 |
 |
|
 |
 |
het eiland van Dordt met daarin centraal de stad Dordrecht, kon vroeger alleen per veerdienst bereikt worden, tot omstreeks 1900 werd dat gedaan door veerschippers, die personen en goederen naar en van het eiland vervoerden.
rond 1900 werd door de stad Dordrecht de gemeentelijke veerdienst in het leven geroepen, die de volgende trajecten ging bevaren : Willemsdorp/Moerdijk - Wieldrecht/'s-Gravendeel - Dordrecht/Zwijndrecht - Dordrecht/Papendrecht en de Kop van 't Land/Werkendam.
de gemeentelijke veerdienst had 3 types pont in de vaart, de voetveren al dan niet voorzien van een vrachtsloep, de kopladers, een pont waar het verkeer zo op en af kon rijden, en de zijladers een pont waarop "geparkeerd" moest worden.
we houden ons op deze site natuurlijk bezig met de veerdienst Dordrecht-Papendrecht die tot 1967 bestaan heeft, om daarna weer in particuliere handen over te gaan, ook aan de andere veerdiensten hebben wij aandacht besteed, u vind deze terug aan het eind van het item veerdiensten.
Veerdienst 1825, een schilderij van een particuliere veerdienst op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de molen in Papendrecht, de koeien in de boot zijn onderweg naar het abatoir in Dordrecht, links zijn enkele houtvlotters aan het werk.
Veerdienst 1800-1895, het eiland Dordt is eeuwenlang aangewezen geweest op veerdiensten, normaal was dit geen probleem, maar als het ging vriezen en de vaart stagneerde dreigde het eiland te worden afgesloten van de buitenwereld, als het ijs te onbetrouwbaar was om over te lopen, gebruikte men schietschouwen om personen en goederen naar de andere oever te brengen.
Veerdienst 1895, veerschippers en boeren bij een schietschouw, een klein bootje dat gemakkelijk te water gelaten werd ( het zogenaamde schieten ) in de winter voorzien van ijzers om over het ijs te glijden, het werd vooruit geduwd, bij zwak ijs of schotsen in de rivier had men een drietand om vooruit te komen.
veerdienst 1911, de komst van de stoompont nr 5 zorgde voor veel veranderingen, de oeverlopen waren niet meer nodig, de op en afritten moesten vervangen worden om zwaar verkeer op de pont te krijgen.
Veerdienst 1895-1911 pont nr 1 met sloep op het traject Dordrecht - Papendrecht, de nr 1 was de vaste pont op dit traject, al kwam je hem ook regelmatig tegen op het traject Dordrecht - Zwijndrecht maar dan zonder de sloep.
Veerdienst 1900, pont 1 afvaart uit Papendrecht met de vrachtsloep.
Veerdienst 1902, de sleeppont die tot 26 maart 1911 in gebruik bleef, hier achter pont 1 op weg naar Papendrecht
Veerdienst 1903, aankomst pont 1 met de vrachtsloep aan de Papendrechtse zijde.
Veerdienst 1904, afvaart pont 1 van de Papendrechtse zijde.
Veerdienst 1904 - afvaart pont 1 uit Papendrecht.
Veerdienst 1905, pont 1 met vrachtsloep op het traject Dordrecht - Papendrecht.
Veerdienst 1905, pont 1 met sloep op het traject Papendrecht - Dordrecht.
Veerdienst 1905, het Fop Smitveer van het traject Gorkum - Rotterdam nadert de halteplaats aan de Noordhoek in Papendrecht.
Veerdienst 1905, het Fop Smitveer van het traject Gorkum - Rotterdam bij de halteplaats Noordhoek in Papendrecht
Veerdienst 1905. pont 1 met sloep op het traject Papendrecht - Dordrecht.
Veerdienst 1907, pont 1 bij de aanlegplaats in Papendrecht
Veerdienst 1907, pont 1 bij de aanlegplaats in Papendrecht.
Veerdienst 1908, pont 1 met vrachtsloep op het traject Papendrecht - Dordrecht
Veerdienst 1909, aankomst pont 1 aan de Papendrechtse zijde bij een wel zeer hoge waterstand, met droge voeten aan land komen lijkt me onmogelijk.
Veerdienst 1910, de vrachtsloep afgemeerd bij de oeverloop aan de Dordtse zijde, in 1911 met de komst van pont 5 werden vrachtsloep en oeverloop overbodig.
Veerdienst 1910, de vrachtsloep afgemeerd bij de oeverloop aan de Papendrechtse zijde, met de komst van pont 5 werd de vrachtsloep en oeverloop overbodig.
Veerdienst 1910, aankomst pont 1 aan de Papendrechtse zijde, in het midden van de rivier een volgeladen hooischuit.
Veerdienst 1910, aankomst pont 1 aan de Papendrechtse zijde, op de achtergrond Dordrecht met onder meer de gashouder.
Veerdienst 1910, pont 1 de vaste pont op het traject Papendrecht - Dordrecht, al was hij ook wel eens te zien op het traject Zwijndrecht - Dordrecht.
veerdienst 1911, stoomboot veerdienst 5 werd op 26 maart 1911 in gebruik genomen als vervanger voor de sleeppont, en heeft tot 1931 gevaren op het traject Dordrecht - Papendrecht, na 1931 is hij incidenteel ingezet bij drukte of onderhoud van andere ponten.
Veerdienst 1912, pont 6 op het traject Dordrecht - Papendrecht, op de foto een aankomst in Papendrecht.
aankomst pont 5 in Dordrecht, op de achtergrond aan de Papendrechtse zijde de scheepswerf van A C van Duyvendijk, opdruk kaart Papendrechtseveer Dordrecht
aankomst pont 5 in Dordrecht, op de achtergrond aan de Papendrechtse zijde de scheepswerf van A C van Duyvendijk, opdruk kaart veerpont Dordrecht
Veerdienst 1915, pont 5 op het traject Dordrecht - Papendrecht met veel geankerde schepen op de Merwede waarvan de schippers met roeiboten boodschappen gingen doen in de stad.
Veerdienst 1918, pont 6 op het traject Papendrecht - Dordrecht, pont 6 wijkt af van pont 5 omdat deze een breder dek heeft, wat op deze foto goed te zien is.
Veerdienst 1918 - traject Dordrecht - Papendrecht, pont 5 aan het afladen in Papendrecht.
Veerdienst 1921, traject Papendrecht - Dordrecht, aankomst pont 5 aan de Dordtse zijde, op de achtergrond de rivier de Noord.
Veerdienst 1922, traject Dordrecht - Papendrecht, vertrek van pont 5 van de Dordtse zijde, op de achtergrond de rivier de Noord.
Veerdienst 1924, pont 5 op het traject Papendrecht - Dordrecht
Veerdienst 1924, pont 5 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond het Slobbengors in Papendrecht
Veerdienst 1926, pont 6 op het traject Papendrecht - Dordrecht.
Veerdienst 1928, pont 5 op het traject Papendrecht - Dordrecht op de achtergrond de Aviolanda fabrieken.
Veerdienst 1928, pont 6 op het traject Dordrecht - Papendrecht, op de achtergrond de gashouder in Dordrecht.
Veerdienst 1928, pont 6 traject Papendrecht - Dordrecht rechts op de foto de krib bij de Staart in Dordrecht.
Veerdienst 1928 - pont 6 en 5 gelijktijdig in de vaart, op de achtergrond het Veerplein en het Pontonniersterrein in Papendrecht
Veerdienst 1929, pont 5 vooraf gegaan door 2 ijsbrekers op de bevroren Merwede in de strenge winter van 1929.
Veerdienst 1929, pont 6 op het traject Papendrecht - Dordrecht hier met behulp van een ijsbreker, waar ook nog passagiers mee vervoerd werden, bezig aan de overtocht naar Dordrecht
Veerdienst 1929, pont 5 door het drijfijs op het traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond 2 ijsbrekers aan het werk op de rivier de Merwede.
Veerdienst 1929, de pont is uit de vaart, de overtocht vond plaats per ijsschouw, hier de veerlieden uit die tijd op de foto, links Arie Verweij, staand achter de schouw in uniform links Andries de Jong, rechts kapitein Piet Marico, rechts met geldtas Chris van Tongeren die de kaartjes verkocht.
Veerdienst 1929, de sleepboot/ijsbreker van rederij Jansen wordt ingezet voor personenvervoer in de strenge winter van 1929
Veerdienst 1929, de sleepboot/ijsbreker van rederij Jansen wordt ingezet voor personenvervoer in de strenge winter van 1929
Veerdienst 1930, de Cornelis de Witt, op het traject Dordrecht - Papendrecht, deed meestal op zondag, als er niet te veel zwaar verkeer was dienst, het pontje werd ook ingezet bij speciale gelegenheden, op de achtergrond de Aviolanda fabriek in Papendrecht.
Veerdienst 1930, pont 5 op het traject Papendrecht - Dordrecht, helemaal vol geladen met zelfs een auto onder de boog links van de stuurhut.
Veerdienst 1930, pont 5 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de Aviolanda fabriek in Papendrecht.
Veerdienst 1930, pont 5 op het traject Dordrecht - Papendrecht ter hoogte van de krib bij de Staart in Dordrecht.
Veerdienst 1930, pont 6 op het traject Papendrecht - Dordrecht
Veerdienst 1930 - pont 6 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond onder meer de gashouder in Dordrecht
Veerdienst jaren 30, pont 6 bij aankomst in Dordrecht, zwaar verkeer op de pont 6. die iets breder was dan pont 5, toch vraag je, je wel eens af hoe die 2 vrachtwagens op de pont gingen, laadklep open ?
Veerdienst 1931, de 1ste proefvaart van pont 10, hier door het drijfijs en schotsen aan de Dordtse kant.
Veerdienst 1931, de 2de proefvaart van pont 10 hier met genodigden aan de Paoendrechtse kant.
Veerdienst 1932, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de Aviolanda fabriek in Papendrecht.
Veerdienst 1932, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken.
Veerdienst 1932, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de voorgrond een bootje van de Spido.
Veerdienst 1934, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, met op de achtergrond de Aviolanda fabriek in Papendrecht
Veerdienst 1934, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond het Veerplein in Papendrecht
Veerdienst 1935, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond het Slobbengors en de Aviolanda fabriek in Papendrecht.
Veerdienst 1935, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond ligt bij Aviolanda een zeeschip afgemeerd, dit was voor het vervoer van vliegtuigen en onderdelen naar het voormalige Nederlands Indie.
Veerdienst 1935, pont 10 op het traject Dordrecht - Papendrecht, aan de aanlegsteiger een voetveertje van de gemeente Dordrecht.
Veerdienst 1936, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond de Aviolanda fabrieken in Papendrecht.
Veerdienst 1936 - pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken.
Veerdienst 1936, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken in Papendrecht.
Veerdienst 1936 - pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, de Willem van Twist kon er maar net op.
Veerdienst 1936, pont 5 en 10 gelijktijdig in de vaart, op de voorgrond een rietschouw.
Veerdienst 1936, pont 10 op het traject Dordrecht - Papendrecht met op de achtergrond de gashouder in Dordrecht.
Veerdienst 1936, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht met op de achtergrond de gashouder en het Groothoofd in Dordrecht
Veerdienst 1937, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, op de achtergrond Papendrecht.
Veerdienst 1938, pont 6 en 10 gelijktijdig in de vaart, op de achtergrond Dordrecht.
Veerdienst 1938, pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken in Papendrecht.
Veerdienst 1938 - pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken.
Veerdienst 1938, pont 6 en 10 gelijktijdig in de vaart, op de achtergrond het Groothoofd in Dordrecht en de Oude Maas.
Veerdienst 1938, pont 10 op het traject Dordrecht - Papendrecht, aankomst te Papendrecht.
Veerdienst 1940, de pont nr. 10, die na gebruik door de Nederlandse troepen, die moesten vluchten uit Dordrecht, is na de overtocht naar Papendrecht daar tot zinken gebracht.
Veerdienst 1940, de 2 veerponten de 5 en de 10 die na gebruik door de Nederlandse troepen, die moesten vluchten uit Dordrecht, zijn na de overtocht naar Papendrecht daar tot zinken gebracht.
veerdienst 1941, pont nr 9 die normaal het traject Kop van 't land - Werkendam vaarde, is tijdelijk ingezet op het traject Dordrecht - Papendrecht omdat pont 5 en 10 tot zinken waren gebracht, deze pont die normaal een witte kleur had heeft in de oorlogsjaren een camouflagekleur gekregen.
Veerdienst 1946, de ambulance kreeg bij spoed gevallen altijd voorrang, zelfs halverwege de rivier kwam de pont er voor terug, het is in de begin jaren 50 een keer voorgekomen dat er een kind geboren is midden op de rivier in een ambulance die op de pont stond.
Veerdienst 1946, pont 5 en 10 gelijktijdig in de vaart en beide aan de Dordtse kant liggend.
Veerdienst 1946, pont 10 met op de achtergrond de gasfabriek aan de Rietdijk in Dordrecht.
Veerdienst 1946, pont 10 traject Papendrecht - Dordrecht, aan het opladen in Papendrecht.
Veerdienst 1947, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht aankomst te Papendrecht.
Veerdienst 1948, pont 10 traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond het Slobbengors in Papendrecht.
Veerdienst 1950, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, aankomst in Papendrecht.
Veerdienst 1951, pont 9 traject Dordrecht - Papendrecht.
Veerdienst 1952, pont 10 traject Papendrecht - Dordrecht, afvaart in Papendrecht.
Veerdienst 1955, pont 6 tijdelijk weer in gebruik op het traject Dordrecht - Papendrecht.
Veerdienst 1956, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, ter hoogte van de krib bij de Staart in Dordrecht.
Veerdienst 1956, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, afvaart uit Dordrecht, met op de achtergrond de Staart met scheepswerf de Biesbosch.
Veerdienst 1956, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, op de achtergrond Dordrecht en de Oude Maas.
Veerdienst 1959, pont 9 traject Dordrecht - Papendrecht, aankomst in Papendrecht met op de achtergrond scheepswerf de Biesbosch in Dordrecht.
Veerdienst 1959, pont 13 traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond de elektriciteits centrale in Dordrecht
Veerdienst 1960, pont 10 traject Dordrecht - Papendrecht, op de achtergrond de Rietdijkshaven in Dordrecht
Veerdienst 1960, pont 13 traject Dordrecht - Papendrecht hier een aankomst in Papendrecht.
Veerdienst 1961, pont 13 traject Papendrecht - Dordrecht, met op de achtergrond de Aviolanda fabrieken en het Slobbengors in Papendrecht/
Veerdienst 1961, pont 13 op het traject Papendrecht - Dordrecht, detailfoto
Veerdienst 1962, pont 13 traject Papendrecht - Dordrecht, op de achtergrond de meterfabriek in Dordrecht
Veerdienst 1962, pont 13 traject Dordrecht - Papendrecht, met op de achtergrond het Groothoofd in Dordrecht.
Veerdienst 1963, pont 13 wordt met behulp van een ijsbreker tegen de Dordtse aanlegsteiger geduwd.
Veerdienst 1963 pont 13 overtocht naar Papendrecht met behulp van een ijsbreker
Veerdienst 1963, pont 13 overtocht in een door een ijsbreker gemaakte vaargeul.
Veerdienst 1963, pont 13 door het drijfijs op het traject Dordrecht - Papendrecht.
Veerdienst 1963, pont 13 traject Dordrecht - Papendrecht. op de achtergrond de Staart in Dordrecht.
Veerdienst 1964, pont 13 op het traject Dordrecht - Papendrecht met rechts op de foto de watertoren in Dordrecht.
Veerdienst 1963, traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond het Veerplein in Papendrecht.
Veerdienst 1965, pont 10 en 13 gelijktijdig in de vaart, op de achtergrond de gashouder in Dordrecht.
Veerdienst 1965, pont 13 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond het Slobbengors in Papendrecht.
Veerdienst 1965, pont 13 aan het opladen in Papendrecht, op de achtergrond scheepswerf de Biesbosch in Dordrecht.
Veerdiensr 1967, pont 13 op het traject Papendrecht - Dordrecht met op de achtergrond het Slobbengors in Papendrecht.
aankondiging van de laatste afvaart op 23 september 1967 om 22 uur voor auto's, er komt een voetgangers/fietsers pontje van de rederij Vos uit Alblasserdam voor in de plaats.
Veerdienst 1967, de laatste vaart van pont 10 op het traject Papendrecht - Dordrecht, met alleen de auto van de kapitein aan boord.
Veerdienst 1967, pont 9 een lege pont die afscheid komt nemen in Papendrecht in verband met de opheffing van dit traject, pont 9 heeft daarna nog jaren verder gevaren op het traject Kop van 't Land - Werkendam.
Veerdienst 1967, de versierde steiger ter gelegenheid van de laatste afvaart op 17 augustus 1967.
Veerdienst 1967, 1 der laatste afvaarten van pont 13 van de Papendrechtse zijde, op de achtergrond de Merwedebrug voor de vaste verbinding Dordrecht - Papendrecht.
Veerdienst 1967. het pontje van Vos uit Alblasserdam voor voetgangers en fietsers.
Veerdienst, pont 1 regelmatig met sloep varend op het traject Dordrecht - Papendrecht dit tot 1911
Veerdienst, pont 1 traject Dordrecht - Zwijndrecht zonder sloep, varend tot 1908.
Veerdienst, pont 2 op het traject Willemsdorp - Moerdijk, met de opening van de Moerdijkbrug werd deze dienst opgeheven, al kwam hij na het bombardement op de Moerdijkbrug tijdens de 2de wereldoorlog weer tijdelijk in de vaart.
Veerdienst, pont 3 op het traject Wieldrecht - 's Gravendeel, deze pont ging in oktober 1929 uit de vaart om plaats te maken voor de 11.
Veerdienst, pont 4 op het traject Dordrecht - Zwijndrecht, de 1ste proefvaart was op 4 maart 1908, de pont is kort daarna definitief gaan varen.
Veerdienst, pont 5 op het traject Dordrecht - Papendrecht, een bijna identieke pont als de 6, die een verbreed dek had, wat op de 5 niet aanwezig was.
Veerdienst, pont 6 op het traject Dordrecht - Papendrecht, een bijna identieke pont als de 5, die een smaller dek had
Veerdienst, pont 7 op het traject Dordrecht - Zwijndrecht, een bijna identieke pont als de 8, hier stond de stuurhut links op de pont, bij de 8 rechts.
Veerdienst, pont 8 op het traject Dordrecht - Zwijndrecht, een bijna identieke pont als de 7, alleen stond de stuurhut hier rechts op de pont bij de 7 links.
Veerdienst 9, op het traject Kop van 't Land - Werkendam, al was hij ook regelmatig te zien op het traject Dordrecht - Papendrecht, in dat geval werd er een pont van een andere maatschappij voor dit traject ingehuurd. de 1ste vaart was op 4 maart 1931
Veerdienst, pont 9 op het traject Dordrecht - Papendrecht, was eigenlijk de vaste pont van het traject Kop van 't Land - Werkendam maar werd regelmatig ingezet op dit traject.
Veerdienst, pont 10 op het traject Dordrecht - Papendrecht, met het openen van de Merwedebrug in 1967 ging deze pont uit de vaart.
Veerdienst, pont 11 op het traject Wieldrecht - 's Gravendeel, de 1ste vaart was op 11 oktober 1929, dit traject werd met de komst van de Kiltunnel opgeheven.
Veerdienst, pont 12 op het traject Dordrecht - Zwijndrecht, met de komst van de Drechtstedentunnel, ging deze pont uit de vaart.
Veerdienst, pont 13 op het traject Dordrecht - Papendrecht, met het openen van de Merwedebrug ging deze pont in 1967 uit de vaart
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|