 |
 |
|
 |
 |
met de naam het Eiland wordt aangeduid de buurt die aan de zuidkant begrensd werd door de Aviolanda fabriek, aan de oostkant door de Veerdam, de noordkant door het Oude Veer en Westeind met vroeger een stukje Gantel er tussen en aan de westkant door de Gantel met daarachter het Slobbengors.
de naam ontstond omstreeks 1932 toen het bijna geheel omgeven was door water, het gehele terrein was in 1920 bestemd voor de uitbreiding van de scheepswerven die er in Papendrecht voldoende waren, men had echter mis gerekend, in de crisisjaren na de 1ste wereldoorlog sloot de ene na de andere werf zijn poorten, er was gewoon geen werk meer, als gevolg daarvan kreeg het terrein een andere bestemming, namelijk de woningbouw.
het 1ste pand op de Eilandstraat was van de spaarbank, al gauw volgden er meer huizen, met name de kant van de Veerdam was zo vol gebouwd, de muziektent die eerst in de Hoofdstraat op het Zand stond werd verplaatst, en kwam in de Eilandstraat in de oorlogsjaren werd de brandweerkazerne gebouwd, al gauw stond het hele Eiland vol met huizen.
de 3 straten op het Eiland die in 1939, de naam kregen van : Wilhelminastraat - Julianastraat en Beatrixstraat, kregen tijdens de 2de wereldoorlog op last van de Duitse bezetters in 1942 een andere naam het werd : Brederodestraat - A W Nieuwenhuisstraat en A Hengeveldstraat, direct bij de bevrijding en wel bij besluit van 10 mei 1945, werden de oude namen weer in ere hersteld.
het oorspronkelijke bebouwingsplan van "het Eiland" uit de begin jaren 30, zoals u kunt zien is hier aardig van afgeweken, men geeft 3 type huizen aan, dit zijn er veel meer geworden, in alle straten is anders gebouwd als op het bebouwingsplan is aangegeven, let maar eens op de tuinen en brandgangen.
Beatrixstraat, de straat tussen Eilandstraat en Julianastraat met aan 1 zijde bebouwing
feestelijkheden in het dorp tijdens het 40 jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, in 1938, op het programma stond onder meer ringrijden op het toen nog onbebouwde Eiland, men ziet Cor en Jan van Hemert op de tilbury in de Beatrixstraat
Beatrixstraat 1950, de Gantel met links de loswal, rechts de ark achter IJzerman, op de achtergrond de werkplaats van Visser en Smit, de Gantel wordt in de jaren 60 afgedamd en er ontstaat een mooi parkje.
Eilandstraat, van Veerdam naar Oude Veer/Westeind voor 1932 was dit gebied gewoon het Eiland en eigenlijk bestemd voor de scheepvaart industrie, dit is mede door de crisis nooit van de grond gekomen, als gevolg daarvan is het tot woningbouw gebied benoemd.
Eilandstraat 1935,de spaarbank het 1ste pand op het Eiland, op de achtergrond het Oude Veer, later komt naast de bank de muziektent te staan.
Eilandstraat 1935, het 1ste pand op het Eiland, de spaarbank in de Eilandstraat, links op de achtergrond het Oude Veer, rechts de marechaussee kazerne aan de Veerdam.
Eilandstraat 1935, de 1ste bebouwing op het Eiland. links het bankgebouw, de woning van v.Dijk, de woning van schipper Borsje, daar voor de muziektent, het pand ernaast staat op de Veerdam nr 30 en is de woning van ing. Arie Visser, op de achtergrond de Aviolanda fabrieken.
Eilandstraat 1936, een oefening van de vrijwillige brandweer bij het kruispunt Eilandstraat-Westeind-Veerweg en Oude Veer.
het leggen van de 1ste steen voor het nieuwe gebouw van de Boerenleenbank, die voorheen gevestigd was aan de Veerweg in de villa van Besemer, op de foto het bestuur en de raad van toezicht v.l.n.r. : vooraan C Balde - C Veth - T Verheul - J C de Borst - C Goes - achter Jac Verheul - G J Rietveld - kassier A C Mol - P Besemer - architect W v d Laan - W Kohler geheel rechts aannemer W Balde.
Eilandstraat 1938, de nieuwbouw van de coop Boerenleenbank, die voorheen gevestigd in een kantoortje van de villa Bezemer aan de Veerweg.
Eilandstraat 1940, met rechts de muziektent en links het 1ste blok huizen van de Eilandstraat
Eilandstraat 1946, de noodwoning van de familie Stam op nr. 38, Stam liet ernaast een nieuw pand bouwen.
Eilandstraat 1946, een compleet straatbeeld met op de achtergrond de noodwoning van de familie Stam.
Eilandstraat 1948, de oplevering van de nieuwe woning van de familie Stam op Eilandstraat 38
Eilandstraat 1950 met links de Boerenleenbank en rechts de muziektent
Eilandstraat 1950, een compleet straatbeeld met links de muziektent.
de muziekvereniging Excelsior opgericht 20 juni 1920 poseert hier op 5 mei 1952 ( bevrijdingsfeest ) bij de muziektent aan de Eilandstraat. helaas kunnen wij geen namen vermelden wegens ruimtegebrek
Eilandstraat 1953, de kinderen van de kleuterschool uit de Kazernestraat hier op de foto bij de muziektent.
Eilandstraat 1955 de muziektent met links de groentewinkel van v.d. Graaf, later de kapsalon van Hilgeman, en de spaarbank, later de dierenkliniek Drechtsteden.
Eilandstraat 1960 de muziektent, met links de groentewinkel van v.d. Graaf en de spaarbank, rechts op de foto de oude speeltuin het Centrum met het bord bij de ingang en omringd door hekwerk en struiken, die later allemaal weg gehaald zijn om plaats te maken voor tegels.
Eilandstraat 1960 - de muziektent met links de groentewinkel van v.d. Graaf later kapsalon Hilgeman en het pand van de spaarbank, later dierenkliniek de Drechtsteden, geheel rechts op de foto net zichtbaar de oude speeltuin het Centrum, met het bord bij de ingang en omringd door hekwerk en struiken.
Eilandstraat 1963, de 3 nieuw gebouwde winkels v.l.n.r. : Ad Eijkelenboom herenkleding - de Koning schoenen en Ten Hoopen bloemist, op de hoek van het Westeind/Veerweg de bakkerswinkel van Mol.
Eilandstraat 1963, de 3 nieuw gebouwde winkels v.l.n.r. Ad Eijkelenboom herenkleding - de Koning schoenen - ten Hoopen bloemist, de eerste 2 hebben er niet lang in gezeten, Eijkelenboom werd Amsterdam-Rotterdam bank, en de Koning werd foto van Veen.
Eilandstraat 1965, de 2 onder 1 kapwoning met Veerdam 34, in de jaren 30 ontworpen door architect Nieuwpoort uit Sliedrecht, en bestemd voor de directie van Aviolanda, de latere bewoners waren de weduwe J.T. Visser - IJzerman, en de familie Bitterman.
Eilandstraat 1965, links de kapsalon van Leo Hilgeman, voorheen de groentewinkel van v.d. Graaf, rechts dierenkliniek de Drechtsteden voorheen het pand van de spaarbank.
Eilandstraat 1965, de muziektent met op de achtergrond de vernieuwde speeltuin aan de Kazernestraat.
Eilandstraat 1965, straatbeeld van het laatste deel van de Eilandstraat.
Eilandstraat 1968, het op 6 februari 1968 geopende filiaal van de Amsterdam - Rotterdam bank ( later Amro bank ), die voorheen gevestigd was aan de Veerdam, in het kleine gebouwtje naast dokter van Leeuwen, die hier na het vertrek van de bank, een praktijkruimte van maakte, het pand op de Eilandstraat kwam vrij doordat Ad Eykelenboom stopte met zijn herenkleding winkel.
Havenstraat, van Eilandstraat tot Slobbengors, jarenlang heeft de Gantel die langs het Eiland liep als een bescheiden haventje gediend, dat was ook de reden om de Havenstraat ernaar te vernoemen.
Havenstraat 1965, een brede straat met heel weinig verkeer, als Visser en Smit uitging werd er het heel even druk, en natuurlijk 's zondags, in de toptijd van de v.v. Papendrecht liepen er een paar duizend mensen in de straat.
Havenstraat 1965, het fiatje 600 dat er eigenlijk altijd stond, het was gewoon gezichtsbepalend voor de Havenstraat.
Havenstraat 1965 met vanaf de Gantelbrug gezien links 2 huizen beide op de hoek van de Wilhelminastraat, die daar eigenlijk ook hoorden, alleen was er geen plaats voor de voordeur, die kwam in de Havenstraat.
Julianastraat een straat met aan 1 zijde bebouwing die liep van de Beatrixstraat tot de Havenstraat.
Julianastraat 1940, met rechts de Gantel, op de achtergrond de bedrijfshal van Aviolanda, en de oude brug naar het Slobbengors, het gebouwtje rechts is de kantine/kleedlokaal van de v.v. Papendrecht.
Julianastraat 1960, gefotografeerd vanuit de Havenstraat, links achter het hekwerk is de Gantel.
Kazernestraat, een stukje doodlopende straat tussen de Eilandstraat en de achterzijde van de marechaussee kazerne aan de Veerdam. deze was ook de reden dat de straat Kazernestraat werd genoemd.
een aantal manschappen van de vrijwillige brandweer in de Kazernestraat, op de achtergrond het politieburo aan de Veerdam, op de auto bevinden zich v.l.n.r. : Ad Mol - Maarten Balde - Gerrit de Heer - Henk v.d. Linden - Aart v.d. Graaf - Kees Verdoorn - staand voor de auto : Gerrit Punt - Krijn IJzerman - Arie van Wijngaarden - Cor Luyendijk - Huib IJzerman - C J v.d. Waal - P Besemer en commandant A C Mol.
de brandweerkazerne net na de oplevering in 1941, hier nog zonder gymnastieklokaal en kleuterschool, in 1947 zijn deze er na een grondige verbouwing bij gekomen, helaas hebben wij niet voldoende ruimte om al de namen van de vrijwilligers van de brandweer hier te vermelden.
Kazernestraat 1944, de centrale gaarkeuken tijdens de 2de wereldoorlog, met in de witte buis bakker Broekema, die de leiding had over het keukengedeelte, het eten werd hier bereid en vervolgens op diverse posten in Papendrecht uitgedeeld uit de tonnen die op de foto staan.
Kazernestraat 1945, de vrijwillige brandweer voor de kazerne die in 1941 gebouwd is, hier met Arie van Wijngaarden, garagehouder achter het stuur.
Kazernestraat 1949, de opening van de speeltuin aan de Kazernestraat op 29 oktober 1949 door mevr. Kespers echtgenote van de commissaris van de koningin in Zuid Holland
Kazernestraat 1951, bezoek van koningin Juliana en Prins Bernhard op 28 juli 1951, aan Papendrecht, dit tijdens hun 2 daagse rondreis door de Alblasserwaard en Vijfherenlanden.
Kazernestraat 1951, bezoek van koningin Juliana en Prins Bernhard aan Papendrecht op 28 juli 1951, dit tijdens hun 2 daagse rondreis door de Alblasserwaard en de vijfherenlanden.
Kazernestraat 1951, bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard op 28 juli 1951 aan Papendrecht, dit tijdens hun 2 daagse bezoek aan de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden.
het kazerneplein met de speeltuin nog in zijn oorspronkelijke staat, met bij de ingang het bord speeltuin centrum, en verder keurig afgezet met hekwerk, veel stond er overigens niet in, het was een zandbak, wat klimrekken, en een bankje voor de ouders.
Kazernestraat 1965, de brandweerkazerne met links het werkplaatsje van de gemeente Papendrecht, de Jong ( bijgenaamd Norsie ) was hier altijd aan het werk, en rechts het gymnastieklokaal, op de voorgrond de vernieuwde speelplaats.
Wilhelminastraat, een straat tussen de Beatrixstraat en de Havenstraat.
Wilhelminastraat 1938, de huizen met de even nummers tijdens de bouw, hier gefotografeerd aan de achterzijde
Wilhelminastraat 1960, met links de even en rechts de oneven nummers, hier gefotografeerd vanuit de Havenstraat, in deze straat werden in de jaren 50 regelmatig E.H.B.O. oefeningen gehouden. ( zie hiervoor de film ehbo oefening op deze site ).
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|