 |
 |
|
 |
 |
het Zand, de eerste belangrijke buitendijkse uitbreiding van Papendrecht, in de volksmond het Zand geheten, maar officieel was het de Molenpolder, is gebouwd op een deel van een buitenpolder dat in de jaren voor 1920 met zand werd opgespoten, nadat er eerst een kademuur om was gebouwd, er werden in totaal 206 huurwoningen gebouwd, een deel ervan is in 1976 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
het Zand, eigenlijk was de benaming de Molenpolder, maar omdat het gehele gebied was opgespoten met zand, werd het in de volksmond het Zand genoemd, er werden 206 huurwoningen gebouwd, waarvan er in 1976 veel gesloopt zijn, met name de buitenste kant, met de Dijkstraat, Molenstraat en Merwedesingel, hadden veel te leiden gehad van het zware verkeer dat er in de jaren 50/60 langs kwam.
't Zand 1900-1911, het aanleggen van de kademuur voor de latere wijk de molenpolder, die opgespoten werd met zand, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft, op de achtergrond Dordrecht met zijn vele scheepswerven.
't Zand, midden jaren 10, de 1ste steen legging bij de Dijkstraat.
't Zand eind jaren 10, de bouwers van de woonwijk, v.l.n.r. ; Kees de Kraai - Marinus Visser - Hendrik van Dalen - Borsje - Bas v.d. Vlies - Arie van Dijk - Visser - Willem Boer - de Baat - Willem Struyk en Jan Hoeflaak, de 2 personen rechts op de foto zijn de opzichter en de uitvoerder.
't Zand jaren 40, zwemmen in de monding van de Gantel aan de korte zijde van de Merwedesingel, of was het de wekelijkse bad-dag, de huizen op het Zand beschikten vroeger niet over een badkamer, het was behelpen in de keuken met een teiltje warm water, de rivier was een uitkomst, vanaf 1949 kon men terecht in het gemeentelijke badhuis aan het Bosch.
't Zand, buurtvereniging het Zand tijdens de verenigingsoptocht in 1952, hier gefotografeerd in de Veerweg. de man naast de optocht is Johannes Beijer de voorzitter van de buurtvereniging, en tevens de huur ophaler voor de woningbouwvereniging, hij deed dit overigens samen met Thijs Kloot, de beheerder van het badhuis aan het Bosch.
Dijkstraat, de nauwe relatie tussen de rivierdijk met name de Kerkbuurt en de Karhoek, later de Kraaihoek genoemd, verklaart de naam van deze straat, hij liep gewoon paralel aan de dijk, en was de eerst bewoonde straat van het Zand.
Dijkstraat 1920, 1 van de 1ste foto's van de Dijkstraat, hier het 2de deel tegenover de Karhoek later Kraaihoek genoemd, met op de achtergrond de bakkerij van Kommer de Korver, de winkel en het pand van Besemer op de hoek Dijkstraat/Middenstraat zijn nog niet gebouwd.
Dijkstraat 1921, met links de Karhoek later de Kraaihoek genoemd, op de achtergrond de boerderij van Visser, de winkel aan de Dijkstraat en het pand van Besemer op de hoek Dijkstraat/Middenstraat zijn nog niet gebouwd.
Dijkstraat 1929, bakker Verbree uit de Vissersbuurt met een bijna lege bakfiets bij 1 van zijn laatste klanten in de Dijkstraat in de strenge winter van 1929, op de achtergrond het pand van slager Eijkelenboom. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree
Dijkstraat 1930-1935, het 1ste deel van de Dijkstraat bij de Kerkbuurt, dat in het midden van deze foto overgaat in de Karhoek, later genoemd Kraaihoek.
Dijkstraat 1930-1935, het midden stukje van de Dijkstraat, waar rechts de Hoofdstraat op uit komt, met het plantsoen waar later het transformatorhuisje van de energie maatschappij in wordt gebouwd, op de achtergrond de huizen in de Karhoek dat later Kraaihoek werd genoemd.
Dijkstraat 1930-1935, het midden stukje van de Dijkstraat waar links de Hoofdstraat op uitkomt met het plantsoen waar later het transformatorhuisje van de energie maatschappij in wordt gebouwd, op de achtergrond de huizen in de Karhoek, dat later Kraaihoek wordt genoemd.
Dijkstraat 1935, met rechts de Kerkbuurt en de Kraaihoek, links vooraan het punt waar de Molenstraat begint.
Dijkstraat 1940, met rechts de Kerkbuurt en de Kraaihoek, links op de voorgrond het zondagschool en verenigingsgebouw, en de ingang van de Molenstraat, op de Dijkstraat zaten ze overdag met het licht aan, met al die bomen voor de deur.
Dijkstraat 1944, net zo als in de Middenstraat viel er op 7 oktober 1944 op klaarlichte dag een bom, de bommen waren bedoelt voor schepen op de rivier de Merwede de met een lading kolen onderweg waren naar Duitsland, en werden afgegooid door de R.A.F. met de bedoeling Papendrecht niet te raken.
Dijkstraat 1945-1950, het middenstukje van de Dijkstraat bij het plantsoen, waar later het transformatorhuisje van de energiemaatschappij in wordt gebouwd, rechts de Hoofdstraat die uit komt op de Dijkstraat, links de huizen van de Kraaihoek.
Dijkstraat 1945-1950, het middenstukje van de Dijkstraat bij het plantsoen, waar later het transformatorhuisje van de energiemaatschappij in wordt gebouwd, rechts de Hoofdstraat die uit komt op de Dijkstraat, links de huizen van de Kraaihoek met vooraan de drogisterij van v. Beek.
Dijkstraat 1945-1950, het middenstukje van de Dijkstraat bij het plantsoen waar later het transformatorhuisje van de energiemaatschappij komt te staan, rechts de Hoofdstraat die uit komt op de Dijkstraat, links de huizen aan de Kraaihoek, met als 1ste de drogisterij van v. Beek.
Dijkstraat 1948, de winkel op de hoek bij de Middenstraat van den Hollander, die er hoofdzakelijk tabaksartikelen en snoep verkocht, op de achtergrond de boerderij van Visser aan de Kraaihoek.
Dijkstraat 1950, de tabakswinkel van den Hollander op de hoek bij de Middenstraat, den Hollander ook uitgever van deze ansichtkaart hier met zijn gezin op de foto.
Dijkstraat 1950-1955, het 2de deel van de Dijkstraat met rechts de winkel van den Hollander, links de panden op de Kraaihoek.
rechts de Dijkstraat met de nog oude bebouwing. links op de foto de Kraaihoek en de Kerkbuurt. omstreeks 1960
Dijkstraat 1959, van Genderen en van Oudenaarde bij een vracht oud papier die ze opgehaald hebben voor de bejaardensoos in het voormalige groene kruisgebouw in het Bosch, hier gefotografeerd ter hoogte van het plantsoen.
het Plein, gelegen tussen de Middenstraat en de Hoofdstraat was het centrum van de wijk, alle activiteiten vonden hier plaats, zo heeft de muziektent die later naar de Eilandstraat verhuisde, hier gestaan, er was een speelplaats voor de kinderen, buurtvereniging het Zand was er regelmatig actief, en het was natuurlijk een ideale plaats voor het buurtnieuws en roddels.
het Plein 1928, de meifeesten werden meestal op 1 mei gehouden, op de avond ervoor werd een boom geplant op een centrale plaats in het dorp, de zogenaamde meiboom, en werd er de dag erna 1 mei, de dag van de arbeid uitbundig feest gevierd.
de eerste Papendrechtse gemeentereiniger W v.d. Tholen aan het werk op het Plein, hij deed dit voor winkelier G Rietveld uit de Veerweg, die het werk van de gemeente had aangenomen, hij heeft het 9 jaar gedaan.
het Plein 1930, de heer en mevrouw van Oudenaarde op de motorfiets hier bij het muurtje op de hoek bij de Hoofdstraat.
het Plein 1935-1940, met op de achtergrond de Hoofdstraat, de muziektent die hier gestaan heeft is inmiddels verhuisd naar de Eilandstraat.
het Plein 1948, melk en zuivelhandel Verheul uit de Vissersbuurt in zijn ventwijk, hier gefotografeerd op de hoek Middenstraat/het Plein.
het Plein 1960-1965 met op de achtergrond de huizen in de Hoofdstraat, en eindelijk was er weer een speelplaatsje voor de jeugd.
Hoofdstraat, een straat die liep van de Dijkstraat met het plantsoen tot aan de Molenstraat, bij de aanleg van de wijk Molenpolder in 1920 werd de Hoofdstraat blijkbaar als de belangrijkste straat gezien, vandaar ook de naam Hoofdstraat.
Hoofdstraat 1925, de 1ste foto van de Hoofdstraat, gezien vanuit de Molenstraat, het wegdek is hier wel verhard maar nog niet bestraat, dit gaat pas rond 1930 gebeuren.
Hoofdstraat 1930, een groep buurtbewoners v.l.n.r. ; de man met de fiets was bezorger bij de Gruiter in Sliedrecht, onbekend, Wim v.d. Graaf, Arie v.d. Graaf, Leen Alderliesten, Manus Vleut, Teunis Bol, Keesmaat, onbekend, onbekend, Wijnant Balde en Teunis v.d. Adel.
Hoofdstraat 1930, met rechts de muziektent op het Plein, op de achtergrond de Molenstraat. de geparkeerd staande auto is van dokter Moolhuijzen.
Hoofdstraat 1950, met op de achtergrond de Molenstraat.
Hoofdstraat 1954, van Oudenaarde uit de Dijkstraat op zijn dagelijks rondje hier in de Hoofdstraat, op de achtergrond het plantsoen.
Hoofdstraat 1955, het laatste huis in de Hoofdstraat op de hoek bij de Molenstraat met op de achtergrond de rivier de Merwede.
Hoofdstraat 1958, het bestuur en de vrijwilligers van de buurtvereniging 't Zand dat jaarlijks prachtige feesten organiseerde met onder andere, het rad van fortuin, de bekende stoelendans, en veel voor de jeugd, zoals zaklopen, koekhappen, was ophangen, de vereniging hield in de jaren 90 op te bestaan, wegens gebrek aan vrijwilligers.
Merwedesingel, een straat die liep van de Middenstraat tot de Molenstraat met maar aan 1 kant bebouwing, hij werd door de bewoners in 2 delen gesplitst, namelijk de korte kant die uitzicht bood op de uiterwaard of ijspolder, en de lange kant met uitzicht op de loswal en de rivier de Merwede, mede door al het zware verkeer dat hier langs kwam zijn al deze huizen in 1972 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
Merwedesingel 1925, de eerste foto van de Merwedesingel, hier wel verhard maar nog niet bestraat, de bomen worden later geplant, op de achtergrond de Kerkbuurt met de kerk
vroeger gingen de parlevinkers met roeiboten de schepen af, om hun waar te verkopen, later werden de motorbootjes aangeschaft, C v.d. Berg uit de Merwedesingel had zo'n motorbootje met een groen-wit geblokte rand, het kenmerk van een parlevinker, op de foto v.l.n.r. : Bertus Teubel - C v.d. Berg - Nel Teubel - mevr. v.d, Berg-Kros - Jan v.d. Berg - Jopie Teubel - Sien Teubel en Kees v.d. Berg.
de paviljoentjalk Wuta van schipper Ph Verdoren voor de loswal aan de Merwedesingel, het schip vervoerde hoofdzakelijk zand en suikerbieten, bij de voormast de schipper en zijn vrouw met hun dochter Aagje.
Merwedesingel omstreeks 1930, een oefening van de plaatselijke vrijwillige brandweer op een ideaal oefenterrein aan de loswal met water in overvloed, hier op de foto Gerrit de Heer met de spuit.
Merwedesingel 1930-1935, een plaatje natuurlijk, gefotografeerd van oost naar west, met links de loswal.
de Merwedesingel met links de afrit naar de loswal waar de boeren hun hooi losten dat was aangevoerd uit de polders aan de overkant van de Merwede.
Merwedesingel 1930-1935, gefotografeerd van oost naar west, met links de loswal.
Merwedesingel 1935-1940. een plaatje natuurlijk, gefotografeerd van west naar oost, rechts de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1935-1940, met rechts de loswal en de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1935-1940, de westkant van de Merwedesingel.
Merwedesingel 1935-1940, de westkant van de Merwedesingel met rechts op de foto de loswal en de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1940, gezicht op de loswal en de rivier de Merwede, op de achtergrond Dordrecht.
Merwedesingel 1945-1950, de westkant van de Merwedesingel met rechts de loswal en de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1945-1950, de oostkant van de Merwedesingel met de af/oprit naar de loswal, op de achtergrond de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1948, bakker Verbree met zijn oudste dochter op het korte stuk van de Merwedesingel ter hoogte van nr. 16, met zijn gemotoriseerde bakfiets. voor meer info : zie deze site, de middenstand / bakker verbree.
Merwedesingel 1948, de aankomst per boot van de muziekvereniging Excelsior bij het inhuldigingsfeest van koningin Juliana, op de achtergrond de Lips fabrieken in Dordrecht.
Merwedesingel 1950, de loswal aan de rivier de Merwede op de achtergrond de kerk in de Kerkbuurt.
Merwedesingel 1950. uitzicht vanaf de loswal op de rivier de Merwede, met op de achtergrond de elektriciteits centrale in Dordrecht.
Merwedesingel 1950-1955, de westkant van de Merwedesingel. in de volksmond was dit de christelijke bouw.
Merwedesingel 1950-1955, de westkant van de Merwedesingel, met links de Merwedestraat, rechts de loswal met de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1955-1960, de loswal aan de rivier de Merwede, op de achtergrond de kerk in de Kerkbuurt.
Merwedesingel 1955-1960, de af/oprit van de loswal aan de westelijke kant, met rechts de Gantel.
Merwedesingel 1960, de loswal en ankerplaats aan de Merwede, op de achtergrond Dordrecht met onder andere scheepswerf de Biesbosch.
Merwedesingel 1960, de loswal met zijn zandtrechters gezien vanaf de rivier de Merwede.
Merwedesingel 1960-1965, de loswal aan de westelijke kant, met op de achtergrond de ijspolder en de rivier de Merwede, het ijzeren rek tussen de singel en de loswal is vervangen door een stenen muurtje, dit als gevolg van de watersnood in 1953
Merwedesingel 1963, de korte zijde van de Merwedesingel aan de bevroren Gantel, links op de achtergrond de huizen in het Bosch, waaronder de panden van Kommer de Korver en te Veldhuis.
Merwedesingel 1963, buurtbewoners in de sneeuw, volgens een buurtbewoner staan op de foto : het kleine jongetje is Chris v.d. Adel, hij was enkele dagen meegenomen zonder toestemming door zijn buurmeisje Nellie Veth, die naast hem woonde op het Plein, verder op de foto : Jan en Arno la Soe, Riek Nellie en Bep de Ruiter, Jannie Versteeg, Dick Stout, Lia Dekker en Ilse Romijn.
Merwedesingel 1963, visboer Gerard Viveen van het Oude Veer met zijn haringkar in de Merwedesingel ter hoogte van de zandtrechters op de loswal.
Merwedesingel 1965, bakker van Asperen in zijn ventwijk op het oostelijke deel van de Merwedesingel, op de achtergrond het huis van Garsthagen in de Molenstraat
Merwedesingel 1960-1965, het laatste stukje van de Merwedesingel aan de oostkant, links de scheepswerven van Piet Tukker en iets verder die van Hendrik Versteeg.
Merwedesingel 1965, de oostkant met de zandtrechters op de loswal.
Middenstraat, een straat die liep van het Bosch en Karhoek, later Kraaihoek genaamd, tot aan het Plein, dankt zijn naam aan het feit dat hij in het midden van de Hoofdstraat en de Merwedesingel lag.
Middenstraat 1930, een verhard wegdek dat men bezig is om te bestraten, rechts de eerste huizen van de Merwedesingel.
Middenstraat 1930, de stratenmakers aan het werk, ter hoogte van de Merwedestraat.
Middenstraat 1935, melkboer T Visser, alias Teun de Snoek in zijn ventwijk. het verhaal over deze man gaat, dat hij bij het uitpinten van de melk zijn duim in de pint hield, zodat de klant minder melk kreeg,
Middenstraat 1936, een gezelschap van de vakbeweging SDAP/NVV dat terug komt van een busreis naar Rotterdam, hier voor het pand van Besemer transport.
Middenstraat 1940, hoek Dijkstraat met de winkel van den Hollander en het pand van Besemer transportbedrijf, er staat op deze site een film van 't Zand waar Besemer uitgebreid te zien is.
Middenstraat 1940, Besemer transport, er staat op deze site een film van 't Zand, waar Besemer uitgebreid te zien is.
Middenstraat 1944, het bombardement van 7 oktober 1944, de huizen van de families Versteeg, Dwarswaard en de Koning werden zwaar beschadigd, na de weder opbouw komen de families de Koning en Versteeg weer terug, de familie Dwarswaard verhuisd naar de Veerstoep, ook elders op het Zand vielen bommen, zie Dijkstraat 1944
Middenstraat 1948, het wagenpark van Besemer transport, er staat op deze site een film van 't Zand, waar Besemer uitgebreid te zien is.
Middenstraat 1955, Besemer transport, met recht op de hoek met het Bosch de bakkerij van Kommer de Korver.
Molenstraat, een straat die liep van de Merwedesingel naar de Kerkbuurt,en is vernoemd naar de molen die daar stond, met het bekende poortje waar 1921 als gedenksteen ingemetseld was, door het zware verkeer met name de zand-kiep auto's die door de straat moesten waren de huizen erg verzakt, je moest daar ook niet op de koffie gaan, want dan kreeg je een half bakje, de rest liep er uit zo scheef stond het.
de eindoplevering van de wijk het Zand, het bestuur en de bij de bouw betrokkene hebben zich verzameld bij het poortje in de Molenstraat, v.l.n.r. : de nachtwaker H v.d. Esch - W Broere - A Bouwmeester - W Dekker - C v.d. Esch - D v.d. Herik - G v.d. Esch - van Heiden de opzichter - O Hello - dr Rolloos - Hubers jr aannemer - Molijn gemeentearchitect - Hubers jr aannemer en Hubers sr aannemer.
Molenstraat 1930, bestratingswerkzaamheden in de Molenstraat, bij de buurtwinkel van ons belang, een inkoopvereniging waar winkelier Jan van Wijngaarden bij was aangesloten, links de zondagschool / verenigingsgebouw.
de Molenstraat met links op de foto de buurtwinkel van Jan van Wijngaarden. Jan was tevens beheerder van het ernaast gelegen zondagschool en verenigingsgebouw.
Molenstraat 1948, de buurtwinkel van Jan van Wijngaarden, die tevens beheerder is van het ernaast gelegen zondagschool / verenigingsgebouw, menig bewoner van het Zand heeft hier wel eens een feestje gegeven,
Molenstraat 1950, het bekende poortje in de Molenstraat met de jeugd uit de omgeving.
Molenstraat 1950-1955, melkboer Kraal in zijn melkwijk.
Molenstraat 1950-1955, met op de achtergrond de Hoofdstraat.
Molenstraat 1955-1960, met op de achtergrond de Hoofdstraat.
Molenstraat 1960-1965, melkboer Kraal in zijn ventwijk, en de kever van fotograaf Reugenbrink.
Molenstraat 1965, het huis van de familie Gerrit Garsthagen op een van de mooiste plekjes van het Zand met uitzicht op de Merwedesingel en de rivier de Merwede.
Molenstraat, de eerste straat die gesloopt is op het Zand, gewoon kapot gereden door al het zware verkeer dat hier langs kwam, op de achtergrond de Kerkbuurt en de zondagschool
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|