 |
 |
|
 |
 |
het oude veer, een klein stukje dijk tussen het kruispunt met het westeind, veerweg en eilandstraat en het kruispunt bosch, veerdam en brederodelaan, als je op het ene kruispunt stond zag je het andere, zo groot was het, de naam oude veer herinnert ons aan de heel vroeger bestaande situatie vanaf 1665, waarbij de veerschuitjes komende vanuit Dordrecht niet aan mochten leggen aan het einde van de veerdam, maar vanuit de merwede de gantel invoeren, ze legden aan bij het veerhuis dat buitendijks stond recht tegenover de veerweg, de eilandstraat was er toen uiteraard nog niet, hier was dus oorspronkelijk de aanlegplaats van het veer en werd het veerhoofd genoemd, zo heet de buurt nog steeds het oude veer.
1 van de eerste ansichtkaarten van Papendrecht uit 1895, met rechts de slagerij van Pullen, links op de hoek met de Veerdam het pand van Driek Spronkers die hier een handwerkwinkeltje heeft.
Oude Veer 1895 ter hoogte van de driesprong met Veerdam en Bosch, de slagerij van Pullen, in 1900 verhuisd Pullen naar het Oude Veer 30, de eisen van de warenwet dwongen hem daartoe, die wet stond het slachten van vee op een houten vloer niet meer toe. ( voor meer info : zie deze site - de middenstand/slager pullen ).
links op de foto het handwerkwinkeltje van Driek Spronkers, Driek verhuisde later naar de andere zijde van het Oude Veer, het pand van kruidenier van Dalen, de latere fietsenwinkel van Verheuvel en IJzerman kwam leeg en Driek trok erin, haar man B.J. Spronkers werkte op de scheepswerf van v.d.Schuijt, door hem zijn enkele serie's oude ansichtkaarten uitgegeven.
het oude veerhoofd recht voor de veerstoep, op de voorgrond rechts de bomen achter de tuin van dokter Brands, in het midden het oude veerhoofd, de tjalken op de achtergrond liggen bij de scheepswerf van W v.d. Esch in het Westeind.
het oude veerhoofd recht voor de Veerstoep, op de voorgrond rechts de bomen achter de tuin van dokter Brands, in het midden het oude veerhoofd, de tjalken op de achtergrond liggen bij de scheepswerf van W v.d. Esch in het Westeind
Oude Veer 1905, feestwagen tijdens de inhuldiging van burgemeester N Bonte, die zijn vader A Bonte opvolgd als burgemeester van Papendrecht, v.l.n.r. op de foto : Piet Hardam - Cees Hardam - Gijs Hardam - Flip de Kok - Aart Hardam - Bastiaan Hardam - Cees Hardam de zoon van Bastiaan en Huib de Borst.
Oude Veer 1908, rechts vooraan de kruidenierswinkel van W van Dalen, links vooraan het handwerkwinkeltje van Driek Spronkers, die later naar het pand van W van Dalen verhuisd.
rechts het huis met de blinden het pand van slager Pullen, die zijn slagerij sinds 1900 op Oude Veer 30 had, omdat hij in dit pand niet meer mocht slachten van de warenwet omdat er houten vloeren aanwezig waren, daarnaast de kruidenierswinkel van W van Dalen, links op de foto het handwerkwinkeltje van Driek Spronkers.
Oude Veer 1910, het handwerkwinkeltje van Driek Spronkers , Driek verhuisde later naar de andere zijde van het Oude Veer, het pand van kruidenier van Dalen, de latere fietsenwinkel van Verheuvel kwam leeg, en Driek trok erin.
het Oude Veer tijdens het onafhankelijkheidsfeest in 1913, geheel rechts het cafe van Wapperom, later Hilgeman dat in de jaren 60 is gesloopt is, links op de voorgrond de groentewinkel van H v.d. Graaf die in de jaren 30 het veld moest ruimen voor de verbreding van de Veerweg, v.d. Graaf opende op de Eilandstraat naast de spaarbank een groentewinkel, links bij de paal de stalhouderij van v. Wijngaarden.
een menigte wachtend op de aankomst van de prins, op de driesprong Oude Veer - Bosch - Veerdam, op de achtergrond de voormalige slagerij van Pullen, de jongen in het midden vooraan met de vlaggestok is Arie Kraal
de praalwagen van de winkeliers van het Oude Veer tijdens het onafhankelijkheidsfeest bij het oude veerhoofd links op de foto de schuur van cafe Wapperom, de winkeliers bij de wagen zijn de slagers Pullen en v.d. Straaten
de mobilisatie in 1914, hier hebben de landsverdedigers zich verzameld voor het pand van dokter Brands, nu 100 jaar later het pand van dokter Elean, rechts een gedeelte van de boerderij van C Besemer, later slager van Wijngaarden en Bakker slaapcomfort.
Oude Veer 1916, de winkel van bakker Boer voor de latere verbouwing, links daarvan de schoenmakers werkplaats van Koppenol, geheel rechts op de foto het echtpaar Verboom, die in 1 van de 3 huisjes woonde achter de bakkerij, de jongen bij de hoek van de winkel is Teun Boer die eind jaren 20 de bakkerij van zijn ouders overneemt, om deze vervolgens 40 jaar later weer over te doen aan zijn zoon Kees.
de voormalige slagerij van Pullen, later de viswinkel van Viveen, het huis stond recht tegenover de Veerdam en is gesloopt voor de aanleg van de Brederodelaan.
Oude Veer 1920, buurtbewoners bij het pand van slager Pullen, dat overigens niet meer in gebruik was als slagerij, van de warenwet kreeg hij sinds 1900 geen toestemming meer om hier te slachten, links op de foto bakker Boer met zijn hondekar.
Oude Veer 1920, een groep jonge mannen, zo te zien lotelingen voor de militaire dienst en enkele buurtkinderen voor het pand van slager Pullen.
links vooraan de boederij en stalhouderij van C van Wijngaarden, rechts net zichtbaar de dokterswoning en de pandjes van v.d. Linden, waar later kapper Kok gevestigd was.
Oude Veer 1921 het scheepswerfje van Vermeulen achter de nrs. 3 en 5, Vermeulen bouwde alleen roeiboten omdat de Gantel achter het Oude Veer te smal was om grotere schepen te water te laten, links op de achtergrond, de marechausseekazerne en de R.K. kerk. aan de Veerdam
Oude Veer 1929, de eerste fruitwinkel van Boerman op de driesprong Veerdam - Bosch - Oude Veer, met v.l.n.r. op de foto : Bart - Boerman sr. - Maaike en Mien Boerman, de winkel was tevens de uitvalbasis voor de ventwijken, en de opslag van goederen voor de kiosk aan het Veerplein ( voor meer info : zie deze site, item de middenstand/fruithandel boerman ).
Oude Veer 1930, de splitsing Oude Veer - Bosch en Veerdam met v.l.n.r. : fruithandel Boerman - vishandel Viveen en bakker Broekema, geheel links net zichtbaar het pand van IJzerman, de winkels van Boerman en Viveen worden later gesloopt voor de aanleg van de Brederodelaan.
Oude Veer 1930, de driesprong Veerdam - Bosch en Oude Veer, met v.l.n.r. de burgemeesterswoning op Veerdam 2 - de ambtenaarswoning op Oude Veer 1 en de fietsenwinkel van Kramer op Oude Veer 3, de laatste is in 1932 afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw van fruithandel Boerman.
Oude Veer 1930, op nr. 3 de rijwielhandel van F Kramer, en de drogisterij van Punt op nr 5, het pand van Kramer is in 1932 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van Boerman, Kramer verhuisd met zijn rijwielhandel naar het pand in het Westeind, naast het schoolhuis en de westelijke openbare school.
Oude Veer jaren 30, de kapsalon van Kok op nr 9, die hij huurde van aannemer v.d. Linden, op de voorgrond de dokterswoning op nr 13. nr 11 mist u hier, dit was een huisje dat aan de achterzijde tegen de nrs 7 en 9 gebouwd was, hier hebben onder andere gewoond de weduwe Kraal en de familie Adrie Groenendijk ( voor meer info : zie deze site, de middenstand/kapper kok )
rechts op de foto de slagerij van H van Wijngaarden, de dokterswoning en de kapsalon van Kok, de slagerij van H van Wijngaarden werd in 1931 verkocht voor 12000 gulden aan Jan Bakker en zijn vrouw Co v.d.Graaf die er een textiel winkel in begonnen
Oude Veer 1933, de winkels op de driesprong met Veerdam en Bosch v.l.n.r. : IJzerman tabak en oliehandel - Boerman fruithandel en H Molenaar barbier.
Oude Veer 1933, de fruithandel van Boerman die op het punt staat te verhuizen naar het nieuwe pand op Oude Veer 3, en de kapperszaak van H Molenaar.
het winkeltje van H IJzerman die hier tabaksartikelen en olieproducten verkocht, later kwam er ook een benzinepomp van de Shell voor zijn winkel te staan.
Oude Veer 1934, een inkijk vanuit het Westeind, met links een gedeelte van de stalhouderij van C van Wijngaarden en de slagerij van Pullen, rechts het pand van Bakker dat hij kort daar voor gekocht heeft van slager van Wijngaarden. ( voor meer info : zie deze site, de middenstand/bakker textiel )
Oude Veer 1935, rechts de ambtenaarswoning op nr 1, links vooraan de schoenmakerij van Koppenol op nr 14,en bakker Boer op nr 12 op de achtergrond in het Bosch het nieuwe gemeentehuis, aan het puin te zien wat aan de zijkant van de dijk, en bij het bewegwijzeringsbord ligt, heeft er een dijkverhoging plaats gevonden
Oude Veer 1935, links de ambtenaarswoning op nr. 1 bewoond door juffrouw Borsje, onderwijzeres op de westelijke openbare school, daarnaast de nieuwbouw van fruithandel Boerman, aan het puin te zien wat aan de zijkanten van de dijk ligt heeft er een dijkverhoging plaats gevonden
vishandelaar Viveen met zijn haringkar voor zijn 1ste winkel aan het Oude Veer.
Oude Veer 1945, tijdens de 2de wereldoorlog waren veel winkels op last van de duitse bezetter gesloten, of mochten maar enkele dagen per week open zijn, er was in die hongerwinter van 44/45 gewoon een gebrek aan alles, zo moesten Jopie en Elisabeth Huuksloot hier op de foto, met de pyjama over hun kleding naar school omdat er geen winterkleding was.
Oude Veer 1946, de hoogtijdagen van fietsenwinkel Jaap Verheuvel zo net na de oorlog, veel Papendrechters waren hun fietsen kwijt, die ergens in Duitsland geparkeerd stonden, Jaap kreeg het niet aangesleept met nieuwe fietsen, hij en zijn knecht Barend Vogelesang hadden het er maar druk mee, Barend is overigens eind jaren 50 voor zich zelf begonnen met een fietsenwinkel in het Bosch. Jaap Verheuvel begon overigens zelf deze fietsenwinkel in december 1936, hij nam de reparatiewerkplaats van IJzerman over
Oude Veer 1948, de achterzijde van de panden 3 en 5 fruithandel Boerman en drogisterij Punt, bij de garage op de foto, mevr. Boerman-Horden met haar jongste zoon Wim
Oude Veer 1950, de tabakswinkel en benzinepomp van IJzerman, de groentewinkel van Arie Boer, achter de telefoonpaal/lichtmast de kapperszaak en het pand van bakker Broekema. ( kijkt u eens 8 jaar verder, een indentieke foto, maar toch totaal anders )
Oude Veer 1950, de paaskoe van slager Pullen, met de 2de en 3de generatie Gerrit Pullen op de foto, het was traditie dat de Papendrechtse slagers met de paasdagen met het slachtvee op de foto gingen, meestal werd er een wedstrijd aan verbonden waarbij het publiek mocht raden naar het gewicht van de koe, het biljet bij de kop van de koe heeft daar ongetwijfeld mee te maken.
Oude Veer 1952, een overzichtsfoto van het Oude Veer gemaakt vanuit het gemeentehuis, rechts het oude pand van bakker Boer, dat kort daarna helemaal verbouwd is.
Oude Veer 1952, de verenigingsoptocht passeert hier het Oude Veer, echt iedere vereniging liep in deze optocht mee, van voetbalvereniging tot zangvereniging, op deze site is hier een stukje film over te zien onder het item : film 1950-1952/verenigingsoptocht.
Oude Veer 1952, de verenigingsoptocht passeert hier het Oude Veer, echt iedere vereniging liep in deze optocht mee, van voetbalvereniging tot zangvereniging, op deze site is hier een stukje film van te zien, onder het item : film 1950-1952/verenigingsoptocht
Oude Veer 1955, de achterzijde bij slager Pullen en boer Pullen, met op de achtergrond de voormalige stalhouderij die op de hoek Oude Veer / Veerweg stond.
Oude Veer 1958, de tabakswinkel van IJzerman met de nieuwe benzinepomp van de Shell, en het pand van bakker Broekema, de tussen liggende winkels uit de foto van 1950 zijn gesloopt om plaats te maken voor de Brederodelaan.
Oude Veer 1960, het cafe van Hilgeman net voor de sloop, het cafe eerst onder meer van Wapperom stond er al sinds de vorige eeuw, en deed toen eigenlijk ook dienst als veerhuis voor de verbinding met Dordrecht die hier aanlegden, vandaar ook de naam Oude Veer, begin jaren 1900 is het veer verplaatst naar de Veerdam.
Oude Veer 1960, de fietsenwinkel van Jaap Verheuvel, en de 2 pandjes van IJzerman waar men net begonnen is met de sloop, de daken zijn er al af, dit gebeurde om ruimte te maken voor het winkelventrum de Meent, de foto is waarschijnlijk op een zondag of in een vakantieperiode genomen, Verheuvel deed dan altijd de gordijnen voor de ramen.
Oude Veer 1962, de fruithandel van Boerman met hier de Solex van Wim v.d. Vlist in de stoep, een dagelijkse vaste klant, op de achtergrond de toren van de brandweerkazerne op het Eiland.
Oude Veer 1965, het bekende hoekje met de nodige reclameborden aan de muur bij het kruispunt met de Veerweg, Westeind en Eilandstraat, waar het 1ste stoplicht van Papendrecht kwam te staan, de zuivelwinkel was van van Dalen, later Korteland, die hier niet lang gezeten heeft, hij startte met de latere landwinkel in de Kerkbuurt.
Oude Veer 1965, een inkijk vanuit het Westeind met links de zuivelwinkel van v. Dalen, rechts de viswinkel van Viveen, de kadowinkel de Libel van mevr. v.d. Winden, de textielwinkel van Bakker en bij de kastanjebomen de dokterswoning, Bakker heeft later de panden van mevr. v.d. Winden en van Viveen erbij gekocht om zijn winkel uit te breiden.
Oude Veer 1965, het middendeel van het Oude Veer binnendijks, met v.l.n.r. slager Pullen, boer Pullen, weduwe Voogd, daarnaast het pand van aannemer v.d. Linden, wiens 100 jarige moeder er woonde, erachter woonde zijn knecht Jaap van Dalen met zijn gezin. daarnaast de woning van de familie Oldenburger en de tandarts praktijk van Jol de Jong, en als laatste in het rijtje de woning van Koos v.d. Linden, die kort daarna naar Westeind 90 verhuisde.
Oude Veer 1965, de huizen van boer Pullen en de weduwe Voogd, laten we eerlijk zijn, hier zie je toch geen boerderij in, gewoon een mooi dijkhuisje, hij was er echt wel, kijk maar eens naar de volgende foto.
Oude Veer 1965, de achterzijde van de panden van boer Pullen en slager Pullen, met de nodige schuren en stallen, die overigens gesloopt waren voor de aanleg van het winkelcentrum de Meent, het kleinste kamertje wat u normaal gesproken in huis heeft, staat hier nog gewoon buiten.
Oude Veer 1965, de winkel van Bakker textiel en de kadowinkel de Libel van mevr. v.d. Winden, die later bij het pand van Bakker getrokken is.
Oude Veer 1965, inkijk vanuit het Bosch, met links de woning van schooljuffrouw Borsje, daarnaast fruithandel Boerman en drogisterij Punt, rechts net zichtbaar het verbouwde pand van bakker Boer.
Meer infoVind ik leuk
| |
 |
|
|
|