het eiland

met de naam het Eiland wordt aangeduid de buurt die aan de zuidkant begrensd werd door de Aviolanda fabriek, aan de oostkant door de Veerdam, de noordkant door het Oude Veer en Westeind met vroeger een stukje Gantel er tussen en aan de westkant door de Gantel met daarachter het Slobbengors.


de naam ontstond omstreeks 1932 toen het bijna geheel omgeven was door water, het gehele terrein was in 1920 bestemd voor de uitbreiding van de scheepswerven die er in Papendrecht voldoende waren, men had echter mis gerekend, in de crisisjaren na de 1ste wereldoorlog sloot de ene na de andere werf zijn poorten, er was gewoon geen werk meer, als gevolg daarvan kreeg het terrein een andere bestemming, namelijk de woningbouw.


het 1ste pand op de Eilandstraat was van de spaarbank, al gauw volgden er meer huizen, met name de kant van de Veerdam was zo vol gebouwd, de muziektent die eerst in de Hoofdstraat op het Zand stond werd verplaatst, en kwam in de Eilandstraat in de oorlogsjaren werd de brandweerkazerne gebouwd, al gauw stond het hele Eiland vol met huizen.

de 3 straten op het Eiland die in 1939, de naam kregen van : Wilhelminastraat - Julianastraat en Beatrixstraat, kregen tijdens de 2de wereldoorlog op last van de Duitse bezetters in 1942 een andere naam het werd :   Brederodestraat - A W Nieuwenhuisstraat en A Hengeveldstraat, direct bij de bevrijding en wel bij besluit van 10 mei 1945, werden de oude namen weer in ere hersteld.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.02 | 18:35

Leuk en mooi gedaan met beelde van Papendrecht. Mis het soms en denk dat ik na al die jaren nu verdwaal in Papendrecht, sinds 25 jaar niet meer geweest.

...
06.02 | 13:41

Het schilderij is nu in het bezit van Dorpsbehoud het hing bij mijn moeder na haar overlijden heb ik het aan Dorpsbehoud geven A Leeuwis

...
23.01 | 19:05

Cor Luyendijk was tevens brandweercommandant van Aviolanda. Van de Linden werd later commandant van de vrijwillige brandweer Papendrecht.

...
14.01 | 00:23

ook ik heb als klein meisje in Kerkwerve gewoond in een Salonwagen van de Fa.J.M,Dekker en Zn, bij Piet Boer en Katrien op het erf Zwaard weg 1.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE