 |
 |
|
 |
 |
Kerkbuurt een dijkgedeelte van de Kraaihoek tot aan de Vissersbuurt, al was het voor niemand echt duidelijk waar het begon en waar het eindigde straatnaambordjes ontbraken er gewoon, vanaf het centrum komend begon de Kerkbuurt bij de pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, en eindigde bij de op-afrit van de Zalmsteeg, het buitendijkse deel begon bij het zondagschool gebouwtje op de hoek van de Molenstraat.
het gedeelte dijk is duidelijk genoemd naar de aanwezige kerk, vroeger de enige kerk in Papendrecht.
Kerkbuurt 1638, een foto van een schilderij van Jan van Goyen, met rechts de kerk van Papendrecht aan de bevroren Merwede, links op de achtergrond de kerk van Dordrecht.
Kerkbuurt 1638, een fragment uit een schilderij van Jan van Goyen, met links de kerk in Papendrecht aan de bevroren Merwede, rechts op de achtergrond huis de Merwede in Dordrecht.
Kerkbuurt 1646, een schilderij van Jan van Goyen, met de kerk en het huis te Papendrecht.
Kerkbuurt 1661, een tekening in Oost Indische inkt van de kerk in Papendrecht.
Kerkbuurt 1661, tekening in Oost Indische inkt van enkele huizen en het cafe in de Kerkbuurt van Papendrecht.
Kerkbuurt 1785 een tekening in Oost Indische inkt van H Tavenier, een bekend tekenaar in die periode met veel mooie werken uit de Alblasserwaard, de tekening is van de kerk in Papendrecht gezien vanaf een slikplaat in de Merwede
Kerkbuurt 1890, de oudst bekende foto van korenmolen de Hoop, gebouwd in 1813 en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk.
Kerkbuurt 1900, korenmolen de Hoop die gebouwd is in 1813 en gesloopt is in 1918, het pand rechts op de foto is van aannemer v.d. Velden, met de bouw van de nieuwe school in 1905 werd het de woning van het hoofd van de school.
op de voorgrond de steenplaats aan de Merwede, de handel in basaltsteen is in de bloeitijd een belangrijke bedrijfstak voor Papendrecht geweest menigeen had hier werk, voor meer info zie deze site : item de middenstand/roeloffs steenhandel
de nederlands hervormde kerk voor de verbouwing in 1929, hier nog zonder uurwerk, het huis links van de kerk werd bewoond door de familie Vervelde
de woningen rechts naast de nederlands hervormde kerk, met het oude schoolgebouw, lange tijd het enige schoolgebouw in Papendrecht, in het restant daarvan is later de bakkerij van onder meer Verkerk gevestigd, in de verte is het oude huis te Papendrecht nog te zien, dat kort na 1913 gesloopt is
Kerkbuurt 1902, korenmolen de Hoop gebouwd in 1813 en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk, de eigenaar was de familie Rijshouwer, de molenaar die in het huisje naast de molen woonde was van Tuyl.
korenmolen de Hoop gebouwd in 1813, en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk, op deze plaats is in 1922 het woonhuis Kerkbuurt 120 gebouwd, het pand rechts op de foto was van aannemer v.d. Velden, met de bouw van de nieuwe school in 1905 werd het de woning van het hoofd der nieuwe school
Kerkbuurt 1902, ter hoogte van de steenplaats die links op de foto aan de rivier ligt, rechts de 2 huizen met de ingekleurde daken waren de cafe's, toen in bezit van W Middelkoop en T Romeijn. ( ingekleurde ansichtkaart )
Kerkbuurt 1902, ter hoogte van de steenplaats die links op de foto aan de rivier de Merwede ligt, rechts de 2 huizen met de hoogste schoorstenen zijn de cafe's toen in bezit van W Middelkoop en T Romeijn. ( zwart wit ansichtkaart )
de bouw van de eerste christelijke school, de latere Wilhelminaschool in Papendrecht met 3 lokalen, later zijn er aan de achterzijde nog 3 lokalen aangebouwd, de oude "school" als je het zo noemen mag, achter bakker Hardam kwam hier mee ten einde
de laatste werkzaamheden, het aanleggen van het schoolplein bij de eerste christelijke school in Papendrecht die uit 3 lokalen bestond, later werden er nog 3 lokalen aangebouwd
de eerste christelijke school van Papendrecht met 3 lokalen, later werden er aan de achterzijde nog 3 lokalen aangebouwd, het eerste schoolhoofd was G Rijsdijk, na hem A.P.C. Rijsdijk.
de opening van de 1ste christelijke school in Papendrecht met op de foto v.l.n.r. mevr. Rijsdijk - hr en mevr Hello - hr en mevr Besemer - mevr en burgemeester Bonten - mej. Klootwijk - hr en mevr Verheul - mevr J T Visser - mevr Rolloos - J C de Borst - T Verheul en G Rijsdijk.
Kerkbuurt 1905, ter hoogte van het huis te Papendrecht, een gezicht op de rivier de Merwede met veel schepen voor anker, links op de achtergrond de ruine huis de Merwede in Dordrecht.
links de steenplaats, rechts vooraan het cafe van W Middelkoop later J van Wijnen en tenslotte T v d Graaf, het derde huis onder de toren was het cafe van T Romeyn daarna P Bal en D Stuy van den Herik.
Kerkbuurt 1908, korenmolen de Hoop, gezien vanaf het pad naar de begraafplaats, de molen die gebouwd is in 1813 werd in 1918 gesloopt wegens gebrek aan werk.
Kerkbuurt 1908, korenmolen de Hoop gezien vanaf het pad naar de begraafplaats, de molen die gebouwd is in 1813 werd in 1918 gesloopt wegens gebrek aan werk.
korenmolen de Hoop gebouwd in 1813 en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk, op de gedenksteen boven de inrijdeur kon men lezen ; weleer was ik van hout, maar nu van steen herbouwd, om hoger vlucht te geven, ik zoek nu het bestaan, in het malen van het graan, zo nodig voor het leven.
korenmolen de Hoop gefotografeerd uit westelijke richting, gebouwd in 1813 en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk, de eigenaar was de familie Rijshouwer, de molenaar was van Tuyl, de knechten waren achtereenvolgens E v.d. Griend en J v.d. Griend.
korenmolen de Hoop hier gefotografeerd uit westelijke richting, gebouwd in 1813 en gesloopt in 1918 wegens gebrek aan werk, men is hier juist bezig om de molen uit te spannen, 3 wieken zijn al van hun zeil ontdaan
Kerkbuurt 1910, links vooraan het oude zondagschoolgebouw daar achter het gebied wat later het Zand is geworden, rechts achteraan op de foto de nieuw gebouwde pastorie van de hervormde kerk, de jongen op de fiets is Kees Eversdijk, de man met de broodmand is bakker Teun Boer van het Oude Veer.
bakker Hardam gefotografeerd voor zijn winkel, in het midden de knecht J v d Giessen, en rechts de dienstbode mejuffrouw F Hubers, later heeft bakker Verkerk van het Oosteind deze bakkerij over genomen
Kerkbuurt 1912, de nederlands hervormde kerk, met op de voorgrond de steenplaats, rechts naast de kerk de bakkerij van Hardam.
deze foto is genomen tijdens de onafhankelijkheidsfeesten de ereboog staat bij het huis te Papendrecht, dat vroeger de woning van de vrijheer was, na 1742 is het door particulieren bewoond en als boerderij in gebruik genomen, kort na 1913 is het gesloopt, op de kelders zijn de woonhuizen 48-50-52 gebouwd.
optocht ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsfeest hier gefotografeerd vanaf de stelling van de molen, de versierde wagen moet voorstellen de in Scheveningse klederdracht gestoken vrouwen uit de Vissersbuurt, met daarachter een versierde wagen met de vissersboot
Kerkbuurt 1913, optocht ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsfeest, hier gefotografeerd vanaf de stelling van de molen, er werden in deze optocht verschillende beroepen uitgebeeld die met Papendrecht te maken hadden.
Kerkbuurt 1913, optocht ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsfeest, hier gefotografeerd vanaf de stelling van de molen, er werden in deze optocht verschillende beroepen uitgebeeld die met Papendrecht te maken hadden.
Kerkbuurt 1915, gezicht op de kerk en de steenplaats aan de rivier de Merwede, gefotografeerd vanuit de omgeving van de latere scheepswerfjes van Hendrik Versteeg en Piet Tukker.
Kerkbuurt 1915, met links de steenplaats en de rivier de Merwede, midden op de dijk, een hondekar.
de Molenbuurt later Kerkbuurt geheten rond 1920 is het hier volgebouwd met huizen van de wijk het Zand, verschillende huizen buitendijks waaronder de huizen rechts op de foto zijn hiervoor afgebroken, op de achtergrond korenmolen de Hoop die in 1918 is gesloopt.
Kerkbuurt 1918, de laatste foto van korenmolen de Hoop net voor de sloop, de ansichtkaart symboliseert het eigenlijk al een beetje "gewoon in stukken".
Kerkbuurt 1920, de bakkerij van Hardam naast de nederlands hervormde kerk, toen bakker Hardam stopte nam bakker Verkerk van het Oosteind dit pand over.
de hervormde kerk welke in 1891 gebouwd is, links de kosterswoning van v.d. Esch, rechts het huis dat destijds bewoond werd door bakkersknecht J v.d. Giessen, heel vroeger voor 1905 is het tesamen met de ernaast gelegen huizen nog als schoolgebouw gebruikt
zandschippers aan het werk, met de kruiwagen wordt het zand gelost uit het zandscheepje de Adriana van schipper J Romijn, v.l.n.r. op het schip Maarten - Teun en Joost Romijn - Jan Boer en Jacob v.d. Linden de laatste was de aannemer van het bouwwerk waar het zand voor bestemd was, namelijk de smederij van Jan Middelkoop.
er werd in Papendrecht door de boeren veel vee gehouden, voor het benodigde hooi in de wintermaanden huurden de boeren aan de overkant van de Merwede enkele percelen hooiland, het hooi werd dan met scheepjes overgebracht, en gelost hier wordt het hooi bij boer van Hofwegen binnengebracht
een hooischuit met hooi uit de Dordtse polders bestemd voor boer Hofwegen, op de achtergrond de steenplaats waar men juist bezig is een schip met stenen te laden
vroeger werd er natuurlijk door de boeren, en ook particulieren veel zelf geslacht, met name het kleinvee zoals konijnen, hazen etc. meestal voor eigen gebruik, met de huiden kon men eigenlijk niets, deze werden verkocht aan een huidenopkoper die 1 of 2 x per jaar langs kwam
een groep buurtbewoners voor de panden Kerkbuurt 10 en 12, v.l.n.r. : Anna van Dalen - Kees Dekker - Neeltje v.d. Herik - Teus Romeijn - Jaap Romeijn - Arie Krijgsman - Pleun van Dalen - Teunis van Dalen - Jo Kraayeveld en Gerrit Veth, de 2 meisjes op de foto zijn passanten uit Sliedrecht
op zaterdag 1 september 1923 reed een autobus van de firma Ravenstein uit Sliedrecht door een aanrijding ter hoogte van de woning van H v.d. Kevie van de dijk, persoonlijke ongevallen deden zich niet voor.
op zaterdag 1 september 1923 reed een autobus van de firma Ravestein uit Sliedrecht door een aanrijding ter hoogte van de woning van H v.d. Kevie van de dijk, persoonlijke ongevallen deden zich niet voor.
een buurtfoto genomen voor het huis van bakker v.d. Esch, de latere winkel van bakker Verkerk, op de foto de kinderen van de families : v.d. Giessen - de Snoo - van Oudenaarde - Baan - Bosson - v.d. Adel - Both - Klootwijk - Bal - Dekker - Middelkoop - de Vos - de Heer - Luyendijk - v.d. Esch - de Borst - de Graaf - Hardam en de Koning.
Kerkbuurt 1924, buurtbewoners ter hoogte van de Molenpolder. herkenbaar zijn : 1 mevr. Klop - Wapperom / 3 mevr. Dekker / 4 mevr. van Dalen met kind / 5 Gerdina van Dalen.
de jeugd uit de Kerkbuurt gefotografeerd op de steenplaats bij de kerk v.l.n.r. : achterste rij Teunis Romeijn - Arie Bot - Kees Baan - Joost Romeijn en Jacob Romeijn, middelste rij Piet v.d. Giessen - Herman Verdoorn - Teunis v.d Adel - Onbekend - Teus Bot - Piet Bot - Arie Besemer - Kees Dekker - Marie v.d. Giessen - Pleuntje Bal - Geertje van Oudenaarde - Leentje Dekker en Maaike v.d. Giessen knielend : Piet Bal - Maarten en Arie Romeijn - Janus en Gerrit v. Oudenaarde.
Kerkbuurt 1925, cafe Rivierzicht van v. Wijnen ( zie dorpsverhaal 65 ) schipper v. Wijnen verongelukte met zijn boot in Stavenisse, enkele jaren later zocht hij plek op de vaste wal en nam het cafe van W Middelkoop over.
Kerkbuurt 1925, drogisterij de Rozijnenkorf van v.d. Beek, op nr. 126, v.d. Beek verkoopt later dit pand aan Maarten Klop die het grondig verbouwde, zodat het niet meer herkenbaar is aan deze foto, die overigens gemaakt is door Otto Hello.
het laden van stenen bij de steenplaats op een zogenaamde steenbonker voor transport naar Zeeland waar ze als dijkversterking werden gebruikt, de man op het schip is de steenbaas Jan van Os. ( voor meer tekst zie de middenstand item Roeloffs steenhandel en het dorpsverhaal nr 65 van schipper van Wijnen ) op deze site
Kerkbuurt 1925, ter hoogte van de steenplaats die al bijna buiten bedrijf is, rechts vooraan bij de mensen het cafe Rivierzicht van v. Wijnen.
Kerkbuurt 1926, ter hoogte van de school, rechts het pand Kerkbuurt 120 waar eerst korenmolen de Hoop stond, links het opslagterrein van Visser.
Kerkbuurt 1926, een tekening van de kerk en de steenplaats, die al bijna buiten gebruik is.
Kerkbuurt 1927, het opslagterrein van aannemer Visser, later werd dit het opslagterrein van v. Wijnen uit Dordrecht, met daarop aan de waterkant het scheepswerfje van Piet Tukker.
Kerkbuurt 1928, het transport van IJzerman ter hoogte van de pastorie in de Kerkbuurt, hier met een vracht meel op weg naar bakker Hardam, v.l.n.r. op de auto : Dirk Verdoorn Pzn, Anton Kraal en chauffeur Huib IJzerman.
bij bakker Hardam in de Kerkbuurt wordt een vracht meel afgeleverd door het transportbedrijfje van H IJzerman van het Oude Veer, bij wie Huib IJzerman in dienst was, links staat Anton Kraal en in het midden Dirk Verdoorn Pzn.
Kerkbuurt 1929, wasdag bij het huisje naast de kerk, het huisje werd kort daarna afgebroken voor de uitbreiding van de kerk, en om een betere toegang te krijgen tot de begraafplaats.
Kerkbuurt 1929, de in 1891 gebouwde kerk wordt verbouwd en uitgebreid, door aannemer Bakker en van Herwijnen, het kenmerk van deze bouw was ondermeer de hoge vierkante kerktoren.
Kerkbuurt 1930, ter hoogte van cafe Rivierzicht van v. Wijnen, mede door het busongeluk in 1923 staat er nu een keermuurtje rechts van de dijk.
Kerkbuurt 1930, buurtbewoners voor het huis van W van Hofwegen. herkenbaar zijn : in de deuropening mevr. van Hofwegen / 6 Corrie van Dalen / 7 Anna van Dalen.
Kerkbuurt omstreeks 1930, de kippenfarm van Hendrik van Dalen in de boomgaard aan de Kerkbuurt, het grootste gedeelte van de farm stond op het terrein waar nu de gemeentewerf aan de Willem Dreeslaan is.
Kerkbuurt omstreeks 1930, de kippenfarm van Hendrik van Dalen in de boomgaard, v.l.n.r op de foto : Rien - Jannie en Corrie van Dalen, Jo Hello, Herman Hello, Jan Veth, Henk van Dalen jr. en Hendrik van Dalen, van Dalen verkocht zijn kippen op de vrijdagmarkt in Dordrecht.
Kerkbuurt jaren 30, ansichtkaart van een schilderij van de Kerkbuurt en de Merwede, overigens niet geheel waarheidsgetrouw de kerktoren is gebouwd in 1929, terwijl de schepen dateren van ruim voor die tijd.
Kerkbuurt 1930, een foto die gemaakt is ter hoogte van de Wilhelminaschool, op de achtergrond de gerenoveerde kerk. links vooraan het pand Kerkbuurt 120 op de plaats waar eerst korenmolen de Hoop stond.
Kerkbuurt 1934, een foto ter hoogte van cafe Rivierzicht, naar aanleiding van het busongeluk in 1923, is er aan de buitenzijde van de dijk een keermuurtje gebouwd.
Kerkbuurt 1935, de omgeving van de kerk, met rechts het uitspringende huis, het cafe van P Bal, links op de foto de voormalige steenplaats, die niet meer in gebruik is.
Kerkbuurt 1935, een foto gemaakt ter hoogte van het zondagschoolgebouw op het Zand, links de slagerij van Eijkelenboom, rechts op nr. 124 het pand van de familie Visser.
Kerkbuurt 1936, de 1ste pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, de 2de pastorie stond aan de Veerdam op nr. 28, het pand is later verkocht aan Theo Romijn, drankhandelaar uit het Westeind.
Kerkbuurt 1937, de kerkomgeving met de gerestaureerde kerk, gefotografeerd vanaf de krib in de rivier de Merwede.
Kerkbuurt 1939, de Nederlands Hervormde kerk gefotografeerd vanaf de voormalige steenplaats, rechts van de kerk de bakkerij van Verkerk.
Kerkbuurt 1939, kolenboer Arie Kooij van het Oosteind hier op de slee kolen aan het bezorgen ter hoogte van Kerkbuurt 124, voor meer info : zie deze site, de middenstand / arie kooij - kolenboer.
in de oorlogsdagen van mei 1940 is in de zondagschool aan de Kerkbuurt een E.H.B.O. post ingericht met een complete uitrusting op de foto v.l.n.r. : 4de rij N de Borst - B Besemer-H de Kluyver-T Veth-N Barth-A Verheuvel-3de rij P Visser-N Kwakernaak-N Veth-J Guis-M Besemer-M Dekker-A den Dekker-A Visser-dr Moolhuyzen-H van Duivendijk-P van Loon-dr Rietveld-2de rij P Versteeg-M Broere-mevr Moolhuyzen-A Klootwijk-M Vonk-L Besemer-1ste rij P Punt-A vd Heiden-H Besemer-M Verhoef-G Dekker-Gortemuller-N Besemer
Kerkbuurt 1940, ter hoogte van nr. 56 het voormalige Huys te Papendrecht, waarop de kelders 3 nieuwe woningen zijn gebouwd, Kerkbuurt nrs 45-50 en 52.
Kerkbuurt 1940, de kerkomgeving met links op de foto de rivier de Merwede.
Kerkbuurt 1940, een helaas wat onduidelijke foto, maar toch uniek want in de oorlogstijd ging dit gewoon door, wat een gesjouw moet dit geweest zijn, er ging 50 liter melk in zo'n bus plus het gewicht van de bus, zet ze maar eens op de vrachtauto, het was allemaal handwerk.
Kerkbuurt 1940, de nummers 58 en 60 naast het voormalige Huys te Papendrecht, deze huizen waren erg in trek bij schippers die de vaste wal onder hun voeten wilden hebben, je had er natuurlijk een prachtig uitzicht op de rivier de Merwede.
stapvoets werd de laatste reis afgelegd, de paarden omhangen met rouwkleden, de bedienaar voorop, een stoet hier ter hoogte van het Zand van de uitvaart van mevr. W de Bruin-Fijn, voorop loopt bedienaar Pieter v.d. Tak op de bok zit Cor van Wijngaarden.
Kerkbuurt 1947, het huisje in "de Stoep" die liep vanaf de dijk tot de boerderij van v. Ingen en heeft qua nummering altijd bij de Kerkbuurt gehoord, terwijl elders in Papendrecht zo'n stoep wel een naam kreeg, onder andere de Kikkersteeg, Noordersingel, Zalmsteeg, Schoorweg.
Kerkbuurt 1947, het was traditie dat de Papendrechtse slagers met hun aankoop voor de paasdagen, voor hun winkel op de foto gingen, slager Eykelenboom verbond hier meestal een wedstrijd aan voor zijn klanten, men mocht het gewicht raden van de koe die op de foto stond, in 1947 had hij echt een stunt, hij liet een veewagen vol door het dorp rijden, iedere Papendrechter, klant of geen klant mocht meedoen aan de wedstrijd.
Kerkbuurt 1947, het was traditie dat de Papendrechtse slagers met hun aankopen voor de paasdagen, voor hun winkel op de foto gingen, slager Eykelenboom verbond hier meestal een wedstrijd aan voor zijn klanten, men mocht het gewicht van de koe raden, in 1947 had hij echt een stunt, hij liet een veewagen vol door het dorp rijden, iedere Papendrechter klant of geen klant mocht aan de wedstrijd meedoen.
Kerkbuurt 1947, het was traditie dat de Papendrechtse slagers met hun aankopen voor de paasdagen, voor hun winkel op de foto gingen, slager Eykelenboom verbond hier meestal een wedstrijd aan voor zijn klanten, men mocht het gewicht van de koe raden, in 1947 had hij echt een stunt, hij liet een veewagen vol door het dorp rijden, iedere Papendrechter klant of geen klant mocht aan deze wedstrijd meedoen.
Kerkbuurt 1948, cafe Merwezicht van Teun de Graaf, de man op de foto die het cafe overgenomen heeft van v. Wijnen, de kleine jongen op de foto is Klaas van Wijk.
Kerkbuurt 1948, de 1ste pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, de 2de pastorie stond aan de Veerdam nr. 28, dit pand is later gekocht door Theo Romijn drankhandelaar uit het Westeind.
Kerkbuurt 1948, erepoort ter gelegenheid van hat kroningsfeest van Juliana, ter hoogte van "de Stoep" tussen de boerderijen van Hofwegen en van Dongen, op de foto zijn herkenbaar : Alie Verheuvel, Teuntje van Dongen, Arie - Naantje - Joost en Maarten Romijn , de kinderen van Pietje v.d. Tak, Corrie Eleman, Meeuw en Kees Kooiman en Lowie Vondermans.
Kerkbuurt 1948, feest in "de Stoep" ter gelegenheid van de inhuldiging van Juliana als koningin.
Kerkbuurt 1948, slager Eykelenboom uit de Kerkbuurt, die van oorsprong uit Sliedrecht kwam, hier met zijn bakfiets aan het bezorgen.
Kerkbuurt 1949, de familie Klop hier voor de winkel op Kerkbuurt 126, de voormalige drogisterij van v.d. Beek die Klop helemaal verbouwd heeft, zie de foto uit 1926, voor meer info : zie deze site, de middenstand / klop manufacturen.
Kerkbuurt 1950, de 3 gezichts bepalende huisjes van de Kerkbuurt, PTT Post heeft er in 2005 zelfs een postzegel van uitgegeven.
Kerkbuurt 1950, gefotografeerd ter hoogte van de Wilhelminaschool, met links Kerkbuurt 120, het huis van Visser, daarnaast niet zichtbaar de school, vervolgens het schoolhuis zoals gebruikelijk bewoond door het hoofd der school, A Rijsdijk.
Kerkbuurt 1950 - de nederlands hervormde kerk gefotografeerd vanaf de Merwede, met rechts de bakkerij van Verkerk en links de kosterswoning.
Kerkbuurt 1950, hier gefotografeerd ter hoogte van parlevinker Verdoorn, wiens boot in de rivier de Merwede afgemeerd ligt.
Kerkbuurt 1950, riviergezicht bij de krib in de rivier de Merwede ter hoogte van de n.h. kerk, op de achtergrond Dordrecht.
Kerkbuurt 1950, de paaskoe van slager Eykelenboom voor de winkel, het was traditie dat de slagers met pasen een wedstrijd voor hun klanten hielden, men mocht het gewicht van de koe raden.
Kerkbuurt 1950, kerk omgeving gefotografeerd vanaf de krib bij een lage waterstand.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw bij Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, deze foto is gemaakt vanaf de kerktoren.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van betemming vervoerd, deze foto i gemaakt vanaf de kerktoren.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven, en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto de aanlevering per vrachtauto van een zinkerstuk.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto het lossen van een deel van de zinker van de vrachtwagen.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven, en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto het lossen van een deel van de zinker van een vrachtwagen.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto die gemaakt is vanaf de kerktoren, het lossen van een deel van de zinker vanaf de vrachtwagen.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto die gemaakt is vanaf de kerktoren, een overzicht van het werk.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaatst van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven, en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van betemming vervoerd, op de foto : alles klaar voor het vertrek, het wachten is alleen op een hogere waterstand in de rivier.
Kerkbuurt 1951, de zinkerbouw van Visser en Smit op de voormalige steenplaats, de zinker was bestemd voor de Rotterdamse Coolhaven en werd vanuit de Kerkbuurt in zijn geheel over de rivieren naar de plaats van bestemming vervoerd, op de foto, die gemaakt is vanaf de kerktoren, het vertrek.
Kerkbuurt 1950, de 1ste pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, de 2de pastorie stond aan de Veerdam nr 28, dit pand is later verkocht aan Theo Romijn drankhandelaar uit het Westeind.
Kerkbuurt 1955, parlevinker Verdoorn op zijn thuisplaats in de rivier de Merwede, voor meer info : zie deze site, de middenstand / parlevinker verdoorn.
Kerkbuurt 1955, met rechts het woon/winkelpand van parlevinker Verdoorn, links de rivier de Merwede, voor meer info : zie deze site, de middenstand / parlevinker verdoorn.
Kerkbuurt 1956, het werfje van Piet Tukker aan de Kerkbuurt nr. 9, het werfje lag verscholen achter de opslagplaats van aannemer van Wijnen, en direct aan de rivier de Merwede, op de achtergrond de kerktoren en de loods van de machinefabriek van Hendrik Versteeg.
Kerkbuurt 1958, het huisje in 'de Stoep" met op de achtergrond de boerderij van v. Ingen, de stoep liep vanaf de dijk tot deze boerderij.
Kerkbuurt 1958, het woon / winkelpand van parlevinker Verdoorn, met de nieuwe benzinepomp van de Shell, de auto was in die jaren natuurlijk erg in opkomst, Verdoorn pikte zijn graantje mee en verkocht benzine, voor meer info : zie deze site, de middenstand / parlevinker verdoorn.
Kerkbuurt 1960, huize Avondzon van de familie v.d. Tak, een particulier rusthuis voor bejaarden
Kerkbuurt jaren 60-70, een reclamekaart van de firma Klop uit de Kerkbuurt 126, voor meer info : zie deze site, de middenstand / klop manufacturen.
Kerkbuurt 1960, de Wilhelminaschool gefotografeerd vanaf de dijk.
Kerkbuurt 1963, de Nederlandse Hervormde kerk gefotografeerd in de strenge winter van 1963, in dat jaar was ook de verwarming in de kerk een keer stuk, en werd de dienst afgelast.
Kerkbuurt 1963, de smederij van Jan Middelkoop, de enige smid in Papendrecht, de smederij is gebouwd in 1920 door aannemer Jacob v.d. Linden.
Kerkbuurt 1967, het "bunkerschip" van parlevinker Verdoorn met op de achtergrond de elektriciteitscentrale en de Merwedebrug die dat jaar voor het verkeer werd open gesteld.
Kerkbuurt eind jaren 60, met rechts de slagerij van Eijkelenboom en het opslagterrein van aannemer van Wijnen, links het pand van de familie Visser op nr 124, en de handel in auto-onderdelen op nr 122.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|