand gelopen ruzie na een avondje stappen, hier voor zijn ouderlijk huis in de Pit.
de Vissersbuurt ter hoogte van de grote waal die links op de foto net zichtbaar is, rechts is de monding van de Ketel die uitkomt in de Merwede.
in de 3 huisjes links vooraan woonden de families : Romijn - Versteeg en Zegelaar, rechts het huis van de familie de Borst met daarvoor de rietwerf.
Vissersbuurt 1913, optocht ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsfeest, hier gefotografeerd in de Vissersbuurt.
Vissersbuurt 1913, optocht ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsfeest, hier een praalwagen met vissersvrouwen in klederdracht uit de Vissersbuurt.
de scheepswerf het huis te Merwede werd in 1913 door H te Veldhuis gesticht, menig groot zeeschip is hier van stapel gelopen, op deze foto is het stoomschip Flora in aanbouw. met de crisis in de scheepvaart en kort daarna de 2de wereldoorlog heeft de werf niet kunnen overleven.
Vissersbuurt 1915, de huisjes achter bakker Verbree, met v.l.n.r. op de foto : Flip van Wijnen, mevr van Wijnen, bakker Adrianus Verbree, Pleun de Borst, heer de Borst en Govert Verbree.
Vissersbuurt 1915, de huisjes achter bakker Verbree, met v.l.n.r. op de foto : het echtpaar de Borst, echtpaar van Wijnen, Pleun de Borst en Govert Verbree.
Vissersbuurt 1917, de bocht tussen de grote waal en de scheepswerf van te Veldhuis.
de scheepswerf het huis te Merwede werd in 1913 door H te Veldhuis gesticht, menig groot zeeschip en schepen voor de Rijnvaart liepen hier van stapel, met de crisis in de scheepvaart en kort daarna de 2de wereldoorlog heeft de werf niet kunnen overleven, geleidelijk aan is alles gesloopt.
de grote waal restant van een vroegere dijkdoorbraak, met links op de foto het talud van de dijk dat door de riethandel gebruikt werd als opslag, op de achtergrond de kerk en de molen in de Kerkbuurt
Vissersbuurt omstreeks 1920, medewerkers van de scheepswerf van H te Veldhuis aan de Vissersbuurt.
vroeger waren veel dorpsgenoten lid van de kolenbond de Volharding, men betaalde het gehele jaar ongeveer 1 gulden per maand, tegen de winter werden de kolen per schip aangevoerd en per kruiwagen bij de leden bezorgd. hier een verdeling bij het scheepswerfje van de Jong in de Vissersbuurt met v.l.n.r. op de foto : Wout Kwakernaak - politie agent Radema - Kees van Dalen - Cornelis de Lange - Bas Markesteijn - Dirk Markesteijn - op de handkar de schipper - Hans Kwakernaak en Corn. Besemer.
de scheepswerf het huis te Merwede werd in 1913 door H te Veldhuis gesticht, menig groot zeeschip is hier van stapel gelopen, op deze foto de te water lating van de Luna, met de crisis in de scheepvaart en kort daarna de 2de wereldoorlog heeft de werf niet kunnen overleven.
bewoners uit de Vissersbuurt gefotografeerd op 2de paasdag 1922 voor de huizen met de nrs. 22 en 24.
het personeel van de scheepswerf Huys de Merwede voorheen H te Veldhuis, op de achtergrond de voormalige fietsenwinkel van P Schenkel, op de foto v.l.n.r. : G Middelkoop - Visser - J Mes - G Zegelaar - C Donker - F Broere - middelste rij : P Besemer - N van Hofwegen - A Besemer - G Voogt - H Blokland - voorste rij : Stierman - H Meijer - A Besemer en M van Dalen
Vissersbuurt 1923, de vervoersmiddelen van bakker Verbree op deze site, door de loop der jaren heen, heel de serie, naarmate de bakkerij en de bezorgwijk groter werd, zie je ook de vervoersmiddelen groter worden, de 1ste de hondekar. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
enkele personeelsleden van de werf te Veldhuis samen met enkele buurtkinderen op de foto, voor de winkel van P de Koning, staand v.l.n.r, : A Veth - G Voogt - H v. Dalen - W Versteeg - M v. Dalen - K Schillemans - J Scheepbouwer - B v. Oudenaarde - S Donker - J v. Golen - K Veth - G Zegelaar - P Besemer en H Dekker. vooraan : A v. Ingen - B Dekker - G de Heer - J L Veth - A Stoker - B Dekker - A Kwakernaak en J Klootwijk
de grote waal het restant van een vroegere dijkdoorbraak, het talud van de dijk werd door de riethandel gebruikt voor opslag, op de achtergrond de kapsalon van Hubers en de huizen in de Zalmsteeg
Vissersbuurt 1925, de vervoersmiddelen van bakker Verbree op deze site door de jaren heen, heel de serie, naarmate de bakkerij en de bezorgwijk groter werd, zie je ook de vervoersmiddelen groter worden, hier op de foto de 2de, met paard en wagen. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
Vissersbuurt 1927, de vervoersmiddelen van bakker Verbree op deze site door de loop der jaren heen heel de serie, naarmate de bakkerij en de bezorgwijk groter werd, zie je ook de vervoersmiddelen groter worden, de 3de in deze serie: paard en wagen. voor meer info : zie deze site : de middenstand / bakker verbree
een foto van 10 september 1928 van de dijkverhoging bij de grote waal, om de huizen bereikbaar te houden werden er bakstoepen voor gezet, geheel links aannemer Visser, geheel rechts dijkopzichter Blok, achteraan veldwachter Fondse.
Vissersbuurt 1929, gecostumeerd schaatsen op de grote waal in de strenge winter van 1929 met zowaar een olifant op het ijs, wie zaten erin ?
ijsvermaak op de grote waal, met op de achtergrond de hijsmasten van werf Huis te Merwede, op de foto staand v.l.n.r. : J Romijn - E v.d. Griend sr - Mels v. Wijnen - Aart Romijn - Jaap v.d. Griend - Gijs Besemer - Piet Bikker - Piet Both - Mees v. Dalen - Jan v.d. Adel - Arie Romijn - Pl. v. Dalen - Leen Hardam - Teunis Wapperom - en Gerrit v.d. Graaf. zittend : W v.d. Griend - P Nederlof - E v.d. Griend jr - Jaap Romijn.
ijsvermaak op de grote waal, vaak werden hier als het varen op de rivier onmogelijk was, door E v.d. Griend en de andere in de buurt wonende zandschippers allerlei ijsfeesten georganiseerd.
Vissersbuurt 1929, de vervoersmiddelen van bakker Verbree op deze site door de loop der jaren heen heel de serie, naarmate de bakkerij en de bezorgwijk groter werd, zie je ook de vervoersmiddelen groter worden, hier op de foto de vierde, de bakfiets. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
Vissersbuurt 1930, Adrianus Verbree bij de bakkerskar van zijn zoon Govert, voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
W van Dalen verkocht zelf verbouwde groenten en fruit, eerst met de hondekar later met paard en wagen zowel in Papendrecht als in Dordrecht, op deze foto zijn enkele gezinsleden en buurtbewoners bezig met aardbeien plukken op het tuinland achter de grote waal, op de foto v.l.n.r. Mien - Willem - Rien v Dalen - Marie Klop - Griet Fondse - Gijs Klop - Bas Hardam en Wim Klop.
Vissersbuurt 1930, de rietwerf naast het pand Vissersbuurt 21.
Vissersbuurt na 1930, de vervoersmiddelen van bakker Verbree op deze site door de loop der jaren heen, heel de serie, naarmate de bakkerij en de bezorgwijk groter werd, zie je ook de vervoersmiddelen groter worden, de 5de in de serie : de T-Ford. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree.
het huis van de familie de Borst op 1 van de mooiste lokatie's in Papendrecht, al liepen bij hoog water de kelders nog wel eens vol, is gebouwd op de restanten van het ashok van de scheepswerf 't huis de Merwede
op de achtergrond de houten steigers van de scheepswerf 't Huis de Merwede van H te Veldhuis, kort na de 2de wereldoorlog is deze werf, waar in de drukste tijd wel 300 man werkte, gesloten. links op de foto de rietopslag bij de grote waal.
Vissersbuurt 1935, het winkeltje van Kwakernaat, in de volksmond was het vrouwtje Kwaak, links op de foto de voorraadschuur, het pand rechts was winkel / woonhuis met het rechtergedeelte als winkel.
de ereboog in de Vissersbuurt ter hoogte van de scheepswerf van te Veldhuis, bij de viering van het 40 jarig regeringsjubileum van de koningin, het gebouwtje geheel links hoort bij de werf te Veldhuis
een ingekleurde en bewerkte foto uit 1938 van het regeringsjubileum van de koningin
Vissersbuurt 1939, groenteboer Jan Hubers hier nog met zijn handkar en Leen de Koning op zeer jonge leeftijd, Leen begon later een kruidenierswinkel in de Gerrit van Dalenstraat en een supermarkt in de Stellingmolen.
Vissersbuurt 1939, de rietvoorraad aan de grote waal in een winters landschap, op de achtergrond de huizen in de Zalmsteeg, en de nederlands hervormde kerk in de Kerkbuurt.
ijsplezier op de grote waal in de winter van 1939-1940, rechts op de foto mevr. Hubers en Jan Hubers.
ijsplezier op de grote waal in de winter van 1939-1940. links op de foto mevr. v.d. Griend, rechts mevr. Verdoren, de man met de hoed is Gerrit Hubers.
Vissersbuurt 1939, de baanverzorgers op de grote waal, staand v.l.n.r. : Eimert v.d. Griend - jongen onbekend - Joost Romijn - Kees v.d, Griend - Gerrit Kraal - Arie Romijn - jongen onbekend - Jaap Romijn - Mees van Dalen - Piet Bikker - Gijs Bezemer Piet Romijn. zittend v.l.n.r. : Floor Nederlof - Jan v.d. Adel - onbekend en Kees Zegelaar.
bij het invallen van de dooi in 1940 was het natuurlijk volop ijszeilen op de grote waal, de schaatsbaan kon niet meer gebruikt worden, dus de bootjes erop, met v.l.n.r. de families v.d. Griend, Romijn en v. Wijnen.
bij het begin van de dooi in 1940 was het natuurlijk volop ijszeilen op de grote waal, de schaatsbaan kon niet meer gebruikt worden, dus de bootjes er op. hier onder meer te zien de families v.d. Griend - Romijn en v. Wijnen.
Visserbuurt 1940-1950, het pand buitendijks op de Vissersbuurt nr. 17
Vissersbuurt 5 mei 1945, op de Bevrijdingsdag een feestje van enkele buurtbewoners nabij de boerderij van Corn Hubers, het latere gebied van de scoutinggroep van Brederode, hier op de foto nog een stukje boomgaard te zien, met stoofperenbomen die de scouting jaarlijks verkocht.
Vissersbuurt 1946, scheepswerf de Jong net na de 2de wereldoorlog, het schip de Gretha krijgt daar weer een voorschip, de Duitsers hadden het schip gekopt om mee te doen aan de invasie van Engeland, die er nooit gekomen is.
Visserbuurt 1948, een "gerepareerde" foto die gemaakt is bij de oprit van de Zalmsteeg, de boerderij links wordt dat jaar nog afgebroken om plaats te maken voor een blok van 4 huizen, die in de bocht bij v.d. Griend staan.
ter gelegenheid van de kroning van koningin Juliana in 1948 werd door de buurtbewoners een erepoort gebouwd, onder de poort staan v.l.n.r. : A Matena - G Dekker - P de Koning met bakfiets - Teuntje Kraal - Teuntje v.d. Griend - Klaartje Kraal - Jans v.d. Griend - Riena Dekker - Arie Kraal - Hannes Kraal - A Zwijnenburg - Janny Kraal - Gerrit Kraal en Eimerd v.d. Griend.
Vissersbuurt 1950-1955 het laatste stukje Vissersbuurt bij de bocht voor scheepswerf de Jong, in de bocht staand had je een mooi uitzicht op de Ketel en de daar achterliggende grienden.
Vissersbuurt 1950-1955 het laatste stukje Vissersbuurt bij de bocht voor de scheepswerf van de Jong, in de bocht staand had je een mooi uitzicht op de Ketel en de daar achter liggende grienden.
Vissersbuurt jaren 40-50 een groep buurtbewoners
Vissersbuurt 1950-1955, met links op de foto de grote waal, op de achtergrond de restanten van de scheepswerf te Veldhuis die niet meer in gebruik is.
Vissersbuurt jaren 50, de rietwerf ter hoogte van nr 21, later onder meer het 1ste opslagterrein van de Vego
Vissersbuurt 1955, een alegorische optocht, de bedoeling van deze optocht was, dat er iedere 5 jaar na de bevrijding zo'n optocht gehouden zou worden , helaas zijn er maar 2 geweest, in 1950 en 1955, deze is van 1955
Vissersbuurt 1955, de bakkerij van Verbree, in het onderste deel van het pand, met een oven die geleverd is door een Papendrechts bedrijf de Bogenda uit het Westeind. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
Vissersbuurt 1955, de bakkerij van Verbree, met hier Piet en Goof Verbree onder het toeziend oog van hun oudste zus op de foto met hun driewielertjes, het linker pad op de foto geeft toegang tot de huisjes achter Verbree van de families de Borst en van Wijnen
Vissersbuurt 1959, het optakelen van het huis van de familie de Jong, toen een enorme klus, kijk maar eens naar het huis van de buren hoever het omhoog gegaan is.
Vissersbuurt 1959, het optakelen van het huis van de familie de Jong, toen een enorme klus die zelfs de landelijke dagbladen haalde, hier een foto uit zo'n krant.
Vissersbuurt 1960-1965, met rechts de grote waal met de daaraan grenzen de rietwerf die niet meer in gebruik is, links op de foto de rivier de Merwede.
Vissersbuurt 1960, vergane glorie, een opname vanuit de lucht van de voormalige scheepswerf van te Veldhuis.
Vissersbuurt 1960, vergane glorie, een opname vanuit de lucht van de voormalige scheepswerf van te Veldhuis.
Vissersbuurt 1960, opname vanuit de lucht ter hoogte van constructiebedrijf v.d. Griend, met aan de waterkant 2 pasgebouwde zandtrechters, rechts op de foto de kapsalon van Hubers.
Vissersbuurt 1960, opname vanuit de lucht van constructiebedrijf v.d. Griend, met aan de waterkant 2 pas gebouwde zandtrechters.
Vissersbuurt 1960, de kruidenierswinkel van de Koning, hier nog met zijn bakfiets op de foto toen hij al gestopt was met werken, voor meer info : zie deze site, de middenstand / kruidenier de koning.
Vissersbuurt 1960, de scharensliep bij bakker Verbree op nr. 98, boven op de bok Kors Visser en Pia Stoker, onder Piet en Goof Verbree, staand Wout Visser.
Vissersbuurt 1960, de scheepswerf van de Jong, een niet zo grote scheepswerf op de grens van Vissersbuurt en Nanegat waar hoofdzakelijk reparatiewerk werd verricht.
Vissersbuurt 1960, de scheepswerf van de Jong, een niet zo grote scheepswerf op de grens van Vissersbuurt en Nanegat waar hoofdzakelijk reparatiewerk werd verricht, hier de te water lating van 1 van de weinige nieuwbouw schepen die daar gebouwd is.
Vissersbuurt 1960, de scheepswerf van de Jong, een niet zo grote scheepswerf op de grens van Vissersbuurt en Nanegat waar hoofdzakelijk reparatiewerk werd verricht, hier de te water lating van 1 van de nieuw gebouwde schepen.
Vissersbuurt 1960, Piet en Goof Verbree voor hun ouderlijk huis aan de Vissersbuurt.
Vissersbuurt 29 december 1964, de schippersbruiloft van Agna Verdoorn en Bert Switijnk, de schepen lagen bij het huis van rietschipper de Borst op de plaats waar nu de brug aan land komt, de schepen zijn v.l.n.r. : de klipper Adriana van Jan Faasse de grootvader van de bruid, de Realite van Verdoorn de vader van de bruid,de Terschelling van Switijnk de vader van de bruidegom, en als laatste de Sloe van Leen den Harder, op de achtergrond de opstallen van werf te Veldhuis.
Vissersbuurt 1965, de achterzijde van de voormalige boerderij van Corn. Hubers.
Vissersbuurt 1965, de achterzijde van de panden Vissersbuurt 130 en 132, op de achtergrond de woning van de Borst aan de rivier de Merwede, de schuur links op de foto is later het onderkomen geworden van scoutinggroep van Brederode,
het huis van v. Wijnen aan de Vissersbuurt, het pand stond tussen de rietwerf en de scheepswerf van te Veldhuis, net voor de bouw van het wooncomplex Huis de Merwede is het pand afgebroken.
Vissersbuurt 1965, een opname vanaf de scheepswerf van de Jong met uitzicht op de Vissersbuurt en Nanegat, rechts op de foto het toenmalige kantoor van Jan Lingen beton.
Vissersbuurt 1965, een buitendijks huisje op nr. 3 waar goed te zien is hoeveel dijkverhogingen er in de loop der jaren geweest zijn, de drempel van de voordeur was vroeger dijknivo, bij de eerste verhoging zijn er keermuurtjes voor de huizen geplaatst, op deze foto liggen deze muurtjes zelfs op dijknivo.
Vissersbuurt 1965, de voor en achterzijde van het pand van bakker Verbree, het gedeelte met de dakkapel is het woonhuis van Verbree, zijn buurman op dijknivo was Markesteijn, onder was de bakkerij van Verbree en de woning van de familie Klop.
Vissersbuurt 1965, de start van de Vego, een bedrijf van zandschipper Verdoorn en chauffeur Gorlitz, die hier begonnen met 1 zandtrechter op de oude rietwerf naast Vissersbuurt nr. 21.
Vissersbuurt 1966, de Mercurius wachtend op de sloophamer, de Mercurius is in 1944 in Engeland gebouwd als landingsvaartuig, en heeft enige reizen gemaakt tijdens de invasie in Frankrijk, het vervoerde benzine en water voor de troepen, het schip heeft jaren in Papendrecht gelegen, en is in 1974 in Nieuw Lekkerland gesloopt.
Vissersbuurt 1967, de achterzijde bij de grote waal gefotografeerd vanuit de Willem Dreeslaan.
Vissersbuurt 1967, het uitzicht op de pas geplaatste Merwedebrug, op de achtergrond de elektriciteitscentrale in Dordrecht.
Vissersbuurt 1969, ter hoogte van de Pit, die op deze foto niet zichtbaar is.
Vissersbuurt 1969, de Pit gefotografeerd vanuit de wijk de Kooij, de huisjes zijn kort daarna afgebroken.
Vissersbuurt 1969, de Pit gezien vanaf de dijk, op de achtergrond de wijk de Kooij in aanbouw, de huisjes zijn kort na het maken van deze foto afgebroken.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|